Dobra iskustva sa "Savetovalistem za dijetetiku"

Saznajte sve o nutritivnim svojstvima namirnica koje koristite, podelite svoja iskustva o popularnim dijetama, preparatima, namirnicama, napicima.

Moderatori: mr ph. Silvio, moderato, admin, vlada99

vjera
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Feb 07, 2008 9:28 am

Post od vjera »

Da dodam i ovo-moja sestra je operisala štitnu žlijezdu u KC BG.Ja sam o UN dijeti počela da razmišljam kad sam,odlazeći njoj u posjetu,upoznala divnu sestru sa tog odjela koja je izgubila 25 kg na pomenutoj dijeti.Dakle,ozbiljan zdravstveni radnik sa endokrinologije.Mislim da je suvišno da nešto dalje komentarišem.
grazza
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pet Dec 14, 2007 12:56 pm

Post od grazza »

Svaka cast Vjera :lol: e bas si lepo rekla
vjera
Aktivan član
Aktivan član

Post od vjera »

Zahvaljujem draga Grazzo :wink:
grazza
Stalni član
Stalni član

Post od grazza »

Molim molim :lol:
zorankov
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Jun 09, 2006 6:12 pm

Post od zorankov »

U Institutu za medicinsku ekologiju, Savetovalište za dijetetku, 1998. godine sam skinuo oko 36 kg, za otprilike godinu dana - od polovine aprila '98., do početka rata '99. - pod kontrolom dr. Jagode Jorge. Zbog bombradovanja sam prestao da idem, tako da sam postepeno vratio kilažu.
Skoro sam opet dobio uput od lekara opšte prakse, i imam zakazano za 4. april.
O samom savetovalištu imam lepo mišljenje, na osnovu svog ličnog iskustva.
grazza
Stalni član
Stalni član

Post od grazza »

Jel to nije malo mnogo, izvini koliko si kilograma imao kada si poceo sa dijetom?
zorankov
Novi član
Novi član

Post od zorankov »

grazza napisao:Jel to nije malo mnogo, izvini koliko si kilograma imao kada si poceo sa dijetom?
Imao sam oko 172 kg, nepozdano merenje...
A nije mnogo, jer to je za cca 11 meseci skinuta kilaža što je oko 3 kg mesečno.
Optimalo skidanje kilograma je 4 - 5 kg mesečno - ko je zdrav.
Sve preko toga je nenormalno skidanje kilaže.
grazza
Stalni član
Stalni član

Post od grazza »

Pa ja mislim da je mnogo teze skinuti 5-6 kilograma, nego toliko. ja se ubih sa 8 kg viska. :lol:
zorankov
Novi član
Novi član

Post od zorankov »

Nisam to ni ja skinuo odmah, nego postepeno. Princip je, da ne kažem pravilo, da se kilaža ispočetka gubi "gubikom" vode, a tek kasnije se "skida" salo. Nekad sam i stagnirao, nisam skinuo ni kilogram, za dve sedmice (koliko je bio uobičajen period javljanja, u o vreme), nekad je bilo 1/2 kg, nekad dva kila, itd...

Važno je uhvatiti ritam, i biti čvrste volje. Ima još "par cakica", koje su kjudima pomagali, ali da ih ja savetujem drugima, ne bi bilo primereno (bilo bi čak vrlo glupo), kad ih ni ja ne primenjujem.

A dok sam držao dijetu, pomoglo je.
grazza
Stalni član
Stalni član

Post od grazza »

Otkrij nam te cakice molim te, ako su tebi pomogle mozda i nama pomognu :lol:
vjera
Aktivan član
Aktivan član

Post od vjera »

Da,ajde..pliiiiiizzzzz.....
zorankov
Novi član
Novi član

Post od zorankov »

Ovako, zhnači o nije moja ideja, čuo sam od drugih, primenio na sebi, i meni je pomoglo:

Kad se poželim torte (ili kolača) ja svratim u poslastičarnicu i pojedem jedno parče. Ali jedno parče. Činio sam to, npr. jednom u dve sedmice. Pošto sam zadovoljio želju, nisam ni imao potrebu da to radim svaki, ili svaki drugi, dan. Jednostavno, želja mi se nije ni javljala češće od toga.

Takođe, kad odem negde na rođendan, ja i popijem i pojedem "normalno". Znak navoda stavljam, da bih objasnio kako se nisam ubiijao, od hrane i pića, lično volim 2-3 rakije pre jela, a psole jela volim da pijem kiselu ili običnu vodu. Hranu takođe, ne uzimam u onim količinama, kao ne držim dijetu, već oko 30% manje od te količine.

Ako se pridržavaš neke dijete, onda se i organizam prilagodi režimu ishrane, pa se i ne oseća potreba da se prežderavam kao ranije.

Dalje, ako držiš neku dijetu, van kontrole lekara, probaj da izbaciš masnoću kod prženja - probaj sa kupovnim kobasicama - zareši ih nožem, ubaci ih u tavu i umesto masti ili ulja sipaj samo vodu, poželjno da sud bude poklopljen. Kobasice će pustiti same svoju masnoću, začudićeš se, ako već ne znaš, koliko masnoće ima u njima.

Meso pržiti po mogućstvu u Inox 18/10 sudovima (vrsta materijala, čelika od kojeg se prave Zepter sudovi, ali i Metalac, iz jedog Milanovca).
Zašto tako? Zato što se opet umesto masti može sipati malo vode, 5 - 10 cl (centilitara) odnosno 0,5 do 1 decilitar.

Ako pržim jaja, kao salatu jedem svež paradajz, bez ulja, samo malo soli. Ako su jaja barena, onda na paradajs sipam i malo ulja.

Jedi kad osetiš potrebu, kad osetiš glad, a ne zato što je sad vreme da se jede. Ovo je možda najteže, onima koji rade.

I otprilike to je to, ako se setim nečeg još, dodaću.
Davno je bilo.
zorankov
Novi član
Novi član

Post od zorankov »

Još nešto:

Ako ujutru praviš sendvič, a kod kuće si, probaj da radiš ovako:

- Odseci dva parčeta hleba, tanja, i hleb skloni.
- Izvadi margarin, namađi oba aprčeta, pa i margarin skloni.
- Onda uzmi salamu, stavi na svako parče po dve šnite salame, i salamu skloni.
- Neka to bude sve od čega paviš sendvič. Sendviče stavi na tanjir, izađi i z kuhinje u sobu, pojedi sendviče, vrati tanjir u kuhinju, ostavi ga na mesto, i popi čašu vode.
- Izađi iz kuhinje i zaboravi na nju, dok ponovo ne ogladniš.
grazza
Stalni član
Stalni član

Post od grazza »

hvala puno, stvarno dobri saveti, ja upravo to radim, jedem stojeci pored frizidera i stalno se setim jos necega :oops: sto nisam stavila na hleb
vjera
Aktivan član
Aktivan član

Post od vjera »

Bože,što mene ova žena nasmije :D :D :D :D A g-dine Zorankov,dobri savjeti, to za kobaje i znam......nisam mogla da vjerujem koliko je to masno :o pileća i nekako ali "standardna" :o :o :oInače,kada kile "stanu"ja sam čula da tada treba pojesti čokoladu ili slično a dijetu nastaviš-valjda nastave i kile ali ja se ne usuđujem.... :roll:
Odgovori