Dobra iskustva sa "Savetovalistem za dijetetiku"

Saznajte sve o nutritivnim svojstvima namirnica koje koristite, podelite svoja iskustva o popularnim dijetama, preparatima, namirnicama, napicima.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, moderato, admin

Padmé
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Mar 08, 2007 9:17 am

Dobra iskustva sa "Savetovalistem za dijetetiku"

Post od Padmé »

Pre mesec dana sam se obratila ovom savetovalistu zbog viska kilograma.
Da odmah dam adresu i broj telefona : Pasterova 2, tel : 2657 - 863
Zakazali su mi za mesec dana tj. danas u 9 sati.
Otvorili su mi karton, a zatim me je sestra izmerila, na vagi, visinu i onim aparatom koji lici na klesta (ali ne boli :lol: ), pretpostavljam da se njime utvrdjuje visak masnog tkiva.
Obe sestre su bile OK, nisu bile nadrndane, sto je gotovo postalo pravilo u nasem drzavnom zdravstvu.
Posle toga sam dobila upitnik da upisem sta sam jela juce, malo sam improvizovala, ali otpilike sam navela ono sto najcesce jedem i koliko.
Zatim me primila jedna doktorka, ocito je na specijalizaciji, jer kad je usla Prof. Jorga, odmah je skocila i stala u stav mirno :P .
Doktorka je bila vise nego ljubazna, pregledala je moje rezultate krvi i urina koji pokazuju anemiju i povisen holesterol( vadila sam ih privatno, cena oko 2000 din. :( ), a onda na osnovu njih dala dijetu.
Ja sam zvanicno pacijent neke profesorke, ali je nisam ni videla, pregledala me ova doktorka i dogovorile smo se da se vidimo za 2 nedelje, a da se za to vreme pridrzavam dijete...
Ovo pisem zbog toga, sto sam pre nekoliko meseci bila na ovom forumu i nasla lose komentare o "Savetovalistu" da u ladici imaju nekoliko papira sa dijetama, da istu dijetu daju i devojci i nekoj babi, muskarcu, da se ne bave pacijentima.
Otisla sam spremna na ovo, pa sam mislila ako ne upali idem privatno kod Jorge, pa sta kosta da se plati.
Medjutim, jos jednom da pohvalim ovu doktorku (ne znam joj ime ) bila je vise nego ljubazna i zaista se potrudila da napravi dijetu za mene, tj. u skadu sa mojim potrebama i trenutnim stanjem organizma.
Jos da vidimo hoce li dijeta dati zeljene rezultate :wink:
Padmé
Aktivan član
Aktivan član

Post od Padmé »

Danas sam bil na kontroli, za 14 dana 2,2 kg manje 8) .
Pored mene, u cekaonici je sedela zena koja je 3 nedelje skinula 7 kg., a upoznala sam i jednu koja je tu od juna i smrsala je 20 kg !
Meni brzina mrsavljanja nije vazna, vazno je da se dobro osecam, nisam gladna, jer su obroci cesti.
Ovoga puta me je primila Prof Nadaja Vasiljevic ciji sam zvanicno pacijent. Kratko smo popricale, rekla sam joj da je sve ide dobro, dijetu dobro podnosim, nista nije korigovala, nego nastavaljamo sa takvom ishranom.
Zena je skroz OK, ako se zakazujete, trazite da idete kod nje.
Sad tek vidim koliko sam koristi imala sto sam posla ovim putem, a ne uzela neku od dijeta sa interneta.
Kao prvo uradila sam nalaze, nasla povisen holesterol :( , losu krvnu sliku :( , a uz sve to i bakterije u mokraci :( , za koje nisam ni pretpostavljala da ih imam, jer nisam imala simptome.
Da sam uzela dijetu sa neta ili iz novina, ne bih sve ovo znala, bila bi jos anemicnija, holesterol bi ostao, a i bakterije :roll: .
Ovako cu uz, kilazu, i sve to da sredim, dakle dvostruka korist.
:lol:
Moja poruka je : nemojte da se zezate sa zdravljam i raznim dijetama "rekla - kazala" - taj i taj smrsao toliko i toliko, dijeta je super i sl., nego idite kod doktora da vam odredi dijetu.
Vidim da ima tema o Bozen, slusala sam kako ljudi pricaju u cekaonici, svi su protiv njenih preparata i svi imaju primere kako su oni ili neko njihov smrsali npr. 5 kg., a onda dobili 10 i sl.
Sledeca kontrola mi je u drugoj polovini novembra, a nalaze vadim u decembru, pa cemo da vidimo.
Pozdrav :wink:
jelda
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Čet Jul 05, 2007 2:15 pm

