VES

Deo Foruma rezervisan za sva Vaša pitanja iz sfere interne medicine, kardiologije, kardiohirurgije. Postavite pitanja našim stručnim saradnicima i pratite najnovija dešavanja kada su u pitanju prevencija, dijagnostika i lečenje oboljenja kardio-vaskularnog sistema.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
ticica
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Okt 04, 2006 7:52 pm

VES

Post od ticica »

Već dugo godina osjećam ekstrasistole ali u zadnjih par mjeseci mi ne daju mira.Bila sam kod kardiologa koji je nakon Ekg i sumnje na intermitentnu antesistoliju obavio kompletan pregled.Holter: malo manje od 13000 VES,sve monomorfne i 4para ekstrasistola.ostalo uredno.Ergometrija:nema ni jedne ekstrasistole pri naporu,sve uredno..Ultrazvuk:beznačajan prolaps prednjeg mitralnog kuspisa,ostalo uredno.Pijem mjesec dana beta-blokatore bisoprololum-Concor Cor-od 1,25mg i mogu reć da su mi pomogle međutim nakon mjesec dana opet osjećam preskakanja,ne tako jako kao prije ali opet je neki nemir u meni.
Recite da li je ovo ipak uredan nalaz srca,da li se trebam nečeg bojati ili je ipak psiha najveći uzrok ekstrasitola.bojim svakog malog neugodnog osjećaja u prsima.
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

Nije psiha, nalaz nije uredan i nije u redu da se lecite beta-bokatorima,a da ES i dalje postoje. Bolje kratkotrajno uzimanje Amjodarona, ili duze uzimanje Verapamila. U najvecem broju slucajeva ES su rezultat inaparentnog virusnog miokarditisa, prelezanog "na nogama", paralelno sa nekom jacom prehladom.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
Korisnikov avatar
minjab
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Mar 16, 2006 12:33 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od minjab »

Ja bih se nadovezala sa pitanjem na ovu rečenicu dr.Ivice i molila za odgovor
U najvecem broju slucajeva ES su rezultat inaparentnog virusnog miokarditisa, prelezanog "na nogama", paralelno sa nekom jacom prehladom.
E, mene sad zanima da li se i koliko dugo tolerišu preskakanja ili ES .DA li je to nešto što je doživotno ili...?
konkretno ja sam taj problem imala prošle zime (virus ne preležan izazvao probleme....pisala sam i pitala na tu temu), ali ja još uvek imam aritmije ne u onom broju ali ih imam i dovoljno da ne mogu da funkcionišem jer me psihički poremete(uplaše).
Hvala na odgovoru unapred.
ticica
Novi član
Novi član

Post od ticica »

Ti moji nalazi su prije nego sam počela s terapijom beta.blokatora i moram priznati da su mi dosta pomogli i sad nisam sigurna da li ove povremene ES koje sad osjetim posljedica te anksioznosti koje se još nisam u potpunosti riješila.imam kontrolu za mjesec dana kod kardiologa.Da i mene zanima koliki je broj ekstrasistola "normalan" odnosno tolerantan ako je sve drugo sa srcem ok.Kako znati koje su opasne a koje ne?
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

U proceni ozbiljnosti ekstrasistola nije bitan samo broj, vec i oblik, poreklo, polozaj... Uobicajeno je da izolovane, monomorfne ventrikularne ekstrasistole kojih ima manje od 30 na sat (stara klinicka shema je dozvoljavala cak 6 u minuti) nisu opasne. Opasne su polimorfne VES, zatim VES koje imaju "kratak kupling", odnosno nadovezuju se na T-talas prethodne sistole (takozvani "preteci "R" na T"), bigeminije, salve, tozade, VES sa velikim kompenzatornim pauzama iza sebe, itd. Lecenje VES bez EKG-a je nemoguce, nepravilno i zato savetujem da se lecite iskljucivo uz kompetentan nadzor lekara (internista, kardiolog, ili cak i neki specijalista kao ja, ukoliko ima volju, znanje i klinicko iskustvo).
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
ticica
Novi član
Novi član

Post od ticica »

Hvala vam puno.Uskoro idem na kontrolu opet ću nositi holter ekg pa ću popričati malo s doktorom.Puno hvala na savjetima još jednom
Odgovori