Merenje krvnog pritiska
Merenje krvnog pritiska
Postovanje,molio bi da mi neko strucniji kaze kako pravilno izmeriti krvni pritisak pomocu mekanickog aparata sa manzetom.Meni je licno objasnjavala doktorka opste prakse da kada se stavi manzetaoko nadlaktice prisloni se stetoskop itd. e sad je ona mene zbunila kaze kada se ispusta vazduh gornji pritisak se oznacava kada kazaljka pocne da klizi pa odjednom pocne da zastaje e kada pocne da zastaje to je gornji pritisak.Zar nije kada pocne da se ispusta vazduh kazaljka klici i kada se cuju otkucaji to je gornji a kada se vise necuju to je donji,kad merim po njenom pritisak mi bude 160 gornji, a kada merim ovako kao sto ja mislim bude 120-130 gornji.Molio bi necije misljenje skroz sam zbunjen
hvala unapred.

Re: Merenje krvnog pritiska
Hvala na brzom odgovoru.Tako sam i ja mislio samo me je doktorka zbunila sto mi je rekla da se sistolni pritisak odredjuje kad kazaljka pocne da zastaje.Hvala jos jednom
- aaaca
- Stalni član
- Pridružio se: Pon Avg 05, 2013 7:03 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 9
- Kontakt:
Промени докторку јер она нема благе везе са мозгом.
Ali stvarno je interesantno da kazaljka stvarno pocinje da se zaustavlja bas kao sto mi je doktorica i rekla samo u tom trenutku necujem otkucaje,e sad dali je to normalno ili ja dobro ne namestim manzetnu ili stetoskop pa necujem otkucaje?malo me sad i to buni jer zaista naprimer napumpam na 200 i polako ispustam kazaljka klizi i odjednom otprilike na 170-170 pocne da zastajkuje ali otkucaje cujem na 120-130 stvarno neznam sta je u pitanju.
IZVINJAVAM SE GRESKA(170-170) 160-170
- aaaca
- Stalni član
- Kontakt:
Казаљка мора да застајкује јер се мења притисак због удараца крви која тако притиска манжетну апарата. Међутим, притисак код таквих апарата се мери стетоскопом - на слух.
Мембрана стетоскопа треба да је на вени и рука исправљена у лакту, али не укочена.
Мембрана стетоскопа треба да је на вени и рука исправљена у лакту, али не укочена.
Ok hvala na odgovoru
Pozdrav
Pozdrav
- aaaca
- Stalni član
- Kontakt:
И не заборави да промениш докторку јер је или глупа или тебе сматра глупаком па ти прича бајке.
Поздрав
Поздрав
A mozda se samo nisu razumeli 

- aaaca
- Stalni član
- Kontakt:
Ако се нису добро разумели код овако једноставне ствари онда тим пре треба да је промени јер касније може да буде у питању нека много озбиљнија ствар. Ако се тада не споразумеју може да буде....
Pa i najveci retard da dodje u ordinacije lekar mora da bude posvecen svom poslu, i da leci pacijente s odgovornoscu i da nepravi razliku izmedju njih.
- aaaca
- Stalni član
- Kontakt:
А ако је лекар ретард?
Jest' bice da je tako
Retard zavrsio medicinu i ne zna da izmeri pritisak 

- aaaca
- Stalni član
- Kontakt:
Има их који су дугогодишњи лекари а не знају где се налази желудац.
Jos samo ovo da pitam, koliko treba manzetna da bude zategnuta oko nadlaktice da li treba da bude dosta zategnuta ili samo onoliko da nemoze da se okrece oko nadlaktice?
Unapred hvala, pozdrav
Unapred hvala, pozdrav