u vezi abortusa, HITNO, iskustva, savjeti!

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Zaključana tema
pezza
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Apr 24, 2006 12:16 am

Post od pezza »

kaca 33 napisao: kako ovo lepo zvuci.... :lol: stvarno lepo zvuci ali kada smo svi zivi i zdravi i kada nam je sve potaman.Ali kada gledas oca koji umire od bolova zeleti mu da postoji i to vecno u cemu u bolovima??? A znam da mu spasa nema i da umire i znam da bi i on zeleo da mu neko skrati muke - pa ja mu i zelim sve najbolje da mu skratim muke koje ima.Da zavrsi svoj zivot u miru, da nestane tiho spokojno.
Е, па сад. Ту долазимо до разлике у вери.
Неко верује у догму (=истину) да је овај живот једина реалност, тј. да је човекова егзистенција нешто потпуно бесмислено, заправо једно ништа у суштини, пошто је само привремено. Други верују да је једино истинско постојање оно које нема краја.
Ови други су Хришћани. Они верују да је Бог створио свет и човека у њему да би живели, а не да би имали привид живота од пар десетина година и умрли. Та перспектива је доведена у питање отпадањем од Бога првих људи у историји, који су потражили извор бесмртности у материји, уместо у Ономе који је једини вечан, па једини има и могућност да некоме подари вечност. А то се остварује поновним упостављањем синовског (љубавног) односа са Богом, али који је слободан, не-наметнут. Ово последње значи да је потребна вера као израз слободе.

Да ли ти је познато да је Христос исцељивао болесне и васкрсавао мртве (види Свето писмо, Нови завет)? Да су то радили и апостоли (Његови ученици) уз помоћ вере и Имена Христовог? Да су то чинили разни свети људи током историје? Да постоје чудотворне иконе и чудотворне нетрулежне мошти (неиструлело тела светих људи)? Да је све што се десило са Христом, Његово страдање и васкрсење било записано у Старом завету 1100 година пре Христа?

Да је разлог рођења Сина Божијег као човека поправљање (реконструкција), обнављање односа човека са Богом Оцем, јер је порекло болести и смрти грех који се састоји у разбијању заједнице љубави са Богом као Извором живота, односно свега доброг? То обнављање односа је у исто време и спасење (од смрти), пошто је Бог извор живота. Међутим, последице греха (између осталог и на првом месту смрт) остају и поред спасења, али уз обећање свеопштег васкрсења свих покојника када по други пут дође. Као потврду и доказ овога, Христос чини ова чуда објашњавајући на који начин има и доказујући да Он има ту моћ, односно власт над животом и над смрћу, те да ако ко слободно хоће, може да и сам васкрсне и живи вечно (без бола, греха, зла, смрти). То "слободно хоће" се изражава животним ставом и опредељењем, односно самим начином живота и идентитетом који се везује се нешто што није пропадљиво и пролазно - за Бога.

Такође, најављено је да у том будућем веку, вечном животу, неће бити смрти, греха, зла, жалости и патње.

Према томе, ко верује (има поверења) у Бога, он зна да је бол нешто што је везано искључиво за овај садашњи живот, који тиме што је пролазан и не заслужује да се назове истинским животом, тј. неком постојаном вредношћу, реалношћу.
Међутим, овакав живот нам је дат управо да бисмо се у њему изградили за други, бољи. А суштински је важно да се самим живљењем и ставом према животу одредимо да ли желимо да живимо или не. Отуда је убиство грех, као и жеља да се умре. Не грех као прекршај некаквог закона (више пута сам узгред дефинисао појам греха као погрешан, промашени начин постојања) за који ћеш бити кажњен (Бог не кажњава), већ као "не вечном животу у заједници са Богом (који је једино тако и могућ)" и да вечној смрти, која се састоји у одсуству идентитета, љубави, признања, усамљености, душевном болу.
I jos nesto sto mi je sad zapalo za oko: kazes voleti ne znaci imati neku emociju prema nekome i bazirati odnos na tome :o to mi je malo cudno jer po meni i to znaci voleti uz ono zeleti drugom da on postoji i td.
Jedino ako pod tom emocijom ne podrazumevas fizicku privlacnost izmedju muskarca i zene tj. seks. Ali i tako ja pokazujem ljubav prema mom muzu i on prema meni i ne mislim da je to nesto lose. :D
То што сам рекао значи дословно да није емоција и сентимент носилац љубави, нити љубав, него је она компонента односа. Љубав је однос, понашање, делање, жртвовање за вољеног. Сентименталност не подразумева никакав однос, али може и треба да буде саставни део љубавног односа.
Физичка привлачност се другачије назива ерос. То је такође израз који значи љубав, тачније врсту љубави која је по својој природу привлачност и има циљ да уједињује различите јединке у заједницу љубави. Али то је грчка реч. Српски језик има само једну реч за љубав и сиромашнији је од грчког.
Slika U Srbiji se svake godine ubije 150.000-200.000 nerođenih beba... To je pravi prenatalni genocid... Slika
tanja milic
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Jun 08, 2008 7:47 pm

