DIJETA SA PIRINČEM

Saznajte sve o nutritivnim svojstvima namirnica koje koristite, podelite svoja iskustva o popularnim dijetama, preparatima, namirnicama, napicima.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, moderato, admin

Zaključana tema
PipiVerka
Novi član
Novi član
Postovi: 14
Pridružio se: Sre Dec 06, 2006 4:41 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Lokacija: Beograd

Post od PipiVerka »

Izbrojala 5 zrna jutros.
Prošle srede sam krenula na rekreaciju :P da dam podršku pirinču.
Korisnikov avatar
mikalja
Stalni član
Stalni član
Postovi: 3326
Pridružio se: Sre Jul 18, 2007 1:26 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Lokacija: Svuda i nigde

Post od mikalja »

Debeljuskasta pa bravo :D .Bogami za samo 10 zrncadi ili ti 10 dana 1 kg manje to je napredak veruj :wink: .skubisa pa treba da verujes toj vagi.Ipak ti si 45 dana na intoleranciji i rizu i vezbe tolike 3kg i nije neshto previshe.Kao da mislim da toliki priod na intoleranciji i rizi i vezbama trebalo bi vise da je sletelo uz SVE TO :oops. Ma rami dushitze ne vredi nishta to dok sad ne podgnoji dobro i pukne i ischem onaj vrh .Ali navikla sam ja na tu muku vetz :cry: .Sad sam se zeznula i pustila mu da da uraste e nece vishe :evil: .Idem polako da malo se hrvem sa nordijcem :lol: .Ali ja to samo koliko mogu do nekog finog umora.Nishta na silu jok :P .Jutros sam odradila svoje vezbe i popila rizu .Josh nisam doruchkovala,zamislite nemogu :o .
Tanjuska budi uporna ako ocesh da budesh kao i tvoj nick :D :D :D .Kako debeljuskasta spade joj kg brzo relativno :wink: ...Ledenice moja,nemoj se nervirati bit ce posla.Ko zna zashto je to dobro.A u chemu se to takmichite koliko razumeh i tvoj tata i ti?Dali je nshto porodichno ili? :roll: ..
Ma nebitno ,ljubim vas sveeee VESELICE moje KosoOke.Ovakve ce okitze biti posle tolike rize :x
Korisnikov avatar
mikalja
Stalni član
Stalni član
Postovi: 3326
Pridružio se: Sre Jul 18, 2007 1:26 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Lokacija: Svuda i nigde

Post od mikalja »

PipiVerka napisao:Izbrojala 5 zrna jutros.
Prošle srede sam krenula na rekreaciju :P da dam podršku pirinču.

:D :D :D :D .Dobra fora :lol: :lol: :lol: :wink:.Odmiche riza :wink:
Dobra fora ...
Poslednja izmena od mikalja u Pon Apr 07, 2008 11:49 am, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
skubisa
Aktivan član
Aktivan član
Postovi: 198
Pridružio se: Pon Mar 24, 2008 3:27 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Lokacija: novi beograd

Post od skubisa »

rami, jel pocela mama sa cajem od jecma?
Korisnikov avatar
skubisa
Aktivan član
Aktivan član
Postovi: 198
Pridružio se: Pon Mar 24, 2008 3:27 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Lokacija: novi beograd

Post od skubisa »

mikalja, draga, nisam ti ja bila na testu intolerancije, ja sam samo izbacila testo i pekaru, smanjila obroke i trudim se da ne uzimam u istom obroku ugljene hidrate i proteine (da ne mesam).
pozz,
rami
Stalni član
Stalni  član
Postovi: 58
Pridružio se: Čet Feb 21, 2008 3:32 pm

Post od rami »

skubisa napisao:rami, jel pocela mama sa cajem od jecma?
Ma moja Skubisa to je se njoj nešto pokrenulo imala je takve bolove i kada je primila infuziju i injekciju baralgin bilo joj je lakše i za sad pije samo uvin čaj i brusnicu,pa ćemo videti.

