poviseni holesterol

Deo Foruma rezervisan za sva Vaša pitanja iz sfere interne medicine, kardiologije, kardiohirurgije. Postavite pitanja našim stručnim saradnicima i pratite najnovija dešavanja kada su u pitanju prevencija, dijagnostika i lečenje oboljenja kardio-vaskularnog sistema.

Moderatori: moderato, vlada99

foka
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Jul 10, 2007 8:07 pm

poviseni holesterol

Post od foka »

Pozdrav! U januaru mesecu sam radila baiohemiju i rezultati su pokazali izuzetno visok holesterol...
Holesterol - 9.58
HDL - 2.22
LDL - 7.0
Trigliceridi - 1.80

Ovo nije prvi put da mi je holesterol povisen, poslednji put kada sam radila analize (pre nekih 3 godine) je bio negde oko 7... U medjuvremenu sam postala vegetarijanac i nisam imala hrabrosti da ponovo radim analizu... Inace visoka sam 175, imam 70 kg, 29 godina. Pijem Logest kontaceptivne pilule vise od 2 godine bez prekida. U porodici imamo puno nas koji sa oceve strane imamo povisen holesterol, oceva majka, otac, sestra i ja... Sta raditi u ovakvoj situaciji? Ja se od januara na ovamo pridrzavam dijete, iskljucila sam maksimalno mlecne proizvode, slatkise, testo, meso i onako ne jedem, jaja takodje... Ovih dana cu ponovo na vadjenje krvi. Ne zelim da krenem sa lekovima jer mislim da sam jos uvek mlada za njih, a i puno se pise o stetnim dejstvima istih... Moj otac u prekidima uzima lekove vec godinama i kada god napravi pauzu holesterol opet skoci.... Ja takve lekove ne vidim kao resenje, mozda gresim? Bilo kakav savet je dobrodosao :lol:
Dr iz hobija
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Sep 10, 2009 3:51 pm

Re: poviseni holesterol

Post od Dr iz hobija »

foka napisao:Pozdrav! U januaru mesecu sam radila baiohemiju i rezultati su pokazali izuzetno visok holesterol...
Holesterol - 9.58
HDL - 2.22
LDL - 7.0
Trigliceridi - 1.80

Ovo nije prvi put da mi je holesterol povisen, poslednji put kada sam radila analize (pre nekih 3 godine) je bio negde oko 7... U medjuvremenu sam postala vegetarijanac i nisam imala hrabrosti da ponovo radim analizu... Inace visoka sam 175, imam 70 kg, 29 godina. Pijem Logest kontaceptivne pilule vise od 2 godine bez prekida. U porodici imamo puno nas koji sa oceve strane imamo povisen holesterol, oceva majka, otac, sestra i ja... Sta raditi u ovakvoj situaciji? Ja se od januara na ovamo pridrzavam dijete, iskljucila sam maksimalno mlecne proizvode, slatkise, testo, meso i onako ne jedem, jaja takodje... Ovih dana cu ponovo na vadjenje krvi. Ne zelim da krenem sa lekovima jer mislim da sam jos uvek mlada za njih, a i puno se pise o stetnim dejstvima istih... Moj otac u prekidima uzima lekove vec godinama i kada god napravi pauzu holesterol opet skoci.... Ja takve lekove ne vidim kao resenje, mozda gresim? Bilo kakav savet je dobrodosao :lol:
S obzirom da ste,u medjuvremenu,postali vegetarijanac(sto isto nije dobro jer smo mi mesojedi i organizmu treba sve ali odmereno) i holesterol vam je veci nego dok ste bili svejed :wink: ,bojim se da je vas problem genetske prirode i druge pomoci osim lekova nema.
Hteo sam vam predloziti neke prirodne stvarcice ali dzabe :( . Sami ste si dali odgovor nabrajanjem ko sve ima tih problema u porodici.Ako vam je za utehu,kilaza i holesterol nisu nuzno povezani.
Mladi jeste za lekove ali kad se uzme u obzir njihova steta i benefit koji donose tu vise nema dileme.Nemojte to dozivljavati tragicno,ljudi danas imaju ozbiljnih zdravstvenih tegoba vec sa 20g.
Vama je izuzetno povisen los holesterol(ldl) a tako je ,verovatno, vec godinama tako da je steta vec nacinjena pa je pocnite umanjivati sto pre
Ok? Nema predaje 8)
Dr iz hobija
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Sep 10, 2009 3:51 pm

