NALAZ KORONOGRAFIJE

Deo Foruma rezervisan za sva Vaša pitanja iz sfere interne medicine, kardiologije, kardiohirurgije. Postavite pitanja našim stručnim saradnicima i pratite najnovija dešavanja kada su u pitanju prevencija, dijagnostika i lečenje oboljenja kardio-vaskularnog sistema.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
ele
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Apr 28, 2008 9:15 am

NALAZ KORONOGRAFIJE

Post od ele »

POŠTOVANI !!!

LAD: U SREDNJEM SEGMENTU 60%-70% STENOZA U DISTALNOM DIJELU
DUŽA 90 % STENOZA

CX: U PROKSIMALNOM DIJELU 60-70 % STENOZA

PRONAĐENA DVOSUDOVNA KORONARNA BOLEST UZ OČUVANU SISTOLNU FUNKCIJU LV-a

PREPORUČENA UGRADNJA 2 STENTA ..

MOLIM TUMAČENJE DOKTORA ..

HVALA PUNO
Korisnikov avatar
severus
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Sep 25, 2007 7:47 pm

Post od severus »

Dakle ovako za znacajnu ateroskleroticnu stenozu(koja dovodi do klinicke slike u vidu angine pectoris a kasnije i do infarkta)uzima se preko 70%.Takve su i ove stenoze na left anterior descending (LAD- prednja silazna leva arterija)i CX -arteria circumflexa s tim da postoji i jedna velika stenoza od 90% distalno na LAD.Ugradnja stentova je i vise nego pozeljna obzirom da je ejekcina frakcija leve komore ocuvana i koronarna okluzivna bolest nije uznapredovala do srcane insuficijencije.Ugradnjom stentova ce stenoze biti prosirene i svako dalje ostecenje miokarda ishemijom ce biti zaustavljeno.
ele
Novi član
Novi član

NALAZ KORONOGRAFIJE

Post od ele »

VELIKO HVALA

MOLIM ZA JOS JEDNU STVAR A KOJU SAM ZABORAVIO NAVESTI U PRVOM DIJELU..
DALI CE SE OVI STENTOVI POSTAVLJATI STANDARDNOM PROCEDUROM (PTCA) (ULAZ U ARTERIJU U PREPONI) ILI JE POTREBAN KOMPLEKSNIJI HIRUSKI ZAHVAT ??

HVALA
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 01, 2007 11:38 am

Post od drbgd »

stentovi se nikada ne postavljaju putem hirurske intervencije. standardno se uvek radi postavljanje iz femoralne arterije, a ako postoje neke (lokalne najcesce) kontraindikacije - procedura se radi iz brahijalne arterije (koja se nalazi u nadlaktici).
ovom pacijentu otkucava 12.05 da iskoristi priliku sto nije imao infarkt miokarda, i sto leva komora ima ocuvanu funkciju da ako pusi prestane da pusi, ako ima povisenu telesnu masu smrsa, i da eventualne povisene vrednosti u laboratoriji koriguje!
ugradnja stentova nema smisla ako se nakon toga pored napred navedenih promena u rezimu zivota ne uzima redovno terapija, pre svega plaivx (ili zylyh) a i ostala
Korisnikov avatar
severus
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Sep 25, 2007 7:47 pm

Post od severus »

drbgd napisao:u rezimu zivota ne uzima redovno terapija, pre svega plaivx (ili zylyh) a i ostala
E ovo za Zyllt,Plavix i Ticlodix me interesuje:Zasto bas ovi inhibitori agregacije trombocita zar aspirin nije dovoljan mada cesto idu u kombinaciji aspirin + neki od ovih inhibitora agregacije.Da li je to zbog nekih svojstava stenta??
ele
Novi član
Novi član

NALAZ KORONOGRAFIJE

Post od ele »

POŠTOVANI HVALA PUNO NA INFORMACIJAMA..

POKUŠAT ĆU BITI KRATAK..
PACIJENT IMA 64 GODINE, PRESTAO JE PUŠITI PRIJE 4 GODINE.
NIKAD NIJE IMAO INFRAKT. ZADNJIH GODINU DANA SE ŽALI DA OTEŽANO DIŠE TJ. DA SE BRZO ZAMARA PA KADA I HODA PO RAVNICI..
NIJE SE ODMAH REAGOVALO MISLEĆI DA JE TO ZBOG MALO VEĆEG STOMAKA.. INAĆE PACIJENT JE MRŠAV SA IZRAŽENIM STOMAKOM.
PRED KRAJ MARTA MJESECA RAĐEN JE TEST (IZRAZICU SE NARODNO) NA POKRETNOJ TRACI I JOS NESTO I TADA JE UTVRĐENA ANGINA PEKTORIS. UKLJUČILA JE TABLETE UKLJUČUJUĆI I PLAVIX I POSLAN JE NA KORONOGRAFIJU. UMEĐUVREMENU RAĐENI SU NALAZI KRVI I BILI SU DOBRI. TRIGLECERIDI I HORESTELOR SU DOBRI.
PRVIH 7 DANA KAKOJE PIO TABLETE BOLJELA GA JE GLAVA I PRITISAK SE SNIZIO.. OD TADA PA DO DANAS
PRITISAK MU JE U PROSJEKU 110/80 ALI NE PRELAZI 125/85 A NAJNIZI 105/75. DA NAPOMENEM DA PRIJE U ŽIVOTU NIJE IMAO ZABILJEŽEN VEĆI PRITISAK OD 140/90.
KORONOGRAFIJA JE URAĐENA 14 APRILA I NALAZE SAM PROCITAO.. SADA JE NA ČEKANJU ZA STENT..
OSJEĆA SE DOSTA BOLJE KORIŠTEĆI PLAVIX I OSTALE TABLETE (NAZIVE NEZNAM NAPAMET)

Ja sam sin od pacijenta i ovo kako se desava sa ocem dosta toga sam
procitao pa tek onda se prijavio na forum..
Što je najtužnije opšta doktorica i internista (ne onaj sto je ustanovio anginu pektoris) u njegovom domu zdravlja kada im je pokazao nalaze koronografije rekli su mu da ne znaju da se stentovi ugrađuju kako se i ugrađuju nego da se mora izvršiti hirurška intevencija na djelu prsa..
Nisam mogao vjerovati..

