Interesuje me da li se sveze klice od psenice mogu uzgajati, proizvesti i u kucnim uslovima. Pretpostavljam da mogu. Zamolila bi nekog ko ima iskustva sa tim ako moze da mi da neka uputstva, ja ih kupujem u makrobiotickom radnjama, ali kucnom budzetu to bas ne prija.
Hvala svima na odgovoru i pomoci
klice od psenice
Moderatori: mr ph. Silvio, moderato, admin, vlada99
Jeco, ja sam redovno sama pravila sveze psenicne klice.
Ali, od kako su se u prodavnicama zdrave hrane pojavile suve psenicne klice, ja ih redovno kupujem i vise ih uopte u kuci ne pravim.
Stavljam ih i u slana jela (sarme kao i fasirane snicle , tj u mleveno crveno meso i to zajedno sa psenicnim mekinjama), a u slatka jela ih stavljam tamo gde stavljam i orahe: napr u pite od bundeve i jabuke).
Ko zeli moze da stavi 1-2 kaf kas svezih ili suvih klica u jogurt.
A pravila sam ih ovako:
- najprakticnije je koristiti 1- 2 staklene tegle (one vece, tj zavisi od kolicine semena)... znaci uzeti psenicno seme, oprati ga i staviti u teglu. (ako je seme sitno tada neka samo sasvim prekrije dno, a ako je krupno, tada moze da ide i do 1/4 tegle ali ne vise jer kada pocne da klija, seme dobija mnogo vecu zapreminu).
Teglu prekriti gazom i staviti 2 gumice.
Napuniti vodom teglu i ostaviti da malo nabubri pa prosuti vodu tako sto se tegla stavi da stoji naopako na nekoj cediljci.
Kada se ocedi, staviti teglu na neko svetlo mesto (ali ne direktno na sunce) gde ce poceti da klija.
2X dnevno treba ponavljati postupak sa ispiranjem i cedjenjem sve dok klice ne budu zadovoljavajuce duzine.
Sve sto sam napisala mozes raditi i na tacni (neki veci plasticni posluzavnik, precnika oko 30 cm koji izbusis - radi otoka vode, a posluzavnik treba da stoji na nekim letvicama malko izdignut i prekriven izbusenom najlon kesom) - tada mozes klice 2X dnevno prskati vodom iz boce sa rasprsivacem (one boce cime se prska cvece).
Ceo postupak traje oko 4 dana.
Ti nadji nacin koji tebi odgovara.
Meni je stvarno doslo kao olaksanje da kupujem gotove klice, mada ni ovo nije nesto komplikovano
Pozdrav,
danka
Ali, od kako su se u prodavnicama zdrave hrane pojavile suve psenicne klice, ja ih redovno kupujem i vise ih uopte u kuci ne pravim.
Stavljam ih i u slana jela (sarme kao i fasirane snicle , tj u mleveno crveno meso i to zajedno sa psenicnim mekinjama), a u slatka jela ih stavljam tamo gde stavljam i orahe: napr u pite od bundeve i jabuke).
Ko zeli moze da stavi 1-2 kaf kas svezih ili suvih klica u jogurt.
A pravila sam ih ovako:
- najprakticnije je koristiti 1- 2 staklene tegle (one vece, tj zavisi od kolicine semena)... znaci uzeti psenicno seme, oprati ga i staviti u teglu. (ako je seme sitno tada neka samo sasvim prekrije dno, a ako je krupno, tada moze da ide i do 1/4 tegle ali ne vise jer kada pocne da klija, seme dobija mnogo vecu zapreminu).
Teglu prekriti gazom i staviti 2 gumice.
Napuniti vodom teglu i ostaviti da malo nabubri pa prosuti vodu tako sto se tegla stavi da stoji naopako na nekoj cediljci.
Kada se ocedi, staviti teglu na neko svetlo mesto (ali ne direktno na sunce) gde ce poceti da klija.
2X dnevno treba ponavljati postupak sa ispiranjem i cedjenjem sve dok klice ne budu zadovoljavajuce duzine.
Sve sto sam napisala mozes raditi i na tacni (neki veci plasticni posluzavnik, precnika oko 30 cm koji izbusis - radi otoka vode, a posluzavnik treba da stoji na nekim letvicama malko izdignut i prekriven izbusenom najlon kesom) - tada mozes klice 2X dnevno prskati vodom iz boce sa rasprsivacem (one boce cime se prska cvece).
Ceo postupak traje oko 4 dana.
Ti nadji nacin koji tebi odgovara.
Meni je stvarno doslo kao olaksanje da kupujem gotove klice, mada ni ovo nije nesto komplikovano
Pozdrav,
danka
-
- Novi član
- Postovi: 31
- Pridružio se: Sre Jan 21, 2004 1:00 am
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Lokacija: novi sad
Draga Danka,
Hvala puno na odgovoru, videla sam i ja da u prodaji postoje i suve klice ali mi se nekako cini da su sveze bolje, ali kad vi kazete, a vidim da imate iskustva, onda cu i ja kupiti susene. Ja ih stavljam u jogurt i na salatu. Moja majka kupuje susene i stavlja u kolace kao i Vi svugde gde idu orasi. Mada probacu i sama da napravim sveze.
Hvala
Jaca
Hvala puno na odgovoru, videla sam i ja da u prodaji postoje i suve klice ali mi se nekako cini da su sveze bolje, ali kad vi kazete, a vidim da imate iskustva, onda cu i ja kupiti susene. Ja ih stavljam u jogurt i na salatu. Moja majka kupuje susene i stavlja u kolace kao i Vi svugde gde idu orasi. Mada probacu i sama da napravim sveze.
Hvala

Jaca
-
- Novi član
- Postovi: 3
- Pridružio se: Pet Mar 11, 2005 2:35 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Lokacija: beograd