Glupo pitanje, što treba svakom obroku?

Saznajte sve o nutritivnim svojstvima namirnica koje koristite, podelite svoja iskustva o popularnim dijetama, preparatima, namirnicama, napicima.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, moderato, admin

Odgovori
brucecook
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Jan 06, 2025 8:45 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 9

Glupo pitanje, što treba svakom obroku?

Post od brucecook »

Hej, pa znam da je ovo glupo pitanje, ali što treba svakom obroku jer znam da ljudi kažu da su proteini dobri, ali što bi još svaki obrok trebao sadržavati? Žitarica? Mliječni proizvodi? Nemam pojma, ali želim pokušati početi jesti zdravije i razmišljam da bi možda moglo pomoći kad bih zapravo znao što treba svakom obroku. Može li netko molim vas objasniti? Hvala oprosti što je smiješno.
milos4321
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Nov 18, 2024 7:05 pm

Re: Glupo pitanje, što treba svakom obroku?

Post od milos4321 »

Ishrana uglavnom zavisi od osobe do osobe i njenog trenutnog stanja, da li ima neke bolesti, kakva je krvna slika, da li je gojazna, koliko fizickih aktivnosti ima i slicno. Ali postoje neke uopstene smernice sta je dobro a pre svega sta je lose i sta treba izbegavati. Na primer, postoje 3 kljucne namirnice koje treba izbegavati:
1. Belo brasno i proizvode koji koriste, tj potrebno je koristiti integralna brasna i praviti hleb od razanog, speltinog, ovsenog integralnog brasna
2. Secer i to u vecini mogucih namirnica: slatkisima, grickalicama, sokovima, alkoholu, suhomesnatim proizvodima (90% ih sadrzi secer). Izuzetak je jedino pojedino voce (jabuke, maline, kupine, aronija, borovnica) i to 1h-2h posle rucka
3. Suncokretovo ulje (negde sam cuo, dobro je za motor auta, ali za ljudski organizam lose). Za przenje i pecenje koristiti mast, precisceni puter ili maslo, kokosovo ulje (ako vam ne smeta miris i ukus), a maslinovo ulje sveze u salate ili napravljene namaze

Vazno je imati 3 glavna obroka ravnomerno rasporedjena i eventualno posle rucka jedna vrsta voca:
Za dorucak moze masnija hrana (slanina, jaja, cvarci), hleb (instegralni), kiselo mleko, grcki jogurt
Za rucak moze bilo koja vrsta mesa, ribe, pasulj, povrce, salata, supa...
Za veceru treba da pre svega bude riba, pecurke, belo meso i naravno neko sveze povrce, salate

Sto se tice povrca, sto je svezije to je bolje.

E sad, ovo je okvirno. U zavisnosti od stanja osobe, jelovnik se prilagodjava, ali za to je potrebno pitati lekara ili nutricionistu (najbolje ako je nutricionista skolovani lekar, a ne priuceni instagram nutricionista). Meni je ovakva ishrana (uz jos nekoliko striktnih korekcija) pomogla da izgubim skoro 20 kg (103kg na 84kg, visina 187cm), bez nekog jakog treninga i bez gladovanja (cak jedem i vise).

Nadam se da sam pomogao.
brucecook
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Jan 06, 2025 8:45 am

Re: Glupo pitanje, što treba svakom obroku?

Post od brucecook »

shvatio sam.geometry dash lite
Odgovori