Ali najgora stvar što specijalista jedna jedina koja je bila i koja ju je lečila odselila se u Beograd tako da su ostali i bez tog jednog specijaliste

U svakom slučaju ja sam tvoj recept zapisala pa ako se nešto ponovi piće
Ma ja mislim da ga trebamo svi piti jer svi imamo peska u bubrezima.Ćao i velki CMOKKKKKK za tebe :lol: :lol: :lol: :lol:
rami
Stalni član
Stalni  član
Postovi: 58
Pridružio se: Čet Feb 21, 2008 3:32 pm

Post od rami »

Ma zaboravila sam napomenuti da je taj specijalis -KARDIOLOG hoće te pomisliti kakav je to grad da ima samo jednog specijalistu :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Korisnikov avatar
mikalja
Stalni član
Stalni član
Postovi: 3326
Pridružio se: Sre Jul 18, 2007 1:26 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Lokacija: Svuda i nigde

Post od mikalja »

skubisa napisao:mikalja, draga, nisam ti ja bila na testu intolerancije, ja sam samo izbacila testo i pekaru, smanjila obroke i trudim se da ne uzimam u istom obroku ugljene hidrate i proteine (da ne mesam).
pozz,
AAAaaaAA haaaaa :o ! A ja pomeshala ti si redukovala :P .Ja pomeshala sa intolerancijom :oops: ...To je vec druga stvar.I ja sam redukovala.Izbacila pekaru i testo a ubacila pecenjaru i poslasticharnitzu :D :D :D :D ..Zekim se mila malo na zalost ja sam diabetichar :cry: .Inache bi ja uh :wink: ..
Pa i ja reko? :o .Ma veruj ti toj vagi.3kg shta fali.Ja verujem svemu chto mi odgovara da se lepshe osecam bar psihichki :lol: :lol: :lol: .Cmokim teee
Korisnikov avatar
jesy
Stalni član
Stalni član
Postovi: 2010
Pridružio se: Uto Apr 01, 2008 6:10 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Lokacija: tu u vashoj blizini
Kontakt:

dijeta sa pirincem

Post od jesy »

samo da vas pozdravim,ja popih danas 6, :) :) :) pozzzz za sve clanove,a posebno za novog clana :D :D :D budimo uporne curice :D :D :D
nije srecan onaj ko ima shta zheli,
nego onaj koji ne zheli ono shto nema
Korisnikov avatar
skubisa
Aktivan član
Aktivan član
Postovi: 198
Pridružio se: Pon Mar 24, 2008 3:27 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Lokacija: novi beograd

Post od skubisa »

rami napisao:
skubisa napisao:rami, jel pocela mama sa cajem od jecma?
Ma moja Skubisa to je se njoj nešto pokrenulo imala je takve bolove i kada je primila infuziju i injekciju baralgin bilo joj je lakše i za sad pije samo uvin čaj i brusnicu,pa ćemo videti.

Ali najgora stvar što specijalista jedna jedina koja je bila i koja ju je lečila odselila se u Beograd tako da su ostali i bez tog jednog specijaliste

U svakom slučaju ja sam tvoj recept zapisala pa ako se nešto ponovi piće
Ma ja mislim da ga trebamo svi piti jer svi imamo peska u bubrezima.Ćao i velki CMOKKKKKK za tebe :lol: :lol: :lol: :lol:
rami, bilo bi dobro da krene sa tim cajem i pre nego sto joj krene sledeci napad. on je inace jako dobar i kod ispiranja besike i mokracnih kanala, tako moze i da spreci dalje napade.
ukoliko i ti imas peska u bubrezima, obavezno probaj, ima sve da izbacis...
kiss,
Korisnikov avatar
mikalja
Stalni član
Stalni član
Postovi: 3326
Pridružio se: Sre Jul 18, 2007 1:26 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Lokacija: Svuda i nigde

Post od mikalja »

