srce

Deo Foruma rezervisan za sva Vaša pitanja iz sfere interne medicine, kardiologije, kardiohirurgije. Postavite pitanja našim stručnim saradnicima i pratite najnovija dešavanja kada su u pitanju prevencija, dijagnostika i lečenje oboljenja kardio-vaskularnog sistema.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
Pishta
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Maj 28, 2006 5:57 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

srce

Post od Pishta »

Evo ja imam nekoliko pitanja, izvinjavam se ako će biti dugačko. I molio bi dr Ivicu da odgovori pošto bi hteo stručan odgovor.Ovako ja sam vam medicinski slučaj od rođenja, naime rođen sam sa prolapsom mitralnog zaliska 2/3 stupnja i beznačajnim VSD-om. Kako sam rastao stvar se poboljšala i nisam uzimao nikakve lekove nit sam sam imao ikakvih ograničenja. A da je stanje dobro sam znaoi po tome što sam se dobro osećao i bio sam ječe građe sta nije tipično za ljude pa prolapsom mitralnog zaliska, oni su mislim relativno mršavi naravno ako je taj prolaps ozbiljan. E sad ja sam se bavio bodybuildingom sto verovatno nije baš najbolji izbor za mena ali šta se može. To je ukratko sve šta sam imao no t onije razlog zašto oved pišem. Razlog je to što sam pred otprilike godinu dana dobio miokarditis najverovatnije uzrokovan virusom ,čak sam imao i upalu pluća koju nisam lečio pa mislim da je od toga. Već sam pisao ovde Filip je odgovorio. Tad sam pitap dal to što sam bio pretučen 2-3 dana pre nego sam primetio poteškoće ima veze sa miokarditisom i Filip je odgovorio da nema mada neke srčane mane tokom tučnjava mogu prerast u Endokarditis. Da li mi možete reći koje tačno mane. Takodjer su svi rekli da bodybuilding nema veze s miokarditisom al koliko sam ja upoznad srce kad nema priliko odmoriti se ono slabi. E sad ja baš i nisam zdravo živio konzumirao sam dosta alkohola, pušio sam a i puno vremena sam provodio po noćnimk klubovima tako da nisam baš ni spavao koliko treba. Sve je to zapravo zajedno sa prolapsom napor za srce. Jeli moguć taj scenarij da mi srci nikad nije imalo priliku pdmoriti se pa da je zato oslabilo. TAkodjer sam primetio da mi leva strana grudnog koša trzne pri svakom otkucaju. Doslovno se tresu idu gore dolje. Jel moguće da mi je srce toliko povećano da lupa po prsnom košu??? Isto tako imam bolove u prsima i zanima me jel to nužno od miokarditisa ili je to možda na psihičkoj pazi pošta sam upao u neki začaranu krug depresije i besa zbog sveg što mi se podogađalo.

ovo je dijagnoza na zadnjem pregledu: VSD partis subortalis parvus
Insff.valvulae mitralis gr 2/3
CMP dilativa

I dali mi možda možete malo obijasniti ove rezultate holtera i testa opterećenja.

Holter: osnovni ritam je sinusni raspona frekvencija od45-100/min, prosečno 71/min. Ukupno je zabileženo 18 SVES, 9 u paru te 53 izolirane VES a reč je uglavnom alodromno atrijskim ekstrasistiolama

Test opterećenja: Prekinut u 9. minuti. Ostvarena potrošnja kisika 36 ml/kg/min., 20.2 MET-a. Retke VES (izolirane, bigemija)
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

poslao sam jako dug odgovor, a onda je nekako sve nestalo.... Da skratim: misliom da ce kof vas najbolje resnje biti operacija/zamena mitralnog zaliska. Kolika je ejekciona frakcija (EF) na ultrazvuku? Kolika je debljina septuma? je li test opterecenja prekinut zbog dosezanja submaksimalne frekvencije, ili iz drugih razloga?
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
Pishta
Novi član
Novi član

Post od Pishta »

