Prehrana u sportu

Saznajte sve o nutritivnim svojstvima namirnica koje koristite, podelite svoja iskustva o popularnim dijetama, preparatima, namirnicama, napicima.

Moderatori: mr ph. Silvio, moderato, admin, vlada99

FORZA
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Jun 20, 2007 10:45 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Prehrana u sportu

Post od FORZA »

Moj sin vec dvije godine jede jednoličnu hranu koja se sastoji iskljucivo od zobenih pahuljica, nemasnog mlijeka, nemasnog sira, piletine, ribe, lanenog i maslinovog ulja, sasvim malo voca i povrca uz dodatak vitamina u tabletama. Uz to se bavi body buildingom i voznjom bicikla. Moze li takav nacin prehrane biti stetan?
Unaprijed hvala na odgovoru
istina
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Jul 12, 2007 10:14 am

Re: Prehrana u sportu

Post od istina »

FORZA napisao:Moj sin vec dvije godine jede jednoličnu hranu koja se sastoji iskljucivo od zobenih pahuljica, nemasnog mlijeka, nemasnog sira, piletine, ribe, lanenog i maslinovog ulja, sasvim malo voca i povrca uz dodatak vitamina u tabletama. Uz to se bavi body buildingom i voznjom bicikla. Moze li takav nacin prehrane biti stetan?
Unaprijed hvala na odgovoru
Pahuljice su sranje, nemasno mleko je sranje, takodje i pasterizovano mleko je sranje, nemasni sir je sranje, jesti malo voca i povrca je sranje. Ovo ostalo je odlicno.

Ne moze mu nacin takve prehrane biti stetan ;) Sasvim je okej, eventualno mi se nesvidja taj "NEMASNI" deo i pahuljice.
Ka1
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Maj 22, 2005 9:18 pm

Post od Ka1 »

Sto se pahuljica tice, to je fenomenalna stvari i OBAVEZAN deo ishrane svakoga ko se bavi teretanom, tu mislim prvenstveno na OVSENE, mogu da posluze i razane ali ovsene su zakon. Sigurno su i zobene ok ali ovsene su nezamenljive.

Nemasno sir je takodje fantasticna stvar, tu podrazumevam sir ELLA. Nemasno mleko ne postoji, postoje ona sa malim procentom masti i u redu je da ih pije samo ne bi trebalo da se naliva njima ukoliko ne radi na masi.

Na definiciji ne bi trebalo jesti puno voca zbog prostog secera kojim obiluje a povrce bi trebalo da poveca zbog vlaknastih ugljenih hidrata koje bi trebalo vise da unosi sto se dan priblizava kraju. Mislim da bi bilo dobro da posaljete sina na forum kako bi smo zajedno diskutovali o svemu ali ne na ovaj forum vec na neke druge koji se bave iskljucivo bodi bildingom jer mislim da se vi bas i ne razumete u masu i definiciju. ;)

Takodje, mislim da svaka majka/otac moze da bude srecan/na kada se njegov/njen sin bavi sportom i upraznjava zdravu ishranu kao sto to radi vas sin. Mislim da bi trebalo da ga podrzite u tome sto radi, cak i da mu kupite neke suplemente kao sto je WHEY protein. :lol: Ali sumnjam da postoji takva majka na ovom svetu... :lol:

I da, ne znam na osnovu cega ste zakljucili da bi takav nacin ishrane mogao biti stetan? Neka jede i kuvani krompir, pirinac koji su osnovni izvor skrobastih ugljenih hidrata i belance jajeta kao izvor proteina. Od mesa moze jos i junetina...
istina
Novi član
Novi član

Post od istina »

Po mom misljenju, sasvim drugo je kad procitate informaciju preko interneta i sasvim drugo je kada debelo platite za informaciju koju dobijate.

Besplatne informacije imate svuda, jacina njihova je neogranicena. Ali koliko je istinito? Da vam dam primer.

Mnogi bodibilderi hvale zitarice. Kazu da je hrana za sportiste, cak sta vise nekoliko ljudi (profesionalnih sportista) je placeno velikim novcem da reklamiraju zitarice. Cemu je stvar sa zitaricama?

Hajde da pogledamo logicno posto danas ljudi su kao ovce, prate vecinu bez razmisljanja za sebe (primer Sokrata) Sokrat je verovao da se moras za sve zapitati, potraziti razumno i logicno objasnjenje.

Zitarice su zrna koja od semena divljih trava. Ljudi ne mogu da svare ta zrna koja su nadjena u prirodi.

Jedina bica koja mogu su ptice.

Samo do skoro u ljudskoj istoriji (pre oko 10, 000 godina) takve zitarice kao ove su bile uzgajane i koriscenje kao glavni izvor hrane.

Da bi zitarice bile varljive moramo ih slomiti i kuvati. Ovo otvara seme i unistava supstance koje sprecavaju nase varenje.

Zitarice sadrze skrob, sto je kompleksni ugljeni hidrat. To je taj magicni sastojak o kome svi pricaju.

"moras se napuniti sa slozenim ugljenim hidratima za vise snage"

(spremite se za bombardovanje)

Zitarice nisu potrebne.

Da gledamo ovo logicno (ne da pratimo ostale ljude) posto znam da ide protiv konvencijalnog razmisljanja;

1. Ne mozes ih jesti sirovo kao voce i povrce ili cak meso. Imaju iste probleme kao ostale pecene/kuvane hrane.

2. Ljudi su prezivljavali hiljadama godine bez njih

3. Tesko lome u varljioj traci. To je zato sto imaju KOMPLEKSNE molekule (slozene ugljene hidrate).
Pa tvoje telo mora da radi prekovremeno da bi slomio ovaj kompleksni molekul u lako upotrebljiv secer.

Drugim recima, organizam trosi mnogo energije + pankreas je forsiran da luci sokove za varenje + dosta vremena se vare. Da bi na kraju dobili slozeni secer?

Zasto je ovo smatrano dobrim?

Koristi mnogo energije da bi se slomio i naplacuje varljive sisteme za to. Takodje mnogo odpadka se produktuje koje proizvodi kiseline u tvom telu. Inace, verovatno vecina ljudi nije znala (www.mercola.com) da zitarice blokiraju abzorbovanje nekoliko minerala.

Cinjenica je, da ljudi koji su ziveli samo od zitarice kao sto je pirinac, pronadjeno je da imaju Pankreas koji je najmanje dupli po svojoj velicini, prema tezini od divljih zivotinja koji nikad ne jedu zita. Pankreas se forsira da radi tesko da bi produktovao dodatne sokove za varenje - on se povecava po velicini.

Hajde da gledamo sa instiktivne strane. Voce je prirodna hrana coveka i svako voli voce. Moze se jesti sirovo i ima puno nutricija i enzima. A da vas pitam, da li ste nekada jeli zitarice bez zasladjivaca? Niste?

Zar nije mozda razlog sto NEMA UKUSA.

Zacin mora biti dodat na zita i zitarice zato sto nemaju ukus. Nisu deo nase prirodne dijete.

Voce i zivotisnjska masnoca su mnogo bolji i podnosljiviji izvori energije.

Zita i zitarice ne trebaju da igraju takvu ulogu u ishrani kakvu danas igraju. Vec treba samo malcice da dopune vasu hranu.

Inace, pirinac se najlakse vari od svih zita.

Nema smisla da pricam o masnocama, zasto ih treba konzumirati. Dovoljno je samo da kazem da su masnoce vazne kao i protein. Imaju izgradnu ulogu. Takodje, potreban je izvor kvalitetne masnoce da bih organizam uzvario sve minerale i nutricije nadjene u povrcu.
etro
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Apr 18, 2005 11:09 pm

Post od etro »

@ istina
Ej super je to sto ti je Sokrat idol pa se trudis da o svemu imas svoje misljenje, ali daj covece sledeci put ga zadrzi samo za sebe jer ovo sto ti pises nema veze sa mozgom i istinom.
Znaci u svakom pasusu si odvalio po neku nebulozu......evo citam i ne verujem sta ti pises.

P.S. Nemoj da se ljutis ali poradi malo i na izrazavanju... i tu pravis enormne greske! :)

@ FORZA
Ne brinite nista za ishranu vaseg sina, cak mu prenesite moje cestitke i podrsku,,, uostalom sigurno ste dosta puta u zivotu culi da je neki Japanac ili Kinez umro u svojoj 100 i nekoj godini, a zna se na cemu je njihova ishrana pretezno bazirana.
gavranac
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Jul 21, 2007 11:01 pm

Post od gavranac »

Brate mili, nemoj ovo vishe raditi, neko ce da te poslusha i da se upropasti. Ti si ovde svashta naprichao, a nishta konkretno nisi dokazao. Ja se hranim po navedenom sistemu i zdravlje mi je vrh, hvala bogu. Ostavi se demagogije i nemoj ljudima davati pogreshne savete, molim te - neko ce te proklinjati zbog toga.
@FORZA: Vash sin se pravilno hrani i ne treba da se brinete za njega. Dodushe, treba malo da proshiri jelovnik, ali to mu je na dohvat ruke. Samo neka malo prosurfa internetom i naci ce sve shto mu treba. Neka se orijentishe na sportske i nutricionistichke forume i neka pogleda vishe njih, tako ce imati bolji uvid u istinitost napisanog. Neka "triput meri, a jednom seche" i pazi koga slusha, jer ovaj gospodin istina stvarno ne zna shta pricha.
Samo sam se zbog ovoga prijavio na ovaj forum.
istina
Novi član
Novi član

Post od istina »

Ipak, dokazao sam da zitarice nisu sportska hrana kao sto se prica.
gavranac
Novi član
Novi član

Post od gavranac »

Pogledaj ovu temu:

http://www.yu-fitness.com/ishrana/zitarice.php

Dalje objashnjenje:

Vlakna su, uglavnom, sastavni delovi biljnih ćelija, koji uneti hranom, u tankom crevu ne podležu procesu varenja. U debelom crevu pod dejstvom bakterija se samo delimično razgrađuju.
Biljna vlakna se uglavnom sastoje od složenih ugljenih hidrata (polisaharida): celuloza, hemiceluloza, pektin, lignin, biljne smole, gume (guar, santan).
Najčešća je podela na osnovu rastvorljivosti u vodi, na nerastvorljiva i rastvorljiva vlakna. Generalno gledano, nerastvorljiva vlakna imaju glavnu ulogu u prevenciji intestinalnih (digestivnih poremećaja), dok su rastvorljiva vlakna značajna za regulisanje dijabeta, smanjenje holesterola u krvi i lečenje gojaznosti.
Osnovna uloga vlakana u organizmu:

*

Održavaju dobro zdravlje,
*

Preveniraju srčana oboljenja,
*

Snižavaju holesterol,
*

Snižavaju i stabilizuju šećer u krvi,
*

Sprečavaju opstipaciju,
*

Sprečavaju karcinom dojke, debelog creva, divertikulozu,
*

Preveniraju gojaznost,
*

Deluju kao antioksidansi,
*

Sadrže fitoestrogene.

Preuzeto sa: www.studpol.co.yu

Treba li josh neshto reci?
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

Zaista je neprimereno korsititi recnik kakav koristi ucesnik foruma potpisan kao "istina". Uprkos njegovim lakonskim metodama "dedukcije", i vulgarnostima kojima ovde nije mesto, moram da se slozim sa osnovnom porukom koju je pokusao da prenese: ishrana zitaricama na nacin kako se to danas propagira zaista je evolutivno neprimerena potrebama i navikama coveka. O tome - ako engleski nije problem - mozete procitati na dosta pouzdanih sajtova, ja predlazem sledeci:

http://www.beyondveg.com/cordain-l/grai ... s-1a.shtml

Sa druge strane, mora se priznati da NI BODIBILDING nije primeren evolutivnim potrebama coveka, bas kao ni vecina sportova danas, odnosno NACIN na koji se DOZIVLJAVAJU I UPRAZNJAVAJU SPORTOVI. O zdrvstvenim efektima modernon nacina pristupanja sportu mogu se pokrenuti mnoge diskusije.

Zamolio bih administratore i moderatore da sankcionisu vulgarnosti, a sve zainteresovane diskutante da svoje najbitnije stavove potkrepe odgovarajucom argumentacijom koja je dostupna citaocima. Hvala.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
Korisnikov avatar
minjab
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Mar 16, 2006 12:33 am

Post od minjab »

Moderatore...... :o
Administratore.... :o
Psovanje....... :o
Nevaspitanj...... :o
Vulgarnost........ :o
To je ovde misaona imenica :x
Korisnikov avatar
minjab
Stalni član
Stalni član

Post od minjab »

A da vas pitam, da li ste nekada jeli zitarice bez zasladjivaca?
Ja ih jedem sa jogurtom!
Voce i zivotisnjska masnoca su mnogo bolji i podnosljiviji izvori energije.
Naročito kad imate povišen holesterol,ili kreneš na trening ,pa se nakrkaš prasetine :o
Pahuljice su sranje, nemasno mleko je sranje, takodje i pasterizovano mleko je sranje, nemasni sir je sranje, jesti malo voca i povrca je sranje. Ovo ostalo je odlicno.
I za kraj ,kulturno,civilizovano, objašnjenje jednoj majci koja se obratila za informaciju! Strašno :o
gavranac
Novi član
Novi član

