Normalne dnevne oscilacije pritiska

Deo Foruma rezervisan za sva Vaša pitanja iz sfere interne medicine, kardiologije, kardiohirurgije. Postavite pitanja našim stručnim saradnicima i pratite najnovija dešavanja kada su u pitanju prevencija, dijagnostika i lečenje oboljenja kardio-vaskularnog sistema.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
Mute
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Jul 02, 2011 10:44 am

Normalne dnevne oscilacije pritiska

Post od Mute »

pozdrav ljudi
e ovakva je situacija

prije manje od godine sam imao jedan zdravstveni problem, osjetio sam probadanje blago u predjelu prsa, bio sam sam u kuci, panika... u hitnoj pritisak 160/100, posle inekcije se vratio u normalu 120/80, radio sam isto vece tri EKG-a, UZ srca... sve normalno
narednih par dana sam isao dva puta dnevno doktoru da kontrolisem pritisak i ispostavilo se da je to bio privremeni skok vjerovatno usljed prevelike konzumacije energetskih pica

od tada sam postao blago hipohondrican, to moram priznati
uzasavam se mjerenja pritiska jer uvijek ocekujem lose rezultate
prije par dana sam izmjerio 142/83 a maloprije 149/97 (odma nakon rucka)
puls mi je redovno iznad 100 kad ga mjerim aparatom, cesto stavim samo ruku na prsa da vidim ritam srca i gotovo uvijek je normalan, samo eto kad stavim aparat onda ubrza

sad me zanima kolike su normalne dnevne oscilacije i je li moguce da ja stvarno imam normalan pritisak a da on ovoliko skoci zbog te moje lude glave i straha kad stavim aparat na ruku
je li moze donji pritisak skociti usljed stresa ?

P.S.
zaboravio sam reci da nemam nikakvih simptoma povisenog pritiska, glava me ne boli... 21 godinu imam, blagi visak kilograma, ne pusim, konzumiram alkohol ali se ne opijam...

mogu li na neki nacin bez mjerenja utvrditi kakvo mi je stanje makar priblizno ?
Џавахарлал
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Dec 06, 2011 6:52 pm

Re: Normalne dnevne oscilacije pritiska

Post od Џавахарлал »

mislim da postoji nesto sto se zove-holter krvnog pritiska.

on moze da pomogne u slucaju "hipertenzije belih mantila'', odnosno-on kontinuirano belezi krvni pritisak, i onda kada se covek zaboravi na njega . na taj nacin, izbegavaju se ti skokovi u trenutcima merenja zbog straha/treme/ iscekivanja itd
raspitaj se kod svog doktora
MarkoKg9
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Sep 26, 2011 12:04 am

Re: Normalne dnevne oscilacije pritiska

Post od MarkoKg9 »

Dobrodošao u klub dvadesetogodišnjaka sa povišenim pritiskom. :(

holter je svakako najbolje rešenje po meni. Inače i meni se poveća pritisak kad merim, tj kad god sam kod doktora generalno (postoji neki sindrom belih mantila ili tako nešto) ali to je sve mizerno malo povećanje pritiska, nikad mi nije išlo baš toliko kao tebi (do 150).
Odgovori