Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 817 Posta ] 
Idi na stranicu   Prethodni  1 ... 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45 ... 55  Sledeća
Autor Poruka
 Tema posta: Re: Biohemijske i hematoloske analize
PostPoslato: Čet Apr 18, 2013 7:28 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Čet Apr 18, 2013 6:58 pm
Postovi: 2
Postovani Nikola,molila bih tumacenje rezultata krvi.Samo za stavke u kojima ima odstupanja napisacu referentne vrednosti.
wbc:5,3 mcv:85

rbc:3,92 mch:27.6
hgb:108(110-165) mchc:327
hct:331(350-500) rdw:15,2(10,0-15,0)
plt:220 mpv:9,0
pct:198 pdw:16,6

diff:
%lym:37,9 #lym:1,9
%mon:7,5 #mon:0,3(0,3-0,8)
%gra:54,6 #gra:3,1
Unapred hvala! Ups zaboravih i sedimentacija 16


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Biohemijske i hematoloske analize
PostPoslato: Pet Apr 19, 2013 6:17 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Ned Feb 03, 2008 8:18 pm
Postovi: 403
Lokacija: Beograd
U vasem slucaju se povisene vrednosti krvne slike, CRP-a, PCT-a odnose na izrazeniju bakt. infekciju.
Povisene treigliceride regulisite ishranom.

_________________
Mr ph Nikola M.
spec. med.biohemije


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Biohemijske i hematoloske analize
PostPoslato: Pet Apr 19, 2013 6:20 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Ned Feb 03, 2008 8:18 pm
Postovi: 403
Lokacija: Beograd
Tisatara,
na smanjene vrednosti hemoglobina i hematokrita uticu vreme uzimanja krvi, pol, kao i najcesti znak anemije.
Predlozio bih Vam da za 2-3 nedelje ponovo uradite krvnu sliku, i ukoliko rezultati budu identicni verovatno se radi o anemiji (ako izuzmemo prisutnu menstruaciju).
Takav nalaz trebe ponovo protumaciti u skaldu sa klinickom slikom.

_________________
Mr ph Nikola M.
spec. med.biohemije


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Biohemijske i hematoloske analize
PostPoslato: Sre Apr 24, 2013 8:56 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Sep 29, 2011 3:11 pm
Postovi: 131
Molim za objasnjenje.Radila sam laboratorijske analize urina i pise sledece:nalaz urina(aparat)leukociti 2+ ca 125.Sta to znaci ,hvala.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Biohemijske i hematoloske analize
PostPoslato: Sub Apr 27, 2013 5:21 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Ned Feb 03, 2008 8:18 pm
Postovi: 403
Lokacija: Beograd
To znaci da se analiza urina radila na aparatu i da je test traka za urin pokazala prisustvo leukocita u urinu. U arbitralnim jedinicama to je 2+ tj. 125 leukocita u 1 mikrolitru.

_________________
Mr ph Nikola M.
spec. med.biohemije


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Biohemijske i hematoloske analize
PostPoslato: Sub Apr 27, 2013 6:20 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Sep 29, 2011 3:11 pm
Postovi: 131
Hvala za odgovor i jos nekoliko pitanja :da li je to u redu i nasta ukazuje,da li treba neka terapija.Hvala,,


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Biohemijske i hematoloske analize
PostPoslato: Sub Apr 27, 2013 6:33 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Ned Feb 03, 2008 8:18 pm
Postovi: 403
Lokacija: Beograd
Broj leukocita u urinu iznosi do 5, kada se radi mikroskopski preged urina. Na test trakama normalno, leukocita nema, odnosno ih ima toliko malo da te test trake ne mogu da detektuju njihovo prisustvo. Dobar nalaz test traka je negativan. 1+,2+ ukazuju na povocen broj leukocita koji ulaze u zonu detekcije leukocita.
Prisustvo Le u urinu najcesci su znak urinarne infekcije. Terapija ne, ukoliko Vas lekar ne smatra da treba prema klinickoj slici i prema urinokulturi (ukoliko su prisutne i bakterije).

