unapred se izvinjavam ako otpocinjem novu temu
zavrsio sam kod kardiologa zbog nekih lupanja srca,i ubrzanog rada srca pa sam odradio uz srca pa me interesuje tumacenje edd46mm,LP37mm,septum12mm,ef66%,pronasao sam vrednosti za sve,osim za taj septum neznam koje su njegove granice normale,imam 24godine i nisam sportista,molim za odgovor unapred hvala
tumacenje nalaza
-
- Novi član
- Pridružio se: Čet Jun 09, 2016 7:06 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 9
- aaaca
- Stalni član
- Pridružio se: Pon Avg 05, 2013 7:03 pm
- Kontakt:
Re: tumacenje nalaza
Не знам одговор на твоје питање али можда ти помогне неки од текстова на тему срца које сам поставио на мој сајт: http://*/index.html?stranica=s ... avilan_rad
- goran011
- Novi član
- Pridružio se: Ned Jun 19, 2016 5:53 pm
Septum srca je naziv za zid u srcu koji ga deli na dva dela levi i desni.
Deo septuma koji razdvaja dva gornje komore srca naziva se interatrijalnim septum, dok se deo septuma koja se nalazi između dve donje komore srca naziva interventrikularni septum
Normalno ili prosečno očitavanje je oko 1,0 cm. Ako se kod muške osobe snimanjem (skeniranjem) septuma izmeri iznad 1,3 cm. onda ta osoba mora ići na punu srčanu procenu. Ako se kod ženske osobe snimanjem septuma izmeri iznad 1,2 cm, onda ta osoba mora ići na punu srčanu procenu.
Kao što vidiš ti jesi u granicama ali blizu gornje. Ukoliko imaš problem, konsultacije sa lekarom su presudne ali definitivno gledaj da obavis sve moguće analize (obavezno ehokardiografiju-ergometriju).
Deo septuma koji razdvaja dva gornje komore srca naziva se interatrijalnim septum, dok se deo septuma koja se nalazi između dve donje komore srca naziva interventrikularni septum
Normalno ili prosečno očitavanje je oko 1,0 cm. Ako se kod muške osobe snimanjem (skeniranjem) septuma izmeri iznad 1,3 cm. onda ta osoba mora ići na punu srčanu procenu. Ako se kod ženske osobe snimanjem septuma izmeri iznad 1,2 cm, onda ta osoba mora ići na punu srčanu procenu.
Kao što vidiš ti jesi u granicama ali blizu gornje. Ukoliko imaš problem, konsultacije sa lekarom su presudne ali definitivno gledaj da obavis sve moguće analize (obavezno ehokardiografiju-ergometriju).
-
- Novi član
- Pridružio se: Uto Sep 27, 2016 5:43 pm
Može li mi neko pomoći oko prevoda sledećih parametara
"Diastolic descent rate of the mitral valve",
"Mitral valve opening rate", i
"Mitral annular plane systolic excursion"
Hvala!
"Diastolic descent rate of the mitral valve",
"Mitral valve opening rate", i