hepatitis c i ishrana
Moderatori: mr ph. Silvio, moderato, admin, vlada99
hepatitis c i ishrana
zna li neko da mi kaze koju hranu je najbolje da koristim s obzirom da imam hepatitis C.
Znas sta, to je ipak ozbiljno oboljenje pa mislim da je povrsno da ti neko ovako preko foruma od nas laika daje savete. Sigurna sam da ti najbolji savet moze dati svaki dijetolog ipak to zahteva strucnost.
Mislim da pri Klinickom cemtru postoji Institut za higijenu ishrane , tako nekako bi trebalo da se zove pa vidi sa njima.
Onako, ajd bas laicki da kazem, svi kod tih oboljenja koja ukljucuju jetru savetuju i stari narodni lek - surutku. Kazu da ona obnavlja i sportisti je koriste u onim njihovim koncentriasnim proizvodima,hrani ,kako li oni to vec zovu.
Ipak, dijetolog ili nutricionista zna najbolji odgovor, to im je posao.
Mislim da pri Klinickom cemtru postoji Institut za higijenu ishrane , tako nekako bi trebalo da se zove pa vidi sa njima.
Onako, ajd bas laicki da kazem, svi kod tih oboljenja koja ukljucuju jetru savetuju i stari narodni lek - surutku. Kazu da ona obnavlja i sportisti je koriste u onim njihovim koncentriasnim proizvodima,hrani ,kako li oni to vec zovu.
Ipak, dijetolog ili nutricionista zna najbolji odgovor, to im je posao.
Evo papiric koji se obicno daje kao uputstvo za ishranu kod hepatitisa:
I UGLJENI HIDRATI:
Unosito dovoljno pri cemu voditi racuna da ne dodje do gojaznosti. Preporucju se bela peciva. Testa su dozvoljena kao i sve vrste hleba, griza i prindza. Slatkisi kao sto su cokol., bombone, marmelada, dzem, med i sl su dozvoljeni u manjim kolicinama.
II MLEKO I MLECNI PROIZVODI:
Savetuje se upotreba svezeg mleka, jogurta, kos. mleka, mladog nemasnog sira.
Zabranjena je upotreba prevrelih i masnih sireva i prevrelog kajmaka. Ne savetuje se buter.
III MESO I JAJA:
Dozvoljena je upotreba svih vrsta posnog mesa (govedje, junece, telece, jagnjece, pilece, posne sveze recne ribe).
Zabranjeno je svinjsko meso, suhomesnati proizvodi, meso od divljaci i svih drygih vrsta mesnih i ribljih preradjevina.
Dozvoljena je upotreba jaja kao barenih ili u jelu.
IV MASNOCE:
Da za biljna ulja
Ne svinjska mast,m loj i slaninu. Ne zaprske.
V POVRCE:
Sargarepa, spanac, krompir, zelje, mladi grasak, mlada boranija, kupus u manjoj kolicini.
Povrce koristiti kao sveze ili smrznuto pripremljeno kao dinstano sa malo ulja i bez zaprske ili kao bareno uvek umereno slano, bez jakih zacina. Luk se ne preporucuj.
VI SALATE:
Zelena salata, paradajz, pecene paprike, kuvana cvekla, sargarepa, manja kolicina kupusa svezeg, krastavaca.
Salate pripremati sa malnje ulja, umereno slane i kisele, zacinjene blagim vocnim sircetom ili limunom.
VII VOCE:
Svako voce u svezem obliku ili spremljeno kao kompot ili kao vocni sok ili limunada.
VIII NAPICI:
Dozvoljena je upotreba mineralne vode. Crna kafa samo u malim kolicinama. CAj. ZAbranjene su sve vrste alkoholnih pica, gaziranih i ledenih napitaka.
U pripremanju dnevnog obroka voditi racuna da budu zastupljene sve namirnice iz svih navedenih grupa.
JEsti cesce (5 obrika) a manje kolicine
I UGLJENI HIDRATI:
Unosito dovoljno pri cemu voditi racuna da ne dodje do gojaznosti. Preporucju se bela peciva. Testa su dozvoljena kao i sve vrste hleba, griza i prindza. Slatkisi kao sto su cokol., bombone, marmelada, dzem, med i sl su dozvoljeni u manjim kolicinama.
II MLEKO I MLECNI PROIZVODI:
Savetuje se upotreba svezeg mleka, jogurta, kos. mleka, mladog nemasnog sira.
Zabranjena je upotreba prevrelih i masnih sireva i prevrelog kajmaka. Ne savetuje se buter.
III MESO I JAJA:
Dozvoljena je upotreba svih vrsta posnog mesa (govedje, junece, telece, jagnjece, pilece, posne sveze recne ribe).
Zabranjeno je svinjsko meso, suhomesnati proizvodi, meso od divljaci i svih drygih vrsta mesnih i ribljih preradjevina.
Dozvoljena je upotreba jaja kao barenih ili u jelu.
IV MASNOCE:
Da za biljna ulja
Ne svinjska mast,m loj i slaninu. Ne zaprske.
V POVRCE:
Sargarepa, spanac, krompir, zelje, mladi grasak, mlada boranija, kupus u manjoj kolicini.
Povrce koristiti kao sveze ili smrznuto pripremljeno kao dinstano sa malo ulja i bez zaprske ili kao bareno uvek umereno slano, bez jakih zacina. Luk se ne preporucuj.
VI SALATE:
Zelena salata, paradajz, pecene paprike, kuvana cvekla, sargarepa, manja kolicina kupusa svezeg, krastavaca.
Salate pripremati sa malnje ulja, umereno slane i kisele, zacinjene blagim vocnim sircetom ili limunom.
VII VOCE:
Svako voce u svezem obliku ili spremljeno kao kompot ili kao vocni sok ili limunada.
VIII NAPICI:
Dozvoljena je upotreba mineralne vode. Crna kafa samo u malim kolicinama. CAj. ZAbranjene su sve vrste alkoholnih pica, gaziranih i ledenih napitaka.
U pripremanju dnevnog obroka voditi racuna da budu zastupljene sve namirnice iz svih navedenih grupa.
JEsti cesce (5 obrika) a manje kolicine
ako ti pomogne jos i informacija da i ja imam hepatitis c mineralna voda ne dolazi u obzir gazirana pića sladoledi praškovi za pecivo hrana koja nadima.
Tražim i sama nutricionistu ali mislim da je najbolje otići u medicinsku knjigu i kupiti dijetetiku jer tamo imaju gotovi jelovnici.
Nadam se da nemaš cirozu jetre kai i ja na sreću meni je u stanju mirovanja rodila sam troje dece ne znajući za Hepatitis inače ne bi se ni usudila.
Pozdrav jelena
Tražim i sama nutricionistu ali mislim da je najbolje otići u medicinsku knjigu i kupiti dijetetiku jer tamo imaju gotovi jelovnici.
Nadam se da nemaš cirozu jetre kai i ja na sreću meni je u stanju mirovanja rodila sam troje dece ne znajući za Hepatitis inače ne bi se ni usudila.
Pozdrav jelena
