COPY/PASTE SVAŠTARA

Saznajte sve o nutritivnim svojstvima namirnica koje koristite, podelite svoja iskustva o popularnim dijetama, preparatima, namirnicama, napicima.

Moderatori: mr ph. Silvio, moderato, admin, vlada99

Odgovori
Korisnikov avatar
mikalja
Stalni član
Stalni član
Postovi: 3326
Pridružio se: Sre Jul 18, 2007 1:26 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Lokacija: Svuda i nigde

Post od mikalja »

lujka napisao:
martat napisao:Nadam se da nemas to sto mislis da imas!
Samo mi nije bilo jasno o cemu pricas.
Ma nisi procitala moje komentare i pitanja u ovoj temi.

Vjeruj mi nije covjeku lako kad mu se nagovjesti sumnja za tu bolest.

Bez obzira sto svi kazu pa sada je izleciva.

Ma strah te covjece da se ne napatis u bolesti. Daj Boze laku smrt, pa Bogu hvala.

:(
Al bez obzira mislim da upuzorenja nisu zlonamjerna, i treba ih slati. Mozda nekada na pp. da neide javno sramocenje.

A sto se mene tice, primam ispravke. 8)
Slika
"Ne jadikuj mnogo nad sitnim bolovima, jer bi sudbina mogla početi da te leči - krupnim."
Neruda
Korisnikov avatar
mikalja
Stalni član
Stalni član
Postovi: 3326
Pridružio se: Sre Jul 18, 2007 1:26 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Lokacija: Svuda i nigde

Post od mikalja »

lujka napisao:
hunter napisao:Takodje se nadam da nije najgore, mada i ako jeste na kolonu, to je maltene rutinska stvar. Uzrok Vasih problema mogu biti i druge dijagnoze (Collitis ulcerosa, Kronova bolest...), ali nadajmo se ipak necem banalnijem. Samo prava dijagnoza uz rektoskopiju, kolonoskopiju, irigografiju i biopsiju tkiva, pa cete vise znati o ishrani i terapiji!

Srecno!
Па хвала на подршци хунтицу, убрзо добијам резултате испитивања.

Кажи ти мени што се мало више не потрудиш да ми форумашице небуду овако љуте.

Примјечујеш ли да сам ја овдје сувишна, ево већ 2 пута се због мене тема заоштри до усијања. А ја се шокирам.

:roll:
SRAM VAS BILO!!!!!
Slika
"Ne jadikuj mnogo nad sitnim bolovima, jer bi sudbina mogla početi da te leči - krupnim."
Neruda
Korisnikov avatar
mikalja
Stalni član
Stalni član
Postovi: 3326
Pridružio se: Sre Jul 18, 2007 1:26 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Lokacija: Svuda i nigde

Post od mikalja »

mikalja napisao:
mikalja napisao:
martat napisao: Kao ne zna shta je lujka htela reci?I ko se ismejava i raduje tudjoj nesreci ? :oops:
quote="lujka"]За Слуђену мамау,

Ма брза си реагујеш на прву, тачно је човјек написао исисати зрак из флаше, ти си у праву.

Ја брзоплета Лујка просипам своје бисере, за смјех и клемпе да добијам. Ха Ха Ха

:lol: :oops: :lol: :oops: :lol: :oops:

Стара жена а неписмена. СССССррррраааамммооотттааа. јел
да.
KO se raduje tudjoj nesreci ?ZLOBNICE :roll:
Slika
"Ne jadikuj mnogo nad sitnim bolovima, jer bi sudbina mogla početi da te leči - krupnim."
Neruda
Korisnikov avatar
mikalja
Stalni član
Stalni član
Postovi: 3326
Pridružio se: Sre Jul 18, 2007 1:26 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Lokacija: Svuda i nigde

Post od mikalja »

I nakon svega ?
sanyalica napisao:
sanyalica napisao:JAVNO SE IZVINJAVAM SVIM KRAVAMA OVOG SVETA SHTO MI JE PALO NA PAMET DA TAKO DIVNE I DOBRE ZIVOTINJE POREDIM SA ZLOM KOJI SE VABI NA "MIKALJA"
:o
Slika
"Ne jadikuj mnogo nad sitnim bolovima, jer bi sudbina mogla početi da te leči - krupnim."
Neruda
Korisnikov avatar
mikalja
Stalni član
Stalni član
Postovi: 3326
Pridružio se: Sre Jul 18, 2007 1:26 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Lokacija: Svuda i nigde

Post od mikalja »

mikalja napisao:
lujka napisao:
hunter napisao:Takodje se nadam da nije najgore, mada i ako jeste na kolonu, to je maltene rutinska stvar. Uzrok Vasih problema mogu biti i druge dijagnoze (Collitis ulcerosa, Kronova bolest...), ali nadajmo se ipak necem banalnijem. Samo prava dijagnoza uz rektoskopiju, kolonoskopiju, irigografiju i biopsiju tkiva, pa cete vise znati o ishrani i terapiji!

