Postovani,
Imam 62 godine. Pre desetak godina sam dobio Presolol (2 x 25 mg) kao terapiju dok se ne zavrsi kompletan pregled (ultrazvuk, rendgen, opterecenje, ekg itd.). To sam zavrsio relativno brzo, ali je onda kod tog doktora (odlican prof) trebalo cekati par meseci, i ja sam u medjuvremenu otisao u inostranstvo. Nekoliko godina sam pio tu dozu, a onda sam sam povecao na 2 x 50, jer me mrzelo da seckam tablete, a i imao sam u medjuvremenu nekoliko perioda teskih stresova.
Pre nekoliko meseci odem na privatnu kliniku, i tamo dobijem sledeci rezultat
Pregled: Srcani rad pravilan, tonovi jasni, dobri, TAY-140/90 mmHg, puls - 65/min. Palpacijom trbuha - nema patoloSkih rezistencija. Nalaz fiziickim pregeldom na magistralnim arterijama uredan. EKG: bez patoloskih promena.
Ehokardiografski: Leva komora normalnih proemra (EDD- 5,8 cm, ESD-3,3 cm), kontraktilnost dobra, ne vide se segmentni poreme6aji kontraktilnosti. Mitralni zalisci nodmalne pokretljivosti, trivijalna MR. Leva pretkomora -3,7cm. Desna komora norfmalnog proemra, trikuspidalna i pulmonalna valvula izgledaju norfmalno. Aorta normalnog proemra - 3,7 cm, kuspisik oduvane seoparacije, aortni protok normalan. Periakrd b.o.
Nema evidentnog kardioloskog oboljenja.
Terapija: - Nebilet 5 mg tbl: 1/2 tablete dnevno, ujutru - Aspirin 100 mg protect tbl: jednu atbeltu dnevno
Ja sam nastavio sa presololom, a sada se pitam sta da radim, odnosno, da li postoje, i kakve su osnovne razlike izmedju presolola i nebileta?
hvala unapred.
|