Zove se bas tako:
"Kapi od articoke"
Ja sam u apoteci kupovala ili one koje proizvodi apoteka "Josif Pancic" (to je ta kod zoo vrta, Bg njihove kapi ima svuda da se nadju po apotekama) ili one koje proizvodi Sine farm (njih sam nalazila i po apotekama, ali i opo prodavnicama zdrave hrane).
30ml je oko 160din, traje nekde oko 8-9 dana, ali moras uzimati punu dozu (pise na kutiji - i drzi se striktno uputstva!).
One su dobre uopste za probavu i ima ih i u obliku tableta, kapsula i sl, ali ti prvo probaj iskljucivo sa kapima (to mi je naglasila kardiolog!), nije vazno koji je proizvodjac od ova 2 (mozes i da povremeno promenis ili kada si dekintirana kupis one jeftinije, ne secam se tacno koje su jedno 20 ili 30 din jeftinije).
A posle 3 meseca, proveri krv!
I jos nesto: 48 sati PRE vadjenja krvi (kada je u pitanju lipidni status!), ne smes jesti sledece: meso, mlecne proizvode (cak ni onaj nemasni jogurt), cokoladu i jaja.
Ta dr mi je rekla da je tek tada rezultat validan, ali ako ne moze da se izdrzi bas 48 sati pre vadjenja, onda moze i 24, ali ne manje.
Ja sam obicno na toj dijeti 36 sati.
Tako radi i pokusaj da se ne nerviras zbog svega toga jer sekiracija jako moze da poveca holesterol!! ali na trigliceride ne utice.
U svemu tome je dobro sto ti je sve to otkriveno dok si mlada, a nekada se smatralo da mladima ne moze nista da fali i dok se dodje u zrele godine, steta je vec nacinjena.
Ovako, tebi je sve to otkriveno na vreme i moras znati da je to borba trajna i tako je i prihvati.... svako nosi neku svoju brigu, nema zivog stvora bez brige i cinjenica je da se to moze drzati pod kontolom, a i lekovi postoje za povremeno ili stalno.
Ali, probaj prvo sa ovim prirodnim i to odmah, idi i sutra kupi i odmah pocni da pijes (pre jela se pije, 3X dnevno, videces vec).
pozdravljam te, na pravom si putu, moras brinuti o sebi!
PS: 1X nedeljno obavezno sprovodi post (ako si pravoslavne vere, sto da ne bude petak, ako nisi, odaberi jedan dan u nedelji kada ces jesti samo bareno povrce do mile volje, a voce u umerenim kolicinama (zbog secera).... i predji na maslinovo ulje, ali i to u umerenim kolicinama, bez obzira sto ti je to genetski.