Srecno!
Па хвала на подршци хунтицу, убрзо добијам резултате испитивања.

Кажи ти мени што се мало више не потрудиш да ми форумашице небуду овако љуте.

Примјечујеш ли да сам ја овдје сувишна, ево већ 2 пута се због мене тема заоштри до усијања. А ја се шокирам.

:roll:
SRAM VAS BILO!!!!!
Ma ne,ne
lujka
Aktivan clan
Aktivan clan


Pridružio: 26 Jul 2008
Poruke: 192


PorukaPoslao: Sub Nov 29, 2008 12:38 am Naslov: ТРАЖИ& Odgovoriti sa citatom

Ух ал се заоштрило.

Осјећам да сам узрок оваког љутитог обраћања међу форумашицама.

Тражим да ми опростите што сам проузроковала овакав излив љутње.

С. Симеун је дао одговор на питање." Како сачувати љубав у срцу и када осјетиш љутњу", одговорио је "Љубав у срцу ћеш сачувати када прихватиш да је свако други бољи од тебе".

ЉУБИМ ВАС СВЕ ТАКВЕ ЉУТЕ !

Мики знам да си осјетљива кад сам у питању, ал нисам ја вриједна тога. Ја сам раб Божији као и други.
Почела сам постити и стварно ми је битно да се због мене смири љутња.
МОЛИМ ВАС. ПОЗДРАВ СВИМ ФОРУМАШИЦАМА.
Тужна Лујка.

_________________

By [URL=http://profile.imageshack.us/user/
Nisi ti nazashta kriva lujka ,nego mozda se ismejavaju tebi zbog ovoga:
Slika
"Ne jadikuj mnogo nad sitnim bolovima, jer bi sudbina mogla početi da te leči - krupnim."
Neruda
Korisnikov avatar
mikalja
Stalni član
Stalni član
Postovi: 3326
Pridružio se: Sre Jul 18, 2007 1:26 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Lokacija: Svuda i nigde

Post od mikalja »

E da bash ovoga!
Jer one nevole nikoga ko nekom zeli dobro !A ja nisam zelela da sam sa njima u njihovom ismejavanju ljudi ,odma ne valjam !I da si napisala da sam grozna uh dizale bi te do neba ,nebi ishle zatobom i ispravljale greshke ,pokusavajuci da te povrede da bi ti otishla.Kao shto si i izjavila da cesh!Ni sluchano ne chini im tu uslugu i nije ovo njihovo privatno vlasnishtvo da oteraju sa ismejavanjem ko im ne odgovara u njihovoj gluposti.Mozda je ovak tekst ih razljutio ?Zashto me nisi pljunula umesto ovoga ?
Jer to im pobija svu zlobu koju zeleshe da pripishu meni !Upadoshe na temu kao pirane nek se najedu onoga shto seju svuda!
lujka
Aktivan clan
Aktivan clan


Pridružio: 26 Jul 2008
Poruke: 192


PorukaPoslao: Sub Nov 29, 2008 11:56 am Naslov: Odgovoriti sa citatom
Zdravo svima na forumu.

Ja Mikajlu cijenim, ona je jedina uz mene bila više od mjesec dana, davala mi podršku, i na taj način pomogla da se malo stabilizujem.

Da li ja ili neko drugi napravi neki "Tik", ma od toga netreba praviti dramu.

Sve mi na forumu nosimo maske, htje mi to priznati ili ne. Da li će neko imati da ih mijewa, ma to nema veze, maska je maska.
Ovaj život je ionako sve teži i teži, pa zato vas molim opustite se, manite ta prepucavawa.

Evo ja napravila kaficu, dođite da popijemo.

Pusa za sve forumašice.
Luki.
_________________
Slika
Slika
"Ne jadikuj mnogo nad sitnim bolovima, jer bi sudbina mogla početi da te leči - krupnim."
Neruda
Korisnikov avatar
Dj.Olivera
Stalni član
Stalni član
Postovi: 2917
Pridružio se: Ned Jul 20, 2008 12:47 pm

Post od Dj.Olivera »

SLADIĆ

Sladić je dugovečna, vrlo otporna zeljasta biljka sa izvanredno snažnim, razvijenim i žilavim, drvenastim korenovim sistemom. Iz rizoma, koji je ispod same površine zemlje, svakog proleća izbija po nekoliko stabljika 1 -2 m. Divlja, a osobito gajena biljka, u gustom sklopu obrazuje zbijen i teško prohodan čestar, koji na prvi pogled liči na mladu bagremovu šumicu. Lišće je slično bagremovom, ali je sitnije. Lišće je pod prstima grubo i vrlo lepljivo. Cvetovi su sitni, ljubičaste boje. Plod je mala mahuna mrke boje, pljosnata, vrlo čvrsta i gruba pod prstima. Cveta u julu i avgustu. Sladić raste na peskovitim obalama Dunava i Tise, a gaji se kao medicinska biljka u mnogim zemljama Evrope i sveta.