Post od jelda »

Mnogo vise je postova na temi bozen, un dijeta i slicne nego ovde. Zar nema jos nekog da se javi sa slicnim iskustvom kao Padme?
Padmé
Aktivan član
Aktivan član

Post od Padmé »

Evo, jelda da ti ja kazem zasto.
Zato sto nas narod hoce da smrsa, a da se ne pomuci i svi dijetu automatski povezuju sa gladovanjem ( mada dijeta koju ja drzim nije ni mucenje, ni gladovanje).
Hoce 'leba bez motike, a po mogucnosti i nesto uz 'leba. :lol:
Pre nekoliko godina bio je kod mojih teca iz unutrasnjosti, a ja sam se zadesila tamo. Vidim moja mama mu spremila nareske : sunkica, slaninica, kobaja, cvarci, kajmak, trapist... i kako to vec ide kod nas, pun tanjir.
On pojede sve, odjednom skoci :o i ode u wc da isprazni stomak. :-?
Sto je najbolje u celoj prici, covek je dosao u Bg. da snimi reklamu za Bozen i svratio, pre toga, do mojih. :P
On je smrsao, ne znam koliko, ali prilicno i oni su ga zvali, platili mu kartu.
Tako da smo ga jedno vreme gledali na tv, kao zvezdu Pinka.
Od tada ga nisam videla, ali mozete da pretpostavite sta sam cula - smrsao, kad je prestao udebljao se jos vise nego pre.
hermetic
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Okt 11, 2007 11:34 pm

Post od hermetic »

Ovo zvuci super, zaista. I to je valjda jedini pravi nacin da se smrsa.

Kazes da ne gladujes - da li bi mogla da napises primer jelovnika za jedan dan? Bila bih ti zahvalna, odavno sam zaboravila sta znaci normalno jesti :oops:

h
Padmé
Aktivan član
Aktivan član

Post od Padmé »

Molga bih i da ti prepisem svoj jelovnik, ali ti, a i niko drugi ne bi imao koristi, jer se jelovnici prave individualno, uzimajuci u obzir parametre dobijene analizom urina i krvi.
Npr. meni je povecan holesterol i zato u mojoj dijeti ima minimalno masti, ugljeni hidrati su takodje smanjeni, meso je samo odredjenog porekala i sl, ne jedem zumace, ali svakog dana pojedem po kuvano belance.
Namirnice se dele u 7 grupa ( ove nazive sam ja davala)
1) hleb ( crni, graham, razani) 3X30 g, ovsene i jecmene pahuljice
2)mlecni proizvodi ( jogurt 0,5 % mm, sir "ella" sa 0 % mlecne masti)
3) meso ( govece, junece, zivinsko ( na zaru ili kuvano) 150 - 200 g, zavisi od vrste
4) masti 2 kasike maslinovog ulja, ali i njih sam izbacila
5) povrce ( sve osim krompira, boranije, pasulja, graska, soje)
6) voce (izuzev banana, sljiva, oraha i sl.)
7)sve ostalo ( u ovoj grupi je najvise zabranjenih stvari pocev od cokolade, preko slatkog, meda, dzema, alkohola ),
tu spadaju voda, koje treba piti sto vise 3 l dnevno, ali ne mineralnu, nego iz cesme ili neku negaziranu. Mozes 1 kafu dnevno.
To je otprilike to, negde sam napisala kolicine, negde nisam, jer kao sto sam rekla sve je individualno, jede se dosta salate i voca.
Ritam obroka
u 8 sati dorucak
u 11 uzina
u 13 rucak
u 16 uzina
u 19 vecera
Znaci jedes na svaka 3 - 4 sata ( moze pola sata gore - dole), i pijes dosta tekucine, moze i caj, djus od cedjene pomorandze.
Moja prednost u ovom slucaju je sto ne radim tako da mogu sebi da spremam hranu i jedem na vreme.
zaposlenim osobama je teze, ali treba reci doktoru da radis, na kakvom radnom mestu, pa da se obroci prilagode radnom vremenu. Npr. ja u 13 sati rucam, meso, salatu, hleb i bareno povrce, sto je nemoguce izvesti na poslu, pa treba izabrati drugaciju satnicu.
:wink:
Padmé
Aktivan član
Aktivan član

