Tako je, bravo tarcika! Nema nista napolju sto je posebno lose za srce, kao da unutra ne moze da nas 'drmne". Ima jedna fenomenalna knjiga, ali je izasla u malom tirazu pre skoro desetak godina, prof. dr Ljubomir Eric je napisao "Panicni napadi". Ako mozete, pronadjite je svi. Ja sam imao dve kopije, ali mi maznuli pacijenti, dao sam im, a oni nisu vratil
Jelte, a jel imao neko strah od frizerske stolice? To je jos jedan znak prepoznavanja, posebno kod muskih, cim ode kod frizera, pa mu stave onaj plast oko rata, dobije utisak da ce da se ugusi, srce se ulupa i odmah ustaje, otkazuje sisanje i bezi glavom bez obzira. Ja sam to imao, ali sam u medjvremenu ocelavio, pa je problem resen
Mala tajna oko promene stila zivota, koja je obavezna u lecenju i podrazumeva promenu okruzenja i promenu aktivnosti: ja to nisam mogao da resim lako, nije bilo puno nacina, a drasticne promene ne volim. I tako, sta su - kako cu, odlucim da letim avionom... Svi koji su me znali, smejali se. "Ti ces u avion, pa ti ni u autobus ne ulazis". A ja zainat, popijem Ksalol, pa na Surcin. Pre toga sam, naravno, sredio vize i ostalo... I tako - posle dva ipo sata, eto mene u Londonu! (da ne pominjem da sam u avionu imao malo gusenje, bio par puta na ivici napada, ali sam preko Ksalola kos popio i pivo koje je besplatno - nemojte to da radite, ja sam lekar, a lekari su malo udareni, vi nemojte, molim vas!)... Bio sam tamo 10 dana na seminaru, ucio Engleze dziu dzicu i macevanje, nisam imao ni jedan napad, u letu tokom povratka sam uzivao kao da letim i svemirskom brodu, vratio sam se kao heroj - sam sebi heroj, a i po nekom od ostalih koji su me znali. I tako je sve krenulo. Promenite, dakle, okruzenje i aktivnosti. Postanite putnici. Neka vam i to bude cilj. Behavior terapija. Lepo, isplanirajte jedan mega-put (avion, Evropa, par dana, duhovna dekontaminacija), promenite prioritete u zivotu, iscedite odnekud tih 300 evra za let i dve-tri noci u najjeftinijem hotelu, pa da vidite! Za poslednje tri-cetiri godine ja se samo tako "lecim." Leteo sam sa suprugom u Prag i Moskvu, putovao brodom iz Italije u Hrvatsku, obisao pola Evrope busom i kolima, uzeo cak i neke medalje (viceprvak Evrope u japanskom macevanju)... Putovanja, sport, uzivanje u porodicnoj idili, predanost na poslu i glavu gore! Od panike ni "p".
... Ovih dana se spremam da idem u skolu za padobrance... Inace, visine se bojim vise nego svega, ne smem ni na terasi da se nagnem - a zivim na 2. spratu - ali sve racunam, jednom se zivi, neces bre Ivice da budes baba, idemo, pa kud puklo da puklo...!
CARPE DIEM!
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.