Slast i lekovitost korena potiču od glicirizina. Istorija upotrebe slatkog korena vrlo je zanimljiva. To je jedna od najstarijih lekovitih biljaka ne samo evropskih već i induske i kineske medicine već više hiljada godina, i to bez prestanka.

Sastav:
U svežem korenu ima mineralnih i masnih materija, skroba, malo manitola, asparagina, gorkih materija, saharoze, jedan flavonski heterozid (likviritozid) koja hidrolizom daje glikozu, ramnozu i dihidroksi-flavanon. Slast i lekovitost korena potiču pre svega od triterpenstoih saponozida, osobito glicirizina. Glicirizin se u sladiću nalazi u obliku kalcijumove i amonijumove soli.

Upotreba: Slatki koren ulazi u sastav plućnih čajeva. Upotrebljava se kao blago sredstvo za iskašljavanje i protiv nadimanja u trbuhu. Ulazi u sastav raznih lekova za organe za varenje i disanje. Slatkim korenom slade pivo, razne penušave limunade i druga pića. Utvrđeno je, da i ona topla žuta boja slatkog korena nije samo boja, nego i lek i da potiče od tzv. flavonskih jedinjenja koja deluju protiv upala sluzokože i doprinose lečenju čira u želucu. Sladić se koristi za razne mešane čajeve od kvalitetnih lekovitih biljaka za lečenje raznih bolesti. Narodna imena: slatki koren, slatko drvce, slatko bilje, gospino bilje, glicirica.
Korisnikov avatar
Dj.Olivera
Stalni član
Stalni član
Postovi: 2917
Pridružio se: Ned Jul 20, 2008 12:47 pm

Post od Dj.Olivera »

SLATKI KOREN (Liquritiae radix)

Koristi se kao sredstvo za ublažavanje tegoba kod upala ili čira u želudcu i duodenumu, za iskašljavanje, kod tegoba gornjih disajnih puteva i kao blago sredstvo za čišćenje.
Upotrebu treba ograničiti kod osoba sa kardiovaskularnim poremećajima, oštećenjima jetre, kod trudnica i doilja.

NAČIN UPOTREBE:
Pola kašičice usitnjenog slatkog korena preliti sa oko 200 ml ključale vode, sud poklopiti i posle 5 minuta procediti. Pije se šolja čaja više puta dnevno posle jela, ali ne duže od 4-6 nedelja.
Korisnikov avatar
Dj.Olivera
Stalni član
Stalni član
Postovi: 2917
Pridružio se: Ned Jul 20, 2008 12:47 pm

Post od Dj.Olivera »

Smokva - i poslastica i lek
Adamu je list smokve poslužio da sakrije svoje polne organe od Eve, u Rimu je bila sveto voće, a danas se koristi kao poslastica, ali i kao lek

Veruje se da ova „biblijska" biljka potiče iz Turske i jugozapadne Azije, dok se danas uzgaja u svim toplijim krajevima.

Kao hranljivo i lekovito voće, smokva je bila poznata čak i pre 4000 godina u Mesopotamiji. Dalje se širila preko Krita do antičke Grčke, gde je postala osnova tradicionalne ishrane. Tu je smokva bila toliko poštovana da je donesen zakon koji zabranjuje izvoz najkvalitetnijih plodova. U starom Rimu smokva je čak smatrana svetim voćem. Već u ovom najranijem periodu bilo je poznato 29 različitih vrsta smokava, a danas, naravno, vrsta ima mnogo više.

Energetska vrednost smokve

Smokva je vrlo zdravo, ali i kalorično voće. Suvi plod sadrži 50-70 odsto šećera zbog čega dijabetičari ne smeju da je jedu. Osim toga, smokva sadrži važne vitamine B-grupe, vitamin C i beta-karoten. Od minerala sadrži kalcijum, kalijum, magnezijum, fosfor, gvožđe i bakar. Količina magnezijuma u suvim plodovima je tri puta veća nego u svežim. Zato su suve smokve važan izvor ovog minerala neophodnog za mišiće, krvne sudove i nervne ćelije.

Lekovito delovanje

Osim što o lekovitosti smokve postoje mnogi stari zapisi, dokaz je i upotreba njenih plodova kao leka protiv mnogih bolesti, kao i za jačanje i obnavljanje energije i vitalnosti. Po svetu je raširena upotreba smokve kao preventivnog i tradicionalnog sredstva protiv raka. Smokve i njihov mlečni sok imaju jako antiseptičko sredstvo, fungicidno i dezinfikujuće delovanje. Mlečni sok takođe pomaže kod glista i ostalih crevnih napasti, a leči i gljivice, bradavice na koži i omekšava kurje oči i žuljeve. Ova voćka je poznata i kao blago sredstvo za čišćenje, pri tom ne izazivajući grčeve i dijareju.
Pomažu u snižavanju povišenog krvnog pritiska, jer su dobar izvor kalijuma, minerala bitnog za kontrolu krvnog pritiska.
Mogu da budu od pomoći čak i pri mršavljenju. One su dobar izvor vlakana, koja održavaju osećaj sitosti i odgovarajući nivo energije. Dakle, smokve ne goje, a dovoljno su hranljive, tako da su dobar izbor za svaku dijetu.
Održavanje kostiju u dobrom stanju je još jedna funkcija smokvi, jer su odličan izvor kalcijuma.