Post od Dr iz hobija »

Dr iz hobija napisao:
foka napisao:Pozdrav! U januaru mesecu sam radila baiohemiju i rezultati su pokazali izuzetno visok holesterol...
Holesterol - 9.58
HDL - 2.22
LDL - 7.0
Trigliceridi - 1.80

S obzirom da ste,u medjuvremenu,postali vegetarijanac(sto isto nije dobro jer smo mi mesojedi i organizmu treba sve ali odmereno) i holesterol vam je veci nego dok ste bili svejed :wink: ,bojim se da je vas problem genetske prirode i druge pomoci osim lekova nema.
Hteo sam vam predloziti neke prirodne stvarcice ali dzabe :( . Sami ste si dali odgovor nabrajanjem ko sve ima tih problema u porodici.Ako vam je za utehu,kilaza i holesterol nisu nuzno povezani.
Mladi jeste za lekove ali kad se uzme u obzir njihova steta i benefit koji donose tu vise nema dileme.Nemojte to dozivljavati tragicno,ljudi danas imaju ozbiljnih zdravstvenih tegoba vec sa 20g.
Vama je izuzetno povisen los holesterol(ldl) a tako je ,verovatno, vec godinama tako da je steta vec nacinjena pa je pocnite umanjivati sto pre
Ok? Nema predaje 8)
Uf,zaboravio sam nesto.To je kod mene od senilnosti a ne holesterola :lol: .
Evo vam jedan lep clanak pa ga proucite
http://*/regulacija_holes ... licerida#9
foka
Novi član
Novi član

Post od foka »

@Dr iz hobija

Dajte prirodne lekove ;) Naravno da nema predaje, zelim da pokusam sve sto moze prirodno... Trenutno pijem djumbir i trifalu sa medom svako jutro. Ranije sam pila jabukovo sirce, laneno seme i svasta nesto, ali nije pomoglo...
danka
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Apr 06, 2004 2:00 am

Post od danka »

Bas lepo ti je odgovoreno. :D

Ipak, zasto prvo ne probati kapi od articoke bez prekoda 3 meseca (puna doza!) pa vidi da l` ce ti se mozda smanjiti holesterol..... jeste da je tu kod tebe genetika u pitanju, ali vredi videti kako reagujes na to prirodno sredstvo (tinkturu pravi i drzavna biljna apoteka kod zoo vrta).

Ako ni to ne pomogne, nema ti druge do lekova..... sreca te postoje.
poz
PS taj savet dobih od kardiologa... deluje
foka
Novi član
Novi član

Post od foka »

Danka, kako se tacno zove tinktura? Koji proizvodjac?
danka
Stalni član
Stalni član

Post od danka »

Zove se bas tako:
"Kapi od articoke"
Ja sam u apoteci kupovala ili one koje proizvodi apoteka "Josif Pancic" (to je ta kod zoo vrta, Bg njihove kapi ima svuda da se nadju po apotekama) ili one koje proizvodi Sine farm (njih sam nalazila i po apotekama, ali i opo prodavnicama zdrave hrane).

30ml je oko 160din, traje nekde oko 8-9 dana, ali moras uzimati punu dozu (pise na kutiji - i drzi se striktno uputstva!).
One su dobre uopste za probavu i ima ih i u obliku tableta, kapsula i sl, ali ti prvo probaj iskljucivo sa kapima (to mi je naglasila kardiolog!), nije vazno koji je proizvodjac od ova 2 (mozes i da povremeno promenis ili kada si dekintirana kupis one jeftinije, ne secam se tacno koje su jedno 20 ili 30 din jeftinije).

A posle 3 meseca, proveri krv!

