DEKSTROZA
Moderatori: mr ph. Silvio, moderato, admin, vlada99
DEKSTROZA
Zanima me misljenje lekara i nutricionista u vezi dekstroze...
Kako i koliko se pije, koliko je zdrava i ostalo...
U prevodu, da li smem da je pijem dok treniram, u toku teskih fizickih treninga... posto sam cuo da unistava pankreas i moze da izazove dijabetes
Koliko je to tacno?
Svaki savet dobrodosao...
Samo jedna stvar, zanimaju me proverene informacije, ne misljenja i nagadjanja... Znaci savet, da li smem da koristim, i u kojoj kolicini...
Kako i koliko se pije, koliko je zdrava i ostalo...
U prevodu, da li smem da je pijem dok treniram, u toku teskih fizickih treninga... posto sam cuo da unistava pankreas i moze da izazove dijabetes
Koliko je to tacno?
Svaki savet dobrodosao...
Samo jedna stvar, zanimaju me proverene informacije, ne misljenja i nagadjanja... Znaci savet, da li smem da koristim, i u kojoj kolicini...
imam 73 kg, treniram kik-boks... pored toga radim vezbe snage prirodne vezbe, zgibovi, sklekovi i ostalo...
na kik-boksu vise dolazi do iscrpljavanja misica, dok kad radim trening snage dolazi do zamora misica, svejedno... testirao sam uzimao sam cele prosle nedelje za vreme i jednih i drugih treninga i pomaze... zato me i zanima da li smem da uzimam i koliko je stetno...
s obzirom da sam je kupio u prodavnici zdrave hrane i na uputstvu pise
"Dekstroza predstavlja vredan izvor brze energije, direktno se resorbuje u krv i veoma je značajna za metabolizam. Zato je POTREBNO upotrebljavati je u toku i nakon teških fizičkih aktivnosti."
a cuo sam da moze da unisti pankreas i dovede do dijabetesa..
skroz sam u konfuziji... sta mi je ciniti?
na kik-boksu vise dolazi do iscrpljavanja misica, dok kad radim trening snage dolazi do zamora misica, svejedno... testirao sam uzimao sam cele prosle nedelje za vreme i jednih i drugih treninga i pomaze... zato me i zanima da li smem da uzimam i koliko je stetno...
s obzirom da sam je kupio u prodavnici zdrave hrane i na uputstvu pise
"Dekstroza predstavlja vredan izvor brze energije, direktno se resorbuje u krv i veoma je značajna za metabolizam. Zato je POTREBNO upotrebljavati je u toku i nakon teških fizičkih aktivnosti."
a cuo sam da moze da unisti pankreas i dovede do dijabetesa..
skroz sam u konfuziji... sta mi je ciniti?
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Čet Jan 10, 2008 8:52 am
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Ne boj se neces dobiti dijabetes,ti si sportista i imas vece energetske potrebe od prosecnih ljudi tako da ti nece skoditi,posto ti dolazi do iscrpljenosti misica ne bi bilo lose da kupis i neki proteinski prah da ga pijes posle treninga kako bi ti se organizam oporavio i bio jaci na sledecem treningu.
Testosterone man
a ti si? lekar, nutricionista, ili...?
raspitao sam se ja kod dosta ljudi, obicno je koriste ovi koji se pucaju u teretani, medjutim oni su svi puni raznih suplemenata, sto je opet katastrofa za organizam... tako da sam njihove savete u startu odbacio
hocu da kazem, svi ovi iz teretana sto koriste su zivi i zdravi, ali pitanje je kakvi ce biti kad prekinu odlazenje u teretanu i koriscenje svega toga... obicno su podlozniji bolestima, misicna masa se pretvori u salo i pretvore se u cudesa...
stvar je u tome sto se dekstroza prodaje u prodavnici zdrave hrane, zbog toga me i zanima da li je ona zaista zdrava
svejedno, hvala na savetu...
p.s.:...preporucuju je i neki sportski lekari, sto mi opet nije pouzdano...
zanimaju me efekti, kako utice na organizam, sta u njemu izaziva... cudno mi je da ne povecava nivo secera u krvi, kad direktno ide u krv...
raspitao sam se ja kod dosta ljudi, obicno je koriste ovi koji se pucaju u teretani, medjutim oni su svi puni raznih suplemenata, sto je opet katastrofa za organizam... tako da sam njihove savete u startu odbacio
hocu da kazem, svi ovi iz teretana sto koriste su zivi i zdravi, ali pitanje je kakvi ce biti kad prekinu odlazenje u teretanu i koriscenje svega toga... obicno su podlozniji bolestima, misicna masa se pretvori u salo i pretvore se u cudesa...
stvar je u tome sto se dekstroza prodaje u prodavnici zdrave hrane, zbog toga me i zanima da li je ona zaista zdrava
svejedno, hvala na savetu...
p.s.:...preporucuju je i neki sportski lekari, sto mi opet nije pouzdano...
zanimaju me efekti, kako utice na organizam, sta u njemu izaziva... cudno mi je da ne povecava nivo secera u krvi, kad direktno ide u krv...