Simbolika

Po biblijskom predanju, smokvin list je Adamu poslužio da sakrije svoje polne organe od Evinog pogleda. Prema budističkom predanju, Buda se prosvetlio ispod drveta svete smokve


Kako ih pripremati

Pre konzumiranja ili kuvanja, pod hladnom vodom pažljivo uklonite kožicu smokava. Skuvajte ih u soku ili u crvenom vinu i servirajte ih sa sladoledom. Iseckane smokve možete dodati u ovsenu kašu ili u razne salate

Iako su sušene smokve dostupne tokom čitave godine, nema ničeg ukusnijeg od svežih, sočnih smokava. One su prijatno slatke, a u njihovoj strukturi spojene su mekoća i sočnost unutrašnjosti, glatkost kožice i hrskavost semenki. Možete da ih poslužite uz orahe i bademe, sa pršutom, kao desert, punjene sirom. Od svežih plodova možete da pripremite pekmez, džem, kompot, sok, sirup, sladoled, kolače, vino, rakiju...
Slika
Korisnikov avatar
Dj.Olivera
Stalni član
Stalni član
Postovi: 2917
Pridružio se: Ned Jul 20, 2008 12:47 pm

Post od Dj.Olivera »

SAVETI za neka muška i ženska oboljenja


MUSKA OBOLJENJA

Piskavica

Jaca spolnu moc, normalizuje proizvodnju sperme, seksualno podmladjuje, odnosno podstice na seksualne odnose - Prasak piskavicinog semena dodavati u supe, posipati po povrcu, uzimati nekoliko kasikica dnevno.

Persin

Otklanja nelagodu koja se oseca kod pritiska prostate - u posudu od 1 litre staviti 1 vecu grancicu persina i preliti vodom, cim pocne kuvati (desetak sekundi) posudu skinuti s vatre, pricekati da se ohladi pa tek onda procediti. Piti 4-5 casa dnevno, sve dok se ne oseti olaksanje.

Trputac

Pospjesuje plodnost a koristi se i kod stanja fizicke izmorenosti, spermatoreje (istjecanja sperme prilikom mokrenja ili defekacije) oticanja testisa, uvecane prostate i gubitka spolne moci:

Prvo: 1 jusnu kasiku semena bokvice kuvati u 1,5 litri vode, dok ne iskuha tecnost na 1/3, zatim procediti
Drugo: staviti u drugu posudu 1 jusnu kasiku lanenog semena i preliti vrelom vodom, ostaviti odstajati
pola sata, procediti tekucinu
Trece: oba caja medjusobno pomesati, piti toplo ili hladno 3-4 case
dnevno.

Zob

Za stabiliziranje i jacanje zivaca, kod stanja neurastenije (opca slabost zivaca), spermatoreju, kod stanja spolne nemoci i drugih seksualnih smetnji, koristi se i protiv nadrazaja prouzrokovanih uvecanjem prostate - 1 supena kasika zobi i zdrobljene suhe vrbine kore staviti u vecu posudu i preliti sa 2,5 litre vode, zakuvati, zatim kuvati na laganoj vatri oko 15 minuta, procediti, jos topli caj preliti preko 1 supene kasike celerovog semena, pustiti poklopljeno dok se caj ne ohladi i tek tada procediti,
piti po 1 manju casu 3-4 puta dnevno.

ZENSKI POREMECAJI

Malina

Umanjuje opasnost zbog spontanog pobacaja, olaksava trudove, smanjuje nadrazaje u mokracnom kanalu i olaksava menstrualne tegobe.

Za bolne menstruacije i nadrazaje uretre - caj pripremati standardno i piti 3-4 puta dnevno. Da bi se olaksali bolovi prilikom porodjaja ili sprecio pobacaj - 1 jusnu kasiku suhog lisca maline preliti sa pola litre vrele vode (pozeljno da bude od porculana), pustiti da se ohladi, procediti i ponovo zagrijati i uzimati po 1 malu casicu pre svakog obroka.

Andjelika

Za jacanje krvi i jajnika, za reguliranje menstruacije i suzbijanje simptoma menopauze, za anemicne majke posle porodjaja (NIKADA NE koristiti za vrijeme trudnoce) i u slucajevima amenoreje (izostajanje menstruacije u doba spolne zrelosti) - koristi se iskljucivo gornji dio (glava) korena, koren osusiti, samljeti, uzimati po 2 male kavene kasikice 3 puta dnevno.

