Da poruka bas ne bude preduga razbio sam je na dva dela...
Mozda ce vam ovo zvucati surovo, ali vase zdravlje je - vas, a ne moj problem.
Prosecnom Srbinu taj koncept jako tesko ide u glavu. Ja nisam duzan da brinem o bilo cijem zdravlju niti sam odgovoran za njega. Ja odgovaram za ono sto radim ili zbog onoga sto ne radim - odgovaram za lecenje ili zbog ne lecenja. Ako neko nece, ja ga pokusam ubediti, ako neko ne razume, pokusam mu objasniti i to je to...
Ja licno kad odem vodoinstalateru, objasnim mu problem, pustim ga da radi pa posle platim koliko trazi. Ako nisam zadovoljan s njim vise ne poslujem i zovem nekog drugog, a ako nesto bas zabrlja trazim da mi popravi sto je ubrljao i vrati novce.
Ne pokusavam mu objasniti kako je moje osnovno ljudsko pravo da pijem cistu vodu ili da se kupam svaki dan, kako je drzava Srbija duzna da mi to pravo realizuje, kako ne treba zamenuti ventil - sto on tvrdi, vec je namestiti gumicu sasvim dovoljno, ne tupim mu nad glavom kako su vodoinstalateri bagra koja po ceo dan pije kafu dok deca umiru zbog proliva od neciste vode, kako treba rasterati vodoinstalatere iz Beograda gde su se svi sjatili i rasporediti ih da svako selo ima svog vodoinstalatera i kako onda problema sa vodom ne bi ni bilo.
Cinjenica, surovo je rasuti pravila trzisne ekonomije medj nepripremljen svet - ali to vam je sto vam je - tranzicija

Vase je da se bavite svojim zdravljem vise, ako vec nemate love - citajte i ucite

Mnogi u principu misle da smo mi sluzba za ispunjavanje zelja, sto pre 15-ak godina i jesmo bili, - citao sam post zene koja koja besni jer na urgentnom nisu hteli nekom iz njene porodice (sa metastazama na mozgu) izvesti bronhoskopiju da bi se utvrdilo o cemu se tacno radi... Zao mi je, iskreno, u takvim situacijama se ljudi hvataju za slamku, ali to se jednostavno ne radi! Nema svrhe! (Jos je pisalo ako se ne varam da je pacijent dosao iz Nemacke - pa sto to nisu trazili od njih?)
Menjaju se vremena, ni meni se ovo ne dopada, ali valja se prilagoditi - drzavno zdravstvo ce za 10 godina biti 10x gore... Drzava ce finansirati samo prevenciju i najneophodnije i to je to.