Simptomi anemije ili sta ?

Odgovori na sva pitanja vezana za laboratorijske analize i rezultate istih. Tumačenje nalaza krvnne slike, sedimentacije, leukocitarne formule, urinokulture, spermograma, ginekoloških testova ili specijalizovanih krvnih analiza.

Moderatori: moderato, vlada99, Dr Mita

Odgovori
miiira
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Mar 29, 2008 11:18 pm

Simptomi anemije ili sta ?

Post od miiira »

Ovako, gvozdje mi je 10,4, i u labaratoriji su rekli da je to blaga anemija. Inace, u posljednja 2 mjeseca se bas lose osjecam. Malaksalost, upala misica ako se samo malo vise krecem, a inace, do skoro sam aktivno vjezbala, trcala.... Sad vise ne, jer je upala misica neizbjezna, cak i od nekoliko trbusnjaka. Nisam osoba koja voli dugo da spava, ali u zadnje vrijeme, spavam po 10ak sati, i opet bih mogla cijeli dan. Tokom dana sam umorna, iscrpljena.
Nokti mi se listaju, usne su mi postale ispucale i otecene, i to mi je bas iritantno...
U autobusu mi cesto zna doci muka, od stajanja, guzve.... ali to samo u zadnje vrijeme.
Apetit sam izgubila, i to bas traje... sve mi je nekako ruzno i nista mi se bas ne jede... Jedem jer moram, osjetim glad, ali sta god uzmem, meni je fuj.... Pokusavam, mijenjam hranu, jedem i ono sto inace nisam jela, ali nista.....
Pila sam sirup Feroglobin, nastavit cu, ali meni nije bolje!
Za mnoge stvari nemam snage, sto je jako cudno za mene, jer inace sam hiperaktivna i uvijek sam negdje.

Znacilo bi mi ako mi neko moze reci nesto, ako je imao slicno iskustvo! Ako se nastavi, ici cu kod doktora.

Unaprijed hvala :)
Nikola M.
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Feb 03, 2008 7:18 pm

Post od Nikola M. »

Niko na osnovu samo gvozdja nemoze reci da li se radi o anemiji ili ne.
Potrebno je uraditi i KS - krvu sliku sa parametrima kao sto su RBC-eritrocite, WBC-leukocite i PLT - Trombocite kao i Hb- hemoglobin i Hct - Hematokrit.
Ukoliko se analize MCV,MCH i MCHC naplacuju NEMOJTE IH RADITI jer se one izracunavaju po matematickoj formuli,a to mogu i ja da Vam izracunam. S toga samo Ks sa onih 4 parametra, i sa njima, tj. sa tim rezultatina na osnovu njih se odredjuje da li je anemijja ili ne.
Mr ph Nikola M.
spec. med.biohemije
miiira
Novi član
Novi član

Post od miiira »

E imam i to u nalazima:

eritrociti- 4, 31
leukociti- 6,4
hemoglobin 116
hematokrit- 0,36
trombociti- 272

Koliko vidim, na osnovu referentnih vrijednosti, da su hemoglobin i hematokrit na nekim minimalnim vrijednostima. Da li mi sad mozete nesto blize reci, i o simptomima koje imam?
Hvala :)
Nikola M.
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Feb 03, 2008 7:18 pm

Post od Nikola M. »

Nalazi i jesu u donjm granicama normale, a MCV,MCHC su normalni, dok MCH - srednja vrednost hemoglobina po eritrocitu tacnije kolicina prenosenja kiseonika u eritrocitima je blago smanjena , sto jeste jedan od simptoma blage anemije. I ukoliko budete imali jos neko pitanje, molim Vas da ostavite pitanje na temi - Biohemijske i hematoloske analize, ciji sam ja autor.
Mr ph Nikola M.
spec. med.biohemije
miiira
Novi član
Novi član

Post od miiira »

Vazi, hvala, maloprije sam nasla tu temu :)
Odgovori