VELIKO HVALA NA ČITANJU I STRPLJENJU
ele
Novi član
Novi član

nalaz koronografije

Post od ele »

Pozdrav jos jedom,

Ocu je prije nekoliko dana ugraden jedan STENT na LCX a ovaj LDA 60-70% nisu htjeli sada raditi s objasnjenjem moguceg bujanja tkiva pa da je bolje da sada nadgledaju jedan .. A nadam se u skoroj buducnosti
da ce se odluciti i na ugradnju drugog..
Ovu duzu distalnu u LDA od 90 % kazu ne mogu raditi je je pretanka vena..

Otpusten je kuci , kontrola za mjesec dana ...
Tablete :PLAVIX, ASPIRIN, LIPEX (nema masnoca), BISOCOR ,i za pritisak.
Dali mi neko moze reci iskustva u korištenju PLAVIX i LIPEX tableta.
Prvenstveno trebali kontrolisati krv nakon nekog vremena od kada se
pije.. Cuo sam porprecna misljenja. Dali se smije piti KAFA dok se koristi PLAVIX ?
I ono najbitnije prilikom koristenja PLAVIX-A u kombinaciji sa ASPIRINOM
ponekad se znaju pojaviti modrice (kao podlivi) na tijelu odprilike 1-3 modrice.. Doktor je rekao da se proba piti aspirin svaki drugi dan
i modrice su se povukle..
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član

Post od drbgd »

plavix se mora piti, inace ugradnja stenta nema mnogo smisla. moze da se pije kafa.
znacajnost lezija koje nisu resene stentovima moze se proceniti stres-eho testom. ukoliko pacijent nema tegobe, ovaj pregled ne treba raditi.
reakcija na lekove je individualna, dr koji prati pacijenta ce kao i u vasem slucaju pronaci resenje
ele
Novi član
Novi član

nalaz koronografije

Post od ele »

DRBGD

Pozdrav, opet pitanje !

Nemam CD sa snimkom koronografije ali se pitam (kada su radili ovu LCX stenozu) zasto nisu uradili odmah i ovu 60-70% stenozu na LAD jer
na njoj u distalnom dijelu postoji i ova duza 90 %
Doktorov odgovor sam napisao, ova 90 % pretanka a 60-70% da nebi doslo do restenoze na jednoj od njih (LCX - LAD)
Ne znam kad cu imati priliku nasamo razgovarati sa doktorom ali se nadam da ce nakon nekoliko mjeseci biti izvrena ponovna koronografija (provjera postojeceg stenta) i onda valjda ugradnja ovog 60-70 % na LAD..
Pitanje DRBGD mozes li reci bez snimka, dali je ova stenoza u distalnom dijelu previse opasna ? Jel se kroz nju jos nesto napaja ili je to kraj LAD ?!
Ne znam dali sam dobro proformulisao pitanje ali mislim da znas sta zelim znati..
P.S vrijeme je godisnjih omora i ja u slijedecih mjesec dana necu vidjeti dokrora..

HVALA DRBGD
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član

Post od drbgd »

nalaz koronarografije se ne gleda iskljucivo kroz brojke, vazan je opsti utisak koji operator stekne, da se tako izrazim. u formiranju konacnog misljenja, gleda se da li je lezija stara ili nova, da li se nalazi proximalno ili distalno-ovde vazi obrnuto od narodskog 'sto juznije to tuznje' :) u ovom slucaju je povoljnije da je sto niza stenoza, kao kod vas. vazno je i da li postoje kolaterale-nove arterije koje se stvaraju nakon zapusavanja i dovode krv.
pre koronarografije korisno je uraditi eho srca, jer je i to od uticaja za donosenje misljenja.
sve u svemu-postoje lezije koje je bolje ne dirati.
ukoliko nema tegoba, dovoljan je i stres-eho test, osim ako nije striktno indikovana bas kontrolna koronarografija, sto je opet stvar procene.
ele
Novi član
Novi član

nalaz koronografije

Post od ele »

DRBGD HVALA !

U toku testa se produbljuje depresija ST u lijevim prekordijalnim odvodima koja se vidi i na početku testa pri tahikardiji 105/min.
Na napor djeluje hipertezivno bez poremećaja ritma.
Nakon odmora jasna depresija ST horizontalnog tipa koja perzistira uz početno lomljenje T-talase u lijevim prekordijalnim odvodima upučuje na postojanje koronarne bolesti.

Ovo je nalaz nakon ehotesta iz marta ove godine (otkrivanje angine) prije koronografije.. Tada je doktor rekao da i nakon ugradnje dva stenta na LAD i LCX (60-70%) sve tegobe nece proci.. I da su upitanju cigarete,
40 godina konzumiranja.
ele
Novi član
Novi član

NALAZ KORONOGRAFIJE

Post od ele »

Za DRBGD,,,

Pozdrav, dali postoji mogučnost da pogledate snimak koronografije moga oca..

Hvala
Odgovori