ct glave- molim za misljenje odnosno da mi laički objasnite. Hvala
Na transverzalnim skenovima neurokranijuma, nativna serija, vidi se primeran izgled kostanega okvira. PNS su primerno razvijeni uz intaktne koštane zidove. Sluznica frontalnih sinusa je obostrano zadebljala uz nesto izraženije zadebljanje sluznice maksilarnih sinusa. U donjem predenjem infundibulumu levog maksilarnog sinusa vidi se veca mukokela, a straga u desnom sinusu nadje se nesto manje mukokela. Septum nasi derviran u levu stranu uzdebljalu nosnu sluznicu obostrano, a sa deformisanom krisotom nasi. Redukcija, pneumatizacija mastoida je obostrano izrazitija sa perimeateralnom sklerozom uz znake kroničnog mastoiditisa i sa postupalno izmenjenim timpanomima.
Moždane hemisfere su simetrične, sa središnje položenom mediosagitalnom linijom.
Likvorno -komomi aparat je primernog smjestaja i forme sa naznačenim sulkusima na konveksitetu mozga po tipu nešto izraženije početne kortikalne moždane atrofije .
Infra i supratentorijalno u moždanom parenhimu ne izdvajaju se areali izmenjeni denziteta, ali su obostrano lakse naznačene vaskularne leukopatske promjene.
ct glave
Moderator: moderato
Re: ct glave
U sinusima postoje promene koje su posledica cestih i/ili hronicnih upala, vide se znakovi da su bile prisutne i upale uha...
-
- Novi član
- Pridružio se: Sre Jul 10, 2019 4:44 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 9
Mozete li mi malo opsirnije napisati mislim zanima me najvise to sto pise skleroza. Hvala unaprijed
Nema veze sa multiplom sklerozom ako je to pitanje, radi se o sklerozi kosti koja cini unutrasnje uho