Dobra iskustva sa "Savetovalistem za dijetetiku"

Saznajte sve o nutritivnim svojstvima namirnica koje koristite, podelite svoja iskustva o popularnim dijetama, preparatima, namirnicama, napicima.

Moderatori: mr ph. Silvio, moderato, admin, vlada99

Padmé
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Mar 08, 2007 9:17 am

Post od Padmé »

evelina napisao:14 kilograma? Pa to je fenomenalno! Ja imam osecaj da je taj 1.2 jaaakooo daleko. Plasim se da cu se do tada jos ugojiti. Samo da do proleca udjem u svoje pantalone i da pocnem da licim na zensko, a ne na bure.
Ne valja da mrsavis prebrzo, ako uzmemo kalendarski datum pocetka proleca, a ti kazes da licis na "bure" :D , nece biti dovoljno vremena da budes fit 8), ali ces svako biti mrsavija i bolje se osecati.
Ali neka ti zdravlje bude prioritet, da se ne bi dodatno ugojila za ove dve nedelje, znas vec koje namirnice treba da izbacis iz ishrane, jedi manje obroke, pij dosta vode, nemoj jesti posle 20 sati, neko kaze i 18,19.
Ne znam da li su ti rekli ko je tvoj lekar, tek sada sam shvatila da pojedini lekari dolaze pojedinim danima i da ako podjes u petak, tako ce ti biti do kraja, uvek ces ici petkom.
U vezi sa uputom, meni treba novi, jer je nova godina i vazi 3 meseca !
Bas sam gledala kalendar promasismo se za samo jedan dan, ja idem u cetvrtak 31. 1.

Mogle smo i da se upoznamo :( , ovako ostaje forum.
Napisi nam utiske.
Pozdrav :wink:
evelina
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Okt 05, 2007 7:10 pm

Zavrzlama oko uputa

Post od evelina »

Eto i dalje cekam onaj 1.02. kada imam zakazano u Savetovalistu. I jos se uvek preganjam sa doktorom opste prakse oko uputa. Cak ni pravnik u DZ nije u stanju da protumaci u raznim Sluzbenim glasnicima, listovima i slicnim knjizicama, da li imam pravo na uput ili ne. U slucaju da mi daju uput, a ispostavi se da osiguranje tj. Fond ne pokriva te troskove, tada Savetovaliste ispostavlja racun Domu zdravlja i oni su u obavezi da plate te troskove! Zvala sam danas ponovno i Savetovaliste da vidim koliko citav trandibal kosta bez uputa: prvi pregled 3.300din, a kontrolni 1.300din. SITNICA!

Zaista mi je muka od ove proklete birokratije. Mislim da bi ministar bio najsretniji kada bismo svi uplacivali u Fond i kada bi svi sve placali. I jos kad bi mogao da otpusti sve medicinske sestre, pa to bi bila milina!
Padmé
Aktivan član
Aktivan član

Post od Padmé »

evelina
Zaista mi nije jasno zasto tvoj doktor nece da ti da uput ?
Ja sam ga bez problema dobla u DZ "Savski venac", doktorka ni za trenutak nije pravila pitanje, isto tako kad sam trazila da mi da uput za analize, koje privatno kostaju 2000 din.
Danas idem po novi uput, mislim da cu ga dobiti bez problema.
Kriterijumi izmedju pojedinih DZ u citavoj Srbiji ne bi smeli da se razlikuju.
Insistiraj na uputu i dalje !
Ako toliko placas, mozes i privatno da ides, sto svakako nije cilj.
U kom si ti DZ ?
Javi sta je bilo ?
:wink:
evelina
Aktivan član
Aktivan član

Post od evelina »

Iskukala sam na kraju uput. Inace sam u DZ Cukarica. Doktorka opste prakse kaze da DZ nema potpisan ugovor sa Higijenskim zavodom (u okviru koga je Savetovaliste za dijetetiku) te da ako dodje racun na DZ, direktor DZ ce traziti da ona snosi troskove jer je izdala uput, a nije imala pravo! Jos jednom hura za birokratiju i sve budalastine u nasem zdravstvu!
Ovo samo znaci da su pacijenti sa Opstine Cukarica diskriminisani i u nepovoljnijem polozaju. A gde se dede Ustav?!

jos malo pa ce i taj 1.februar! Javljam se odmah u petak!
Padmé
Aktivan član
Aktivan član

Post od Padmé »

