u vezi abortusa, HITNO, iskustva, savjeti!

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Zaključana tema
pezza
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Apr 24, 2006 12:16 am

Post od pezza »

Donka,
Ostao sam dužan odgovor na tvoj prethodni post. Ne stižem sve...

Ne osudjujem in vitro oplodnju (već sam nešto rekao o tome ranije), ali osudjujem bacanje u smeće "viška", eksperimentisanje na embrionima, kao i proizvodnju istih radi matičnih ćelija.
Zaključak koji si izvela iz ove premise je dalje potpuno proizvoljan:
Žene koje pokušavaju veštačku oplodnju nisu nemoralne, jer prosto taj metod nije nemoralan, već samo drugačiji način da se do začeća dođe i da ljubavni par dobije i plod ljubavi u vidu novog bića. A, često nisu ni svesne da se tu desetak embriona baci ili šta već.
Moguće je bez problema dogovoriti se sa lekarom koji vodi slučaj, da se oplodi jedna jajna ćelija. Jeste da se time smanjuje verovatnoća uspešnosti začeća, odnosno povećava trošak u evrima za ponavljanje postupka, ali šta ćemo, opet je sve stvar izbora egoizma i komformizma u životu na nečovečan način, ili čovečnost uz malo muke. Tu je pitanje za koliko smo spremni da se prodamo, odnosno svoj obraz? Da li humanost košta 1000, 2000 evra, i da li uopšte košta, na kraju krajeva?

Povodom tih žena koje su opravdavale čedomorstvo kada je u pitanju defektan plod u ma kom smislu, mogu da kažem da je moj i stav Crkve da je to pogrešno i licemerno, baš kao što i tvoj sud kaže. Dakle, tu se slažemo.
Ja ne bih ubio dete ni po koju cenu, ma koliko bolesno bilo (zato još jednom pozdravljam maminozlato i njenu Oljicu) i ne delim decu na više i manje vrednu, sačuvaj Bože.
Upravo čitava moja priča na ovom forumu i ima tu poentu - da svako ima pravo na život, i da niko nema pravo da mu to uskrati, pa makar je on i samo nerođena beba.
Isto važi i za problem autanazije. Princip je isti.

Budizam ima dosta dobrih detalja (npr. primena priče o "srednjem putu" na sve, iliti umerenost i trezvenost u Hrišćanstvu), ali je suština učenja Sidarte Gautame Bude prezrenje života i težnja ka apsolutnom bekstvu iz života u Nirvanu (ništavilo) usled Budinog razočaranja u život. Kako onda da govorimo o svetinji života u budizmu? To je religija metafizičkog samoubistva.

Sa druge strane, hrišćansko učenje o večnom životu i apsolutnoj afirmaciji svakog čoveka kao originalne ličnosti, nekoga ko je jedinstven i neponovljiv za ostale (za razliku od budizma u kome se teži stapanju i rastakanju u jedno veliko NIŠTA - da podsetim da se čitavo čovečanstvo buni protiv depersonalizacije i pretvaranja ljudske ličnosti u običan broj, depersonalizacije koja je prisutna u svakom totalitarističkom sistemu - kao npr. komunizmu, fašizmu, etc. Ko god je čitao Kafkin Proces, slušao The Wall od Pink Floyda i još gledao spot, osetio svu nemoć u bivanju običnim građaninom koji se ništa ne pita, a sve mora da plati, pred birokratijom, itd. zna o čemu pričam). Kao ilustraciju ovog o hrišćanskom učenju dovoljno je pomenuti da je Vaskrsenje Hristovo najveći hrišćanski praznik upravo zbog toga što je ono zalog i garant da je moguće pobediti najvećeg "neprijatelja" čovečanstva i uopšte sveta, a to je smrt.
Dakle, Hrišćanstvo je vera u život! :D