Post od gavranac »

dr ivica napisao:Zaista je neprimereno korsititi recnik kakav koristi ucesnik foruma potpisan kao "istina". Uprkos njegovim lakonskim metodama "dedukcije", i vulgarnostima kojima ovde nije mesto, moram da se slozim sa osnovnom porukom koju je pokusao da prenese: ishrana zitaricama na nacin kako se to danas propagira zaista je evolutivno neprimerena potrebama i navikama coveka. O tome - ako engleski nije problem - mozete procitati na dosta pouzdanih sajtova, ja predlazem sledeci:

http://www.beyondveg.com/cordain-l/grai ... s-1a.shtml

Sa druge strane, mora se priznati da NI BODIBILDING nije primeren evolutivnim potrebama coveka, bas kao ni vecina sportova danas, odnosno NACIN na koji se DOZIVLJAVAJU I UPRAZNJAVAJU SPORTOVI. O zdrvstvenim efektima modernon nacina pristupanja sportu mogu se pokrenuti mnoge diskusije.

Zamolio bih administratore i moderatore da sankcionisu vulgarnosti, a sve zainteresovane diskutante da svoje najbitnije stavove potkrepe odgovarajucom argumentacijom koja je dostupna citaocima. Hvala.
Ovako se diskutuje!

Poshtovani dr. Ivice,

Fama vezana za zitarice ce, kao i svaka fama, proci i doci cemo na onaj nivo korishcenja istih koji je optimalan. Nishta shto je preterano ne moze biti dobro. Ali smatram i tvrdim da je umerena upotreba zitarica u mojoj ishrani poboljshala funkciju mog sistema za varenje, shto je za posledicu imalo brojne pozitivne rezultate u celini i to je neshto shto niko ne moze da mi ospori - znachi, govorim iz lichnog iskustva. Opet napominjem - umerena upotreba zitarica i to pretezno ovsenih i razenih pahuljica i pirincha.

Pozdrav!
istina
Novi član
Novi član

Post od istina »

Naročito kad imate povišen holesterol,ili kreneš na trening ,pa se nakrkaš prasetine :o
Prvo, povisen holesterol je rezultat "kvalitetnog" zivotnog stila.

Drugo, dokazano je da zivotinjske masnoce NISU razlog srcane bolesti.

Trece, peceno prase ne podrazumevam pod kvalitetnom masnocom. Totalno si sve pogresno shvatio. U proslosti, samo ta koncentrovana supstanca masnoce i proteina dozvolili su nasem telu da raste.

Govorim o kvalitetnim zivotinjskim masnocama.

Cetvrto, sad ako bih ti rekao da sve masnoce nisu iste, da svi ugljeni hidrati nisu isti i da svi proteini nisu isti, verovatno mi nebi poverovao.

U svakom slucaju mast je najbolja da se jede sirova, kao i protein.
etro
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Apr 18, 2005 11:09 pm

Post od etro »

Trenutnu inspiraciju posvećujem istini i njegovom dijetalnom režimu pod nazivom "Sirova mast":

Mastoholičar sam, tim se dičim!
Kad nabacim salo samo ću da skičim!
Korisnikov avatar
minjab
Stalni član
Stalni član

Post od minjab »

Prvo
povisen holesterol je rezultat "kvalitetnog" zivotnog stila.
Ne znam onda šta tebi spada u kvalitet života -po meni i ishrana!

Drugo
Cetvrto, sad ako bih ti rekao da sve masnoce nisu iste, da svi ugljeni hidrati nisu isti i da svi proteini nisu isti, verovatno mi nebi poverovao.
Volela bih da si mi kolega pa da možemo da razmenjujemo mišljenja (ja sam biohemičar) .To bi bilo kao kad bih se ja petljala dr.Ivici u lečenje pacijenata.
Lično vaspitanje mi ne dozvoljava da se mešam tame gde se ne razumem, ali još više ''volim'' i ''poštujem'' one koji sve znaju! :evil:

Treće ja sam žensko, ali obzirom na Vaše ophođenje(gospodine ''istina'' :o ) to mnogo ni nema veze......

I Četvrto ne bih se ni javljala ovde ali ovakav ''ton'' i način odgovora i nevaspitanja prema jednoj na prvom mestu majci pa ženi ............nisam mogla da se iskontrolišem

i pozdrav Gavrancu i svaka čast na komunikaciji izgleda da ima još kulturnih ljudi!
Odgovori