moja dijagnoza je ASD tip primum, velicine 14mm, sa L-D santom Qp/Qs=2.2, kao i rascep prednjeg mitralnog kuspisa sa umerenom regurgitacijom. Nakon kataterizacije srca indukovana je hiruska intervencija.
Imam 38 godina i nemam nikakvih tegoba.
Interesuje me koliko je operacija neophodna, kakvi su rizici? Cula sam da se posle operacije mogu javiti aritmije a kojih ja za sada nemam.
Takodje sam cula da zene losije podnose operaciju i da je veca smrtnost zbog vece sklonosti ka krvarenju i manjeg srca.
Takodje bolujem od bronhijalne astme, sto pretpostavljam da je dodatni problem.
Zamolila bih Vas za pomoc jer mi je tesko da se odlucim
Unapred zahvalna
ASD tip primum
Re: ASD tip primum
Konkretan savet ne mogu dati,nisam strucna za to,ali Vam mogu reci svoje iskustvo.Pre 6 godina sam operisala srce,tumor u desnoj predkomori-mixom,sto znaci da sam imala intervenciju na otvorenom srcu!Imala sam 21 godinu i zensko sam.Operaciju sam lepo podnela,kao i oporavak.Aritmije jesam dobila,ne znam da li je to posledica operacije,sad pijem concor i prilicno se dobro osecam.Povremeno imam smetnje,ali nista zabrinjavajuce.Po meni je bolje resiti problem,pa cak i operacijom,nego cekati da dodje do nekih komplikacija!Sve najbolje!Nadam se da ce Vam neko strucniji dati bolji savet,ovo je samo iz licnog iskustva!Pozdrav! 

Re: ASD tip primum
Hvala puno na dragocenom savetu. Izgleda da cu morati na operaciju jer mi je to potvrdilo nekoliko doktora do sada.
poz..
poz..