cokolada

Saznajte sve o nutritivnim svojstvima namirnica koje koristite, podelite svoja iskustva o popularnim dijetama, preparatima, namirnicama, napicima.

Moderatori: mr ph. Silvio, moderato, admin, vlada99

maza
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pet Apr 29, 2005 11:08 pm

cokolada

Post od maza »

u stanju sam da pojedem vise od 300g cokolade za sat vremena, bude mi muka i zeludac me boli ali je jedem. Pokusala sam da prekinem i najvise sam izdrzala mesec dana. Kako sam posle tih mesec dana pojela jedan mars opet sam pocela da jedem cokoladu u nenormalnim kolicinama. Sto se tice ostale hrane jedem sve kuvano na vodi, przeno na kasicici sojinog ulja, pijem sojino mleko uglavnom se zdravo hranim... jedino ne shvatam odakle tolika glad za cokoladom. visoka sam 167 imam 53kg, nemam problem sa kilogramima, ne znam kako da prekinem da jedem toliko cokolade! Imam osecaj kao da sam narkoman koji ne moze bez droge!!! :evil:
faith
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Okt 07, 2006 9:35 pm

Post od faith »

Pocnite da pijete pivo, pa vam cokolada vise neche biti tako privlacna.
Majmunche
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sre Mar 14, 2007 7:46 pm

Post od Majmunche »

Obzirom na astronomske kolicine, mozda je u pitanju reakcija na kofein? Da li pijes kafu? Kada je ne pijes, da li dobijas glavobolje, mucnine? Cokolada takodje dovodi do lucenja oksitocina, hormona srece i zadovoljstva (isti se luci tokom seksa) pa si s emozda na to "navukla". I ja volim cokoladu ali 300gr odjednom - pa ti si profesionalac :roll:
Mary Poppins
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Uto Nov 13, 2007 4:58 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Mary Poppins »

Mazo, navukla si se. Kao i svaki drugi zavisnik (alkoholičar, narkoman, pušač) ne možeš da kontrolišeš količine. Nemoj da se ljutiš što ti ovo pišem, jer znam kako ti je, u istom smo sosu.

Gledaj na to ovako. Ti kad piješ alkohol (pretpostavljam da ne preteruješ jer si navela da zdravo živiš), možeš da popiješ na nekom slavlju čašu, eventualno dve i imaš osećaj da ti je dovoljno. Preko te crte nemaš ni potrebu ni želju da pređeš. Alkoholičar međutim, kad popije jednu čašu, mora da pije dalje dok se ne obeznani.

Tako i mi (čokoholičari) sa čokoladom. Kad prestaneš da je jedeš imaš par dana apstinentske krize, onda se navikneš i bude u redu. Ali dovoljan je jedan Snickers i odmah se oklizneš, počneš da preteruješ.

Nema tu nekog jednostavnog rešenja. Svaki zavisnik izgubi osećaj za granicu za tu supstancu i ne može posle da ga povrati. Posle duže apstinencije možda ćeš moći da jedeš manje čokolade, ali će se te količine neminovno sa vremenom povećavati. Jedino rešenje je da jednostavno zabranjuješ sebi čokoladu, bar s vremena na vreme, kad počneš da prelaziš 50g na dan. Znam da ti 50g na dan deluje "ni za zub" ali zapravo je to ozbiljna količina.

Šta da ti kažem, sve znam kako ti je. Ja se sa tim borim godinama, imam periode kad se bolje kontrolišem, a imam i dane kad "posrnem" (obično kad sam jako neispavana) i onda uopšte nemam granicu. I meni bude i loše i muka, a opet jedem. Klasičan čokoholizam.
nianimfa
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Nov 28, 2007 2:29 pm

Post od nianimfa »

Dragi moji, čokoholičari... Drago mi je da ima jos takvih čoko manijaka kao ja. I ja se zdravo hranim, ne pijem kafu, ne pušim, alkohol - čašu vina jednom mesečno... Ali zato čokoladu mogu uvek i stalno. A nemam problema sa viškom kilograma. Ni zdravstvenih problema (zasad!) :lol: Zašto onda sebi jedini porok ukidati (ako se to može tako nazvati)?
Imam jedan predlog - poboljšajte svoj sexualni život i smanjićete potrebu za čokoladom :oops: Ali to je zamena jednog poroka drugim :roll:
Svako mora imati neki porok... Niko nije savršen... Odlučite se... :D
faith
Aktivan član
Aktivan član

Post od faith »

komšija malo preterao sa čokoladom....