Iz ovog razloga, između ostalih, je život svetinja za hrišćane, i to ne isključuje životinje iz čitave priče. Štaviše, po učenju Crkve, čovek je slovesno biće (slovo, na staroslovenskim jezicima, uključujući i srpsku redakciju, znači isto što i "logos" na grčkom, "reč" na srpskom, a Logosom se u Svetom Pismu naziva Isus Hristos, Sin Božiji), a to ima veze sa načinom stvaranja čoveka - "po liku i obličju", što znači da je čovek stvoren kao slobodno, razumno i biće koje jeste i treba da postane nalik Bogu kroz proces oboženja. Zadatak koji je čovek dobio od Boga jeste da čitav svet (sa sve životinjama, biljkama, zgradama, planetama i zvezdama...) uvede u zajednicu ljubavi sa Bogom kao Životodavcem i da na taj način svet sa svojim načalnikom - čovekom postane večan. To je jedina ontologija i jedina perspektiva ovog sveta, budući da je po prirodi sklon propadanju.
U tom smislu, nikakvo ubijanje radi ubijanja i kad su životinje u pitanju nije blagosloveno i predstavlja greh, tačnije opredeljenost ne za život, nego za smrt.. Isto važi i za svu prirodu, živu i neživu. Uništavanje bilo čega je protivno životu, protivno liku Božijem u čoveku, liku koji je kreativan a ne destruktivan, pa je prema tome greh (=pogrešno, ne potvrđuje postojanje i život, nego ga poništava i uništava).
E, sad, što se tiče jedenja životinja, to je stvar lanca ishrane i radi hrane je opravdano ubiti životinju, što predstavlja snishodjenje našim ljudskim slabostima kao što je glad. Ali iz obesti, sporta, gneva ili bilo čega drugog - ne!
Ipak, potrebno je naglasiti i da je nemoguće porediti, odnosno poistovetiti životinju sa čovekom. Ma na kakvom nivou inteligencije životinja bila, nije slovesno biće i nema slobodu (osnovni kvalitet koji jedna ličnost mora da ima da bi bila ličnost), već živi po nagonima i instiktima i ne može drugačije. Čovek može, ako hoće, da se izdigne iznad ovakvog načina postojanja i time ostvaruje zadato - svoju slobodu. Kod životinje to nije moguće. Ona će uvek biti životinja (biće bez ličnosne slobode)... što ne znači da njen život nije vredan i da hrišćani ne vole životinje, naprotiv! Hrišćani su pozvani da vole sve i svakoga, i ko ne radi tako, greši.
Zato je slučaj takav da je bilo svetitelja hrišćanskih kojima su se lavovi i medvedi umiljavali ili čak živeli sa njima. O pticama da ne govorimo, to je uobičajeno. Tako je po Predanju bilo i u Adamovo i Evino vreme. Čovek je bio prijatelj sa životinjama i on je sve do jedne voleo, što se pokazuje kroz njegovo davanje imena svakoj životinji.

Što se tiče filma silentscream, ja ne mogu znati da li je dr preuveličavao, i ako je nešto slagano, svakako im ne služi za čast i slažem se s tobom da bi se time prljala sama ideja borbe za život, a protiv abortusa, ali mogu znati da je drobljenje glave fetusa fakat prilikom kiretaže kada je glava deteta prevelika (MADA NISAM baš SIGURAN DA LAŽU kako ti tvrdiš. Tražio sam po internetu i nailazio na * SPAM * koji potvrđuju njihovu priču o izgledu 12-nedeljnog fetusa. Čak i druge snimke poput ovih ovde http://www.medicacentar.info/3D-4D-ultrazvuk.htm ). Meni je to, taj fakat nešto što je bitno. I monstruozno. Ajde da se pozabavimo time.

P.S. To za sisaljku i plodovu vodu je i meni palo na pamet kada sam gledao, da je možda razlog "bežanja", i prihvatam takvu mogućnost. Ponovo sam pogledao da proverim nešto i uverio se da je na početku snimka, kada objašnjava kako izgleda sisaljka preko ultrazvuka, koja prodire kroz cerviks, zapravo on usporen, da bi kasnije pustili da ide normalnom brzinom do pred kraj. (Voleo bih da mi proslediš kritiku filma, tj. mesto gde se nalazi kritika i ko su autori, pa da pogledam, ako nije problem.)
Ipak ne isključujem i elemenat koji ti previdjaš, a ja naglašavam, a to je duševni bol. On nije isključivo vezan za senzitivnost nervnih vlakana.
Slika U Srbiji se svake godine ubije 150.000-200.000 nerođenih beba... To je pravi prenatalni genocid... Slika
pezza
Aktivan član
Aktivan član

Post od pezza »

Evo, sada nadjoh i ovo:

"До краја шесте недеље од зачећа, мозак емитује таласе који се могу регистровати помоћу електроенцефалограма (ЕЕГ). Стетоскопом се могу чути откуцаји дечјег срца. Већ сада нерођено дете осећа бол! Такође почиње очвршћивање костију."
Slika
Slika U Srbiji se svake godine ubije 150.000-200.000 nerođenih beba... To je pravi prenatalni genocid... Slika
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od tamaraft »

pa?
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
donka
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Feb 09, 2007 6:10 pm

Post od donka »

Pezzo, kao sto rekoh, tvoje misljenje deli veoma mali broj ljudi, i postoji razlog za to, a to je da su implikacije takvog nacina razmisljanja potpuno necovecne.

