anksioznost posle virusa!!!

Deo Foruma rezervisan za sva Vaša pitanja iz sfere interne medicine, kardiologije, kardiohirurgije. Postavite pitanja našim stručnim saradnicima i pratite najnovija dešavanja kada su u pitanju prevencija, dijagnostika i lečenje oboljenja kardio-vaskularnog sistema.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
Korisnikov avatar
peniko
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Jan 11, 2008 2:38 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od peniko »

Hvala Dr. Ivici na savetu i na odgovoru. Malo je lekara imalo problem sa virusom i zbog toga razumem sto i najbolji strucnjaci nemaju potpun uvid u celu pricu.
Nije ovo forum na kojem bi trebalo pricati o tome, ali ljudi... NEMOJTE VOZITI ONDA KADA NISTE 150% U STANJU ZA TO. IMAM TEK NEPUNE 24 GODINE, A POZNAVAO SAM MNOGO DIVNIH LJUDI KOJI SU NASTRADALI U KOLIMA. :x
Zar nam ovi silni glumci, pevaci, javne licnosti koje na svakih mesec dana ginu na putevima nisu dovoljna opomena?
Iz iskustva znam... Lomio sam nogu u kolima sa 15 godina, a ona su se kretala samo 40 na sat.
Jasna, svaka vam cast na sali. Cenim ljude koji uvek imaju pozitivan stav, pa i onda kad i nemaju mnogo razloga za to. To je najbolji lek za nas koji zivimo na ovom izopacenom i zacaranom podneblju. Pozz svima i jos jedno hvala Dr Ivici (i ne morate da mi persirate).
Cogito ergo doleo....
love
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Mar 18, 2008 8:17 pm

Post od love »

..
evo i mene :wink: ..jucer ,sam morala otici u krevet jako mi se mantalo...znaci prvo sam imala saobracajku,naravno uslijedilo je stanje nesvjesti,a potom na putu u bolnicu napad panike..vjerute prezivjelo se.. :roll:,..inace zivotni tempo mi je malo brzi,u avgustu cu napuniti 37god,a ponekad imam osjecaj kao da cu napuniti 67god...imam troje djece dvje kcerke gimnazijalke,jedna maturant i sina 10 god...radim u skoli i nesto privatno..od anksioznosti bolujem od 2000god,stanje je nekad podnosljivo,a ponekad,ma znate i sami.. :( ,pitanje za doktora Ivicu:da li je moguce ozdraviti od anksioznosti?i hvala na pitanju,fizicki sam relativno dobro,obzirom u kakvom stanju mi je auto...pozdrav za sve na forumu.. :D
pavlov
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Jan 17, 2008 4:07 pm

Post od pavlov »

Ljudi moji evo mene opet
Poslije svog stresa srece pocelo lupati i preskakati ali bas zestoko sad sam se prepala popila sa diazepan i cekam samo da pomogne
Paove aritmije za poluditi sve odam po kuci ali me panika para ruke led ledeni sta da radim dr Ivice savjet molim
gh_ns
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Jan 10, 2007 11:11 am

Post od gh_ns »