Srdacica

Jaca sluznicu maternice, protiv upale maternice i kod zakasnjele menstruacije - 1 supena kasika srdacice preliti sa 7,5 dcl vrele vode, nakon pola sata procediti, piti topao caj 4 puta dnevno.

Breskva

Protiv povracanja u periodu trudnoce - caj pripremati navecer, 50 grama osusenog breskvinog lisca preliti sa 5 dcl vrele vode, pustiti poklopljeno dok se ne ohladi, procediti i preko noci ostaviti u frizideru, ujutro zagrijati i uzimati ujutro na prazan zeludac, pa zatim ista kolicina svaka 2 sata.

Djumbir

Kod izostale menstruacije - 1 cajnu kasikicu djumbira u prahu razmutiti u pola litre vrele vode, uzimati po 1 soljicu toplog caja (polagano srkutati) 3-4 puta dnevno. Kod upale jajnika - po 1 cajnu kasikicu, djumbirovog korena, srdacice i kamilice, uz malo narezanog korena persina, kuvati mjesavinu u 1 liitri vode 15 minuta u poklopljenoj posudi, kada se ohladi procediti, uzimati po pola cajne kasikice svaka 2 sata, kada se oseti olaksanje, dozu smanjiti na 3 puta dnevno, tretman traje dok se menstruacija ne normalizuje, obicno 3-4 mjeseca.

Beli luk

Koristan je protiv menstrualnih grceva i vaginalnih infekcija - cesto jesti cesnjak, 3-5 cesnja belog luka dnevno i vaginu (kod vaginalne infekcije) ispirati otopinom od 4 supene kasike octa i 2 litre mlake vode.

Verbena divlja

Jaca matericu, doprinosi efikasnijem funkcioniranju jetre - oko 50 grama usitnjene gornje polovine biljke u cvatu preliti sa 7 dcl vrele vode, poklopljeno pustiti 10 minuta odstajati, dnevno uzimati nekoliko casa caja. Pojacava mlijecnost - 3 case dnevno, pre jela.
Korisnikov avatar
Dj.Olivera
Stalni član
Stalni član
Postovi: 2917
Pridružio se: Ned Jul 20, 2008 12:47 pm

Post od Dj.Olivera »

SOJINO MLEKO

Mleko od sojinog zrna

1 šolja soje (180 grama)
Namirnice:
2 šolje vode (za mlevenje)
1 litar vode (za kuvanje)
pola štapića vanile

Pripremanje:
Prebranu i opranu soju potopiti u posoljenu vodu i držati 24 h.
Leti vodu nekoliko puta promeniti ili potopljenu soju držati u frižideru. Vodu ocediti, soju isprati, ukloniti ljuske. Samleti je na mašini za meso ili u mikseru. Prilikom mlevenja zalivati sa dve šolje vode.
Sojinu kašu sipati u lonac sa debelim dnom i naliti litar vode (dvostruku količinu vode). Ako imate dovoljno vremena, sojinu kašu ostaviti da stoji pet časova. Može joj se dodati malo nasečene vanile. Sojino mleko kuvati na tihoj vatri, neprestano mešajuci sve dok ne proključa, da ne bi zagorelo. Kuvati 1 čas, skinuti sa vatre i pustiti da se ohladi. S ohlađenog mleka skinuti kožicu, koja se može osušiti i upotrebiti po receptu za sušenu sojinu pavlaku. Mleko procediti kroz cediljku prekrivenu čistim platnom. Talog u platnu dobro iscediti. Ono što ostane može se upotrebiti za pravljenje hleba i testa od soje i za supe.

Mleko od sojinog brašna

Namirnice:

1 šolja punomasnog sojinog brašna
4-5 šolja vode
(so)
(1 kašika livadskog meda)

Pripremanje:

Sojino brašno postepeno dolivati vodu, uz stalno mešanje, da se ne bi stvorile grudvice. Ostaviti da stoji dva čaša, a onda kuvati 40 minuta u sudu sa debelim ili dvostrukim dnom. Ako je mleko suviše gusto, doliti još malo vode, ostaviti da se ohladi i procediti kroz cediljku obloženu čistim platnom. Pripremljeno mleko može se malo posloti i zasladiti medom. Sojino mleko je po svom izgledu i sastavu veoma slično kravljem mleku. Preporučuje se deci i odraslima, a postoje i industrijski preparati za odojčad. Sojino mleko je dragocena zamena za kravlje mleko kod nekih alergija i dijeta (dijete bez soli, dijabetičarske dijete, dijete za smanjenje holesterola), a može se koristiti u svakom receptu bez razlike, umesto kravljeg mleka.

Aromatično sojino mleko

Namirnice:

4 šolje sojinog mleka
karanfilić
kardamon u zrnu
muskatni oraščić
šafranika
2 kašike livadskog meda

Pripremanje:
Sojino mleko sa začinima kuvati 5 minuta, skinuti sa vatre, malo ohladiti, dodati med i služiti. Na isti način može se pripremiti i napitak od kravljeg mleka.

