aritmija

Deo Foruma rezervisan za sva Vaša pitanja iz sfere interne medicine, kardiologije, kardiohirurgije. Postavite pitanja našim stručnim saradnicima i pratite najnovija dešavanja kada su u pitanju prevencija, dijagnostika i lečenje oboljenja kardio-vaskularnog sistema.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 01, 2007 11:38 am

Post od drbgd »

gilbert,
lekovi stabilizuju stanje i daju se jedno u principu krace vreme, za koje treba ici na psihoterapiju. psihoterapijom se dolazi do sustinskog poboljsanja i izlecenja koje je trajno i kada se prestane sa lekovima! samoinicijativno uzimanje lekove - bez psihoterapije vodi u zavisnost. laksi slucajevi se lece samo psihoterapijom.

andjelija,
za prehladu je potrebno mirovanje i diklofen je dobar izbor. sta da kazete koji lek je bio bolji-pa onaj koji je bio bolji! :D

neshar,
to sto se danas desilo ne sme da odredi dalje tvoje ponasanje. za sutra isplaniraj npr. kracu setnju po kraju, pa polako produzavaj destinaciju. kada krene plitko disanje skoncentrisi se, udahni duboko, kada napunis pluca zadrzi vazduh brojeci do 4, i onda polako izdahni. bilo bi dobro da odmah danas, cim ovo procitas izadjes ponovo u setnju.
pavlov
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Jan 17, 2008 4:07 pm

Post od pavlov »

Andjelina to sto ti je cas hladno ,cas vruce i prezojavanje ti se sigurno od prehlade, i meni bude tako,Za lijekove koje pijes porazgovaraj sa dr mozda smanji terapiju I meni je dr za aritmiju dao concor po potrebi, i rekao da on i snizava pritisak, posto meni kad se prepadnem skoci pritisak
A kardiolog poslije pregleda mi rekao da nema potrebe za concorom da je kod mene sve od nervoze, tako da ne pijem nista sem ponekad nesto za smirenje
Gastroskopiju radila prije 3 godine i imam refluks herniju mi niko nije spominjo , mozda imam sad, pijem omeprazol
Danas sa muzem i malom odem u kupovinu i sve ok kad odjednom pocelo lupati u grudima preskace kao da hoce da iskoci , naravno iste sekunde moram u wc e posto u blizini nema wc pretrpim ali e uhvati podrigivanje i to ucestalo dok se ne smiri
Sad sam kuci i opet isprepadana , nervozna i samo se derem na svoje
Ma kad ce ovo proci?
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 01, 2007 11:38 am

Post od drbgd »

meni je dr za aritmiju dao concor po potrebi
beta-blokatori se NIKADA ne daju da se uzimaju po potrebi! nikada!!!

ili se uvedu i uzimaju kontinuirano, ili se ne uvedu!
njihovo dejstvo se zasniva na kontinuiranom usporavajucem dejstvu na srce, a i kada se ukidaju to mora da se vrsi postepenim smanjivanjem doze.
Korisnikov avatar
andjelija81
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Apr 05, 2008 1:44 pm

Post od andjelija81 »

Doktore, pa ja iskreno ne znam koji lek mi je bio bolji. Sa oba sam imala uzasnih problema sa niskim pritiskom i jos nizim pulsom, a to je bas i bio razlog zasto mi je propranolol promenjen u concor. Da li je normalan pritisak od 85/55 i puls od 50,55. . . ? A pijem minimalnu dozu leka - 1/2 od 2,5mg! I jos nesto sam primetila: da mi je od propranolola bilo odmah bolje, cim bih ga popila. . .a concor kao da drugaicje deluje, to kako se trenutno osecam nema mnogo veze sto sam lek popila neposredno pre toga . . .Ako razumete sta hocu da kazem?

Malocas mi se desilo nesto jako neprijatno! Legla sam popodne da dremnem jer sam bila stvarno jako umorna i posle 10-ak minuta se probudila, srce kao da je stalo. Pokusam da ga oslusnem , skoro da ne kuca.. . .Onda ja cekam i ono poce da kuca sve jace i jace i brze. . .A ja jedva disem, kao riba :cry: borim se za vazdruh. . . .I sad sam ustala sva samlevena i jedva disem, kao da ne mogu da se nadisem, recimo neki osecaj kao da mi je potrebno da zevnem da bih se dovolj
no nadisala. .. . :cry: Ovo mi se do sada desilo par puta ali uvek nocu, sad je prvi put da mi se to desi u toku dana. Bas neprijatan osecaj, kao da ce srce da stane!

pavlov, vrlo je moguce da ti aritmije budu od tog refluksa, ako kardiolog kaze da je sve ostalo ok. On moze da pravi bas gadne probleme. :( A kako je tebi bilo od tog Concora? Ja sam i sad posle 2 meseca tako nepoverljiva prema tom leku, a Propranolol sam pila ko bombonice. Ja vec pijem minimalnu dozu ali izgleda da je i ona velika za mene.

