BOLJA ISHRANA (deo 2) kako smrsati, a ne menjati vrstu hrane

Saznajte sve o nutritivnim svojstvima namirnica koje koristite, podelite svoja iskustva o popularnim dijetama, preparatima, namirnicama, napicima.

Moderatori: mr ph. Silvio, moderato, admin, vlada99

Odgovori
Korisnikov avatar
cikatoma
Aktivan član
Aktivan član
Postovi: 134
Pridružio se: Pon Feb 11, 2008 12:04 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Lokacija: Kanada

BOLJA ISHRANA (deo 2) kako smrsati, a ne menjati vrstu hrane

Post od cikatoma »

BOLJA ISHRANA (deo 2) kako smrsati, a ne menjati vrstu hrane koja se konzumira

Drugi deo iz serijala o poboljsanoj ishrani do poboljsanog zdravlja (i izlecenja)

Evo jos jednog predloga za one najtvrdoglavije koji ne zele (ili ne mogu) da se odreknu prekomerne kolicine hrane, kao i vrste hrane koju unose u organizam. Ovo dole, naravno jos vise vazi i za one koji se hrane zdravo.

PRVO KONZUMIRAJ ONU HRANU KOJA SADRZI NAJVECU KOLICINU VODE U SEBI, PA ONU KOJA IMA MANJE VODE I TAKO REDOM

Svaka namirinica koja se brzo vari mora da ceka onu koja se sporije vari pre nego sto napusti zeludac, process koji ponekad traje 6-8 sati. Dok cekaju, voce, kuvano i sveze povrce podlezu fermentaciji i trulenju, stvarajuci gas, kiselinu, cak i alkohol istovremeno sa varenjem.

Ako se u stomaku nalazi 5 razlicitih vrsta hrane iz jednog obroka, i svaka je konzumirana po gore navedenom pravilu, onda ce se desavati 5 razlicith procesa varenja, svaki na svom razlicitom sloju u zelucu koristeci razlicite enzime. Ali ako se 5 razlicitih vrsta hrane uzima istivremeno sa svakim zalogajem, tada se ceo stomak puni istom smesom svaki put....

VREME VARENJA RAZLICITIH VRSTA HRANE U STOMAKU

Voda – u praznom stomaku se ne zadrzava, odmah prolazi u creva
Sokovi (vocni, od povrca, supe) – 15 do 20 min
Polutecna (blendano u mikseru): salate, voce ili povrce: 20-30 min
Voce: lubenica 20 min; ostali bostan – 30 min; narandze, grejpfrut, grozdje 30 min; jabuke, kruske, breskve, tresnje itd 30 min;
Povrce: sveza salata paradajz, zelena, krastavac, celer, paprika 30-40 min; kuvano spanac, brokoli, karfiol, kukuruz, tikvice 45 min; cvekla, mrkva – 50 min; krompir -60 min
Zitarice: riza, psenica 90 min
Legumi: pasulj, grasak, lece (socivo) 90 min, soya 120 min
Semenke: suncokret, tikva, susam 120 min
Orasi, bademi, lesnjaci itd 2,5 do 3 sata
Mlecni proizvodi: mleko, sirevi za mazanje 90 min; tvrdi sirevi 4-5 sati
Belancevine zivotinjskog porekla: Jaja: zumance 30 min; celo jaje 45 min; Riba: 45 – 60 min; piletina (bez koze) 1.5 do 2 sata; curetina 2-2.5 sata; govedina i ovcetina 3-4 sata, svinjetina 4.5-5 sati

Sustina svakog procesa ozdravljenja je konzervacija (ocuvanje) energije. Energija je najvazniji faktor za ozdravljenje, i ne treba je trositi na nepotrebno varenje hrane. Uzimanje hrane po redu (na osnovu vremena potrebnog za varenje) ce povecati ocuvanje energije.

Nekoliko prakticnih saveta:
- izbegavaj uzimanje tecnosti za vreme ili nakon obroka
- ne mesaj suvo voce, med ili banane sa semenkama i orasima, bademima, lesnjacima itd
- jedi voce prvo, i cekaj barem pola sata do sledeceg obroka

( preuzeto sa sajta http://drbass.com/sequential.html)

Stay tuned, more to come...
cikatoma
Korisnikov avatar
bockey
Aktivan član
Aktivan član
Postovi: 193
Pridružio se: Pon Apr 02, 2007 12:52 pm

Post od bockey »

Sajt ne moze da se otvori :( Kazu mi: This Web Site has been Suspended.

Citajuci Vas post mislila sam da mi je sve jasno, ali kraj me je zabunio (prakticni saveti). Ja sam shvatila da treba jesti salatu pa meso, ili obrnuto, vazno je ne zajedno, ali da li treba cekati sat vremena izmedju!? (dobro u zavisnosti od povrca).
Korisnikov avatar
cikatoma
Aktivan član
Aktivan član
Postovi: 134
Pridružio se: Pon Feb 11, 2008 12:04 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Lokacija: Kanada

Post od cikatoma »

probaj ovaj link http://drbass.com/sequential.html

Ovaj 2. deo se bavi vise vremenom potrebnim da se svari razlicita hrana. U sledecem delu cu vise napisati o dobrim i losim kombinacijama namirnica. Uglavnom, salatu mozes kombinovati sa proteinima (mesom) u istom obroku.
danka
Stalni član
Stalni član
Postovi: 1003
Pridružio se: Uto Apr 06, 2004 2:00 am

Post od danka »

Kako smrsati a ne menjati nacin ishrane?
Nista lakse: samo sipati manje nego inace u tanjir.
I tako stalno!

Zdrave navike negovati: mali a cesti obroci, strpjivo sporo gubljenje tezine i fizicka aktivnost!
pozdrav
Korisnikov avatar
cikatoma
Aktivan član
Aktivan član
Postovi: 134
Pridružio se: Pon Feb 11, 2008 12:04 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Lokacija: Kanada

Post od cikatoma »

U idealnom svetu to stoji, ali nazalost velika vecina ljudi bi da se davi u hrani, a da smrsa. I onda potezu za koje kakvim dijetama. I onda tim dijetama toliko poremete metabolizam da bude vrlo tesko i smrsati, i zadrzati tu tezinu, a ne unistiti zdravlje.

sa ovim postovima pukusavam da pomognem onima koji su najtvrdoglaviji i ne zele da se odreknu najstetnijih namirnica.

po jednoj teoriji o debljanju, za koju smatram da je najlogicnija, ljudi se debljaju zato sto unose hranu koja nema nikakvu (ili minimalnu) hranljivu vrednost (kolaci, kuvana hrana, beli secer, belo brasno i riza, bela kuhinjska so, i milion drugih sastojaka nabrojanih na pakovanjima koja ne mozemo ni procitati a kamoli izgovoriti). Plus sto nas organizam ne moze da apsorbuje ni to malo hranljivih sastojaka koja dospeju u creva, zato sto su zidovi creva zapeceni (zaprljani kako god hoces) usled neredovne stolice. Usled svega ovoga nas organizam misli da se nalazimo u stanju gladi i nemastine (famina na engleskom), pa pocinje da gomila salo za crne dane.
Odgovori