Pozdrav svima :) i da vam se pridruzim ...
Ja sam dobio te napade panike pre nekih dve godine. Da nije tih napada ne bi otkrio da imam probleme sa kičmom, pa mi spazam mišića vrata i vratnog dela kičme prouzrokovao one čudne vrtoglavice, koje mi postanu još čudnije kad me uhvati prpa, na šta se vezuju ona lupanja srca, preznojavanja, sušenje usta i ostale džidža bidže koje svi već vrlo dobro znate. Ali recimo ja nisam imao napade skoro godinu dana, a evo vratili se nezvani gosti pre nekih 5 dana. Doduše, sad znam šta je pa pokušam da kuliram ili zviznem dva persena :o ..
Uglavnom moja iskustva u savladavanju napada panike se ogledaju u po meni najbitnijoj stvari, a to je kretanje među ljudima. Na silu ponekad, jer sam imao zaista žestokih problema. Pročitao sam dosta postova ovde i vidim da većina ima problem da se otvori ka svojoj sredini. Ja mislim da je to greška. Mislim da svako od nas ima nekog kome može da se poveri i da ispriča sve. Mene su ortaci u napadima panike kulirali žestoko, što se ispostavilo kao skroz ok. Vide da mi nije dobro, ali postupaju samnom kao da se ništa ne dešava, i samim tim mene prođe. Smatram da okolina ima veliku ulogu u lečenju te napasti, kao i autosugestija. Btw daću vam primer od pre skoro godinu dana. Krenem sam automobilom za Požarevac (vidim da je dr. Ivica iz Požarevca, da sam to tada znao cimno bi ga :D ), odlučim se za, tada po mene, velik, ogroman korak. Uhvati me frka negde posle Bubanj Potoka, svratim do sledeće pumpe, našalim se sa prodavačicom i prođe. Sve je bilo ok kad sam stigao u Požarevac, ali kad sam se vraćao nazad pozli mi žestoko. I misli su mi bile iste kao i kod većine - "umreću negde na putu, ima da me strefi čuka" i vratim se u Požarevac, nađem hitnu, izmere mi pritisak 140/100 daju mi neku injekciju, popričaju malo samnom i ajmo nazad. Mislim da mi je to bio najduži put u životu do kuće. Ali naravoučenije priče je da sam posle toga bez problema išao kuda god sam hteo. Valjda sam probio čep.. ko zna..
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

@gh_ns:

Sledeci put kad krenete prema Pozarevcu, javite se. Idemo negde na kaficu ili sta vec pijete :)
pitanje za doktora Ivicu:da li je moguce ozdraviti od anksioznosti
Moguce je! :D
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
gh_ns
Novi član
Novi član

Post od gh_ns »

dr ivica napisao:@gh_ns:

Sledeci put kad krenete prema Pozarevcu, javite se. Idemo negde na kaficu ili sta vec pijete :)
Nema problema Doktore :) samo sam sad raskinuo tu romansu iz Vašeg grada :) pa me retko ima :). Isto važi za Novi Sad, kad god Vas put nanese, slobodno se javite.
A inače pohvale za rad službe Hitne medicine u Vašem gradu. Izuzetno su raspoloženi i spremni za svaku vrstu pomoći. Zadržao sam se kod njih više od pola sata jer su verovatno skontali o čemu je reč pa su pričali samnom. :).. I ima jedna slatka doktorica al sam zaboravio ime :D..

A zaboravio sam da napomenem ljudima koji se lavovski bore sa tim problemom. Znam iz mog okruženja ljude koji imaju napade panike i koji kapiraju da se napadi panike dešavaju samo ljudima slabe fizičke konstitucije ili ljudima koji se nisu nikad bavili sportom recimo. Moj primer vam je demanti svega :). Ja sam trenirao vaterpolo 10 godina, istovremeno sam učio i aikido, završio sam vojnu gimnaziju, radio u specijalnim snagama (72 spec brigadi), spavao pod vedrim nebom naše zemlje po , da izvinete, vukojebinama o kojima ni ne maštate da postoje, bio "čvrst i jak", mogao sam da pretrčim koliko god želim, uvek spreman, uvek utreniran ali nažalost ova boljka, kao i svaka druga, ne bira. Tako da zaista nema veze da li ste nekad bili "u fullu" ili ne. Možda će ova činjenica biti olakšavajuća okolnost za nekog ko se tripuje da je "možda trebao da se bavi sportom u mladosti" da bi izbegao to što mu se dešava. Ali samo pozitivno treba razmišljati, nismo jedini, ovaj forum je odličan i treba da postoji da, ako ništa drugo, razmenimo iskustva, pomognemo jedni drugima....
love
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Mar 18, 2008 8:17 pm

Post od love »

pozdrav za dr.Ivicu,lijepo je cuti da ima nade i lijeka...gh-ns,takodje i sa tobom se slazem,da covjek treba razgovarati o problemu...ja imam prijateljicu koja me saslusa,ali tesko je ljudima koji nemaju iste probleme da nas shvate...neizmjerno sam srecna i zahvalna ljudima koji su osmislili ovakve forume...pozdrav za sve... :D
pavlov
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Jan 17, 2008 4:07 pm

Post od pavlov »