Ufff i ja bih volela da znam kada ce ovo prestati! I kako to da mi je jednog dana super, a vec sutradan "umirem" ?
gilbert
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sre Jan 02, 2008 6:55 pm

Post od gilbert »

I koliko puta sam doziveo to stajanje srca hihihi... Koliko sam imao tahikardija kada mi puls pri merenju bude 60.. Mozak je cudo i poimanje vremena moze jako da zavara a anksioznost je lukava zato i napada nocu kad nikad ne bi ocekivala... Srce moze da stane ako imas kompletan blok ili sta vec a i tad vetricular escape radi spontano... jedini nacin da ti stane srce je R na T ili neke jako zeznute tahikardije koje degradiraju u fibrilaciju ali ti ljudi imaju ICD za to... ako ti niko nije reko da imas rizik od takvih stvari i pijes concor koji pijem i ja onda jedino sto treba da brines je sta da radis sa ostatkom zivota od par decenija....
Korisnikov avatar
andjelija81
Aktivan član
Aktivan član

Post od andjelija81 »

bas ti hvala. . .vrlo ohrabrujuce :lol:
Korisnikov avatar
andjelija81
Aktivan član
Aktivan član

Post od andjelija81 »

Sinoc i jutros osecam jake bolove kroz grudi, ap se pitam da li je to od prehlade ili zaliska ili priraslica ... . Boli neko vreme, pa prestane ,a za to vreme moje jadno srculence kucka ko ludo, sitno, sitno . . ali brzo.

gilbert, kako onda objasnjavas da je najveci procenat smrtnosti u svetu upravo od srca kada je po tvom misljenju to jedan neunistivi organ?
majabgd
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Nov 07, 2008 12:47 am

Post od majabgd »

Andjelija81,znam da ti uvek sve najgore padne na pamet ali taj veliki broj smrtnosti se uglavnom odnosi na obolele od koronarnoh bolesti,raznih zakrcenja a da nisu to ozbiljno shvatali i dovoljno vodili racuna o sebi!koji je tacno tvoj problem,nova sam pa nisam sve zapamtila,ako je slican mom ja se nadam da cemo mi jos deenijama i decenijama ovako paniciti ali srecno ziveti! :D Ako redovno budes vodila racuna o sebi mislim da se sve na vreme moze spreciti!Veruj mi i ja se stalno nesto tripujem,valjda! :roll:
pavlov
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Jan 17, 2008 4:07 pm

Post od pavlov »

Postovani drbg pa dr mi je prepisao concor kad osjetim jake aritmije, dok kardiolog nije bio za kaze nema potrebe, on mi je savjetovao , posto nije nasao na holteru nista znacajno samo 4 SVES i jednu kupleksSV ili tako nekako ,a tahikardija je bilo dosta prosjek pulsa bio88 on kaze sve iz glave bolje piti po potrebi nesto za sirenje, za sada i njega slusam
Imam jedno pitanje ako moze da li od dokazanog refluksa (pije omeprazol) mogu doci aritmije jer sam vam vec pisala da kad mi srce preskoci ili jako zalupa ja moram trcati u wc , normalna stolica i nekad mogu vise puta na dam cim poskoci ja trc u wc ili pocne podrigivanje ali ono cesce dok se aritmije ne smire
Na zadnjoj gastroskopiji ima skoro 3 godine su mi nasli rafluks drugo nisu spominjali
Hvala vam puno
Neshar
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Sep 27, 2008 3:38 pm

Post od Neshar »

hvala dr na savetu... danas nisam mogao, isao sam na put... nisam setao ali ipak... cak sam i vozio 130 km.... bila je ono u jednom trenutku kao frka da li ce nesto biti ali sam rekao sebi ne lupaj, odvrnuo muziku, gledao predivan zalazak sunca sa mosta kod Beske na Dunavu i milina....

samo izgleda autosugestija pomaze... ali kada se oseti neki fizioloski problem... ipak crv kopa...

gilbert, vidim nesto pominjes R na T.. mozes mi malo pojasniti ako se razumes...

raido sam holter i doktor mi je rekao da je ok, tj rekao je da misli da ne treba terapija sto sam ja protumacio da je sve ok... e sad u jednom trenutku tokom nosenja holtera, imao sam da nazovem epizodu gde sam osetio kao da mi nije bilo dobro i mislio sam da cu se srusim...

u to vreme je holter zabelezio 155 hr, neku Ventricular ectopy , komada 1 i u zivestaju pise da je bila jedna Ventricular R on T.....

