savet i misljenje

Deo Foruma rezervisan za sva Vaša pitanja iz sfere interne medicine, kardiologije, kardiohirurgije. Postavite pitanja našim stručnim saradnicima i pratite najnovija dešavanja kada su u pitanju prevencija, dijagnostika i lečenje oboljenja kardio-vaskularnog sistema.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
vesnaa
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Dec 29, 2005 12:59 am

savet i misljenje

Post od vesnaa »

Ne znam postavljam li ovo pitanje na pravom mestu. Imam povisen holesterol i trigliceride. Holesterol 8.5, trigliceridi 3.2. Ti rezultati datiraju od decembra prosle godine. Posle nekoliko meseci dijete i posta (doduse ja i ranije nikada nisam jela masnu hranu, slatkise...) holesterol je sada pao na 7.4 a trigliceridi su otisli na 4.5! Od septembra prosle godine zbog napada epilepsije pijem tegretol 2x po pola tablete. U uputstvu za tegretol u nezeljena dejstva spada i povisen nivo holesterola i triglicerida. Interesuje me moze li tegretol ovoliko da poveca masnoce u krvi. Problem je sto laboratorijske analize nisam radila pre pocetka terapije tegretolom, pa ne znam jesam li imala takve lab. rezultate i ranije... Inace ja nemam nikakve tegobe, pritisak mi nije povisen, sve je ok. Imam 42 godine. Savet, iskustvo, misljenje... bilo sta bi mi znacilo..:)
Pozdrav
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

Koliko dugo imate epilepsiju? Zasto ste na Tegretolu? Ko Vam je rekao da se holesterol od 8,5 leci samo dijetom? Posle svake dijete trigliceridi rastu, makar i privremeno. Potrebno je da uzimate neki od statina dok se holsterol ne spusti ispod 6,5.

Pozdrav i sve najbolje.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
vesnaa
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Dec 29, 2005 12:59 am

Post od vesnaa »

Niko mi nista nije rekao, samo da sam opasno ugrozena i da se cuvam. Nije mi receno kako sem sto su mi dali papir sa dijetom. Inace epilepsiju imam od 21. godine. Napadi su retki. Ranije sam pila karbapin,poslednjih osam godina nista. U septembru prosle godine sam imala jedan napad i tada mi je neurolog prepisala tegretol s obrazlozenjem da je bolji od karbapina. E sad imaju li povisene vrednosti holesterola i triglicerida veze s tegretolom?? I koji statin vi preporucujete...
Pozdrav
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

Tegretol i karbapin su ista stvar, isti lek.

http://www.drugs.com/cdi/carbamazepine.html

Zasto Vas ne prebace na Phenobarbiton? Predlazem Atoris 10mg uvece.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
Odgovori