Poslije infarkta

Deo Foruma rezervisan za sva Vaša pitanja iz sfere interne medicine, kardiologije, kardiohirurgije. Postavite pitanja našim stručnim saradnicima i pratite najnovija dešavanja kada su u pitanju prevencija, dijagnostika i lečenje oboljenja kardio-vaskularnog sistema.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
armmina
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Jul 15, 2010 1:24 pm

Poslije infarkta

Post od armmina »

Molim pomoc,savjet,jer ne vidim vise sta da poduzmem.
Dg St.post, infarctum myocardi ante annos IV
CMP post infarcctum comp.
Angina pectoris non stabilis
Sy sik sinus

EKGritam sinusni nesignifikantan Q D3, AVF,frekvenca od 75 do 100 u min

to je danasnji nalaz

jucerasnji ...EKG ritam sinusni, Fr min , normogram, blaga St elevacija u V2, bez znakova akutizacije

Indicirano ponoviti koronarografiju
radila sam je prije 4godine poslije infarkta nalaz
VCGS uredne velicineEF55% Segmentna pokretljivost uredna, bez regionalnih poremecaja u kinetici.
Opis mitralnog zaliska : blaga mitralna regurgitacija
ostalo sve uredno

terapija

Lanibos 0,125 1x1/2, Enap H 1x1/2, Anginal 20mg+20mg+0, Corvitol 25mg +25mg+0, Nebilet5mg 2x1/2, amizol 60 mg 2x1..to je sto se srca tice , da ne nabrajam ostalu terapiju.

Problem je sto dobijam napade, koji pocinju sa stezanjem u grudima..bol koja se siri prema lijevom ramenu, grcevi itako bolni da moram ruke podici na prsa i tako ih drzati jer ako ih spustim bol i grc postaje jaci , pocinje mi disanje biti ubrzano i kratko kao da sam trcala. Pokusavam duboko i polako disati, stavim Nitrolingua sprej i polako se bol smiruje ali lice ruka i noga lijeve strane mi trni, i nemoc se javlja. Poslije kad bol prestane ostaje mi u prsima nelagoda , zarenje. Ti napadi se javljaju nekad nicim izazvani, a nekad ih nemam po sest mjeseci. Interesuje me ako je ultrazvuk srca uredan, test opterecenja ne pokazuje koronalnu bolest izuzev povisenog pulsa i do 180 ali to je kao prihvatljivo. Ne znam sta da vise poduzmem nije jednostavno provoditi dane u opservaciji dok smire bolove i kuci

Ako treba jos neka informacija naknadno vam napisem
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Re: Poslije infarkta

Post od dr ivica »

Kao što Vam je i napisano, indikovana ke koronarografija i to HITNO! Ovaj Lanibos ili pjiete ceo (pet dana nedeljno, vikendom pauza), ili ga ne pijete uopšte. (Ja vam ne bih ni dao njega, samo bih povećao Corvitol na 2 x 50mg, a i Nebilet bih izbacio, ili bih istavio samo 1/2 u podne, pa bih pratio kakva je frekvenca srca, nelogično je da uzimate dva beta-blokatora). Anginal ne znam šta je, verovatno isosorbit-mononitrat, ako je to to, onda 40mg ujutru, i još toliko oko ručka, a Lopion 2 ili 4mg uveče ODMAH. Obavezno Aspirin 100mg i Sortis 40mg. I što manje naprezanja dok se ne uradi koroarografija, posle koje će najverovatnije biti indikovano stentovanje...

Sve najbolje!
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
armmina
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Jul 15, 2010 1:24 pm

Post od armmina »

Hvala na odgovoru.
Anginal jeste isosorbit-mononitrat,Lanibos zaboravila sam navesti da pijem 5 dana pa pauza, Nebilet iskljucivali par puta i pored terapije Corvitol puls bio 120, kad ga ukljuce prestaje lupanje i svede se na 80 puls, ubaci se Corvitol zato sto mi je prije 6 mjeseci i pored Nebileta puls bio visok i osjecaj lupanaj i preskakanja,pijem aspirin 100 i Sortis to sam zaboravila navesti. Sutra idem na ponovni ultrazvuk srca pa vam javim nalaze, zadnji su bili dobri.
Dimenzije lijevog i desnog srca u granicama normale. Septumi intaktni. Separacija listovaperikardau fizioloskim granicama. Nema intrakardijalnih masa.

EF 62%

Valvularni aparat
Norfoloski uredan
Funkcionalno aparat blaga mitralna regurgitacija.

Zakljucak
Prakticki uredan nalaz osim blage mitralne regirgitacije.

Evo ovih par dana sam odlicno ..osim malo umora ali nemam napada, a prije nego sto cu pisati vam prvi post tri cetiri puta u toku 15 dana sam bila u hitnoj pa po 6 sati u opservaciji.I to me buni sve dobro , sve uredno i ne znam od cega dolaze ti napadi. Ja sam primjetila kad su velike promjene , kad je hladno ili pretoplo, kad se umorim, tad mi dolaze ti napadi.I to me buni ako je jednom, dva puta nalaz koronarografije bio dobar, zasto opet ga treba raditi, jer isto imam napade kao i prije, mislim nista novo se ne desava. Ali sutra ultra zvuk radim pa se javim :)
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

Da nemate bolove i vec ukljucenu terapiju, izbor bi bio najpre ergometrija. ali za nju bi trebalo ukinuti beta-blokatore dva dana, cak i duze, a onda ne bi ni bilo moguce izvesti istu, jer biste imali tahikardiju, verovatno i hipertenzivnu krizu. S obzirom da ste prelezali infarkt, te da imate dijagnozu nestabilne angine pectoris, kod vas se MORA uraditi koronarografija, ako Vam je to neprihvatljivo, pokusajte da dodjete do Multi-Slice Computerized Tomography virtual coronarography (MSCT virtuelna koronarografija).

Dobroj e sto je EF uredna, kao i to sto nema ispada u kinetici. Nadajmo se da ce tako biti ina sledecem UZ.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
Odgovori