Ostali V runs i V pairs nisu bili niti Super Trigeminy i ostalo... sve ostalo bilo 0, samo ova jedna VE... i taj R on T....

pozdrav svima...
Korisnikov avatar
ontario
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Nov 25, 2006 5:53 am

Post od ontario »

Pozdrav drugari,danas je 3 godine od kada je moj otac umro i jako sam tuzna.Posto na sahranu nisam mogla ici citavo to vreme razmisljam i imam osecaj da sam mogla otici i da sam ga poljubila on bi se ustao.On bi se probudio,tesko mi je sanjala sam ga nocas i drago mi je zbog toga.Ni na grob mu ne mogu otici,eto to je sudbina :cry: :cry: :cry:
Majku sam zvala malo-prije i zvuci kao da je pila neke tablete za spavanje ali kaze nije nista izuzev svojih tableta za pritisak.
Doktore,avion leti preko okeana i let traje 8 sati od Toronta do Franfurta.Cak nam pokazuju u avionu gde se nalazimo na ekranu tako da sam videla prije 2 godine kada sam bila gde se ja ustvari nalazim u po noci.Veoma divan prizor :o
Ja ne znam na koji nacin da okrenem mozak?KAKO?
Zasto se plasim biti bespomocna,zatvorena,ostavljena,zakljucana?
Cekam iz te klinike,ma nista jos sve mi to ide na zivce,ne mogu vise ovako :cry: :cry: :cry: jer ovo nije zivot :cry: :cry:
Pavlov,Andelija radila sam mamografiju i cekam nalaze,zadnji puta sam radila prosle godine u decembru,nisam ni znala jer je izgledalo kao jice.
Znam zenu koja je bila na mamografiji u 6 mesecu i bilo je sve uredu,da bi je zahtevala ponovo u 10 mesecu gde je pokazalo kancer koji je krenuo i na drugu dojku.Lelari promasili,pa da sve me strah da nisu videli prvi puta :x
Druga je umrla za nepunih par meseci i upoznala sam je licno,nasa je i imala je 43 godine.Ostade joj dvoje dece.....
Ako ja nesto primetim ja imam pravo da zahtevam mamografiju i nije uredu da ne odobre vise od jedanput godisnje.U pravu si ultrazvuk ali je problem u tome sto se na njemu moze samo razaznati da li je "cista"tvrda ili mekana i eventualna velicina,zato je mamograf napravljen da utvrdi kancer.Posle mamografije prosle godine mene su odna poslali na ultrazvuk jer im je bila sumljiva desna dojka.Nalaz je stigao da je sve uredu.Inace ja cu nagodinu 40 godina. :wink:
Neshar druze ni meni nije jasno puno toga.Ja sam odustala od svih pokusaja i experimenata i uvukla sam se kao kornjaca u oklop pa sam uredu za sada sto se tice napada.Znaci ne radim stvari koje ce mi prouzrokovati napad.Ne vozm auto na autoputu,ne idem daleko od kuce,ne idem liftom....i za sada se osecam sigurnom.Kada idem na posao,voda,mobitel pored mene....
Ne mogu otici kod jedne zene koju znam a zivi u istom gradu gde i ja,veruj mi :cry: :cry: :cry: samo zato jer je udaljena oko 20 minuta voznje,a nema BOLNICE U BLIZINI NJE,pa sta ako prestanem disati KO CE MI POMOCI.
Eto doktore,vidite moj problem :cry: :cry: :cry:
Gilbert,jesi li ti izlecen pomocu lekova?
Koliko si ih dugo pio?
Da li si isao na neke terapije?
Slusaj,sve se slazem ali JEDNO da ti kazem,NE MOZE to proci samo od sebe,jer sam znala biti ljuta na sve ovo,znala sam imati revolt u sebi i nista mi nije pomoglo da se vratim na normalu.
Ja u lift ne bi vise usla da sam na 30 spratu.....imam klaustofobiju i onaj koji ima zna kako se oseca.Ne mogu ti to reci i opisati jer je to jace od mene.To je protiv moje volje :cry: i to ne mogu kontorlisati,jedino je sto mogu IZBEGAVATI situacije koje ce me dovesti do tog stanja.
Nesto mi se desilo u glavi,verovatno od pregomilanog stresa......
Kada bi ti nabrajala primere zauzela bih sve ove stranice.Juce je bila tolika magla da sam jedva dovezla auto kuci jer sam imala osecaj da me ta magla gusi i ne da da idem.Imala sam osecaj da sam zarobljena.
Pozdrav svima......preko okeana
Hvala na svim savetima i na svoj dobroti :P
Iva gde si?
Jesensky,da li si dobro?Sto se ne javljas boli li te?
blue wawes
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Okt 24, 2008 7:36 pm