Post od tanja milic »

Zdravo svima!

Procitala sam svih 22 strana pre nego sto sam resila da se javim.

Prvo, slazem se da se tema malo oduzila i da nema veze s onim zbog cega ju je devojka otvorila, ali mozda nije lose prodiskutovati malo.

Potpuno se slazem sa devojkama i gospodjama koje kazu da je nase pravo da odlucujemo o svom telu i plodu svog tela. I da nismo duzne svakome da spasimo zivot, bilo davanjem bubrega, nosenjem tog nekoga u utrobi ili hranjenjem i izdrzavanjem.

I da, nikome pocetni meridijan ne prolazi kroz kicmu pa je njegov stav univerzalan i apsolutan, da moze reci sta je ispravno a sta ne, kada covek postaje covek.
Ja mislim da je u redu i da majka uspava svoje dete nakon sto ga rodi, ako shvati da ipak nije sposobna za ulogu majke. Naravno, nehumano bi bilo uciniti to tako da dete pati, da oseti bol, ali postoje nacini da se to uradi u snu. A bolje je za dete uspavati ga nego da ima majku koja ga ne zeli. Novorodjeno dete nije samostalno sposobno za zivot, a sta ako majka shvati da ne moze da ga izdrzava i hrani? Naravno, to ne bi trebalo da joj predje u naviku, ali jednom ako se desi, to je njena odluka.
Neki ljudi se zgrazaju na ovo, ali niko ne sme drugima da sudi, neka svako gleda svoja posla, niko nije pozvan da kaze sta je moralno a sta ne.
maminozlato
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Maj 15, 2008 3:22 pm

Post od maminozlato »

tanja milic napisao:Zdravo svima!

Ja mislim da je u redu i da majka uspava svoje dete nakon sto ga rodi, ako shvati da ipak nije sposobna za ulogu majke. Naravno, nehumano bi bilo uciniti to tako da dete pati, da oseti bol, ali postoje nacini da se to uradi u snu. ................................................................................................................... Naravno, to ne bi trebalo da joj predje u naviku, ali jednom ako se desi, to je njena odluka.
Da li ti mislis ozbiljno?????

Ja bih ljudima kao sto si ti zabranila da imaju decu ili pak oduzela decu ako ih vec imaju.

Svaki dalji komentar je izlisan.

Veoma strasno....
pezza
Aktivan član
Aktivan član

Post od pezza »

Ех, Тања, па нисам ја себи узео за право да некоме судим. Убиство нисам ја први осудио у историји.

Ако ћемо то да је убиство нешто апсолутно неприхватљиво да доведемо у питање, онда ја с правом морам да се забринем и за тебе и за остале који тако мисле, али и за себе и све остале који тако не мисле. Јер, ако је убиство легалан чин за креирање своје будућности, онда теби може да падне на памет и да мене, рецимо, ликвидираш ако бих ти се нашао на путу. :o

Треба ли подсећати да је тај фашистички и нацистички концепт у креирању друштва користио Хитлер покушавајући да очисти свет од Јевреја и Цигана, и да створи аријевску расу? Такође, ту су Менгелеови експерименти. Треба ли подсећати на феномен етничког чишћења као метода за прављење себи угодног животног амбијента?
Да се млади Хрвати одгајају уз песме типа "Уби Србина!"?