Vidish jesy kako ih ima kad prodje vikend? :D :D :D .A rami srtze,znachi mama ti koristi uvin chaj i brusnitzu?Nadam se da ce joj pomoci kao shto ovi svi kazu da im je pomoglo?Chuj kardiolog specijalista za sve? :roll: .A shta da se radi?Teshko onom ko Oboli :-? .Bit ce bolje nadajmo se :)
PipiVerka
Novi član
Novi član
Postovi: 14
Pridružio se: Sre Dec 06, 2006 4:41 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Lokacija: Beograd

Post od PipiVerka »

Ova čaj od ječma bi mogao svima nama da bude od koristi. Upravo sam našla na netu da je dobar za smanjivanje masnoće i , naravno, da je dobar diuretik.
Naišla sam na preporuku da se u skuvan čaj doda cimet ili anis.
Korisnikov avatar
jesy
Stalni član
Stalni član
Postovi: 2010
Pridružio se: Uto Apr 01, 2008 6:10 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Lokacija: tu u vashoj blizini
Kontakt:

dijeta sa pirincem

Post od jesy »

da mikalja prodje vikend a nas sve vishe :D :D :D pridruzice se i moja komshinica,i ona je danas na 6tom zrncetu pirinca,ali nema kuci pc pa ce sa posla.ja se spremam za drugu smenu :cry: :cry: :cry: pa cu pisati vecereas,pozzzz zasve dame
nije srecan onaj ko ima shta zheli,
nego onaj koji ne zheli ono shto nema
rami
Stalni član
Stalni  član
Postovi: 58
Pridružio se: Čet Feb 21, 2008 3:32 pm

Post od rami »

PipiVerka napisao:Ova čaj od ječma bi mogao svima nama da bude od koristi. Upravo sam našla na netu da je dobar za smanjivanje masnoće i , naravno, da je dobar diuretik.
Naišla sam na preporuku da se u skuvan čaj doda cimet ili anis.
Samo da te pozdravim,dobro nam došla i da kažem da se slažem sa tobom za čaj, Cimet se i onako preporučuje da se konzumira.
Korisnikov avatar
mikalja
Stalni član
Stalni član
Postovi: 3326
Pridružio se: Sre Jul 18, 2007 1:26 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Lokacija: Svuda i nigde

Post od mikalja »

rami napisao:
PipiVerka napisao:Ova čaj od ječma bi mogao svima nama da bude od koristi. Upravo sam našla na netu da je dobar za smanjivanje masnoće i , naravno, da je dobar diuretik.
Naišla sam na preporuku da se u skuvan čaj doda cimet ili anis.
Samo da te pozdravim,dobro nam došla i da kažem da se slažem sa tobom za čaj, Cimet se i onako preporučuje da se konzumira.
Ja ga koristim protiv diabetesa .Moj endokrinolog mi je rekao za cimet .Upotrebljavam ga skoro godinu ipo protiv diabetesa .Nekad u kesici onaj,nekad u kori (shtapicima) pa rendam ga u jogurt stavim .
Evo pastovat cu vam neshto o cimetu .Mozda nekom posluzi?

Dakle:


"Začin života"

Iako je dostupan tijekom cijele godine, mirisan i slatkast, cimet je savršen začin upravo u zimskim mjesecima. Uporaba cimeta, i kao začina i kao «lijeka», seže daleko u povijest. Još su stari Egipćani njime su obogaćivali okus brojnih napitaka, liječili razne bolesti te ga koristili kao sredstvo za balzamiranje. Bio je toliko cijenjen da ga se smatralo dragocjenijim od zlata. Prvi zapisi o cimetu datiraju iz razdoblja oko 2700 g. pr. Kr. gdje je opisan u jednoj od najstarijih knjiga o upotrebi biljaka u kineskoj medicini. Spominje se i u Bibliji te u djelima Herodota i ostalih starih klasičnih pisaca.

U Srednjem vijeku je cimet bio jedno od prvih roba koje su se mijenjale između Europe i Bliskog Istoka.

Naljbolji cimet danas dolazi sa Šri Lanke, no uzgaja se i na Javi, u Kini, Vijetnamu, Indoneziji, Brazilu i Egiptu, a trenutno se izvozi u gotovo sve zemlje svijeta.