Bas mi je drago, ali ne mogu da verujem da u istom gradu na jednoj opstini bez problema dobijas uput, a u drugoj ne ?
Ja sam bila kod svoje doktorke u DZ i dobila uput, bez problema, pre sat vremena.
Naglasila sam joj da cu sledece 2 godine ici u Savetovaliste, da se kontrolisem i da ce mi trebati uput svaka na svaka 3 meseca.
Doktorka mi je rekla da je to u redu, jer je potrebno da prodje 2 godine da se broj masnih celija smanji, tako nesto.
Znaci, dobijacu upute bez problema.
Ti si dobila bitku, ali po ovome treba a vodis citav rat sa birokratijom i da kukas na svaka 3 meseca.
Javi se u petak, bas me interesuju tvoja iskustva.
pozdrav
Padmé
Aktivan član
Aktivan član

Post od Padmé »

Bila sam danas, sve OK, 14 dana uz malo oraha, meda, po koji keksic, vise hleba, banane i dr. ocuvala sam kilazu. Sad treba da se vratim na stai rezim, da bi se kg spustili do zacrtane tezine.
Kontrola u martu.
@evelina
Bas me zanimaju tvoja iskustva, danas uopste nije bilo guzeve, tako da prakticno nisam cekla ni minut :D , slobodno mozes doci malo ranije npr. 08 : 45 i predati knjizicu i uput. Ako ne radis ne treba da platis ni participaciju !
Pozdrav
evelina
Aktivan član
Aktivan član

Eto me

Post od evelina »

Napokon je dosao i taj dan!
Svi su bili vrlo ljubazni, muskarac koji me je merio je prvi muskarac koji je video moje kilograme ispisane na vagi (fuj) i cak se je salio da situacija nije tako strasna! :roll:
Cinjenica je da ja imam specificnu situaciju pa je i doktorka (da me ubijes nemam pojma kako se zove, ali je mladja) bila malo zatecena. Naime, imam 42 godine, u decembru sam zavrsila lecenje od karcinoma jajnika, uradjena mi je totalna histerektomija (pa sam sad "blago meni" u klimaksu). Ja cak ni pre nego sto sam se razbolela nisam bila grancica (64kg), medjutim pocela sam da se gojim nakon III ciklusa hemo terapije i nagurala do danas 10kg.
U svakom slucaju, "nas" zadatak je da oslabim prvo ovo sto sam nabacila u poslednjih nekoliko meseci, a nakon toga ce se ishrana prilagoditi u odnosu na moj osnovni zdravstveni problem, klimaks i hipotireozu.

Da li se slucajno pitas odakle mi ideja da razmisljam o kilogramima i izgledu nakon svega? Veruj mi da, bez obzira na horor koji sam prezivela od marta prosle godine, ja zelim ponovno da izgledam lepo i zenstveno i da budem zadovoljna svojim izgledom!

gladnaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa sammmmmmmmmmmmmmmm
Padmé
Aktivan član
Aktivan član

Re: Eto me

Post od Padmé »

evelina napisao: Da li se slucajno pitas odakle mi ideja da razmisljam o kilogramima i izgledu nakon svega? Veruj mi da, bez obzira na horor koji sam prezivela od marta prosle godine, ja zelim ponovno da izgledam lepo i zenstveno i da budem zadovoljna svojim izgledom!

gladnaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa sammmmmmmmmmmmmmmm
Ne znam kome je ovo pitanje upuceno, ali kako uglavnom nas 2 pisemo na ovoj temi, ja cu ti odgovoriti i to pitanjem.
Zasto posle svega ne bi razmisljala o kilogramima i izgledu ?
To je tako normalno i prirodno.
E sad ovo :
gladnaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa sammmmmmmmmmmmmmmm.
Ja nism bila gladna, ni prvog dana, kao ni sad. Rekli su mi da pijem 3 litra vode sa limunom, lepo uzmi 2 flase od kisele vode, napuni ih ujutro, nacedi limun ( mozes i 1 lumun u 2 flase) i popij do uvece.
Ja, isto, ne znam imena doktorki, osim profesorke Nadje Vasiljevic i dr. Anete ( primila me posednja 2 puta), ali ona ima oko 55 godina, znaci nije ni jedna od njih.
Vazno je da su sve OK i ljubazne, sa pacijentima, strucnost se podrazumeva.
Samo hrabro, ako ti je frka zbog gladi pisi ovde.
Pozdrav :wink:
Jesen stize dunjo moja
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Sep 23, 2007 12:20 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Jesen stize dunjo moja »

