Treba mi misljenje u vezi zdravstvenih problema moje majke. Ima 55 godina. Pusac je celog zivota i zna da joj to steti ali ne vredi... Naveo sam sta nam je sada palo na pamet, slobodno pitajte sve sto je od znacaja.
Pre 10 godina javili su se problemi sa holesterolom i trigliceridima. 2 godine je neuspesno lecena da bi onda otkriveno da ima problem i sa stitnom zlezdom koja uopste ne funkcionise (hipotireoza). Od tada redovno pije hormone za stitnu zlezdu. Trenutno pije Letrox 100mg svako jutro i nalazi stitne zlezde su u granicama normale.
Pre 10ak dana radjeni su nalazi krvi i rezultati su ocajni:
Holesterol 11
trigliceridi 17
povisen i acidum uricum. Svojevremeno su nalazi bili cak i gori (trigliceridi 26)
Takodje boluje od uricnog artritisa ako je to od znacaja i za njega svako jutro pije Alopurinol 100mg.
Doktor joj je prepisao:
Fenolip 160mg (fenofibrat)
Cholipam 20mg (simvastatin)
Oba leka po jednu kapsulu svako vece.
Nas zbunjuje to sto u uputstvu oba leka pise da se lekovi iz te 2 grupe ne uzimaju zajedno.
Pitanje je koliko je ovakva terapija dobra? Svaki savet je dobrodosao. Nazalost u nasem kraju nemamo nekog pouzdano dobrog lekara, tako da bih molim preporuku za nekog specijalistu u Beogradu. Kome je najbolje obratiti se, endokrinologu, kardiologu...?
Hvala unapred na pomoci
holesterol, trigliceridi, stitna zlezda... pomoc
Re: holesterol, trigliceridi, stitna zlezda... pomoc
Vidim da vam niko nije nista odgovorio, pa cu ja nesto iz mog iskustva.
Vucem oko 5-6 godina visok holesterol ( 9,8) i trigliceride. ( 3,5 ), na poslednjem pregledu kod interniste sam dobila terapiju : PRAVACOR 20mg
Fenolip 160mg
To smem piti samo 2 meseca, jer rasturaju jetra.Hipotireozu imam od novembra 2009. ( Tsh: 10,00) , pijem Letrox od 75mg svako jutro, rezultati su sada uredni. Imam jos i povisenu sedimentaciju ( oko 45) , mada Fibrinogen i CRP miruju stalno.
Sada 1. maja prestajem sa lekovima za holesterol, pa za 2 nedelje idem na kontrolu. Videcemo.
E sad posto mi od tih lekova nije bas najbolje , na uputstvu sam procitala : " Upozorenje i mere opreza : posebne mere opreza su potrebne u sled. slucajevima : -ako bolujete od hipotireodizma...itd...)Lek se uzima za vreme jela (meni su rekli pre spavanja) a o nuspojavama da ne pricamo.
Bas danas sam bila kod lekara zbog preskakanja srca i teskocama sa disanjem, uradjen mi Ekg, kiseonik u krvi, saslusana pluca. Nista nisam dobila . Sve je u redu. Bromazepan po potrebi. Vadjanje krvi i uput kod interniste ( tek za 5 nedelja dolazim na red) .
Eto, pomogla bas nisam , al bi volela da nam neko objasni bitne stvari o tim lekovima. Ja inace imam 41 godinu i veoma sam mrsava , zdravo se hranim, al holesterol je tu. Pozdrav
Vucem oko 5-6 godina visok holesterol ( 9,8) i trigliceride. ( 3,5 ), na poslednjem pregledu kod interniste sam dobila terapiju : PRAVACOR 20mg
Fenolip 160mg
To smem piti samo 2 meseca, jer rasturaju jetra.Hipotireozu imam od novembra 2009. ( Tsh: 10,00) , pijem Letrox od 75mg svako jutro, rezultati su sada uredni. Imam jos i povisenu sedimentaciju ( oko 45) , mada Fibrinogen i CRP miruju stalno.
Sada 1. maja prestajem sa lekovima za holesterol, pa za 2 nedelje idem na kontrolu. Videcemo.
E sad posto mi od tih lekova nije bas najbolje , na uputstvu sam procitala : " Upozorenje i mere opreza : posebne mere opreza su potrebne u sled. slucajevima : -ako bolujete od hipotireodizma...itd...)Lek se uzima za vreme jela (meni su rekli pre spavanja) a o nuspojavama da ne pricamo.
Bas danas sam bila kod lekara zbog preskakanja srca i teskocama sa disanjem, uradjen mi Ekg, kiseonik u krvi, saslusana pluca. Nista nisam dobila . Sve je u redu. Bromazepan po potrebi. Vadjanje krvi i uput kod interniste ( tek za 5 nedelja dolazim na red) .
Eto, pomogla bas nisam , al bi volela da nam neko objasni bitne stvari o tim lekovima. Ja inace imam 41 godinu i veoma sam mrsava , zdravo se hranim, al holesterol je tu. Pozdrav