Evo mene opet, sad su aritmije i lupanje srca maaaaaaaaaaalllo manje ali su jos tu
Pa ljudi sta je ovo srce mi tuce tako jako isto kao kad trcis vec sat ipo jos svako malo preskoci ja se uspanicim ruke ledene usta suva molim se da diazepan pomogne
U zadnjih nekolko dana piem vise kafe cak i kolu jer mi rastjera muku u zeldcu i veceras sa muzem lijepo napravim kadu pola sata sam lezala u kadi i mislila sam to ce me opustiti kad jos gore pocelo lupanje srca aritmije sta da radim Je li vi osjetite da srce brze lupa i preskace duze vrijeme ili ovo nije normalno ma isto kao da trcim a ja lezim
zola29
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Dec 20, 2007 4:21 pm

Post od zola29 »

gh_ns, ti si nam dopunio informacije , a svaka informacija je dobro dosla. Ja licno sam mislila da se treba vise baviti sa sportom, kako bi panika izostala.

Pavlov, hajde da ti prestanu te aritmije sto pre, dok Dr Ivica ne izadje u susret, sta ti licno mozes da preduzmes u tim trenucima. Meni nekako pomaze , ako mogu da se posvetim bar dvadeset minuta vezbi disanja , ali po nekad uzmem i lorazepam 05ml i tada me prodje za mozda pola sata.

Love, ja isto mislim da oni koji na neki nacin nisu bili u dodir sa panikom (izuzev Dr.) mogu da nas saslusaju , ali u sustini ne mogu razumeti kako se mi osecamo u tim trenucima.
Za drugarstvo i druzenje!!!
gh_ns
Novi član
Novi član

Post od gh_ns »

pavlov napisao:Evo mene opet, sad su aritmije i lupanje srca maaaaaaaaaaalllo manje ali su jos tu
Pa ljudi sta je ovo srce mi tuce tako jako isto kao kad trcis vec sat ipo jos svako malo preskoci ja se uspanicim ruke ledene usta suva molim se da diazepan pomogne
U zadnjih nekolko dana piem vise kafe cak i kolu jer mi rastjera muku u zeldcu i veceras sa muzem lijepo napravim kadu pola sata sam lezala u kadi i mislila sam to ce me opustiti kad jos gore pocelo lupanje srca aritmije sta da radim Je li vi osjetite da srce brze lupa i preskace duze vrijeme ili ovo nije normalno ma isto kao da trcim a ja lezim
Prema mom iskustvu, kapiram samo da ne misliš o tome. Što god više mislila, i opipavala sebi puls, srce će ti brže raditi. Ne misli o tome jednostavno probaj da se opustiš. Ili probaj da se poliješ hladnom vodom i sama sebe da pogledaš u ogledalo i kažeš da ti nije ništa. Teško jeste da ne misliš o tome, ali barem pokušaj. I zapamti da ti niko bolje ne može pomoći osim sama sebi. Ti si sebi i najbolji lek a istovremeno i najgora bolest u ovom slučaju. Kad jednog dana svi mi ovde shvatimo tu priču biće nam bolje. Prema tome, samo cool. I probaj manje kafa da piješ, ona ima kofeina i samo ti više podstiče rad srca. To je isto kao kad bi mi koji smo imali napade panike pili Red Bull ili Guaranu :o , samo bi još više izludeli. Znači, samo što manje tih koefinskih napitaka.
gh_ns
Novi član
Novi član

Post od gh_ns »

zola29 napisao:gh_ns, ti si nam dopunio informacije , a svaka informacija je dobro dosla. Ja licno sam mislila da se treba vise baviti sa sportom, kako bi panika izostala.

Pavlov, hajde da ti prestanu te aritmije sto pre, dok Dr Ivica ne izadje u susret, sta ti licno mozes da preduzmes u tim trenucima. Meni nekako pomaze , ako mogu da se posvetim bar dvadeset minuta vezbi disanja , ali po nekad uzmem i lorazepam 05ml i tada me prodje za mozda pola sata.