Sojin jogurt sa mrkvom

Namirnice:

3 šolje sojinog jogurta
3 mrkve
1 kašika livadskog meda
muškatni oraščić

Pripremanje:

Mrkvu nastrugati i u mikseru izmešati sa sojinim jogurtom, medom i muškatnim oraščićem, kako biste dobili gust, penušav napitak. Sipati u visoke čaše i služiti.

Sojin jogurt sa spanaćem

Namirnice:

3 šolje sojinog jogurta
150 grama spanaća
muškatni oraščić
Spanać očistiti , oprati, naseći i u mikseru izmešati sa jogurtom.

Sojin jogurt

Namirnice:

7 dl sojinog mleka
1 dl običnog jogurta

Pripremanje:

Sojino mleko i običan jogurt od kravljeg mleka dobro izmešati. Treba da imaju sobnu temperaturu. Na toplom mestu jogurt će se zgusnuti za svega nekoliko časova. U inostarnstvu se za pripremanje sojinog jogurta mogu nabaviti specijalne gljivice nazvane Soyadaphilus ili Theradophilus.

Sojin kefir

Priprema se tako što se u sojino mleko stave okrugle gljivice kefira, kojima se obično pravi kravlji kefir. Kad se sojin kefir zgusne, gljivice treba ocediti, isprati i ponovo staviti u sveže mleko.

Sir od soje – tofu

Namirnice:

4 šolje soje
2 kašike limunovog soka ili maje
voda
Pripremanje:
Prebranu i opranu soju potopiti i držati najmanje 12-24 časa. Leti staviti potopljenu soju u frižider ili vodu menjati svakih 8 časova. Zatim soju ocediti i samleti na mašini za meso ili električnim mikserom. Soju treba mleti uz dodavanje vode (4 šolje). Mlevenu sipati u lonac za supu i naliti dvostruku količinu vode, merenom soljom. Ostaviti 5 časova da stoji. Zatim polako kuvati 1 čas. Skinuti sa vatre i ostaviti da se ohladi. Na ohlađenom sojinom mleku uhvatice se kožica koja se može skinuti, osušiti i upotrebiti po receptu za osušenu sojinu pavlaku.
Kuvanu mlevenu soju procedii kroz čisto platno, a talog dobro iscediti. Talog se može upotrebiti pri kuvanju, a sojino mleko, dobro rashlađeno, sipati u teglu. Dodati limunov sok ili maju i ostaviti da se usiri. Isprati gazu i njome pokriti teglu. Držati na toplom mestu. Ponekad se sojino mleko usiri veoma brzo, a ponekad je potrebno punih 12 časova.

Na činiju staviti cediljku, obložiti je čistim platnom i istresti usireno mleko iz tegle. Drugim komadom platna prekriti sir, odozgo staviti tanjirić i nečim pritisnuti. Posle 1 časa dodatno opteretiti i držati jos jedan čas. Sir pažljivo istresti i staviti u frižider. Može da se održi nekoliko dana. Da bi bio čvršći, može se zajedno sa platnom za nekoliko minuta potopiti u vruću vodu, da se stegne. Sir od soje se može upotrebljavati u salatama, supama, sa kuvanim povrćem, a može se služiti i kao samostalno jelo, začinjeno umakom od soje.

Sojino mleko sa suvim voćem i lešnicima

Namirnice:

3 šolje sojinog mleka
1 šolja nasečenog suvog voća (šljive, kruške, smokve, kajsije, kriške jabuka)
malo vode
50 g lešnika
Pripremanje:
Pripremiti mleko od soje u zrnu ili sojinog brašna.
Suvo voće naseći i u manjoj činijici naliti vodom da ogrezne. Ostaviti nekoliko časova da stoji, a zatim u mikseru izmešati sa sojinim mlekom, da biste dobili gust, penušav napitak.
Lešnike samleti, a nekoliko lešnika ostaviti cele. Napitak sipati u visoke čaše, posuti mlevenim lešnicima i ukrasiti celim.
Varijanta: sojino mleko može se zameniti sojinim kiselim mlekom, jogurtom ili kefirom.

Visoko belančevinski napitak

Namirnice:

4 šolje sojinog mleka
1-2 kašike sojinog brašna
1 kašika suvog pivskog kvasca
2 kašike mlevenih oraha
(1 kašika meda)

Pripremanje:

Sojino brašno nasuvo propržiti i izmešati sa sojinim mlekom, suvim pivskim kvascem i mlevenim orasima. Po želji zasladiti medom. Ovaj napitak veoma okrepljuje.

Varijanta:
Umesto sojinog brašna može se dodati sojin griz, ali griz ne treba pržiti, jer je industrijski prerađen za neposrednu upotrebu.

