Postovani,
nov sam na forumu i ne znam odakle da pocnem...imam skoro 30 godina,i ranije sam kao tinejdzer imao napade panike, koje su mi se manifestovale potrebom da idem u wc. Isao na sam psihoterapije oko godinu dana, bez uzimanja ikakvih medikamenata, i to je "rijeseno". Zadnje dvije,tri godine primjetio sam da mi srce jako lupa, preskace, bez ikakvog pravila, bez obzira da li se radi o fizickom naporu ili ne (inace sam se do tada bavio desetak godina sportom, pa sam naglo prestao zbog povrede) i otisao sam kod kardiologa - nasao je da imam oko 1900 VES na holteru. Mijenjao mi je verapamil i konkor, pa sam na drugom holteru imao vise, oko 2500 preskoka. Ostavio sam sve fizicke aktivnosti,ne bavim se skoro nicim osim setnjom, ali one se javljaju bez ikakvog pravila. Na poslednjem pregledu, zbog toga sto sam imao triplete i kuplete, dat mi je uput da radim ablaciju. Htio bih da pomenem da sam, takodje u zadnje vrijeme, mozda u isto kad sam poceo da primjecujem aritmije, primjetio da sam i stravicno hipersenzitivan - najmanja stvar me izbaci iz takta, konstantno sam napet, najmanje gluposti mi izazivaju aritmiju ili lupanje srca, imam vrtoglavice, glavobolje, "trne" mi zadnji dio glave, glava mi je pod pritiskom (kao da mi neko stisne karotide i gusi, nekad je takav pritisak).Imam osjecaj da ce glava da mi pukne, i to zna da traje sat dnevno mozda, a onda me pusti. Zbog pominjanja vrtoglavica, doktor je i predlozio ablaciju.
Da mukama ne bude kraj pobrinuo se i stomak - u zadnjih mjesec dana imam bolove u stomaku koji "setaju" od desne strane (slijepo crijevo davno operisano) do ispod pupka, pa malo lijevo. Bol nije prava bol vec kao peckanje i grebanje u crijevima, praceno gasovima. Stolica i ostale stvari - uredne. Bio kod gastroenterologa, sumnja na iritabilno debelo crijevo.
Moje pitanje je sledece - da li postoji neki zajednicki imenilac za svo ovo sto mi se desava? posto je prilicno pakleno provoditi dan izmedju aritmija, bolova u glavi i "probadanja" u stomaku...ako je problem psihicke prirode, ne znam da li imam potrebe za ablacijom, da se izlazem riziku ili nesto, ako ce i posle ablacije biti isto zbog glave odnosno mozga. nisam depresivan ili tako nesto, samo se pitam da li je ovo neka vrsta anksioznosti krivac za sve...
ne znam odakle da pocnem, ali bilo kakav savjet, sta da radim i koji prvi korak da napravim, bice mi koristan.
hvala puno
Srce, psiha, a sad i stomak...
-
- Novi član
- Pridružio se: Uto Apr 08, 2014 11:25 pm
-
- Novi član
Re: Srce, psiha, a sad i stomak...
bar neka rijec, ohrabrenje, nesto...bilo sta, sto vam padne na pamet?:)
primjetio sam jednu nevjerovatnu stvar - ukoliko recimo dzogiram ili nesto, manje mi se vrti nego kad hodam...how weird...zaboravih reci da sam imao povredu kicme prije par godina, da je to razlog zasto sam naglo batalio sport, pa ako ima i tu osnove za moje "stanje"
primjetio sam jednu nevjerovatnu stvar - ukoliko recimo dzogiram ili nesto, manje mi se vrti nego kad hodam...how weird...zaboravih reci da sam imao povredu kicme prije par godina, da je to razlog zasto sam naglo batalio sport, pa ako ima i tu osnove za moje "stanje"
-
- Novi član
jos jedan simptom....nevjerovatno...pojavilo mi se opet crvenilo u licu, zatezanje i svrab koze, koji su doktori prije nekoliko godina dijagnostifikovali kao seboroicni dermatitis...nisam ga imao 5-6 godina i sad se opet pojavio. sve to zajedno sa aritmijama i sa stomakom. je li moguce da imam 3 nepovezana life lasting simptoma? treba mi stvarno dr hous
Citala sam tvoj post , ne znam da li imas dovoljno fizicke aktivnosti, ja recimo se bavim takvim poslom da nemam mnogo vremena za to, pa je takodje stres dosta veliki, ali recimo koristim karnozin , to je jedan suplement nesto kao vitamin c, nije lek da naglasim, dodatak je svakodnevnoj ishrani, i to je jedna belancevina koja poboljasava rad srca, mozga kao i ostalih celija u organizmu, poenta je da sam sada mnogo smirenija, od kako ga koristim, i ako zelis nesto vise mozes procitati na sajtu: http://carnomed.rs/ i dobiti vise informacija pozdrav! Mnogo ljudi je zadovolnjo rezultatima, mozes ih takodje naci na facebook stranici.