Post od Padmé »

Vidim da se niko ne javlja, pa cu ja :D
Elem, jos sam na dijeti, mnogo mrsavija :P sredinom meseca vadim nalaze krvi i urina.
Jos jednom apelujem na sve koji mogu neka dodju u savetovaliste za 20 din. koliko se placa participacija dobice dijetu prema svojim potrebama.
evelina
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Okt 05, 2007 7:10 pm

Dijeta

Post od evelina »

Padme,

Da li je potreban uput za Savetovaliste?

Hvala
forrest_gump
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Nov 28, 2007 1:20 am

Re: Dobra iskustva sa "Savetovalistem za dijetetiku&quo

Post od forrest_gump »

Padmé napisao:P
Otvorili su mi karton, a zatim me je sestra izmerila, na vagi, visinu i onim aparatom koji lici na klesta (ali ne boli :lol: ), pretpostavljam da se njime utvrdjuje visak masnog tkiva.
Taj aparat se zove kaliper i njime se mjeri postotak mast u tijelu ili body fat percentage.
Padmé
Aktivan član
Aktivan član

Re: Dijeta

Post od Padmé »

evelina napisao:Padme,

Da li je potreban uput za Savetovaliste?

Hvala
Nije ti potreban uput, samo nazoves na broj iz prvog posta. Ja sam cekala mesec dana, al cula sam da Pfaf naplacuje 3000 din., a Jorga 50 EUR pa mi se nije zurilo :D .
Telefonom ce ti reci koje analize treba da napravis.
Zeznula sam se, nisam znala da se analize mogu napraviti u DZ, pa sam otisla privatno i pukla 2000 din. :roll:
Sledeci put sam radila u DZ kostalo me koliko participacija + 200 - 300 din. za neke analize koje oni salju u privatnu laboratoriju, dakle ti nemas veze s tim.
Imaj u vidu da se i u DZ ceka, znaci raspitaj se koliko da ti nalazi budu svezi.
@forrest_gump
Hvala, jos samo da nam objsnis zasto je merenje na vagi iz teme :
http://www.doktor.rs/forum/viewtopic.php?t=17483
forrest_gump napisao:To je prilicno neprecizna metoda.Cak i oni aparati sto propustaju struju kroz tijelo nisu precizni vec su moguce greske tolike da covjek ne moze dobiti ni okvirni uvid u procenat masti u tijelu.
Osta neodgovoreno od prosle godine.
Ja nisam stigla da proverim, tj uporedim svoju vagu i onu iz Savetovalista 20.12., jer mi je tog dana palo da vadim analize, sledeci put sam prespavala :oops: :roll: :-? , a onda su oni spojili Novu godinu po starom i novom kalendaru, al idem u cetvrtak 100 % :evil:
Dundica !
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Dec 06, 2007 12:11 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Dundica ! »

Bas sam procitala sve postove na ovoj temi i zvuci interesantno i ozbiljno pre svega, videcu da li da idem kod te tvoje dr. posle svih planova koje sam vec zapocela za naredni period u vezi ishrane .

Jedna od retko sprovedenih disciplinskih mera u mom zivotu je ta ishrana u odredjeno vreme,ne mogu to bas postici.A rado cu probati cisto zbog odrzavanja kilaze.

