tumacenje nalaza

Deo Foruma rezervisan za sva Vaša pitanja iz sfere interne medicine, kardiologije, kardiohirurgije. Postavite pitanja našim stručnim saradnicima i pratite najnovija dešavanja kada su u pitanju prevencija, dijagnostika i lečenje oboljenja kardio-vaskularnog sistema.

Moderatori: vlada99, moderato

Odgovori
nervozan91
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Jun 09, 2016 7:06 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 9

tumacenje nalaza

Post od nervozan91 »

unapred se izvinjavam ako otpocinjem novu temu

zavrsio sam kod kardiologa zbog nekih lupanja srca,i ubrzanog rada srca pa sam odradio uz srca pa me interesuje tumacenje edd46mm,LP37mm,septum12mm,ef66%,pronasao sam vrednosti za sve,osim za taj septum neznam koje su njegove granice normale,imam 24godine i nisam sportista,molim za odgovor unapred hvala
Korisnikov avatar
aaaca
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Avg 05, 2013 7:03 pm
Kontakt:

Re: tumacenje nalaza

Post od aaaca »

Не знам одговор на твоје питање али можда ти помогне неки од текстова на тему срца које сам поставио на мој сајт: http://*/index.html?stranica=s ... avilan_rad
Korisnikov avatar
goran011
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Jun 19, 2016 5:53 pm

Post od goran011 »

Septum srca je naziv za zid u srcu koji ga deli na dva dela levi i desni.
Deo septuma koji razdvaja dva gornje komore srca naziva se interatrijalnim septum, dok se deo septuma koja se nalazi između dve donje komore srca naziva interventrikularni septum

Normalno ili prosečno očitavanje je oko 1,0 cm. Ako se kod muške osobe snimanjem (skeniranjem) septuma izmeri iznad 1,3 cm. onda ta osoba mora ići na punu srčanu procenu. Ako se kod ženske osobe snimanjem septuma izmeri iznad 1,2 cm, onda ta osoba mora ići na punu srčanu procenu.

Kao što vidiš ti jesi u granicama ali blizu gornje. Ukoliko imaš problem, konsultacije sa lekarom su presudne ali definitivno gledaj da obavis sve moguće analize (obavezno ehokardiografiju-ergometriju).
The Drifter
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Sep 27, 2016 5:43 pm

Post od The Drifter »

Može li mi neko pomoći oko prevoda sledećih parametara
"Diastolic descent rate of the mitral valve",
"Mitral valve opening rate", i
"Mitral annular plane systolic excursion"
Hvala!