omega 3

Saznajte sve o nutritivnim svojstvima namirnica koje koristite, podelite svoja iskustva o popularnim dijetama, preparatima, namirnicama, napicima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, mr ph. Silvio

Odgovori
boki2005
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Apr 23, 2005 10:21 pm

omega 3

Post od boki2005 »

DA LI SE MORA PRAVITI PAUZA KADA SE PIJU OMEGA 3 MASNE KISELINE I DA LI SE MORA PRAVITI PAUZA KADA SE PIJE VITAMIN E I KOLIKO?
D.J.
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Apr 14, 2006 2:13 pm

Post od D.J. »

ja svaki dan pijem po jednu tabletu vitamina e vec godinu dana...i nisam pravila pauzu...za sad mi je sve ok...
Sklerozica
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Maj 18, 2006 7:53 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od Sklerozica »

Uff, ja pijem E vitamin već tri godine. Jel to ozbiljno ili rekla-kazala?
Filip
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Dec 04, 2005 11:31 pm

Post od Filip »

Ne mora pauza ukoliko pijete prema uputstvu iz kutije sa vitaminima (ili omega-3 masnim kiselinama). Jedino ukoliko pijete neke ultramega doze, ali to nije ni zdravo.
Internet ne sme da bude zamena za posetu lekaru!
marko_lazic
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Mar 13, 2006 6:51 pm

Post od marko_lazic »

Zasta se tacno preporucuje uzimanje omega-3 masnih kiselina? Ocu da kazem....sta je u njima dobro za zdravlje?
acao
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Jun 19, 2005 1:56 am

Post od acao »

Po meni osnovna funkcija omega 3 masnih kiselina je ciscenje krvnih sudova, e sad ako ne koristimo maslinovo ulje (omega 9), nije lose naci kapsule koje sadrze i omega 3 i omega 9.
Ova kombinacija zajedno sa alojom u roku od 3 do 6 meseci topi kamen u bubregu ili zucnoj kesi.
Postoji jos funkcija omega 3 masnih kiselina, ali o tome drugi put.
vowel
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Jan 11, 2006 3:35 am
Kontakt:

Post od vowel »

Vitamin F - Nezasićene masne kiseline:
Linolna, linolinska i arašidonska. Od viška linolne sintetišu se druge dve.
Vitamin F je liposolubilan, sagoreva zasićenu mast (2:1).
Za: srce, kožu, kosu, žlezde, kalcijum ćelijama, a protiv holesterola u arterijama, ekcema i akni.
Izvori: biljna ulja od pšeničnih klica, semenki lana, suncokreta, šafranike, soje i kikirikija, a mogu i same semenke, te orasi, pekan, bademi, avokado
Primer deklaracije jednog domaceg proizvoda -
hladno ceđeno ulje od lana (bez holesterola):
Prirodno čisto nerafisnisano bogato vitaminom E i esencijalnim nezasićenim masnim kiselinama posebno tipa Omega 3.
Širok je spektar lekovitih svojstava lanenog ulja:
Zaštita od oboljenja krvnih sudova i srca, smanjenje šećera u krvi, jača imunitet itd...
Upotreba spolja: lek za opekotine

P.S.
Najpovoljnije, a najkvalitetnije u svetu, direktno porucivanje preko neta od proizvodjaca! Proverite:
http://www.top-vitamins.com/sr/omega3.htm
Wonder laboratorije prave izvrsne proizvode i prodaju ih po fer cenama. Najnižim mogućim! Provereno stižu poštom iz USA.
acao
Novi član
Novi član

Post od acao »

U čemu je razlika između omega 3 masnih iz plavih morskih riba i omega 3 masnih kiselina iz biljnih ulja od pšeničnih klica, semenki lana, suncokreta, šafranike, soje i kikirikija i sl.
vowel
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Jan 11, 2006 3:35 am
Kontakt:

Post od vowel »

ALA -alfa-linolinska kiselina* je omega 3, a linol(einska)na kiselina je omega 6 - nalaze se u lanenom ulju (flax seed oil), bas kao i oleinska kiselina koja je omega 9;
*GLA -gama-l.kis. se nalazi u ulju zutog nocurka (evening primrose oil);
omege 3 iz ribljeg ulja su EPA eicosapentaeonic acid & DHA docosahexaenoic acid;
Wonder laboratorije prave izvrsne proizvode i prodaju ih po fer cenama. Najnižim mogućim! Provereno stižu poštom iz USA.
acao
Novi član
Novi član

Post od acao »

Hvala vowel, ali nisam siguran da sam bas sve razumeo tj. da li postoje Omega 3 masne kiseline i u morskim ribama i u biljkama, i ako postoje zasto se forsiraju one iz riba (naravno ako je svejedno).
Ja sam stekao utisak da su omega 3 u plavim morskim ribama, a da su masne kiseline u biljkama tipa lan, safranika....nekog drugog tipa, recimo omega 6 Da li su omega 3 masne kiseline potrebnije organizmu (predpostavljam da je odlucujuci odnos unosenja svih omega)?
Odgovori