Ablacija srca
-
- Novi član
- Pridružio se: Uto Feb 12, 2008 2:20 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Ablacija srca
Bolujem od SVPT tahikardije od 17 godine sada imam 38. U Institutu Sremska Kamenica 08.02. mi je uradjena ablacija srca, za sada mi je stanje odlicno tahikardija je prestala ne uzimam vise antiaritmike i betablokatore. Javlja mi se povremeni bol i pecenje u grudima, receno mi je to normalan postoperativni tok koji neko oseti neko ne. Molila bi sve koji su radili ablaciju i zele da razmenjujemo dalji tok oporavka da mi se jave.
Samo je jedan kutak svemira koji sigurno mozete popraviti, a to ste vi sami.
-
- Novi član
- Pridružio se: Sre Mar 12, 2008 10:06 am
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
ablacija
Na zalost ja ti ne mogu odgovoriti ali bih volela da iskoristim ovu temu da postavim slicno pitanje. Naime moj tata boluje od aritmije absolute. Jedino sto predlazu lekari kao mogucu intervenciju koja bi ga izvadila iz aritmije je ablacija. Volela bih da mi neko objasni sta to tacno znaci i koje su prednosti i mane ove intervencije.
srce se sastoji od srcanog misica, fibroznog skeleta i sprovodnog sistema.
celije srcanog misica se kontrahuju kada prime nadrazaj koji se stvara u SA-cvoru (prirodnom pace-maeru) i prenosi celijama sprovodnog sistema kroz srcani misic pretkomora i komora izmedju kojih se bez postojanja sprovodnog sistema ne bi mogao preneti (zbog fibroznog skeleta).
kod obolelih od aritmija SA-cvor ne radi pravilno i impulsi se stvaraju na drugim mestima, u najnepovoljnijem slucaju pace-maker postaje cak i obicna misicna celija, ili dolazi do stvaranja aberantnih puteva signala tako da se srcani misic ne podrazuje kao sto bi trebalo.
pacijentima kojima lekovi - antiaritmici ne vrate srcani rad u prihvatljive okvire predlaze se ablacija, kod ventrikularnih tahikardija, atrijalnog flatera i fibrilacije, nodalnog ritma, aberantnih puteva, i nekih drugih dijagnoza.
ablacijom se deluje na delove srca koji su uzrok nepravilnog ritma, oni se iskljucuju iz sprovodnog sistema. tehnicki gledano, ablacija se moze vrsiti u sali za kateterizaciju kao neinvazivna, zatim invazivno ali najcesce sa manjim otvaranjem grudnog kosa nego kod ostalih operacija na srcu, i u nekim slucajevima postoje razne modifikovane procedure.
na oboleli deo srca se moze delovati strujom, laserskim zrakom, mikrotalasima, hladnocom.
celije srcanog misica se kontrahuju kada prime nadrazaj koji se stvara u SA-cvoru (prirodnom pace-maeru) i prenosi celijama sprovodnog sistema kroz srcani misic pretkomora i komora izmedju kojih se bez postojanja sprovodnog sistema ne bi mogao preneti (zbog fibroznog skeleta).
kod obolelih od aritmija SA-cvor ne radi pravilno i impulsi se stvaraju na drugim mestima, u najnepovoljnijem slucaju pace-maker postaje cak i obicna misicna celija, ili dolazi do stvaranja aberantnih puteva signala tako da se srcani misic ne podrazuje kao sto bi trebalo.
pacijentima kojima lekovi - antiaritmici ne vrate srcani rad u prihvatljive okvire predlaze se ablacija, kod ventrikularnih tahikardija, atrijalnog flatera i fibrilacije, nodalnog ritma, aberantnih puteva, i nekih drugih dijagnoza.
ablacijom se deluje na delove srca koji su uzrok nepravilnog ritma, oni se iskljucuju iz sprovodnog sistema. tehnicki gledano, ablacija se moze vrsiti u sali za kateterizaciju kao neinvazivna, zatim invazivno ali najcesce sa manjim otvaranjem grudnog kosa nego kod ostalih operacija na srcu, i u nekim slucajevima postoje razne modifikovane procedure.
na oboleli deo srca se moze delovati strujom, laserskim zrakom, mikrotalasima, hladnocom.
Sto se tice ablacije najbolje je da da odete do dedinja oni su najbolji za to.Ja lecim absolutu i sad su mi predlozili da tu operaciju ali to je vise kao hiruski zahvat jer se sve obavlja kroz venu sa kateterima.I kod njih dobijete napismeno sta se tacno radi,kako se radi i koje su moguce komplikacije.