evelina napisao: Ovo samo znaci da su pacijenti sa Opstine Cukarica diskriminisani i u nepovoljnijem polozaju. A gde se dede Ustav?!
Hm, izvinjavam se ako upadam s neba pa u rebra u temu ali opste je poznato da je Cukarica po mnogo cemu diskriminisana i odsecena od ostatka grada. To mu dodje kao drzava za sebe...
Ali ocigledno ko sklopi kakav dil sa kojom ustanovom tako bude i ljudima na toj opstini.
npr. Novi Beograd ima sve hypermarkete, Cukarica nema ni jedan jedini iako je ogromna opstina.
Centar grada ima bolje uslove zdravstva.
Itd. itd.
Cukarica se moze pohvaliti jedino Adom. :roll: :)
Neko nepisano pravilo je da su juzni delovi svakog grada manje razvijeni od ostalih...

Dakle za to savetovaliste covek treba da ode u lokalni DZ i da trazi uput?
Bye bye little lady
Padmé
Aktivan član
Aktivan član

Post od Padmé »

[/quote]
Dakle za to savetovaliste covek treba da ode u lokalni DZ i da trazi uput?[/quote]

Treba prvo da zakazes u Savetovalistu na broj koji imas u prvom postu, pa ako te prime ( zbog viska kilograma ili iz zdravstvenih razloga, pitace te zasto, onda idi u DZ po uput).
Da i ja skrenem sa teme, mi u centru, tu mislim na Stari grad, Savski venac, Vracar, uskoro necemo imati gde da kupimo hleb i mleko. Uzmite samo primer velikog C marketa na Cvetnom trgu, pretvoren je u salon automobila :o . U celoj Njegosevoj ulici ( ne racunajuci deo oko Kalenic pijace ) ima samo 1 ( jedna) "Pekabeta ( ugao sa Knjeginje Zorke). Zamislite na sta lici, svi stanovnici Njegoseve i okolnih ulica su usmereni na nju, a secam se pre nekolio godina bila je jos jedna na uglu sa Molerovom i jedan veca jos nize, jedna mala na uglu sa Prote Mateje ( sada su tu kafici) :roll: Radnjice u Kralja Milana od Slavije ka Terazijama su pozatvarane i tako se sve rusi. Ispada da cemo preko mosta po hranu.
Svako ima svoju muku :-? .
evelina
Aktivan član
Aktivan član

Jesen stize dunjo moja

Post od evelina »

Da se vratim na DZ Cukarica. S obzirom da je moja lekarka opste prakse izuzetno savesna ispalo je da postoji taj problem oko uputa za Savetovaliste. Medjutim, verujem da masa njih ne prati toliko sve te propise i interna uputstva pa su laksi na ispisivanju uputa. U svakom slucaju, rekla je da ce me obavestiti u slucaju da nju licno terete da snosi troskove mog odlaska kod dijeteticara!
Ja svu ovu zavrzlamu ne bih nazvala nikako drugacije vec - diskriminacijom!
Danas mi je drugi dan dijete i, naravno, gladna sam! :x Pretpostavljam da ce sve biti ok nakon par dana kada mi se zeludac navikne na novi rezim i kad ukapira da dzabe ceka cokolade, napolitanke........mmmmmm
Padmé
Aktivan član
Aktivan član

Post od Padmé »

Veruj mi za 3 meseca neces uopste biti gladna :D .
Salim se, naravno, ja nisam bila gladna ni na pocetku, kao sto sam pisala, ali sam imala jednu krizu pre mesec ili nesto vise dana.
Sanjala sam gumeni mentol i rum plocice :P .
Sve je proslo bez toga i sad sam OK, ako verujes zaboravim da veceram :-? , jednostavno setim se u 23 da nisam jela, a rucala sam oko 13, valjda se organizam toliko navikne.
Ako ti je frka pisi, dobices potporu od mene (nadam se i od drugih), mozes mi ovde ili na PP napisati sta jedes, da uporedimo.
Sto se tice DZ "Cukarica", ispade da su jedni ravnopravniji od drugih, sve sam vec napisala, da ne mogu da verujem da je tako.
Pozdrav i samo teraj 8) .
evelina
Aktivan član
Aktivan član

III dan

Post od evelina »