Sojina kafa

Namirnice:

1 šolja soje ili sojinog griza ili sojinog brašna

Pripremanje:

Sojino zrno dobro oprati, ocediti i osušiti. Suvo staviti u ključalu vodu i kuvati 10 – 15 minuta. Vodu odliti, soju osušiti i ispržiti u tiganju od livenog gvožđa, kao pravu kafu, ali ne tako tamno. Prženu soju samleti u mlinu za kafu i držati u dobro zatvorenom sudu. Može se upotrebljavati samostalno ili izmešana sa žitnom kafom, projom, cigurom,.Sojina kafa može se brze pripremiti prženjem sojinog griza ili brašna dok ne dobije tamno mrku boju-kao instant sojina kafa.






Slika
Korisnikov avatar
Dj.Olivera
Stalni član
Stalni član
Postovi: 2917
Pridružio se: Ned Jul 20, 2008 12:47 pm

Post od Dj.Olivera »

Semenke suncokreta

Suncokretove semenke imaju visok procenat ulja od cak 50 posto, a prevladavaju višestruko nezasicene masne kiseline, posebno linolna

Nije zanemarljiv ni sadržaj proteina. Semenke suncokreta su odlican izvor vitamina E i B1 i dobar izvor mangana, magnezijuma, bakra, selena, vitamina B5, folne kiseline i prehrambenih vlakana. Šaka suncokretovih semenki odlicno utažuje glad, ali i nudi pregršt korisnih sastojaka. U prilog tome ide cinjenica da je „World Cancer Research Fund” izdvojio 20 namirnica koje zbog svog povoljnog sastava pružaju zaštitu od karcinoma i koje zbog toga treba konzumirati što cešce. Na popisu supernamirnica, našle su se i semenke suncokreta. Semenke suncokreta sadrže snažne antioksidanse - vitamin E i selen. Antioksidansi imaju sposobnost neutralizacije štetnih slobodnih radikala i na taj nacin štite organizam od brojnih degenerativnih bolesti današnjice, poput kardiovaskularnih i malignih oboljenja. Zbog povoljnog sadržaja esencijalne linolne masne kiseline, vitamina E i proteina, redovni unos suncokretovih semenki vlaži suvu i dehidriranu kožu, a može biti od koristi i kod ekcema.
Semenke suncokreta dele sudbinu ostalih semenki - popularne su grickalice i ucestali dodatak hlebu. Ali i one mogu biti odlican dodatak omiljenim žitaricama, jogurtu ili salati od tune ili piletine. Obicna pecena jaja ce dobiti poseban ukus ako im se dodaju semenke suncokreta. Takode, propržene i samlevene semenke upotpunice i razna variva i umake.
Slika
Korisnikov avatar
Dj.Olivera
Stalni član
Stalni član
Postovi: 2917
Pridružio se: Ned Jul 20, 2008 12:47 pm

Post od Dj.Olivera »

Suncokret dobar za bronhije

Suncokret je dobar čuvar zdravlja. Ukoliko imate bolove u grlu, suncokret može da vam pomogne. Pored ostalih sastojaka, sadrži i inulin, koji je efikasan protiv gušobolje, promuklosti, zapaljenja pluća, bronhitisa, kao i ostalih infekcija pluća i bronhija.

Tinktura suncokreta rastvorena u vodi može da se upotrebi za ispiranje usta prilikom upale grla, dušnika i krajnika, a pomaže i ispiranje odvarom od listova suncokreta. U jednom litru vode desetak minuta kuva se šaka listova presečenih napola, zatim se pet minuta ostavi poklopljeno i procedi.

Suncokret protiv ekcema

Semenke suncokreta sadrže snažne antioksidanse - vitamin E i selen. Antioksidansi imaju sposobnost neutralizacije štetnih slobodnih radikala i na taj način štite organizam od brojnih degenerativnih bolesti današnjice, kao što su kardiovaskularna i maligna oboljenja. Zbog povoljnog sadržaja esencijalne linolne masne kiseline, vitamina E i proteina, redovan unos suncokretovih semenki pomaže koži da bude elastična, a može da bude koristan i kod ekcema.

Slika
Korisnikov avatar
Dj.Olivera
Stalni član
Stalni član
Postovi: 2917
Pridružio se: Ned Jul 20, 2008 12:47 pm

Post od Dj.Olivera »

So (začin)

So je dio naše svakodnevne ishrane So je začin i jedan od rijetkih minerala u čovjekovoj ishrani. Slanost je jedan od osnovnih ukusa.

Dobija se iz morske vode ili iz rudnika soli. Bijele je ili sive boje. Osnovni sastojak soli je natrijum-hlorid (NaCl).

So je jako rastvorljiva u vodi, ali ima nisku maksimalnu koncentraciju[traži se izvor]. Prisutna je u svim stajaćim vodama, sa najvišom koncetracijom u morima, zatim u okeanima i niskom koncetracijom u jezerima.

So koristi za čuvanje hrane. Presoljena hrana može dugo da stoji a da se ne pokvari (primjer kiseljenje kupusa).