Ukratko mislim da je cela ova prica korisna i sve pohvale s moje strane.
Jos mi samo reci koliko si smrsala i za koji period?

poz
evelina
Aktivan član
Aktivan član

Zakazala

Post od evelina »

Drage moje,

Eto najnovijih info:

Zakazala prvi pregled u Savetovalistu za ishranu:
1. termin 1.02
2. potreban uput od lekara opste prakse.
Uput treba da glasi na: Medicinski fakultet / Institut za higijenu / Savetovaliste za ishranu / dijagnoza
3. Za prvi dolazak neophodno je doneti rezultate urina, biohemije, kompletne krvne slike

Uput i rezultati ne smeju da budu stariji od mesec dana!

Javljam se 1.02.

Pozdrav,
Padmé
Aktivan član
Aktivan član

Post od Padmé »

@evelina
Evelina, hvala na ispravci, ja sam na dijeti jos od septembra, tako da sam zaboravila da TREBA uput. Da sam malo ukljucila mozak / logiku sama bi se toga setila :-? , jer ako nemas uput placas punu cenu pregleda, a ovako samo 20 din. uz overenu knjizicu.
Uput treba samo 1. put, a posle ne treba, jer ti otvore karton i zakazuju te.
Sad sam trazila ime devojke koja me pitala za uput da joj se izvinim na dezinformaciji, kad ono ti :o . E, pa izvini nije bilo namerno :roll: .
@Dundica !
Idem u cetvrtak, pa cu tada vise napisati, nije samo stvar u skidanju kg , mere i druge parametre, % masti i vode.
Uporedicu rezultate, pa cu ti sve reci.
A na dijeti sam jos od 27. 9. 2007.
Nisam gladna, ne pada mi tesko, pre jedno 10 dana uhvatila me kriza, zamislite sta mi se jelo - gumene mentol bombone :o , al proslo je i sad je OK. Inace drzim se i dijete i satnice, a u tome mi mnogo olaksava cinjenica da ne radim, dakle mogu da organizujem vreme i obroke.
Mislim da zaposlenima najteze pada spremanje rucka, on je meni u 13, a jedem piletinu ili ribu przenu u teflonskom tiganju. Ali mislim da se sve moze uskladiti, naci nacina da se namirnice ranije spreme, pa ponesu, jeste da je malo komplikovano, u Savetovalistu ima i studenata i nezaposlenih, ali i onih koji rade.
Pozdrav :wink:
Padmé
Aktivan član
Aktivan član

Post od Padmé »

Danas sam bila u Savetovalistu, primila me izuzetno ljubazna doktorka Aneta, pricale smo skoro citav sat 8) .
Od 27. 9. pa do dans smrsala sam 14 kg :D :D :D , nesto je preracunavla i rekla da je to prebrzo ( narvno onome ko drzi dijetu je presporo :roll: ) i dodala mi neke namirnice, povecala kolicine da bih sad jos postepenije mrsavila do granice koju smo zajedno odredile.
Ja sam mislila da ce ona nesto racunati, ali me samo pitala koliko sam nekad imala kila i kojom sam kilazom bila zadovoljna. Tako ispade da treba da smrsam jos 4 kg i 8) .
Ovi dijete su dugtrajne, kilogrami se sporo skidaju, morate da se drzite onoga sto vam je napisano, traju po 6 meseci, a zatim se jos 2 godine dolazi na kontrolu.
Ko nije spreman na ovo bolje da ne pocinje.

Necu da vas plasim, kao sto sam pisala ima 5 obroka, niste gladni, ali je potrebna diciplina, preispitajte sebe i vidite da li mozete ili ne ?
Ali ako prodjete dijetu i idete na kontrole posle nema vracanja kg, nema jo - jo efekta koji ce se javiti u dijetama koje se masovno navode i ovde, a poenta im je je sto brze skinuti kg.
Pozdrav od ( jos malo pa ) mrsavice :wink:
evelina
Aktivan član
Aktivan član

Post od evelina »

14 kilograma? Pa to je fenomenalno! Ja imam osecaj da je taj 1.2 jaaakooo daleko. Plasim se da cu se do tada jos ugojiti. Samo da do proleca udjem u svoje pantalone i da pocnem da licim na zensko, a ne na bure.
Odgovori