Cimet je malo zimzeleno drvo čija se unutarnja kora upotrebljavala za dobivanje začina kojega botaničari danas nazivaju Cinnamomum verum. Dostupan je u obliku štapića ili kao začin u prahu.
Iako postoji gotovo stotinu različitih vrsta cimeta, danas se najčešće upotrebljavaju Cinnamonum zeylanicum (cimet sa Šri Lanke) te Cinnamomun aromaticum (kineski cimet).

Obje vrste imaju relativno slične karakteristike, izrazit, privlačan miris te sladak i topao okus, iako je okus i miris cimeta sa Šri Lanke ipak nešto intenzivniji je i finiji.

Cimet se uobičajeno koristi u kulinarstvu kao začin i sredstvo za poboljšanje arome, a posebno je široka njegova primjena u proizvodnji čokolada i likera. No, cimet se može primjeniti na više načina, ne samo za pripremu deserta i slastica (ili kuhanog vina u zimskim mjesecima). Također ima vrlo zanimljiva medicinska svojstva.

Blagotvorni učinci na zdravlje

Ljekovita svojstva cimeta možemo zahvaliti trima osnovnim komponentama eteričnih ulja koja nalazimo u kori drveta. Esencijalna ulja sadrže aktivne tvari cainamaldehid, cinamil acetat, cinamil alkohol. Djeluje blagotvorno na probavni sustav, ublažava bol, djeluje kao sredstvo protiv nadutosti i dijareje. Stimulira probavu i cirkulaciju te je zbog toga indiciran kod simptoma slabe cirkulacije ekstremiteta, edema, dijareja i gubitka apetita. Prisutnost tanina svakako opravdava njegovu uporabu kao sredstva protiv dijareje.
S obzirom da djeluje kao sredstvo protiv stvaranja plinova, stimulira pražnjenje crijeva i potiče peristaltiku crijeva, smanjujući grčeve i nadutost.

Ukratko, blagotvorna djelovanja cimeta uključuju:

• Podršku funkciji probavnog sustava
• Stezanje i davanje tonusa tkivima
• Ublažavanje kongestije
• Ublažavanje boli i grčenja mišića i zglobova
• Ublažavanje menstrualnih tegoba
• Stimuliranje cirkulacije
• Protuupalno djelovanje i olakšavanje simptoma artritisa
• Pomoć kod infekcija urinarnog (mokraćnog) sustava
• Preventivno djelovanje na razvoj karijesa i bolesti desni
• Snažno antimikrobno djelovanje

Anti-mikrobna aktivnost

Eterična ulja cimeta klasificiraju se i kao anti-mikrobne tvari, a studije pokazuju da ekstrakt cimeta posjeduje svojstva zaustavljanja rasta bakterija i gljivica (uključujući i za mnoge problematičnu Candidu).

Anti-mikrobna svojstva cimeta toliko su snažna da novija istraživanja pokazuju kako ovaj začin možemo koristiti i kao zamjenu za tradicionalne konzervanse. Studija objavljena prije dvije godine u časopisu International Journal of Food Microbiology, pokazala je da dodatak nekoliko kapi eteričnog ulja cimeta juhi od mrkve spriječava rast patogenih organizama u hrani tijekom 60 dana. U juhi bez dodatka cimeta patogeni organizmi razvijali su se unatoč čuvanju u hladnjaku.
Cimet ima dokazanu i antioksidativnu aktivnost, a u usporedbi sa šest začina koji također sadrže antioksidanse (anisom, đumbirom, likoricijom, mentom, muškatnim oraščićem i vanilijom) najučinkovitijima su se pokazali upravo cimet i menta.