I jos nesto: 48 sati PRE vadjenja krvi (kada je u pitanju lipidni status!), ne smes jesti sledece: meso, mlecne proizvode (cak ni onaj nemasni jogurt), cokoladu i jaja.
Ta dr mi je rekla da je tek tada rezultat validan, ali ako ne moze da se izdrzi bas 48 sati pre vadjenja, onda moze i 24, ali ne manje.
Ja sam obicno na toj dijeti 36 sati. :)

Tako radi i pokusaj da se ne nerviras zbog svega toga jer sekiracija jako moze da poveca holesterol!! ali na trigliceride ne utice.

U svemu tome je dobro sto ti je sve to otkriveno dok si mlada, a nekada se smatralo da mladima ne moze nista da fali i dok se dodje u zrele godine, steta je vec nacinjena.
Ovako, tebi je sve to otkriveno na vreme i moras znati da je to borba trajna i tako je i prihvati.... svako nosi neku svoju brigu, nema zivog stvora bez brige i cinjenica je da se to moze drzati pod kontolom, a i lekovi postoje za povremeno ili stalno.
Ali, probaj prvo sa ovim prirodnim i to odmah, idi i sutra kupi i odmah pocni da pijes (pre jela se pije, 3X dnevno, videces vec).
pozdravljam te, na pravom si putu, moras brinuti o sebi! :D 8)

PS: 1X nedeljno obavezno sprovodi post (ako si pravoslavne vere, sto da ne bude petak, ako nisi, odaberi jedan dan u nedelji kada ces jesti samo bareno povrce do mile volje, a voce u umerenim kolicinama (zbog secera).... i predji na maslinovo ulje, ali i to u umerenim kolicinama, bez obzira sto ti je to genetski.
zola29
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Dec 20, 2007 4:21 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od zola29 »

Posto trazite na prirodan nacin za smanjenje holesterola, a vec ste dobili dobre savete , ja bih dodala jos jedan, ako mozda moze da doprinese za smanjenje holesterola.
Nisam licno isprobala , drugarica tvrdi da pomaze .
jedna soljica za crnu kafu zoba staviti u litar hladne vode i polako zagrevati dok ne pocne da se stvaraju mehurici, zatim prohladjeno procediti i dodati pola kasicice cimeta i to piti pooolako ceo dan , posle 27 dana proveriti krvnu sliku.
A imate odma i vitamine B , u tom caju od zoba.
Za drugarstvo i druzenje!!!
danka
Stalni član
Stalni član

Post od danka »

Zola, prvi si drugar:)

Ali, da ja to ponovim (da utvrdim gradivo :wink: ):

- rekla si da se zob (ovas) stavi u hladnu vodu i shvatila sam da samo treba da "baci kljuc" (to je ono sto pominjes mehurice, je l` dobro shvatih!?)... znaci ne treba da kljuca odredjeni broj min ili sl.?

_shvatila sam za zob postoji dok se ne prohladi, te je tej deo OK.

- dalje me intersuje da l` zob treba da je sirov, tj ne treba ga prvo proprziti - to rade neki makrobioticari, pa pitam da bih tacno radila, mada mi se to przenje nikada nije ni dopadalo, sve nekako pocrni pa se nadam da toga u ovom receptu nema?

- i da li se to mora piti bas 27 dana, ili moze i duze, ali kasnije po 1 soljicu, kao caj kada se pije?
---------------------
Mnogo mi se dopadaju prirodni recepti kada narocito kada su ukusni!
pozdrav
foka
Novi član
Novi član

Post od foka »

Danka, ja sam vec napisala da sam vegetarijanac, tako da jaja i meso i ne jedem uopste... Mlecne proizvode sam bas smanjila. Maslinovo ulje se podrazumeva. Ne przim nista u dubokom ulju. Suncokretovo koristim samo kada pecem krompir u rerni i to jako malo stavim, ostalo je voda... Belo brasno skoro da ne jedem... Nista pekara, sendvici... Mora da da neke rezultate... I poslusacu te za artichoku sigurno ;)
zola29
Aktivan član
Aktivan član

Post od zola29 »

Da , danka, upravo tako , kako si i ti svatila iz moje poruke. Moja drugarica uzima taj zob u prodavnici zdrave hrane ( ne przi ga nista ) ja sam nekoliko puta kod nje onako probala mesto kafe) nije los ukus .

njoj je to preporuceno od -natural homeopatik - ne da kljuca samo na laganoj temperaturi do zagrevanja i pojavljivanja tih mehurica pa kasnije se iskljuci i ohladi.

