pregled srca i krvni pritisak

Deo Foruma rezervisan za sva Vaša pitanja iz sfere interne medicine, kardiologije, kardiohirurgije. Postavite pitanja našim stručnim saradnicima i pratite najnovija dešavanja kada su u pitanju prevencija, dijagnostika i lečenje oboljenja kardio-vaskularnog sistema.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
lucia
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Feb 24, 2005 1:01 pm

pregled srca i krvni pritisak

Post od lucia »

Molim nekoga da mi odgovori ako moze:
povela sam majku kod kardiologa zbog stanja srca i pritiska. Srce je zdravo, nema nikakvih promena, ali je lekar, obzirom da sam mu ja rekla da je majka jednom imala pritisak 200 (pre dve godine), 180 ovog leta, a s vremena na vreme povisen (150,160, na nervnoj bazi) prepisao lekove Ampril 2,5+12,5 i Nebilet 1/2.
Kada sam procitala da su oba za spustanje pritiska, izmokravanje i ovaj jedan za lupanje srca (koji ona takodje povremeno ima -inace pije bromazepam dva puta dnevno 3mg), zapitala sam se kako to da uzima svaki dan, kad joj je ujutro cesto pritisak i nizak, a najcesce normalan. Naravno, s vremena na vreme i ujutro povisen. Obzirom da ona zivi sama nisam smela da je pustim da pocne da uzima ove lekove, pitam se zasto dva za pritisak, zasto za izmokravanje? i sta ako popije a ima ujutro nizak ili normalan, sta se onda desva. da nije lekar preterao sa dozom ne proveravajuci koliko cesto ima povisen, kada, i da li je to stanje stalno ili povremeno.
hvala na svakom odgovoru
Korisnikov avatar
angelika
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Okt 29, 2010 8:17 pm

Re: pregled srca i krvni pritisak

Post od angelika »

Terapija koju je kardiolog prepisao sluzi za skidanje povisenog pritiska, koji vasa majka evidentno ima. Bez obzira na uzrok. Kod nje nepoznatog uzroka jer se tako nazva kad nema fizickih razloga ( obolenja bubrega i sl.) Terapiju je upravo i dobila da sacuva srce.

Cesto ljudi grese kad misle da nemaju visok pritisak ako im nije konstantno (kad god ga mere) povisen, sto nije tacno. Pritisak nije kilaza pa da je u toku dana priblizno isti...

Naravno da je ujutro nizi jer smo mirovali, mada nije pravilo ipak je cesto tako, da bi u toku dana skakao iz razlicitih razloga.
Emotivno osetljivi i senzibilni ljudi zestoko reaguju skokom pritiska na svaki nervni podrazaj, stres, pa cak i razmisljanja, ruzna secanja, desavanja oko sebe....

Lek za ubrzan rad srca je s razlogom dat da se sprece neugodne epizode lupanja srca (tahikardija). Oni snizuju i delomicno pritisak ali nedovoljno.

Hipertenzija (povisen krvni pritisak) je pokazatelj da u telu ima visak tekucine i kardiolog je procenio da bi takva terapija bila dobra za vasu majku.

Moguce da na pocetku terapije burnije reagira ali nista strasno. Bez straha, ukoliko th. neodgovara uz konsultacije sa kardiologom moze se promeniti.

Vis. pritisak je podmukli, tihi ubica, polako (cesto neprimetno) zato je odrzavanje adekvatnom terapijom njegovo odrzavanje na normalnom nivou vrlo, vrlo vazno upravo iz razloga ocuvanja srcanog misica, sprecavanje mozdanog udara, sloga.....

Uz pravilnu ishranu, terapiju, umerenu fizicku aktivnost, moze se, i dugo i kvalitetno zivet....

Prenosim moje iskustvo. Pozdrav!
lucia
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Feb 24, 2005 1:01 pm

Post od lucia »

Angelika, hvala na odgovoru. Mislim da cu ja biti kod nje dva tri dana kad pocne terapiju, jer se bojim tog burnog reagovanja koje ste naveli.
Korisnikov avatar
angelika
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Okt 29, 2010 8:17 pm

Post od angelika »

Nadam se, a i verujem da je mama bez vecih ispada podnela uvodjenje terapije.
Odgovori