-
- Novi član
hej, hvala na postu...nekada sam se profesionalno bavio sportom, ali sam zbog povrede morao da prestanem. bila je povreda vrata u pitanju. kako su mi krenule aritmije i vrtoglavice, malo od straha, a malo vise po preporuci doktora, batalio sam fizicke aktivnosti. ponekad setam ili radim jogu, ali mi se pri setnji javljaju vrtoglavice (kad gledam u pod, pa onda dignem glavu, ili naglo okrenem glavu)...tokom sjedenja mozda ima toga, ali posto sjedim ne primjecujem. pred racunarom sam veci dio dana. sigurno je da mi fali malo fizicke aktivnosti, jer kolicina stresa se samo akumulira i akumulira. ne pijem nikakve sedative ili slicno, ali sam poceo sa psihoterapijom...malo sam mirniji, mada simptomi su i dalje tu. kad mi krenu aritmije, a posto ne bavim se sportom kao sto rekoh, okidac je uvijek neka nervoza ili stres...tada mi je sasvim svejedno, dok one ne zavrse "svoje", sta god da uradim ne mogu da ih smanjim. obucno se restartujem uvece...tada je ok. probacu i ovo, svakako ne vjerujem da moze da skodi. hvala na savjetu.
-
- Novi član
neki update mog stanja- stomak je prosao, vise nemam nikakve zdrastvene tegobe po tom pitanju, vec mjesec dana sam potpuno ok. sto se tice koze i srca - manje vise sve po starom.
kao sto rekoh, poceo sam da idem kod psihologa na psihoterapije, ok, za sad ne pomazu,ali da budem strpljiv. radio sam neke testove sto mi je psiholog dao i oni su " "otkrili" da imam anksioznost... manje vise i znam uzroke i korijene moje anksioznosti, ali jos nisam uspio da ih otklonim i ponavljaju se simptomi manje vise svakodnevno. nekad su tezi, nekad blazi, ali su svakodnevni. ne pijem nikakvu terapiju za to, ne znam, mada se razmisljam da li da mozda posjetim psihijatra...sto je malo porazno za mene, iako to zvuci kao da to kaze neki mesar, sa svim predrasudama, a ne neko ko je fakultetski obrazovan.
malo sam svrsljao po sajtovima i ok, donekle mogu da prihvatim da je anksioznost donekle uzrok mog crvenila i svraba na licu, kao i aritmija, ali ne znam da li je to moguce da to bude i jedini uzrok svih tegoba? na primjer, veceras sam trcao, nekih 3 km, za oko 15,16min i u toku trka nisam imao ni jedan jedini preskok (rijetko mi se desavaju dok se bavim aerobnim stvarima, znaju da mi se jave na anaerobne), ali nakon treninga i tusiranja, sjeo sam u fotelju i slusao muziku i pola sata, 45 min nakon umirenja, gdje nisam napravio akciju tezu od prebacivanja kanala - pocelo je da mi srce preskace, iako mi je mozak bio tabula rasa,bio potpuno miran...to preskakanje i lupanje je trajalo nekih sat vremena i stalo.
bas ne znam sta mi se desava...da li je moguce da je anksioznost izazvala zapravo neku "stetu" na srcu, pa da ono nastavlja da preskace autonomno i kad nemam simptome anksioznosti, ili je preskakanje samo simptom anksioznosti, iako nisam svjestan da je imam?
hvalaaaaa i izvinjavam se na ako sam konfuzan
znam da mozda ovo zvuci hipohondrijski, ali ne mogu od simptoma da provedem normalan dan i onda prosto trazim nacin da uklonim uzrok, jer kad uklonim uzrok nestace i simptomi...
kao sto rekoh, poceo sam da idem kod psihologa na psihoterapije, ok, za sad ne pomazu,ali da budem strpljiv. radio sam neke testove sto mi je psiholog dao i oni su " "otkrili" da imam anksioznost... manje vise i znam uzroke i korijene moje anksioznosti, ali jos nisam uspio da ih otklonim i ponavljaju se simptomi manje vise svakodnevno. nekad su tezi, nekad blazi, ali su svakodnevni. ne pijem nikakvu terapiju za to, ne znam, mada se razmisljam da li da mozda posjetim psihijatra...sto je malo porazno za mene, iako to zvuci kao da to kaze neki mesar, sa svim predrasudama, a ne neko ko je fakultetski obrazovan.
malo sam svrsljao po sajtovima i ok, donekle mogu da prihvatim da je anksioznost donekle uzrok mog crvenila i svraba na licu, kao i aritmija, ali ne znam da li je to moguce da to bude i jedini uzrok svih tegoba? na primjer, veceras sam trcao, nekih 3 km, za oko 15,16min i u toku trka nisam imao ni jedan jedini preskok (rijetko mi se desavaju dok se bavim aerobnim stvarima, znaju da mi se jave na anaerobne), ali nakon treninga i tusiranja, sjeo sam u fotelju i slusao muziku i pola sata, 45 min nakon umirenja, gdje nisam napravio akciju tezu od prebacivanja kanala - pocelo je da mi srce preskace, iako mi je mozak bio tabula rasa,bio potpuno miran...to preskakanje i lupanje je trajalo nekih sat vremena i stalo.
bas ne znam sta mi se desava...da li je moguce da je anksioznost izazvala zapravo neku "stetu" na srcu, pa da ono nastavlja da preskace autonomno i kad nemam simptome anksioznosti, ili je preskakanje samo simptom anksioznosti, iako nisam svjestan da je imam?
hvalaaaaa i izvinjavam se na ako sam konfuzan