Убити на спавању?!?! То је опште место у литератури која описује мучко и кукавичко убиство. Чак је и по правилима часног ратовања нечасно убити у боју човека с леђа...

Страшно...
Slika U Srbiji se svake godine ubije 150.000-200.000 nerođenih beba... To je pravi prenatalni genocid... Slika
donka
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Feb 09, 2007 6:10 pm

Post od donka »

tanja milic napisao: I da nismo duzne svakome da spasimo zivot, bilo davanjem bubrega, nosenjem tog nekoga u utrobi ili hranjenjem i izdrzavanjem.
Za ovo poslednje gresis, zapravo roditelji jesu po zakonu duzni da hrane i izdrzavaju svoju rodjenu decu, osim ako se ne odreknu roditeljskih prava i samim tim duznosti. Onda ta duznost prelazi na staraoce ili usvojitelje. Pa nisu deca trolovi, sto da ih ne hranimo?

Slika
tanja milic napisao:Ja mislim da je u redu i da majka uspava svoje dete nakon sto ga rodi, ako shvati da ipak nije sposobna za ulogu majke. Naravno, nehumano bi bilo uciniti to tako da dete pati, da oseti bol, ali postoje nacini da se to uradi u snu. A bolje je za dete uspavati ga nego da ima majku koja ga ne zeli. Novorodjeno dete nije samostalno sposobno za zivot, a sta ako majka shvati da ne moze da ga izdrzava i hrani? Naravno, to ne bi trebalo da joj predje u naviku, ali jednom ako se desi, to je njena odluka.
Sva sreca pa je abortus legalan, te za ovim nema potrebe. Ili ako se neko kasno seti da ne moze da podize dete, postoji usvajanje.
tanja milic
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Jun 08, 2008 7:47 pm

Post od tanja milic »

donka napisao: Za ovo poslednje gresis, zapravo roditelji jesu po zakonu duzni da hrane i izdrzavaju svoju rodjenu decu, osim ako se ne odreknu roditeljskih prava i samim tim duznosti.
Sva sreca pa je abortus legalan, te za ovim nema potrebe. Ili ako se neko kasno seti da ne moze da podize dete, postoji usvajanje.
Pa ti govoris samo o zakonu, sta su roditelji duzni po zakonu, sta je legalno a sta ne. A da smo u drzavi u kojoj jeste legalno ubiti novorodjeno dete, onda bi sve bilo drugacije, ili sta? Mozda i to nekad bude... Nekad ni abortus nije bio legalan.
Usvajanje postoji uvek kao opcija, i dok zena po zakonu ima pravo da se ocisti...
donka
Aktivan član
Aktivan član

Post od donka »

tanja milic napisao: Pa ti govoris samo o zakonu, sta su roditelji duzni po zakonu, sta je legalno a sta ne. A da smo u drzavi u kojoj jeste legalno ubiti novorodjeno dete, onda bi sve bilo drugacije, ili sta? Mozda i to nekad bude... Nekad ni abortus nije bio legalan.
Usvajanje postoji uvek kao opcija, i dok zena po zakonu ima pravo da se ocisti...
Pa naravno da govorim samo o zakonu, svako ima svoje misljenje i kakvo je ono mene se ne tice, mene licno se tice samo kakav je zakon i da li on stiti ili narusava moja licna prava i slobode. Izmedju ostalog, pravo na telesni integritet, iz koga se izvodi pravo na abortus.

Ti recimo, za tu ideju o infanticidu nemas uporiste ni u jednom ljudskom pravu, i zbog toga je infanticid protivzakonit.
pezza
Aktivan član
Aktivan član

Post od pezza »

donka napisao:Sva sreca pa je abortus legalan,
Што не значи и да је у реду.