Neznam kolki me je Ef to je i mene iznenadilo. 2 meseca sam čekao te nalaze a na kraju je ispalo da su mi rekli jako malo. St ose tiće septuma mislim da je normalne debljine, to sam baš sad čaleta pitao pošto nisam moga nać nigde u papirima jedino što piše je da je ok tog VSD-a malo "nabreklo " tkivo. Kako se smanjivao da to tkivo oko VSD_A zabravo nije baš glatko nego kao što sam reko Nabreknuta. Uglavno piše manji subaortalni VSD. No za taj defekt ventrikularnog septuma sam siguran da je ništa jer mi je već par različitih dogtora reklo da je hemodinamički nebitno i skoro pa neprimetno. Što se tiče zaliska rečeno mi je da operacija nije potrebna. Tako da je moj glavni problem trenučno taj glupi miokarditis. A tu operaciju zaliska bi radje izbego ako mogu jel me za to ipak treba otvarati. Al kad ste već kod nje zanimame šta se češće stavlja kao zamena transplatacija tuđeg zaliska ili umetni(ring).
I kolike su fizičke mogućnosti osoba nakon takve operacije i koja su ograničenja. A Test opterećenja piše da je prekinut zbog umora iako se ja nisam žalio na njega. Verovatno su oni nešto primetili. da i ako će vam šta pomoć već sam pisao tu neke postove o miokarditisu pa ako želite možete ih potražida naslov im je miokarditis , a drigom opet miokarditis.
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od dr ivica »

Kod nas se cesce stavljaju vestacki zalisci. Teorijski, posle dobre operacije nema nikakvih fizickih ogranicenja. Nije bitno samo da li inkompetentni zalisci prave hemodinamske promene, vec i da li su osteceni tako da sluze kao zariste za upalu endokarda ili i misica srca. EF moraju da vam odrede, inace to nije kompletan UZ srca. Pozdrav!
Pishta
Novi član
Novi član

Post od Pishta »

Hvala vam doktore, evo bas sam sad malo pogledao na netu o mogućnostima ljudi sa vestackim zaliskom i prosto ne moga da verijem kolikom se naporu izlažu nakon takvih operacija
Evo linka:
http://forum.bodybuilding.com/archive/i ... 77743.html

Takodjer imam nešto pitanja u vezi miokarditisa kojeg sam pokupi pa vas molio da mi odgovorite na njih. Koliko sam ja upoznat miokarditis je drugi naziv za upalu srčanog mišića koja je najčešće izazvana virusom. Da li miokarditis kao posledicu ima samo slabljenje srčanog mišića i njegovo proširenje kao posljedicu slabljenja. Zapravo želim pitat ima li nekakvih posledica na mikrorazini(promena na mišićnim vlaknima,tkivu,stanicama).
Kako se leči osim mirovanjem i lagqanim hodanjem. Ja trenutno zbog miokarditisa pijem lanitop,carvetrend, tritace i još nekakve tablete za pišanje tako da mi je sad pritisak 100/60 kako bi se skinulo opterećenje sa srca. Inače imam pritisak 120/80 ili kako ja kažem za pilota. To su lekovi koje mi je prepisao doktar mada ja uzimam još sastrane omegu3 i nekakve vitamine. Mi možede reći zašto su bitne te tablete za izbacivanje tekućine? ili je to možda zato da mi se pluća ne napune vodom ponovno jer kad srce popusti pluća se znaju napuniti vodom. I sad imam pitanje vezano uz kreatin. U principu on nije štetan osim možda malo za bubrege pošto vrti jedno te istu tekućinu kroz njih, ali mene zanima da li on može pomoći srce. Čuo sam negde da voda koje se skupla oko srca (mislim na dodatnu vodu uz pomoć kreatina) može ojačati frekvenciju rada srca, jel to stvarno istina?
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od dr ivica »

Miokarditis ostecuje misicna vlakna srcanog misica, ali o funkciji na ceo misic utice broj ostecenih vlakana. Tako je pitanje kako ce se miokarditis odraziti na srcani misic. Moguce su samo aritmije, moguca je i blaga dilatacija (prosirenje), a moguce je i prosirenje sa slabljenjem srcane pumpe.

Lekovi koje imate su dovoljni. Tablete za izmokravanje (diuretici) smanjuju preload, odnosno "srcano punjenje", pa ga i na taj nacin rasterecuju. Kad je srce rastereceno, onda moze da primi u sebe sve sto dodje iz supljih vena odn. iz pluca (desna i leva pretkomora). Kreatinin je proizvod razlaganja belancevina i sam po sebi je toksican za tkiva, tako da kada se ne izlucuje dovoljno preko bubrega i mokrace, izaziva sa ostalim metabolickim produktioma takozvanu uremijsku komu u krajnjoj instanci a pre toga i uremijske promene po kozi, gastritis, itd...) Poslednja recenica koju ste napisali je nejasna i ne mogu je komentarisati.

Pozdrav.
Odgovori