1) Zrtve incesta i silovanja morale bi da radjaju decu zacetu tokom tog zlocina, makar imale i 13 godina
2) Bile bi radjane bebe za koje se vec mesecima znalo da ce poziveti samo par dana u bolu i agoniji i onda umreti, zbog teskih urodjenih telesnih nedostataka
3) Ogroman broj ljudi koji ne moze da priusti 6-7 postupaka (ili koliko vec) in vitro oplodnje ostao bi bez dece (da ne pominjem sta se sve radi zenskom telu u celom tom procesu, pogledaj temu "Donacija jajnih celija/ povisen FSH/ smanjenja rezerva jaja" ako te to interesuje)
4) Roditelji cija deca ostanu nepokretna zbog povrede ili bolesti morali bi da se odreknu nade da ce ona ikada ponovo prohodati

a sve to jer neko neizdiferenciran grozd od nekoliko celija sa 46 hromozoma sa ljudskim genetskim materijalom u jedru smatra covekom.

Lose sam izabrala reci u svom primeru o budizmu, svetinja zivota jeste hriscanska ideja (ma koliko se nekonsekventno sprovodi - da li je SPC vec osudila pokolj u Srebrenici, ili se na to jos ceka, ili nema nameru to da uradi uopste? Ja doduse slusam samo Bozicne poslanice, abortus se u njima pominje non-stop, a Srebrenica nikako). Razlog sto budisti ne ubijaju zivotinje je samilost, i da bi bilo sto manje patnje u svetu. Slazem se, moras ubiti zivotinju radi hrane, da bi preziveo (ljudi su jeli i leseve drugih ljudi da bi preziveli); ali narocito danas, izbor hrane je tako veliki da ljudi komotno mogu da zive i bez zivotinjskog mesa.

Glava fetusa jeste velika u drugom trimestru, i zato se tada koriste drugacije metode abortusa, ukljucujuci i kljesta koja doktor pokazuje u filmu; medjutim, za tim nema potrebe u prvom trimestru i abortus pomocu vakuum aspiracije moze se izvoditi sve do 14. nedelje. Stavise, ako dodje do spontanog pobacaja u prvom trimestru, on se odvija kao menstruacija (bez sirenja grlica materice). Sudeci po modelu koji doktor pokazuje u tom filmu, pobacaj u 12. nedelji licio bi na porodjaj, i to sa znacajnim otvaranjem grlica.

Fetus u 7. nedelji ima oformljene nervne zavrsetke, medjutim to nije dovoljno da bi se osetio bol. Za to je potrebno da imamo razvijenu koru velikog mozga i sistem prenosa nervnog impulsa od nervnog zavrsetka do kore. Nervni sistem je rudimentaran na tom stupnju razvoja, i ta veza izmedju njegovih delova jos ne postoji.

Kritiku filma sam nasla ovde; sudeci po institucijama sa kojih su ti lekari i profesori, njiove reci imaju tezinu.
maminozlato
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Maj 15, 2008 3:22 pm

Post od maminozlato »

Svi ste u pravu kada stvar gledate iz svog ugla, ali se Donka ne slazem sa tobom kada kazes:

"...sudeci po institucijama sa kojih su ti lekari i profesori, njiove reci imaju tezinu."

Ima i kod nas eminenthih strucnjaka, koji u mojim ocima ne vrede ni pola nule.
Drugi dan nakon porodjaja, sedim u kancelariji izuzetno poznatog ginekologa za karcinome, njemu nije jasno zasto ja "JOS UVEK" placem. "E da smo znali da nosis Dauna, ja bi se pobrinuo za sve, cak da si dosla i u 8 mesecu. Ja bi sredio papire sa Beogradom, dobio odobrenje za indukovani porodjaj, i sve bi sredio, a ne ovako..." Znaci izazvali bi porodjaj u 8. mesecu, kada moja beba vec samostalno dise. Zanima me kako bi se on to pobrinuo za moju bebu?!?!?!!? Ugusio je, predozirao je lekovima za smirenje ili jos nesto gore?!?!??!?!
pezza
Aktivan član
Aktivan član