Post od blue wawes »

Imam jedno pitanje : da li je neko pio "Darob mite" lek za aritmiju? Danas sam bila kod kardiologa rekao mi je da mi je srce zdravo i da ga uzimam jednu nedelju a kasnije po potrebi po polovinu. Otisla sam na pregled jer sam se stvarno uplasila od jutrosnjeg dugog tumbanja u grudima. Za ovaj lek prvi put cujem pa bih vas zamolila za vasa iskustva. Inace ja osecam aritmije dugo godina i to je nekako sastavni deo mog psihickog zivota.
Ontario ,zao mi je zbog tvog tate,i moj je otisao pre mnogo godina... Predpostavljam da znas da se mamografija radi odmah iza menstruacije jer se tada najbolje vidi. Toliko, pozdrav i budite mi zdravi.
ivamatic
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Avg 22, 2007 10:41 am

Post od ivamatic »

*Andjelija ja se svaki put slatko smejem kada procitam tvoj post sa "osluskivanjem srca"... :) ...Tu se odmah vidi da ti je anksionznost jako izrazena i da puno obracas paznju na telesne simptome,tacnije trebalo bi da se u tim momentima usresredis na nesto drugo,da nesto konkretno radis ili da jednostavno ne mislis o tome.Jer ovakvom postavkom ti se pogorsava stanje,jer razmisljanjem da li srce kuca jako ili ne,da li brzo ili sporo i slicno samo sebi stvaras dodatnu napetost.Probaj nesto konkretno da uradis kada ti se desi takva misao o srcu i skreni paznju na nesto konstruktivno i bice ti bolje videces..To je ona prica koju smo ovde pisali kada se ide na odmor sa aparatom za pritisak..i tu se vidi da se pre nego sto se desi konkretan problem,koji pri tom ne mora da znaci da ce biti,misli o tome da ce doci do tahikardije.

*Ontario objasnicu ti sada moj licni dozivljaj od pre par dana.Naime kada je bilo lepo vreme pre par dana sam bas obilno rucala cak saam i preterala i drugovi su me pozvali da idemo na jedno mesto na sport a to mesto se nalazi na 20 km od mog grada u prirodi imamo teren,ali u blizini nema ni jedne kuce.Utakmica nam je bila zaminljiva,ali mi je bio previse naporan tempo jer ja nisam bila u kondiciji,a nisam profesionalac...Negde na sredini mi se desilo nesto slicno kao vama,tacnije dobila saam tahikardiju ili nesto slicno,ali se nisam uopste uplasila.Prestala sam sa trcanjem i samo pravilnim disanjem sam smirila srce koje je posle pocelo normalno da radi.Stim da napomenem da nije bilo sanse ni da mi neko pomogne,sve su bili muskraci oko mene koji pri tom nemaju pojma o medicini,a nije bilo nikakve sanse da stignem do bolnice....I sledeci dan sam otisla ponovo na taj sport i igrala najnormalnije,jer bilo bi glupo da zbog situacije koja mi se desila jednom propustim nesto,jer najgore je kada se generise strah.Ovo sam ti objasnila iz tog razloga da shvatis da se svim ljudima ponekad desavaju slicne situacije kao vama i da niko nije "operisan" od neke veste straha.
Ja sam odreagovala pravilno,jer se nisam uspanicila uopste,i brzo mi je proslo takvo stanje.Zamisli da saam se uspanicila,da sam ostalima prenela taj strah i ostalo,to bi se pretvorilo u neprijatan dogadjaj za sve.Ovako sam pomogla sama sebi i mogu da budem zadovoljna zbog toga.....A i da sam panicila znam da bi oni ljudi uradili sve da mi pomognu.Jer mislim da nepostoji situacija koja bi ti se desila da ti neko ne bi pomogao.Podji od sebe da si ti u prilici da pomognes kada je nekom zdrvastveno lose,naravno da bi to uradila.Tako razmislja vecina ljudi,tako da je tvoj strah da ti nece neko pomoci u avionu u slucaju napada je iluzoran.A u avionu imas i cist kiseonik,tako da ako ti bude lose mozes da stavis masku,neces se onesvestiti sigurno niti ti se moze desiti sta slicno tome.
*Neshar..... mislim da bi trebao sto vise da izlazis da ti se ne desi da dobijes agorafobiju,jer kod takve vrste fobije vazi ono pravilo "klin se klinom izbija"... :wink: Trebalo bi cesce da sestas po manje i da se tako navikavas,pa posle sve vece i vece putanje.Problem je tu bio jer si ti isto tako kao i Andjelija dok si setao osluskivao svoj organizam umesto da gledas izloge da razmisljas o necemu drugom sto ti se desilo u toku dana ili da razmisljas o stvarima sto tebaju da ti se dese.Postavka da samo razmisljas sta ti se desilo sa srcem u toku setnje je naopaka.

