Taebo je OK, mozete da ga vezbate, preporucena frekvenca do koje mozete ici - za vecinu: 220- godine zivota, pa onda 70% od toga - za tridesetogodisnjake, oko 130. Ali, cim osetite (ako osetite) preskoke, gusenje ili stezanje u gruidima, odmorite. Taebo ume da zavara...
Još jedan primjer prije 6 godina kad sam imao epizodu(okidač popularni) napad štalije da ponovo neopisujem kad sam bio ko zmaj 95 kg niđe salceta ehhhh, odem kod stručnjaka u bolnicu u Podgorici kod kardiologa. Sad desise zamislite gužva jad čekaju pacijenti, plus hiladu...da je sala za ergometriju odmah preko puta mene. Ulazi čovjek, poslije jedno pet minuta frka, gungula unutra....čovjek im umire na tredmilu??????
Uhhhh... Mogu samo da mislim kako su se osecali svi koji su cekali... Sta da se radi, desava se i to, mada ne bi smelo da se desi. Ja sam se uvek nervirao kako se kardiolozi nonsalantno upustaju u ergometriju posle infarkta kod pacijenata, ali to je uobicajeno, bez obzira na EKG promene, cak i bez obzira na dokazan promil umrlih u toku testa... Ne znam sta da kazem... Eto, na primer, primetio sam da se za ergotest trazi kalijum, ali niko ne gleda da li pacijent ima prosirene vene ili slicna stanja koja mogu da ukazu na tromboznu opasnost. Skoro moj pacijent radio test, ja ga pitam: "Pa jesu ti videli vene, cvorove i crnilo, nisu se plasili da se ne otkaci nesto sa tih zidova od tolikog hodanja?..." a on odgovara: "Ma nisu me ni pogledali, izmerili pritisak,skinuli do pojasa, nakacili elektrode i PESACI!...
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.