У Америци је потпуно законито и легално да убијеш некога ко ти је ушао на твој посед и то без повода и упозорења. Једноставно, ти си власник његовог живота кад је на твојој територији...
Кад се сетим свог детињства и колико пута сам прескакао ограду и улазио у двориште по лопту која би тамо случајно одлетела, сетим се и бабе која ме је псовала и жалила што нису и код нас амерички закони "да ме слатко избуши", а све због њених мушкатли и ружа.
Ili ako se neko kasno seti da ne moze da podize dete, postoji usvajanje.
Ово је већ ОК :wink:
kaca 33
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Okt 21, 2006 9:58 pm

Post od kaca 33 »

Boze Tanja ti si stvarno prolupala :o Ja rekoh za pezzu da mi je nesto cudan a ono ti si cudnija izgleda od svih! Sa tim "humanim ubijanjem dece" si stvarno preterala :o
Strasno kakvih nas sve ima...
I kako ti dajes takav primer tako hladno...devojko/zeno leci se moj ti je savet, na vreme.
pezza
Aktivan član
Aktivan član

Post od pezza »

donka napisao: mene licno se tice samo kakav je zakon i da li on stiti ili narusava moja licna prava i slobode. Izmedju ostalog, pravo na telesni integritet, iz koga se izvodi pravo na abortus.
Слажем се! Ембрион и фетус су људска бића у пренаталном периоду свог живота. Имају све посебно у односу на мајку, чак и другу крвну групу и јединствени генетски материјал и јединствене отиске прстију! Да не говорим сад и о души, односно личности, већ сам много рекао, али изгледа зиду.

Како се онда из тога изводи право на абортус? То је чиста контрадикција!
kaca 33
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Okt 21, 2006 9:58 pm

Post od kaca 33 »

Jao bre pezzo o kakvoj licnosti embriona pricas? Jesi u pravu da ne treba raditi abortus ni u kom stadijumu ali i mi izgleda govorimo zidu, ako ga zena nece!!? Nece ga razumes, nece da ga rodi, ne zeli ga u svom stomaku ni da raste ni da se razvija, dozivljava ga kao nesto sto joj ne treba,visak, problem...ne znam vise kako da ti to objasnim... :-? i zna da ga ubija i ne zeli da shvati to o cemu ti pricas.Sta onda, ili ce to da se radi kao pre pa ce amateri da rade taj posao sa svim komplikacijama ili ce da se odredi taj period kada je krajnji rok da se abortus odradi. Izabrati od dva zla manje eto o tome se radi.
Ali eto ti si neki profesor pa bi trebalo da sakupis istomisljenike i da krenete u kampanju ali pre svega obrazovanja mladih da ne bi dolazilo do abortusa. Problem treba resavati pre nego se to desi a ne kada se vec desilo nazivajte ih ubicama i sl.Pomozi ti zenama kada se vec toliko dzapas oko tog abortusa da nesto nauce posto vec sebe smatras ispravnim i pomozi im da prihvate i savladaju problem u kome su.Najlakse je sa strane gledati i reci tebi se divim a tebi ne.
donka
Aktivan član
Aktivan član

Post od donka »

pezza napisao:Слажем се! Ембрион и фетус су људска бића у пренаталном периоду свог живота. Имају све посебно у односу на мајку, чак и другу крвну групу и јединствени генетски материјал и јединствене отиске прстију! Да не говорим сад и о души, односно личности, већ сам много рекао, али изгледа зиду.

Како се онда из тога изводи право на абортус? То је чиста контрадикција!
Ta ne objasnih li dosad? :wink:

Pravo na telesni integritet je razlog zbog cega zakon ne sme da naredi coveku da iskoristi svoje telo ili neki organ da spase zivot drugom coveku.

Abortus ne bi bio legalan kad bi postojala procedura da se fetus ili cak i embrion u ranoj trudnoci otkloni iz tela bioloske majke i presadi u telo druge zene koja zeli da usvoji to dete, ili da se odrzi u zivotu pomocu nekih aparata poput inkubatora (vestacke materice). Dok takva procedura ne postoji, nijedna zena se ne moze naterati da svoje telo stavi u sluzbu spasavanja zivota fetusa, kao sto se ne moze naterati da stavi svoje telo u sluzbu spasavanja zivota bilo kog coveka.
pezza
Aktivan član
Aktivan član