Osim za jelo so se danas koristi i za čišćenje puteva od snijega. So lošeg kvaliteta se sipa po putu gdje ga snijeg apsorbuje. Ovaj proces stvara toplotu koja topi snijeg

Istorija soli

Otkriće soli odigralo je veliku ulogu u razvoju civilizacije. Upotreba soli je otklonila problem dosputnosti hrane u zavisnosti od godišnjeg doba i omogućila transport hrane na veće udaljenosti. Pošto je u to vrijeme so bila slabo dostupna postala je izuzetno vrijedna roba. Sve do početka 20. vijeka so je bila uzrok mnogih ratova i osvajanja.

Trgovina solju je često bila predmet oporezivanja, a pretpostavlja se da je ovo počelo već 2000 godina prije nove ere u Kini. Rimljani su izuzetno cijenili so i dio vojničkih plata je isplaćivan solju.[traži se izvor] Riječ salarium koja na latinskom znači so je korijen riječi plata u mnogim evropskim jezicima (engl. salary).

So je bila posebno skupa u srednjem vijeku na zapadu pustinje Sahare. U Carstvu Mali tokom 12. vijekaa so je bila toliko cijenjena da je na pustinjskom jugu ovog carstva vrijedila koliko i zlato iste težine

Podjela soli


Soli se dijele na prirodne, rafinisane i jodizovane. Svaki zaseban tip soli ima jedinstven sadržaj minerala što im daje jedinstven ukus.


Prirodna so

Rudnik soliKamena so (nekada i mineralna so) je so koja se dobija iz rudnika soli. Ovi „rudnici“ su podzemne lokacije na kojima se nalazi nataložena so i nalaze se u regionima gdje je ranije bilo more ili izuzetno slano jezero. Kamena so je sive boje.

Morska so se dobija iz morske vode. So se izdvaja iz morske vode u solanama tako što se u proljeće morska voda pusti u posebno dizajnirane bazene. Tokom proljeća i ljeta ta voda ispari i na dnu ostaje morska so. U jesen se ta so kupi u procesu koji se zove berba soli.


Solana u FrancuskojMorska so se smatra najukusnijom i najzdravijom vrstom soli. Jako je zdrava jer je bogata mineralima i jodom koji su neophodni ljudskom organizmu.

Najukusnijom od svih soli se smatra Fleur de sel (fr. Fleur de sel). Ova so je dosta skupa zato što nastaje tako što se, prije berbe soli, rukom skida samo površinski sloj morske soli koja se nataložila u solani. Ovo je isplativo samo u solanama sa najvišim kvalitetom soli pa se upotreba Fleur de sel smatra izuzetnim luksuzom. Ukus ove soli je jedinstven za svaki region u kojem se pravi. Francuzi su prvi počeli sa proizvodnjom ovakve soli i i danas njihov Fleur de sel drži reputaciju najbolje soli na svijetu.

Rafinisana so

Rafinisana so je danas najčešće korišćena so i sadrži uglavnom natrijum-hlorid. Najčešće nastaje izdvajanjem natrijum-hlorida iz kamene soli koja nije dovoljno čista da bi bila jestiva. Tokom ovog procesa se odkloni sav neželjeni sadržaj pa rafinisana so ustvari jedna od najčistijih, ali ima i najmanje minerala koji takođe bivaju uklonjeni prilikom pravljenja ove vrste soli. Pretežno je bijele boje.

Iako je najčešće oslovljamo sa "kuhinjska so" ova so je češće upotrebljivana i značajnija je za industriju. Koristi se u proizvodnji i obradi papira, kao dodatak bojama koje se koriste za bojenje tkanine i platna i u proizvodnji sapuna i deterdženata.

Jodizovana so


Jodizovana so je so, najčešće rafinisana, kojoj je dodan jod. Neki je smatraju najzdravijom solju jer sadrži više joda nego bilo koja druga vrsta soli.


Zdravlje

Sadržaj morske soli: Hlor 55%, Natrijum 30,6%, sulfati 7,7%, Magnezijum 3,7%, Kalcijum 1,2%Vikimedija ostava ima još multimedijalnih fajlova vezanih za:
So (začin)Natrijum i hlor, osnovni sastojci soli, su neophodni svim živim organizmima. Mogu se naći u biljkama, ribi i mesu, ali je so, zbog visoke koncetracije natrijum-hlorida, najbolji izvora natrijuma i hlora.

So igra važnu ulogu u regulisanju količine vode u organizmu. Neumjereno unošenje soli u organizam je nezdravo, a može dovesti i do povišenog krvnog pritiska.

Neke civilizacije kao što je Janomamo, starosjedeoci Brazila i Venecuele, ne koriste so u ishrani
Slika
Korisnikov avatar
sanyalica
Stalni član
Stalni član
Postovi: 2263
Pridružio se: Pon Mar 31, 2008 1:52 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Lokacija: crno-beli svet

Post od sanyalica »

SURUTKA
Slika
Odgovori