Imam 30 godina. Zbog povremenih bolova u predelu grudnog kosa, uvecanog pulsa i cestog lupanja srca sam otisla kod kardiologa. Nalaz je bio sledeci:
Pumo: Normalan disajni sum, bez propratnih susnjeva
Cor: akcija ritmicna, tonovi jasni, na vrhu blag sist sum
TA-120/80
EKG: sin.rit,f-80/min, apl T u aVI
Dg Tachicardia parox I 49
dobila sam uput za EHO srca, i taj nalaz je:
DIMENZIJE (cm)
Ao: 2,8 sep: 1,8 LP: 2,9
DK:2,2 EDD:4,4 ESD:2,5 IVS:1,0 ZZ:1,0
EF:75% FS:44%
PROTOCI (m/s)
Aortni: 1,3 Mitralni:1,1 MR:1+
Pulmonalni: 0,8 Trikuspidalni:0,5
Aorta je u korenu norm. dimenzija, njeni velumi su tanki, pokretni, ocuvane sitolne separacije veluma, trolisna, sa norm. protokom preko AV u sistoli.
Leva pretkomora je norm. dimenzija, MR do 1+
Mitralna valvula: prednju kuspus voluminozniji, vrhom prolabira u Lp. Leva komora norm. dimenzija u sitoli i dijastoli, ocuvane ukupne sitolne funkcije i dijast. protoka
Desna komora je b.o.
U perikardu nema izliva, diskretne adhezije lateralno
Sta ovo u stvari znaci, da li je moje srce u redu, da li je ovo normalan nalaz?
PROLAPS?!?!?!?!
-
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
- Kontakt:
Ako je septum tako debeo, onda imate hipertrofiju srcanog misica, znacajno zadebljanje miokarda, koje pokazuje da Vam se srce borilo da upumpa krv u aortu (u 'sistem") uprkos nekoj prepreci (najcesce je ta "prepreka" u stvari visok pritisak "unutar sistema") i aortna stenoza. Hipertrofija se javlja i kod onih koji mnogo rade fizicke poslove i kod sportista. Ali, septum ne bi trebalo da prelazi debljinu od 1cm... Obzirom na ostale nalaze, osebno na EF i nalaze o kontraktilnosti, za sada je dobro, ali se cuvajte hipertenzije.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
Doktore, mnogo Vam hvala na odgovorima. Ako Vam nije problem, molila bih Vas da mi kazete da li je puls od 125 i pritisak 90/60 normalna stvar, s obzirom na okolnosti? Naime, juce sam se osecala veoma cudno i malaksalo, i izmerila pritisak. Kasnije tokom dana mi je puls pao na 116, a jutros mi je bio 92. Hvala jos jednom.