Post od pezza »

kaca 33 napisao:Jao bre pezzo o kakvoj licnosti embriona pricas? Jesi u pravu da ne treba raditi abortus ni u kom stadijumu ali i mi izgleda govorimo zidu, ako ga zena nece!!? Nece ga razumes, nece da ga rodi, ne zeli ga u svom stomaku ni da raste ni da se razvija, dozivljava ga kao nesto sto joj ne treba,visak, problem...ne znam vise kako da ti to objasnim... :-? i zna da ga ubija i ne zeli da shvati to o cemu ti pricas.Sta onda, ili ce to da se radi kao pre pa ce amateri da rade taj posao sa svim komplikacijama ili ce da se odredi taj period kada je krajnji rok da se abortus odradi. Izabrati od dva zla manje eto o tome se radi.
Па, знам ја то, а знам и да многе и многи нису свесне/и шта раде или шта би да ураде.
Ali eto ti si neki profesor pa bi trebalo da sakupis istomisljenike i da krenete u kampanju ali pre svega obrazovanja mladih da ne bi dolazilo do abortusa. Problem treba resavati pre nego se to desi a ne kada se vec desilo nazivajte ih ubicama i sl.Pomozi ti zenama kada se vec toliko dzapas oko tog abortusa da nesto nauce posto vec sebe smatras ispravnim i pomozi im da prihvate i savladaju problem u kome su.Najlakse je sa strane gledati i reci tebi se divim a tebi ne.
Па, ја то и радим. Само, наравно да никога не могу, а и не желим да натерам ни на шта. Могу само да информишем некога ко није информисан и тако дам свој допринос. Остало је на њему/њој...
fridakahlo
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Mar 05, 2008 11:38 pm

Post od fridakahlo »

tanja milic napisao:Zdravo svima!

Procitala sam svih 22 strana pre nego sto sam resila da se javim.

Prvo, slazem se da se tema malo oduzila i da nema veze s onim zbog cega ju je devojka otvorila, ali mozda nije lose prodiskutovati malo.

Potpuno se slazem sa devojkama i gospodjama koje kazu da je nase pravo da odlucujemo o svom telu i plodu svog tela. I da nismo duzne svakome da spasimo zivot, bilo davanjem bubrega, nosenjem tog nekoga u utrobi ili hranjenjem i izdrzavanjem.

I da, nikome pocetni meridijan ne prolazi kroz kicmu pa je njegov stav univerzalan i apsolutan, da moze reci sta je ispravno a sta ne, kada covek postaje covek.
Ja mislim da je u redu i da majka uspava svoje dete nakon sto ga rodi, ako shvati da ipak nije sposobna za ulogu majke. Naravno, nehumano bi bilo uciniti to tako da dete pati, da oseti bol, ali postoje nacini da se to uradi u snu. A bolje je za dete uspavati ga nego da ima majku koja ga ne zeli. Novorodjeno dete nije samostalno sposobno za zivot, a sta ako majka shvati da ne moze da ga izdrzava i hrani? Naravno, to ne bi trebalo da joj predje u naviku, ali jednom ako se desi, to je njena odluka.
Neki ljudi se zgrazaju na ovo, ali niko ne sme drugima da sudi, neka svako gleda svoja posla, niko nije pozvan da kaze sta je moralno a sta ne.
Pogodila si jednu jedinu stvar> ljudi se zgrazhavaju !!

ovakvu boleshtinu nisam u svom zhivotu chula....

Ja nisam protiv abortusa, ali ovo je vrhunac gadosti....ovo jeste zhivo bicje.

I psa je skandalozno uspavati, ukoliko nije u uzhasnim bolovima a kamoli bebicu....

Mislim da posle 9 meseci zajednishtva, samo monstrum od majke bi mogao da uradi tako neshto, pa ni monstrum...
pezza
Aktivan član
Aktivan član

Post od pezza »

fridakahlo napisao:Ja nisam protiv abortusa, ali ovo je vrhunac gadosti....ovo jeste zhivo bicje.

I psa je skandalozno uspavati, ukoliko nije u uzhasnim bolovima a kamoli bebicu....

Mislim da posle 9 meseci zajednishtva, samo monstrum od majke bi mogao da uradi tako neshto, pa ni monstrum...
http://www.youtube.com/watch?v=UGOXQRcAFrs
Zaključana tema