Zelim vam svima sve najbolje...... :)
"Izbiliza niko nije normalan..E=mc2"
Korisnikov avatar
ontario
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Nov 25, 2006 5:53 am

Post od ontario »

Blue wawes prvo dobrodosla u nase malo drustvance.Prepusticu drugarima da ti odgovore jer ja imam blazu aritmiju za koju moj doktor smatra da ne bi trebala biti na beta-blokerima.Zao mi je sto si i ti izgubila oca,znas kako mi je ne moram ti pisati.Danas citav dan udare suze,prode,pa opet....nisam nikakva jer jako mi je zao sto je otisao a da mu nisam zadnje zbogom rekla.
Inace ja nisam imala pojma da se mamografija radi odma iza menzesa....
Cekam nalaze pa sam pomalo nervozna.
Draga Iva to je protiv moje volje i problem je u tome jer ne mogu kontorlisati napad koji dode ili koji pocne.Jednostavno zablokira mi mozak i stah obuzme svaki deo moga tela.Covek se ponekad u zivotu necega jako uplasio ali kada to postane deo svakodnevnog zivota tada je van moje moci da reagiram razumom koji se "zamrzne"u tim trenucima.Draga Iva gusi me pisajuci ti o avionu,a zamistiti sebe ne mogu u njemu.Jednostavno,ne znam sta da radim jer mi ovi problemi stvaraju veliki problem u zivotu.Ne znam vise kako sam prije dve godine vozila auto,zivela bez tog straha i kako mi se ovo nije desavalo.Desilo mi se puno stresa,ali nikada poremecaj u mozgu.
U ponedeljak ako rade otici cu u Kanadsku mentalnu organizaciju da se njima obratim za pomoc.Jako sam veliku gresku napravila jer sam imala zakazano 6 grupnih terapija i zbog posla morala sam sve otkazati.Otkazala sam vaznu terapiju,jer na svoje zdravlje ne mislim nista.Trazicu pomoc jer u onoj klinici su me stavili na listu cekanja,sto znaci moze da bude za godinu dana.Ja vise nemam vremena da cekam.Hocu da upoznam ljude koji imaju slicne ili iste probleme i hocu da kazem sve sto me muci.Hocu da nadem razumevanje mada ga imam jako puno od sviju vas.Ovako vise ne mogu :cry: :cry: :cry:
Pozdrav
blue wawes
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Okt 24, 2008 7:36 pm

Post od blue wawes »

Draga Ontario,
ja sam bila pored mog oca vece pre drzala sam ga za ruku, bio je u bolnici. Onda sam morala da odputujem i odmah da se vratim jer su mi javili... Ja sam bila na sahrani ali nisam imala olaksanje da sam mu rekla zbogom nego je to ostalo tako kao da se nismo pozdravili jer to telo koje sam videla, to nije vise bio on.Zato se ne jedi sto nisi bila na sahrani to ne znaci nista. Pricam svojoj deci lepe i smešne stvari iz detinjstva jer ga oni nisu upoznali i to je moj pozdrav njemu. A to za putovanje da li bi ti pomoglo da neko koga voliš putuje sa tobom i drži te za ruku bar za prvi put? I da bude sa tobom sve vreme i vratite se zajedno,da probiješ led.
Odgovori