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Čet Jan 10, 2008 8:52 am
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Ja se bavim bodibildingom i nutricionizam mi je strucna oblast u ovom sportu,ja uzimam velike doze dekstroze posle treninga,kako bi podigao insulin tako da kada sa njom unesem proteine oni ce se bolje iskoristiti,pored toga uzimam i sto sta sto je zabranjeno u sportu i nije mi nista,tako da ti nece stetiti dekstroza ako si sportista i imas vece energetske potrebe od obicnih ljudi,dekstroza ti j prost secer dakle ne mora da se razgradjuje u organizmu na manje jedinice i ona dospeva posle par minuta u krvotok.
Testosterone man
Mislim da bi ti najbolje bilo da uzimas Vitamil...
to ti je mesavina vise secera koju koriste dijabeticari...
ili mozda fruktozu, mesavinu vocnih secera, zavisi za sta koristis...
svejedno i dekstroza nije losa, mislim sve tri opcije su ti zamena za beli secer.. imas cak i zuti secer i smedji secer, koji su sladji od ovih tri
razlika izmedju smedjeg i zutog, sto se smedji pravi od trske, i kao je mozda malo kvalitetniji od zutog, al skoro da su isti
koji god secer koristis od ovih jedno je sigurno, svi su ti bolji od belog, a zdrav ti nije nijedan secer... jedino sto su ovi manje 'nezdraviji' od belog...
trudi se da sto vise koristis prirodne secere...
mozes i da odes kod nekog pcelara, imaju i oni neke proizvode koje mozes da koristis kao zasladjivace, oko toga se bash i ne razumem
i na kraju, Maltex, koji sam cuo da je dosta zdrav, ali ima malo 'cudan' ukus...
svejedno, preporuka Vitamil... a ti vidi sta ti najvise odgovara...
p.s.:.. ne obracaj paznju na ove ranije postove, jer mi koji treniramo dekstrozu koristimo na sasvim drugi nacin i u drugu svrhu. ne kao zamenu za beli secer, vec kao dodatak u ishrani
to ti je mesavina vise secera koju koriste dijabeticari...
ili mozda fruktozu, mesavinu vocnih secera, zavisi za sta koristis...
svejedno i dekstroza nije losa, mislim sve tri opcije su ti zamena za beli secer.. imas cak i zuti secer i smedji secer, koji su sladji od ovih tri
razlika izmedju smedjeg i zutog, sto se smedji pravi od trske, i kao je mozda malo kvalitetniji od zutog, al skoro da su isti
koji god secer koristis od ovih jedno je sigurno, svi su ti bolji od belog, a zdrav ti nije nijedan secer... jedino sto su ovi manje 'nezdraviji' od belog...
trudi se da sto vise koristis prirodne secere...
mozes i da odes kod nekog pcelara, imaju i oni neke proizvode koje mozes da koristis kao zasladjivace, oko toga se bash i ne razumem
i na kraju, Maltex, koji sam cuo da je dosta zdrav, ali ima malo 'cudan' ukus...

svejedno, preporuka Vitamil... a ti vidi sta ti najvise odgovara...
p.s.:.. ne obracaj paznju na ove ranije postove, jer mi koji treniramo dekstrozu koristimo na sasvim drugi nacin i u drugu svrhu. ne kao zamenu za beli secer, vec kao dodatak u ishrani
ako ti je dekstroza jedino dozvoljeno
slobodno mozes da pravis torte i kolace sa njom, i sve gde si do sada stavljala beli secer, samo zamenis dekstrozom....
nije mnogo sladak, pa pazi da ne preteras kad je stavljas...
ipak ona nije zasladjivac, nego secer...
proveri za Vitamil, mislim da mozes da ga koristis....
slobodno mozes da pravis torte i kolace sa njom, i sve gde si do sada stavljala beli secer, samo zamenis dekstrozom....
nije mnogo sladak, pa pazi da ne preteras kad je stavljas...
ipak ona nije zasladjivac, nego secer...
proveri za Vitamil, mislim da mozes da ga koristis....