Post od pezza »

Samo sam malo preleteo preko stranice koju si ostavila. Nemam trenutno vremena. Proučiću je detaljnije kasnije...
Samo ću da odmah kritikujem nešto što mi je upalo u oči, a to je da se zdravlje žene stavlja na prvo mesto u tekstu, odnosno da se u njemu kritikuje nedostatak pažnje obraćene na ženu, koja abortira i na "njene potrebe".
Ovo je zaista veliki problem i opet vraća na moju poentu, koju većina previđa.
Dakle, uopšte se ne dovodi u pitanje pažnja i vrednost "majke", koja hoće da ubije svoje dete. Njen život je podjednako važan. Protivnici čedomorstva podjednako ukazuju na posledice koje ima i žena koja abortira. Međutim, ovde je u pitanju ubistvo deteta, a ne majke! Dete je to koje je žrtva par excellence u ovom slučaju. Njega ubijaju, a "majka" je inicijator (mada često i "otac").

Dakle, opet egoizam i komformizam na prvom mestu (šifra: nisam se nauživala/o u životu, i porodicu i odgajanje dece smatram za nužno zlo u životu, pa ću zato da ubijem dete koje se začelo u mojoj utrobi)
donka napisao:implikacije takvog nacina razmisljanja potpuno necovecne.
Kako, pobogu?
Zar je odbrana prava na život nečovečna?! :o

Već sam govorio o tome da su razlozi da se radjanje po svaku cenu (osim ako nije ugrožen život majke) "nečovečni" ljudima koji su robovi samoživosti i prema tome krajnje surovosti i beskrupuloznosti, koja, da, implicira monstruoznu ideju da će ubistvom drugoga meni da svane...
donka napisao:1) Zrtve incesta i silovanja morale bi da radjaju decu zacetu tokom tog zlocina, makar imale i 13 godina
2) Bile bi radjane bebe za koje se vec mesecima znalo da ce poziveti samo par dana u bolu i agoniji i onda umreti, zbog teskih urodjenih telesnih nedostataka
3) Ogroman broj ljudi koji ne moze da priusti 6-7 postupaka (ili koliko vec) in vitro oplodnje ostao bi bez dece (da ne pominjem sta se sve radi zenskom telu u celom tom procesu, pogledaj temu "Donacija jajnih celija/ povisen FSH/ smanjenja rezerva jaja" ako te to interesuje)
4) Roditelji cija deca ostanu nepokretna zbog povrede ili bolesti morali bi da se odreknu nade da ce ona ikada ponovo prohodati
1) Naravno. Kakvo je, takvo je, moje je, i dogodilo mi se, makar i u 13-oj godini. Zar se uopšte može smisliti razlog za ubistvo, osim ako nije u pitanju odbrana nečijeg života?
2) Pa, ja ne znam ni koliko ću ja živeti. Možda umrem za 5 minuta. Kakav je to argument? Zar zbog toga biti ubica?
3) Znam bar 15 parova koji pokušavaju veštačku oplodnju. Neki su imućni, a neki nisu. U svakom slučaju, ne moraju svi ni da imaju decu. To nije prevashodni cilj u životu. Neki su se odlučili za usvajanje. Šta ćemo sa tom decom? I njima trebaju roditelji. Verovatno zato Bog i dopušta čitavu situaciju sa nemogućnosšću imanja sopstvene dece.
4) Ovo ne razumem.

To za Srebrenicu ne znam treba li ovde komentarisati. Čovek koji se trudi da pozna istinu, uvek će pažljivo i uzdržano analizirati razna i različita mišljenja, kako od svedoka, tako i od stručnjaka i autoriteta među istoričarima, političarima, tolozima i sl.
A ako su Mirko Đorđević, Nataša Kandić i Žene u crnom stručnjaci i autoriteti na osnovu čijih trućanja ja treba da dozvolim mržnju u svom srcu ma prema kome, onda sam ja Džon Vejn.