Njoj je receno posle 27 dana da proveri krvnu sliku, a zajedno smo pretrazivale o toj zobi i vidim da je puna vitamina b :lol: , tako da smo zakljucile (nas zakljucak :lol: ) pa to moze piti kao hladan caj leti :lol:

Posto vidim da foka trazi nesto prirodno , pa reko mozda pomogne , a ne vidim da moze da ima neke nus pojave.

Pozdravljam te , prijatno je sa tobom uvek!
danka
Stalni član
Stalni član

Post od danka »

Zola, pravi si drugar!
Prepisah sve ovo i ima i svojoj sestri da posaljem.
Ovo je i super zamena za kafu koju ne pijem.

Veeeliki pozdrav ti saljem,
danka :D
zola29
Aktivan član
Aktivan član

Post od zola29 »

Danka , hvala i tebi na takvom toplom komplimentu! moja drugarica se super oseca , ali ona to pije i posle 27-mog dana, zato ja vise puta to snjom popijem kad je obidjem mesto kafe :lol:

zbog toga i jeste ovaj forum -zdravlje - da izmenimo ono sto moze i drugima pomoci ili bar da damo podrsku , a i da pitamo, a najvaznije sto s enadje uvek i dobrovoljan doktor koji zeli da pomogne ili uputi na pravi put.
pozzz!
debela teta
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Feb 22, 2010 10:18 pm

Post od debela teta »

Svi koji koriste prirodne preparate za razno-razne bolesti i tegobe treba da znaju da svaki prirodni pripravak(caj, kapi, tinkture...) sadrzi hemijsku supstancu(ili vise njih) od koje se dobija zeljeni efekat. U tim "prirodnim" preparatima nikad ne znate pravu koncentraciju aktivne supstance, pa nije iskljuceno da se predozirate, subdozirate, otrujete... Kapi od gloga, na primer, sadrze digitalis, ono sto je aktivni sastojak lekova kao sto je "dilacor" i koristi se u cilju usporavanja srcanog ritma i moze da zaustavi srce, ako se predozira. Caj od kore breze sadrzi acetil-salicilnu kiselinu, sto je aktivni sastojak Aspirina, sto moze u prevelikoj kolicini takodje da naskodi, a i izricito je zabranjeno za decu ispod 12 godina. U narodnoj medicini koristi se kod gripa, prehlade, povisene temperature... Rakija ili med sa zelenim orasima prepuni su joda koji stimulise funkciju stitaste zlezde, pa oni koji imaju hiperfunkciju mogu time sebi samo da pogorsaju situaciju. Ne znam bas konkretno sta sadrzi articoka ili zob, ali mislim da kod ovakvog ozbiljnog poremecaja metabolizma masnoca presudnu rec treba da ima endokrinolog, koji bi doneo sud o tome da li se radi o nekom obliku porodicne bolesti, a i saveti kardiologa su vise nego znacajni. Visak holesterola iz krvi talozi se na krvne sudove, LDL je "pomagac" u tom procesu, i takva osoba je u ogromnom riziku da rano dozivi slog, infarkt, ili da dobije anginu pectoris. STATINI su lekovi izbora, dugotrajno, i bice im oprostena sva nezeljena dejstva zbog koristi koju prave.
Ishrana je znacajna u korekciji vrednosti holesterola, ali treba znati da se najveci deo holesterola izluci iz jetre u situacijama stresa. A u konkretnom slucaju SIGURNO se radi o naslednom poremecaju.
radojko
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Okt 14, 2009 12:57 pm

Post od radojko »

Даћу и своје мишљење. Лекови сигурно снижавају ниво холестерола у крви.
Ја лично имам трајан проблем са тригл. Не пијем лекове, али пијем стално Омега 3.
Користим и капи артичоке или олигогал са хромом или шитаки капсуле. СвИ ове други препарати значајно снижавају ниво холестерола. Такође је значајна физичка активност.
Поздрав.
Odgovori