Za dr.Aleksandra: Aritmije-sport?

Deo Foruma rezervisan za sva Vaša pitanja iz sfere interne medicine, kardiologije, kardiohirurgije. Postavite pitanja našim stručnim saradnicima i pratite najnovija dešavanja kada su u pitanju prevencija, dijagnostika i lečenje oboljenja kardio-vaskularnog sistema.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
Dzordz
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Avg 01, 2005 11:31 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Za dr.Aleksandra: Aritmije-sport?

Post od Dzordz »

Obojkom sam se bavio aktivno 8 godina i pri tom nisam imao nikakvih srcanih problema. Pri prelasku u drugi klub, na sistematskom pregledu utvrdjene su mi aritmije srca tj. ekstrasistole. Od tada sam uradio seriju pregleda i testova koji su pokazivali: Holter- od 111.189 srcanih kontrakcija registrovano je 53.721 monotopnih VES retko kao pojedinacne, najcesce po dve ili cak tri u nizu. Test opterecenja: prilikom svakog opterecenja srca, manjeg ili veceg nebitno, ekstrasistole apsolutno iscezavaju a posle testa nakon 4 do 5 min mirovanja se ponovo pojavljuju. Ehokardiografski nalaz: Uredan. Laboratorijski nalaz: Uredan.
Konzilijum doktora iz BG me posle 3 dana ispitivanja pusta uz obrazlozenje: "Misljenja smo da se radi idiopatskoj komorskoj ekstrasistolnoj aritmiji koja ne zahteva medikamentnu terapiju. Mada nema apsolutnih kontradikcija za profesionalno bavljenje sportom savetujemo rekreativnu fizicku aktivnost i povremene kardioloske kontrole".
Na EKG-u od pre 15-tak dana uoceno je da ekstrasistole se malo redje pojavljuju i da ih nema vise u paru po dve ili tri.

Zakljucak: Aritmije se pojavljuju u fazi mirovanja, nikada nisam imao nikakvih smetnji niti sam sta osjecao, od 2003 (kada se sve to otkrilo) prestao sam aktivno da se bavim odbojkom i ne pijem nikakve lekove!!!

Sta dalje da radim? Sta cu sa odbojkom?
Odgovori