trostruki bajpas

Deo Foruma rezervisan za sva Vaša pitanja iz sfere interne medicine, kardiologije, kardiohirurgije. Postavite pitanja našim stručnim saradnicima i pratite najnovija dešavanja kada su u pitanju prevencija, dijagnostika i lečenje oboljenja kardio-vaskularnog sistema.

Moderatori: vlada99, moderato

Odgovori
kovinka
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Ned Sep 11, 2005 10:20 pm

trostruki bajpas

Post od kovinka »

Molim Vas za informaciju vezano za operaciju trostrukog bajpasa koja ocekuje moju majku u kbc "Dedinje", najverovatnije do kraja meseca (na listi cekanja je 1,5 godinu, a termin prijema na listi je krajem meseca mada nam jos nista nisu javili). Da li se obzirom na dug period cekanja ponovo radi koronarografija? Koliko se ukupno ostaje u bolnici? Koliko se posle operacije ostaje u intenzivnoj nezi i kada pacijent prvi put moze da primi posetu? Koliko je nakon otpustanja iz bolnice pacijent obavezan da lezi i kako izgleda period oporavka po dolasku kuci? Sve ovo pitam jer sam zaposlena, a tata je takodje bolestan, pa mi je potrebno da se sto bolje organizujem za period nakon otpustanja iz bolnice.
Unapred se zahvaljujem na odgovorima.
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

Vecina stvari o kijima se raspitujete su individualne, odnosno zavise od pacijenta do pacijenta. Pacijent ne mora da lezi posle otpusta, ali ne sme da radi ni da se fizicki napreze. Trebace vam za vodjeje majke na previjanja, skidanje savova i kontrole bar nekoliko sedmica. Ne znam kako je moguce da majka ceka godinu ipo dana, nju je neko zaboravio na listi, niko sad ne ceka toliko. Da li je potrebna nova koronarografija - zaista odlicno pitanje, ali odgovor zavisi od toga koliko su bile granicne okluzije koje su pre godinu ipo dana evaluirane kao one koje ne moraju da se premoste...
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
dragicca
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Apr 30, 2008 7:18 am

liste cekanja

Post od dragicca »

Ceka se dugo, obzirom da pacijenti kojima je koronarografija radjena tokom novembra 2007, stizu na red za operaciju tokom aprila i maja 2009., naravno ukoliko nisu hitni slucajevi. Ovo vazi za KBC "Dedinje" i moze se videti na sajtu RZZO (liste su azurirane 1.04.2009.). Pozdrav.
kovinka
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Ned Sep 11, 2005 10:20 pm

informacija

Post od kovinka »

Hvala na odgovoru dr ivice. Mami je javljen termin prijema, nadam se da ce operacija i oporavak proci u redu...
dragicca
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Apr 30, 2008 7:18 am

info

Post od dragicca »

Zasto se pacijentima tokom boravka u intenzivnoj nezi daje adrenalin ?
Interesuje me zbog majke koja je na intenzivnoj nezi, posle trostrukog bajpasa... Koliko se dugo ostaje na intenzivnoj nezi posle takvih operacija?
Odgovori