Pa, eto protice i treci dan moje dijete i danas je vec malo bolje. Kada mi je u 18h doslo vreme za drugu uzinu nisam uopste bila gladna, ali sam na kraju ipak pojela jabuku. Kako stvari stoje, otici cu na spavanje bez vecere.
Ukratko da napisem kolicinu hrane koju dnevno unosim:

povrce
450gr (ukljucujuci i salate). NE: tursija, kiseli kupus, krompir, boranija, pasulj, grasak.

voce
350gr voca - NE: banane, lubenice, dinje, naravno suve sljive, urme, lesnik....

hleb
2 x 40 gr (crni ili graham ili razani) ili 80 gr integralnog pirinca

mleko i mlecni proizvodi
2 x 180 ml nemasnog jogurta ili mleka
ili
80gr Ella sira ili tofu

meso
100 gr govedje ili junece ili telece
ili
120gr piletine
ili
180gr ribe (skusa, pastrmka)

ulje
2 kasike malinovog ili suncokretovog neravinisanog

Dorucak je uvek isti: 2 kasike ovsenih+2 kasike psenicni pahuljica+1kasicica mekina+1 kasicica lana (zbog mojih problema sa zatvorom)

Kao sto mozete videti kolicina je poprilicna! Ah da, i 1,5l vode.

Padme, hvala na podrsci. Mislim da ce mi biti neophodna. Da li si gledala Ledeno doba 2? Secas li se onih lesinara kada pevaju pesmicu "Food, food beautiful fooddddd"
[/b]
Padmé
Aktivan član
Aktivan član

Re: III dan

Post od Padmé »

evelina napisao:Pa, eto protice i treci dan moje dijete i danas je vec malo bolje. Kada mi je u 18h doslo vreme za drugu uzinu nisam uopste bila gladna, ali sam na kraju ipak pojela jabuku. Kako stvari stoje, otici cu na spavanje bez vecere.
Ukratko da napisem kolicinu hrane koju dnevno unosim:

povrce
450gr (ukljucujuci i salate). NE: tursija, kiseli kupus, krompir, boranija, pasulj, grasak.

voce
350gr voca - NE: banane, lubenice, dinje, naravno suve sljive, urme, lesnik....

hleb
2 x 40 gr (crni ili graham ili razani) ili 80 gr integralnog pirinca

mleko i mlecni proizvodi
2 x 180 ml nemasnog jogurta ili mleka
ili
80gr Ella sira ili tofu

meso
100 gr govedje ili junece ili telece
ili
120gr piletine
ili
180gr ribe (skusa, pastrmka)

ulje
2 kasike malinovog ili suncokretovog neravinisanog

Dorucak je uvek isti: 2 kasike ovsenih+2 kasike psenicni pahuljica+1kasicica mekina+1 kasicica lana (zbog mojih problema sa zatvorom)

Kao sto mozete videti kolicina je poprilicna! Ah da, i 1,5l vode.

Padme, hvala na podrsci. Mislim da ce mi biti neophodna. Da li si gledala Ledeno doba 2? Secas li se onih lesinara kada pevaju pesmicu "Food, food beautiful fooddddd"
[/b]
Mogu ti reci da su nam namirnice koje koristimo u dijeti potpuno iste.
Jedino se razlikuju kolicine.
Npr. ja jedem 3 X30 g hleba, a ti ukupno 80 g. ( i nije neka razlika)
-sto se tice voca i povrca sve isto
- jogurt sa 0% mlecne masti 1 solja + ujutro prelijem preko 3 kasike pahuljica,
-40 grama ella sira
- bas su ti dali malo piletine , meni 200 gr :)
Ja imam probleme sa holesterolom tako da ne smem zumance, nego jedno belance dnevno, isto tako samo hladno cedjeno ulje moze i suncokretovo.
Tezinu sam uglavnom regulisala, ostaje holesterol.
Receno mi je da pijem 3 l vode sa limunom ( pila sam tablete gvozda, a joni Fe se bolje resorbuju u kiseloj sredini i popravila krvnu sliku, ali moram jos ). Kolicinu vode sam smanjila, starno je nezgodno, ne mozes nigde da izadjes, svakih 5 min u wc :oops:
Uglavnom sve je manje - vise isto, tebi su dali npr vise sira., meni vise mesa i sl.
Nisam gledala film, shvaticu to kao preporuku :D
pozdrav i podrska :wink:
evelina
Aktivan član
Aktivan član

Film

Post od evelina »

Nesto van nase teme.

Pogledaj film obavezno i to sa nasom sinhronizacijom. Inace nisam ljubitelj sinhronizacije, ali ova je maestralna!

Pozz
Odgovori