Slika
nianimfa
Novi član
Novi član

Post od nianimfa »

To što se desilo komšiji nije od čokolade!!! :D
Ali je fotka za 10! :wink:
nianimfa
Novi član
Novi član

najbolja čokolada

Post od nianimfa »

Čokoladoljupci!
Koja vam je najbolja čokolada? Nije valjda da je sve u količini, već imate i omiljene... Baš bih volela znati šta se konzumira :roll: :lol:
Korisnikov avatar
Skywalker
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Sep 20, 2007 8:47 am

Post od Skywalker »

Uvek, u svakoj prilici i kolicini cokolada Najlepse zelje :lol: mljaaaaaaac Alternativa su cokoladne draze sa kafom, ili bejlisom, a povremeno se castim Lindt cokoladom sa korom narandze i listicima badema, OVA COKOLADA JE ODLICNA :lol:
Milka mi je suvise puterasta, i ne volim cokolade sa vocne sa jogurtom, sa kremom od lesnika i slicno.
Slika
girl_from_nowhere
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Dec 27, 2005 6:47 pm

Post od girl_from_nowhere »

Mmmmm Najlepse zelje.... Cokolada sa veomaaa specificnim ukusom-prelepa je!
Inace volim i cokoladu za kuvanje, milke sve osim sa suvim grozdjem...ma nema cokolade koju ne bih mogla da pojedem :oops:
evelina
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Okt 05, 2007 7:10 pm

Cokolada

Post od evelina »

Ah, napokon vidim da nas ima jos! Zaista sam se vec zabrinula jer u svojoj okolini nemam ni jednog zavisnika od cokolade. Prema psiholozima tako jaku sklonost ka cokoladi imaju ljudi koji imaju potrebu za ljubavlju (pod uticajem cokolade luci se serotonin koji stvara dobro raspolozenje), a koren sadasnje potrebe za ljubavlju opet ima polaziste u nedostatku dovoljno neznosti u ranom detinjstvu. Ali da ne filozofiram previse.

Cinjenica je da sam ja imala vise puta epizode tamanjenja cokolade (isto sam dolazila do magicne cifre od 300 gr). Nema teorije da uspe naglo prekidanje konzumiranja cokolade. Ja sam se skidala nedeljama i to sam polako smanjivala gramazu.

Kako ja resavam problem?! Pa, uglavnom konzumiram crnu cokoladu (na veliku radost mog supruga koji obozava samo nju). I to onu najskuplju.

Kupimo neku Lindt-ovu cokoladu ili jos bolje praline u nekoj od privatnih radnji gde prodaju rucno pravljene praline od uvozne crne cokolade (cca 400 din/100 gr). Pa ti sad jedi! Naravno, uzeces jednu do dve praline i dobro ces razmisliti da li ces progutati i trecu (samo se seti cene). Kad jedem takve cokolade ja se skoncentrisem samo na to. Drzim pralinu u ustima toliko dugo dok se ne otopi, skoncentrisem se na ukus i teksturu i mljackam pritom. Za to vreme do mozga dolazi impuls, krece lucenje serotonina i super!

Eto, to je moj nacin skidanja sa cokolade!
elizabetaendzi
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Dec 26, 2007 3:22 pm

Post od elizabetaendzi »

Ja sam veoma zavisna od cokolade ali ne samo od nje nego i od drugih slatkisa pa i od hrane uopste. Nemam problema sa viskom kilograma zato sto povremeno drzim dijete koje podrazumevaju izbacivanje cokolade iz ishrane i svega sto je slatko. Uvek kazem da se necu vratiti na prejedavanje ali meni 50 g. cokolade ne znaci nista. Omiljene poslastice su mi krempite, sampite, sve vrste cokolada kupljenih u inostranstvu, cokoladne napolitanke, rafaelo kuglice... Kada jedem puno jedem kada gladujem puno gladujem i znam da to nije zdravo. Posebno me uhvati kriza za slatkim u PMS-u (pred menstrualni sindrom). Trudicu se svim silama da promenim svoje lose navike i da pocnem zdravo i normalno da se hranim a to mozemo svi ako zaista hocemo snagom volje.
faith
Aktivan član
Aktivan član

Post od faith »

Novi tip PS/2 tastature:
Slika
Mary Poppins
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Uto Nov 13, 2007 4:58 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Mary Poppins »

Skywalker napisao:Uvek, u svakoj prilici i kolicini cokolada Najlepse zelje :lol: mljaaaaaaac Alternativa su cokoladne draze sa kafom, ili bejlisom, a povremeno se castim Lindt cokoladom sa korom narandze i listicima badema, OVA COKOLADA JE ODLICNA :lol:
Milka mi je suvise puterasta, i ne volim cokolade sa vocne sa jogurtom, sa kremom od lesnika i slicno.
skroz, ali SKROZ isto :lol:
Korisnikov avatar
Skywalker
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Sep 20, 2007 8:47 am

Post od Skywalker »

Eh Mary, pa nismo 'zalud nabasale jedna na drugu na nekoj drugoj temi :lol:
Slika
Odgovori