Love, ja isto mislim da oni koji na neki nacin nisu bili u dodir sa panikom (izuzev Dr.) mogu da nas saslusaju , ali u sustini ne mogu razumeti kako se mi osecamo u tim trenucima.
Možda si me pogrešno razumela, i ja sam za to da se više treba fizički aktivirati da bi panika bila što manje zastupljenija, ali sam samo napomenuo moje bavljenje sportom i svim i svačim, i da to nije preduslov da bi dobili-ili ne bi dobili to što imamo. Manje-više princip je isti sve su ostalo nijanse :)..
gh_ns
Novi član
Novi član

Post od gh_ns »

love napisao:pozdrav za dr.Ivicu,lijepo je cuti da ima nade i lijeka...gh-ns,takodje i sa tobom se slazem,da covjek treba razgovarati o problemu...ja imam prijateljicu koja me saslusa,ali tesko je ljudima koji nemaju iste probleme da nas shvate...neizmjerno sam srecna i zahvalna ljudima koji su osmislili ovakve forume...pozdrav za sve... :D
Lepi nadimku :) u pravu si da je njima teško da nas razumeju, ali sa druge strane ako je nekom stalo do nas on će nas razumeti, pa makar se to završilo na pukom "plakanju na ramenu". Ne znam kako je vama, ali meni je mnogo bolje kad nekom ispričam šta mi se dešava, sav taj teret mi nekako spadne i osećam se mnogo bolje. Uzdravlje mi bili svi ovde :)..
Korisnikov avatar
peniko
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Jan 11, 2008 2:38 am

Post od peniko »

Zola, ne mora da znaci ni to. Ja sam bio sportista od malena, igrao kosarku za mladje kategorije reprezentacije, posle toga se bavio planinarenjem, kasnije extremnim alpinizmom, a nakon toga i prezivljavanjem u prirodi. Sto se mene tice, napad panike imam samo kad lezim i razmisljam ili kad sam sam. Ukoliko su mi misli na bilo koji nacin okupirane necim drugim (ne znam, ali verujem da tu mogu da svrstam i sport) nema sanse da me strefi. Kada autobusom idem sam (sa svojim mislima), uvek mi je neprijatno, ali kada sam sa nekim, osecam s sasvim kul. Isto je i sa bilo kojom aktivnoscu koja mi okupira mozak. Bas nesto gajim nade da ce me sport izvuci iz anksioznosti koja vodi depresiji. Sebi ne mogu da dozvolim da se zavalim u kadu, pijem pivce, jedem kolace, slusam muziku i kuliram, bas iz razloga sto ostajem sa svojim mislima.
Prvi napad panike sam imao pre skoro godinu dana dok sam lezao i slusao muziku. Danas i pri samoj pomisli na pesmu koju sam tada slusao, osetim nelagodnost. Tek sam pre mozda tri meseca ponovo bio u stanju da legnem na krevet i pustim neki cd, a da sam pritom sam u kuci. Cini mi se da sam u tom momentu probio led. A pritom mi, ni kad mi je bilo najlosije, muzika nije smetala kada sam sa nekim u nekom kaficu.
Sve u svemu, izvalio sam da jedino razmisljanje o novom napadu panike, vodi novom napadu panike i to lancano. Primer: Pesacim sam uzbrdo. Najprirodnija stvar je da mi se ubrza puls. Kada mi se ubrza puls, ja razmisljam kako ce da mi pozli zato sto mi je puls ubrzan. Onda me uhvati panika i srusim se. Sa druge strane: Pesacim uzbrdo i neko je sa mnom. Pricamo o nekoj totalno osmoj stvari. Uopste ne razmisljam o pulsu zbog koga bi mi pozlilo. Izguram na vrh brda (doduse malo zadihan).
Poenta je samo naterati sebe da ne razmisljas o tome, ali ti i kad teras sebe da ne razmisljas o necemu da ti ne bi bilo lose, ustvari razmisljas bas o tome.
Poenta je u stvari razmisljati o bilo cemu drugom...
Pozz svima
Cogito ergo doleo....
gh_ns
Novi član
Novi član

Post od gh_ns »

E prijatelju upravo tako :). lepo si sve rekao :). ziv i zdrav bio.
Jasna60
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Sep 23, 2006 12:07 am

Post od Jasna60 »

Ej drustvo, meni je moj psiholog jednom rekao da je prilikom tih napada panike nas organizam ustvari zasticen, valjda zbog adrenalina, ako se dobro secam :P :P
Odgovori