_________________
Mr ph Nikola M.
spec. med.biohemije


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Biohemijske i hematoloske analize
PostPoslato: Sub Apr 27, 2013 11:21 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Uto Apr 23, 2013 1:02 pm
Postovi: 3
Moze li mi neko reci sta su atipicni limfociti,deficit mpo,i kad je mpxi 18? Hvala


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Biohemijske i hematoloske analize
PostPoslato: Ned Apr 28, 2013 10:33 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Čet Apr 18, 2013 6:58 pm
Postovi: 2
Hvala na odgovoru uradicu analize jos jednom!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Biohemijske i hematoloske analize
PostPoslato: Ned Apr 28, 2013 11:46 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Ned Feb 03, 2008 8:18 pm
Postovi: 403
Lokacija: Beograd
Atipicni limfociti, kao sto im i ime kaze predstavljaju limfocite u izmenjenom morfoloskom obliku. Oni najcesce ukazuju na neku virusnu infekciju. Naravno, ovu vrstu limfocita kao i bilo koje promene u obliku krvnih celija, moze se uociti samo mikroskopskim pregledom razmaza krvi.
MPO ili mieloperoxidaza je enzim koji se nalazi u leukocitima. Njegova smanjena aktivnost utice na celukupnu sposobnost imuniteta.
MPXI je index MPO enzima u leukocitima. Po ref. vrednostima koje ja imam (sto ne znaci da je tako i u laboratoriji u kojoj ste radili tu analizu je isto) Vas rezultat je blago povisen.
Uzroci povisenih vrednosti je nekoliko, ali hematolog ce znati sta dalje treba preuzeti shodno dijagnozi.

_________________
Mr ph Nikola M.
spec. med.biohemije


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Biohemijske i hematoloske analize
PostPoslato: Ned Apr 28, 2013 11:53 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Ned Feb 03, 2008 8:18 pm
Postovi: 403
Lokacija: Beograd
Tisatara, uradite ponovo ali ne odmah... vec posle 2-3 nedelje

_________________
Mr ph Nikola M.
spec. med.biohemije


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Biohemijske i hematoloske analize
PostPoslato: Sre Maj 01, 2013 9:54 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Maj 01, 2013 9:39 pm
Postovi: 3
Mozete li mi pojasniti sledece: Vec godinama kada radim nalaze-redovne kontrole, sve je ok osim ASO koji je uvijek oko 400-500, doktorica svaki put kaze- "To nije nista" Mozete li mi reci sta to znaci i da li je potrebno lijecenje. Ako pomaze imam 27 godina. Hvala


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Biohemijske i hematoloske analize
PostPoslato: Čet Maj 02, 2013 6:39 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sub Apr 13, 2013 5:29 pm
Postovi: 5
Nikola M. je napisao:
Zvisi zbog cega ste to radili.
On ima vise mesta na koja deluje. Dijabetes, Ateroskleroza,Parkins, Alchajmer, Neke vrste tumora,Lupus, Visok krvni pritisak, Koronarne bolesti.
Vas lekar ce sigurno znati, jer se ovaj test ne radi rutinski. A smanjene vrednosti ACE moze biti posledica uzimanja terapije (steroidnih struktura), bolesti pluca, gladovanja,hipertireoza.


Hvala Nikola, jako sam zahvalan zbog brzine i opsirnosti odgovora. Slazem se da će lekar znati to najbolje, mada je , upznavsi ga sa rezultatom, prokomentarisao da istu analizu uradim za mesec dana pa da mu se onda javim. Inace, namam ijabetes, Aterosklerozu,Parkins, Alchajmer, Tumore ( Bogu hvala - nadam se da se neki nije pritajio), Lupus, Visok krvni pritisak, Koronarne bolesti. Ne uzimam terapije (steroidnih struktura), ne gladujem, nemam bolesti pluca, sa stitnom zlezdom je sve uredu!

Postovani Nikola, ponovio sam ACE i on je opet nizak. Sta mislite o tome?Ako izuzmemo gore navedene situacije kada je ACE poremecen, da li postoji situacija kada on moze biti nizak, a da organizam i telo normalno funkcionisu i da nema nekih drugih ozbiljnijih poremecaja?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Biohemijske i hematoloske analize
PostPoslato: Sub Maj 04, 2013 1:36 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Ned Feb 03, 2008 8:18 pm
Postovi: 403
Lokacija: Beograd
Rivana, nivo ASO testa pokazuje na At u krvi posle infekcije.
Ali vremenom bi trebao da se smanji. Doktorka na taj nacin prati Vas oporavak.

_________________
Mr ph Nikola M.
spec. med.biohemije


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Biohemijske i hematoloske analize
PostPoslato: Sub Maj 04, 2013 1:39 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Ned Feb 03, 2008 8:18 pm
Postovi: 403
Lokacija: Beograd
Zola, kao sto znate postoji neki referentni opseg, koji se postavlja na osnovu 99% vrednosti obradjenih rezultata ``zdravih`` osoba. Ali postoji grupa ljudi 3-5% koji ne ulaze u ovu grupu sa tom ref.vrednosti. Tako da je za te osobe nivo ACE u redu i ne smeta im za zalju aktivnost ostalih enzima.

_________________
Mr ph Nikola M.
spec. med.biohemije


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 817 Posta ] 
Idi na stranicu   Prethodni  1 ... 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45 ... 55  Sledeća

Izdvajamo za vas:


Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 7 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: