Ehokardiogram - molim pomoc
Ehokardiogram - molim pomoc
Aorta skleroticnog baznog zida, nije dilatilarna u jorenu i drugim segmentima.
AV trivelarna, degenerativno izmenjenih kuspisa sa kalcifikacijama, sistolna separacija u granicama.
Leva pretkomora nije dilatirana i nema stranih masa u njoj.
MV sa fibrozno izmenjenim kuspisima i blagim prolapsom. MR minimalna u normalnu LP.
Leva komora normalnih dimenzija i debljine zidova, nema segmentnih ispada u kinetici, ocuvane globalne sistolne funkcije, nesto usporene relaksacije u dijastoli.
Desno srce nije dilatirano, nema plucne hipertenzije.
TR blaga PV komp.
Perikard kompaktan, bez slobodne tecnosti. Nema priraslica.
Najlepse molim da mi neko protumaci ovo.
Bila sam danas na UZ srca i dobila ovo. Imam 32 godine, nemam vecih poteskoca sem ponekad gusenje, koje povezujem sa pusenjem i neaktivnoscu. Znam da imam prolaps mitralne valvule... to znam odavno. Ali danas mi je Dr. rekao da imam i anginu pektoris.
Nije mi dao nikakavu terapiju, sem kardiopirin i bromazepam.
Rekao da izbacim masno i jedem samo belo meso. To je sve.
AV trivelarna, degenerativno izmenjenih kuspisa sa kalcifikacijama, sistolna separacija u granicama.
Leva pretkomora nije dilatirana i nema stranih masa u njoj.
MV sa fibrozno izmenjenim kuspisima i blagim prolapsom. MR minimalna u normalnu LP.
Leva komora normalnih dimenzija i debljine zidova, nema segmentnih ispada u kinetici, ocuvane globalne sistolne funkcije, nesto usporene relaksacije u dijastoli.
Desno srce nije dilatirano, nema plucne hipertenzije.
TR blaga PV komp.
Perikard kompaktan, bez slobodne tecnosti. Nema priraslica.
Najlepse molim da mi neko protumaci ovo.
Bila sam danas na UZ srca i dobila ovo. Imam 32 godine, nemam vecih poteskoca sem ponekad gusenje, koje povezujem sa pusenjem i neaktivnoscu. Znam da imam prolaps mitralne valvule... to znam odavno. Ali danas mi je Dr. rekao da imam i anginu pektoris.
Nije mi dao nikakavu terapiju, sem kardiopirin i bromazepam.
Rekao da izbacim masno i jedem samo belo meso. To je sve.
Re: Ehokardiogram - molim pomoc
Potrebno je uraditi i kompletnu krvnu sliku.A možda uvesti i statine kao terapiju(u zavisnosti od lab. rezultata).Zbog kojih simptoma ste se javili kardiologu?Na osnovu čega je zaključio da se radi o angini?
Kardiopirin i bromazepam nisu terapija za anginu pektoris.
Kardiopirin i bromazepam nisu terapija za anginu pektoris.
Pa ja inace jednom u godinu, dve dana idem na UZ zbog ovog prolapsa koji imam. Sada sam otisla kod privatnika koji cak mislim i da nije kardiolog, jer mu na pecatu pise dr medicine.
Samo na osnovu UZ-a mi je rekao da je angina. I da se prolaps javlja na svaki sesti otkucaj.
Samo na osnovu UZ-a mi je rekao da je angina. I da se prolaps javlja na svaki sesti otkucaj.
Ne shvatam kako je moguće da se u toku jedne godine Vaše stanje tako dramatično promeni.Kakvi su bili prethodni nalazi(ne mislim na prolaps,već na sklerozu aorte)?Jedan od glavnih uzročnika angine jeste ateroskleroza,koja kod vas izgleda postoji(sudeći po uz).Simptomi su:bol u grudima koji može da se širi ka levoj ruci,ramenu,vilici...Drugi simptomi su mučnina,vrtoglavica,nedostatak daha.Dijagnostičke metodu se:ekg,stres test,koronarna angiografija.
Kardiopirin se u slučaju angine može uzimati,ali to ne može biti jedina terapija.
Kardiopirin se u slučaju angine može uzimati,ali to ne može biti jedina terapija.
Pa prethodni nalazi su bili ok. Poslednji put sam bila kod kardiologa i to u urgentnom pre par meseci, tacnije u julu 2011 uradjen mi je ekg i sve je bilo ok. Tacnije, pise: Objektivno afebrilna, eupoicna, na pllucima vezikularno disanje bez propratnog nalaza., Akcija srca ritmicna, tonovi jasni, nema sumova. TA 110/60, trbuh mek, jetra se ne palpira. EKG: sinusni ritam, Fr 75/min bez promena na ST i T. Ovaj dr (privatnik) mi je ovo juce bupnuo kao iz grom iz vedrog neba i to samo na osnovu UZ-a. Kompletnu krvnu sliku sam radila pre manje od 6 meseci, takodje je sve bilo ok. Bol u grudima imam, ne tako cesto, ali, kazem, to povezujem sa cigaretama i neaktivnoscu, velikom kolicinom kafe... ne boli me leva ruka, vilica. Nemam mucnine, vrtoglavice.
Imam ponekad gusenja, ali ta gusenja imam ceo zivot. Ne znam zbog cega, ali kardiolog kaze da nije povezano sa srcem. Inace, patim i od panicnog poremecaja, pijem seroxat i rivotril i svesna sam da ti bolovi u grudima koji nisu ni jaki ni cesti, a probadaju me i kroz gornji deo ledja, mogu da budu povezani i sa anksioznoscu.
Imam ponekad gusenja, ali ta gusenja imam ceo zivot. Ne znam zbog cega, ali kardiolog kaze da nije povezano sa srcem. Inace, patim i od panicnog poremecaja, pijem seroxat i rivotril i svesna sam da ti bolovi u grudima koji nisu ni jaki ni cesti, a probadaju me i kroz gornji deo ledja, mogu da budu povezani i sa anksioznoscu.
Vi u svakom slučaju morate da obavite detaljnije preglede kako bi se isključila angina.Tu pre svega mislim na stres test.Dalje,zabrinjavajuće je stanje Vaše aorte,ne shvatam kako to nije ranije uočeno,obzirom da ste išli na redovne kontrole(u stvari nemoguće je da doće do skleroze aorte tokom jedne godine,to je proces koji traje prilično).I najvažnije,neophodna je odgovarajuća terapija.
Panični poremećaj se često javlja kod osoba sa prolapsom mitr. val.
Panični poremećaj se često javlja kod osoba sa prolapsom mitr. val.
Ne znam... i ja sam u cudu.. Naravno, vec koliko sutra ako uspem cu otici kod kardiologa na kompletan pregled. Da li mislite da bi trebala da uradim i kompletnu krvnu sliku, obzirom da sam relativno skoro radila?
Hvala vam najlepse na misljenju i vremenu.
Hvala vam najlepse na misljenju i vremenu.
Na Vašem mestu bih uradio kompletnu krvnu sliku,dakle i trigliceride i holesterol.Sa svim tim nalazima Vaš kardiolog će znati da postavi pravu dijagnozu.
Hvala najlepse jos jednom
Aorta nije dilatirana u korenu i drugim vidjenim segmentima
Av trivelarna, neshto ehogenijeg izgleda kuspisa sa dobrom sistolnom separacijom, bez AR i bez znachajnog gradijenta 9 mmHg
Leva pretkomora nije dilatirana i nema stranih masa u njoj
MV prednji mitralni kuspis lako voluminozniji sa tragom MR do 1+, bez kriterijuma za PMV
Leva komora normalnih dimenzija i debljine zidova, nema segmentnih ispada u kinetici, dobre globalne sistolne funkcije, ocuvane relaksacije u dijastoli
Desno srce nije dilatirano, nema PH
TV i PH kompetentne
Perkard urednog izgleda, nema slobodne technosti
Ovo je UZ iz 2009.
Av trivelarna, neshto ehogenijeg izgleda kuspisa sa dobrom sistolnom separacijom, bez AR i bez znachajnog gradijenta 9 mmHg
Leva pretkomora nije dilatirana i nema stranih masa u njoj
MV prednji mitralni kuspis lako voluminozniji sa tragom MR do 1+, bez kriterijuma za PMV
Leva komora normalnih dimenzija i debljine zidova, nema segmentnih ispada u kinetici, dobre globalne sistolne funkcije, ocuvane relaksacije u dijastoli
Desno srce nije dilatirano, nema PH
TV i PH kompetentne
Perkard urednog izgleda, nema slobodne technosti
Ovo je UZ iz 2009.
Po ovom nalazu Vi nemate prolaps,već mitralnu regrugitaciju najnižeg stepena koja ne može bitno da utiče na funkciju srca.Sve ostalo je prilično čisto.
U tom slucaju necu uzeti zdravo za gotovo UZ privatnika kod koga sam bila, vec cu u ponedeljak uraditi krvnu sliku i kompletan pregled kod kardiologa.
Danas zavrsila sve.
Krvna slika uredna, uk.holesterol 5.00, LDL 3.38, HDL 1.18, trigliceridi 0.96
Srcana radnja ritmicna, jasnih tonova, blag sistolni sum nad Erbom, TA 110/70 mmHg.
EKG: Sinusni ritam, fr 69/min, normogram, nema promena u repolarizaciji.
UZ SRCA: Leva pretkomora normalne dimenzije 3,6 cm, aorta u korenu normalne dimenzije 2,5 cm,
AV trolisna, separacija kuspisa normalna, normalna brzina protoka u sistoli i ocuvana koaptacija.
Dimenzije leve komore normalne EDD 5,0 cm/3,1 cm, ocuvana globalna i segmentna kontraktilnost, EF 65%.
MV sa lako voluminoznijim kuspisima, nema punih kriterijuma za prolaps, MR trag do 1+.
Desna komora normalne dimenzije 2,8 cm. TR sa tragom TR, SPDK normalan 25 mmHg.
Perikard normalnog izgleda.
Krvna slika uredna, uk.holesterol 5.00, LDL 3.38, HDL 1.18, trigliceridi 0.96
Srcana radnja ritmicna, jasnih tonova, blag sistolni sum nad Erbom, TA 110/70 mmHg.
EKG: Sinusni ritam, fr 69/min, normogram, nema promena u repolarizaciji.
UZ SRCA: Leva pretkomora normalne dimenzije 3,6 cm, aorta u korenu normalne dimenzije 2,5 cm,
AV trolisna, separacija kuspisa normalna, normalna brzina protoka u sistoli i ocuvana koaptacija.
Dimenzije leve komore normalne EDD 5,0 cm/3,1 cm, ocuvana globalna i segmentna kontraktilnost, EF 65%.
MV sa lako voluminoznijim kuspisima, nema punih kriterijuma za prolaps, MR trag do 1+.
Desna komora normalne dimenzije 2,8 cm. TR sa tragom TR, SPDK normalan 25 mmHg.
Perikard normalnog izgleda.
izvini a koji simptomi imas ja izgibe sa srce dokktor kaze ok sve..jojjjjjjj.
Zaista mi je drago što je sve u najboljem redu.Jedan za savet za ubuduće:idite kod proverenih lekara i ako je moguće kod nekog ko će kontinuirano pratiti Vaše zdravstveno stanje.Sada se lepo opustite i uživajte u proleću