Deo Foruma rezervisan za sva Vaša pitanja iz sfere interne medicine, kardiologije, kardiohirurgije. Postavite pitanja našim stručnim saradnicima i pratite najnovija dešavanja kada su u pitanju prevencija, dijagnostika i lečenje oboljenja kardio-vaskularnog sistema.
Ne znam postavljam li ovo pitanje na pravom mestu. Imam povisen holesterol i trigliceride. Holesterol 8.5, trigliceridi 3.2. Ti rezultati datiraju od decembra prosle godine. Posle nekoliko meseci dijete i posta (doduse ja i ranije nikada nisam jela masnu hranu, slatkise...) holesterol je sada pao na 7.4 a trigliceridi su otisli na 4.5! Od septembra prosle godine zbog napada epilepsije pijem tegretol 2x po pola tablete. U uputstvu za tegretol u nezeljena dejstva spada i povisen nivo holesterola i triglicerida. Interesuje me moze li tegretol ovoliko da poveca masnoce u krvi. Problem je sto laboratorijske analize nisam radila pre pocetka terapije tegretolom, pa ne znam jesam li imala takve lab. rezultate i ranije... Inace ja nemam nikakve tegobe, pritisak mi nije povisen, sve je ok. Imam 42 godine. Savet, iskustvo, misljenje... bilo sta bi mi znacilo..
Pozdrav
Koliko dugo imate epilepsiju? Zasto ste na Tegretolu? Ko Vam je rekao da se holesterol od 8,5 leci samo dijetom? Posle svake dijete trigliceridi rastu, makar i privremeno. Potrebno je da uzimate neki od statina dok se holsterol ne spusti ispod 6,5.
Pozdrav i sve najbolje.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
Niko mi nista nije rekao, samo da sam opasno ugrozena i da se cuvam. Nije mi receno kako sem sto su mi dali papir sa dijetom. Inace epilepsiju imam od 21. godine. Napadi su retki. Ranije sam pila karbapin,poslednjih osam godina nista. U septembru prosle godine sam imala jedan napad i tada mi je neurolog prepisala tegretol s obrazlozenjem da je bolji od karbapina. E sad imaju li povisene vrednosti holesterola i triglicerida veze s tegretolom?? I koji statin vi preporucujete...
Pozdrav