Pomoć za dijabetičare

Cimet može biti korisna pomoć dijabitičarima tipa II jer utječe na osjetljivost na inzulin te tako uravnotežuje razinu šećera u krvi. Istraživanja su pokazala da cimet stimulira receptore inzulina i inhibira enzime koji ga inaktiviraju te tako značajno pospješuju stanično iskorištenje glukoze. Nedavno provedeno istraživanje pakistanskih i američkih istraživača pokazalo je da taj popularni kulinarski začin može poboljšati osjetljivost na glukozu kod osoba oboljelih od dijabetesa tip 2. Malom studijom, u kojoj je sudjelovalo približno 60 dijabetičara, pokazano je da konzumiranje 1 grama cimeta tijekom 40 dana, može rezultirati smanjenjem razine glukoze za 18-29 %, kolesterola za 12-26% i triglicerida u krvi za čak 25-30%.

Cimet za bolji rad mozga

Nedavno provedeno istraživanje imalo je za cilj otkriti postoji li razlika u djelovanju cimeta, unesenog u organizam kroz usta ili putem mirisa kroz nos, na kognitivni učinak kod odraslih osoba. Istraživanje je podijeljeno u 2 faze. U prvoj fazi ispitanici su ispunjavali kognitivne testove, a pri tome su žvakali gumu za žvakanje i to bilo bez okusa, sa okusom cimeta ili s okusom višnje. U drugoj fazi ispunjavali su kognitivne testove, a pri tome su bili okruženi mirisom peperminta, jasmina ili cimeta.

Rezultati su pokazali da cimet unesen u organizam na oba načina pruža povećanje kognitivnih sposobnosti (bolje usredotočenje, bolje vizualno pamćenje, bolju vizualnu memoriju i bolju brzinu reagiranja).

Blagotvoran učinak na probavni sustav

Uz jedinstven sadržaj eteričnih ulja, cimet je odličan izvor elementa u tragovima mangana te vrlo dobar izvor prehrambenih vlakana, željeza i kalcija. Kombinacija kalcija i vlakana povoljno djeluje na probavu. I kalcij i vlakna vežu se za žučne soli i pomažu njihovo izlučivanje iz tijela te na taj način štite od karcinoma debelog crijeva, igraju ulogu u održavanju adekvatne razine kolesterola. Vlakna iz cimeta također pomažu kod sindroma iritabilnog kolona, olakšavajući tegobe zatvora i proljeva.

Tradicionalni pripravak za grijanje tijela

Tradicionalna kineska medicina posebno cijeni cimet zbog njegovog učinka na zagrijavanje tijela. Cimet se u tim dalekim krajevima tradicionalno koirsti kao sredstvo za olakšavanje prehlade i gripe, a obično se konzumira uz čaj i svježi đumbir.

Tips & Tricks

Kako odabrati i čuvati cimet

Cimet je dostupan u obliku praha i u štapićima. Štapiće možemo čuvati duže, a cimet u prahu ima intenzivniju aromu. Ako možete, pomirišite cimet kako bi se uvjerili da ima slatkast miris i da je svjež.

Cimet treba čuvati u dobro zatvorenoj staklenoj posudi, na hladnom, tamnom i suhom mjestu. Mljeveni cimet na ovaj način možete čuvati 6 mjeseci, a cimet u štapićima ostat će svjež jednu godinu. Rok trajanja cimeta možete produljiti ako ga čuvate u hladnjaku, iako Vam pravi znalci to neće preporučiti.

Gastronomske zanimljivosti o cimetu

U Brazilu se poslužuje posebna vrsta kave i capuccina koje se nazivaju Canelinha. Budući da je ovaj napitak vrlo lako pripremiti, slobodno ga isprobajte kod kuće. Nakon što ste pripremili svoj omiljeni espresso, capuccino ili macchiato, pospite ga cimetom, a malu količinu smeđeg šećera koju ste dodali promiješajte štapićem cimeta, umjesto sa žličicom.

Meksičkim jelima od graha dodajte malo cimeta – taj će im začin dati jedinstven okus.

Kada pripremate jela s curry-em, dodajte malo cimeta, nećete pogriješiti.

Dr.sc. Darija Vranešić, dipl.ing. & Iva Alebić, dipl.ing.

Izvor: George Mateljan: Najzdravije namirnice svijeta
Zaključana tema