Da, Crkva je javno milion puta osudila svaki zločin, na svakoj strani, ali ljudi koji osuđuju samo one na koje im ukažu ovi gore pomenuti autoriteti, su više nego sektivno moralni, i očigledno im nije stalo da se informišu
pezza
Aktivan član
Aktivan član

Post od pezza »

Абортус и његове тајне

izvor: Sajt studenata medicine Medicinskog fakulteta u Beogradu
http://www.medicinari.com/abortus.html

У раду Љубице Милошевић, Јасмине Диковић и осталих, под називом: „Артефицијални абортус - метод контрацепције или нужно зло“; праћени су број артефицијалних побачаја, број спонтаних побачаја, број порођаја и број прегледа у периоду од 1990-2003, у Диспанзеру за жене и Заводу за здравствену заштиту Тимок-Зајечар, у циљу коришћења модерних контрацептивних средстава жена герминативног доба. Резултати овог истраживања показали су да се, у том центру, изврши више абортуса него порођаја, да је женама то основни метод контрацепције. Чак је изражена сумња, да је број абортуса и већи због тешкоћа у пријављивању, постојања приватних гинеколошких амбуланти и различитог класификовања побачаја. Не би требало да сумњамо, да би слични или још погубнији резултати били и у осталим центрима у Србији, када би се овакво испитивање извршило.

Како је артефицијални абортус, постао доминантан метод контроле рађања код жена герминативног доба?

I Артефицијални абортус

II Компликације абортуса

III Ефекти абортуса на будуће трудноће

I Артефицијални абортус

Абортус или побачај је прекид трудноће чије трајање није оспособило фетус за живот изван материце. Артефицијални абортус је побачај код којег се намерно, насилно, вештачки прекида трудноћа.

Прекид трудноће врши се киретажом или вакуум-аспирацијом, до краја трећег месеца интраутериног живота плода.

Под појмом киретаже подразумева се акушерска техника којом се киретом кида и извлачи део по део плода. У случају да је детиња глава превелика, а обично јесте, она се посебним апаратом ломи, па се садржај лобањске дупље и смрскане кости извлаче апаратом за сукцију (исисавањем).

Кад је трудноћа старија од три месеца, прекид се врши оперативно (најчешће царским резом) или провокацијом материчних контракција (инјекцијом простагландина).

Након што се дете роди, оно се оставља да умре. Велики број ове деце може да дише, па чак и да плаче.

Прекид одмакле трудноће врши се и убризгавањем хипертоничног раствора NaCl у амнионску шупљину.

Многа деца преживљавају ову процедуру. Случај Gianna-e Jessen ( на слици ) сведочи о томе. Над њом је покушан абортус сланим раствором, али она је преживела. Једна од сестара у болници ју је спасла неминовне смрти и дала на усвајање једној породици. Ова жена данас путује целим светом и сведочи личним примером о достојанству нерођене деце.

Slika

Такође, прекид одмакле трудноће у одређеним случајевима се може вршити на следећи начин:

Започиње механичком дилатацијом грлића материце, на коју се може надовезати нека од ембриотомија (перфорација главице, декапитација..).

Да поближе појасним.

Перфорација главице је акушерска операција при којој се проваљивањем главице, кроз отвор на зиду лобање, одстрањује њен садржај и тиме се смањује обим и запремина главице, те омогућава лакши пролаз плода кроз порођајни канал.

Декапитација плода је акушерска операција при којој се пресецањем врата, одваја труп од главице плода и тиме омогућава брзо и сигурно довршење порођаја. И, наравно, увек је могуће извршити перфорацију главице након извршене декапитације плода.

Крајњи исход ових захвата можете видети на следећим сликама.

Slika Slika Slika Slika Slika Slika Slika Slika Slika Slika Slika Slika

Није на одмет споменути и пилулу за абортус. RU 486 познатији као MIFEGYN, није нимало наиван лек.

Жене које су користиле овај лек уобичајено крваре 1-2 недеље, 10% њих крваре више од месец дана, а један број случајева захтева класичну киретажу ради одстрањивања заосталог ткива фетуса. Ове пацијенткиње су изложене инфекцији током читавог овог периода. Према европским истраживањима, 1 од 100 третираних жена бива хоспитализована и има потребу за примањем трансфузије.

Сепса, озбиљна крварења и срчане аритмије изазване овим леком, однеле су многе животе.

II Компликације абортуса

Тешке непосредне компликације су трауматски и хеморагички шок, који могу довести до смртног исхода.

Перфорација материце, а након ње и тешке повреде трбушних органа: пре свега црева, оментума и мокраћне бешике, могу довести до крварења и тренутне смрти пацијенткиње; или пак до развоја инфекције и генерализоване сепсе после неколико дана, као и дифузног перитонитиса са смртним исходом. Због перфорације материце и атоничног крварења може доћи и до хистеректомије (одстрањивања материце).

Касне компликације абортуса су хронична запаљења јајника и јајовода често праћена са привременим или трајним стерилитетом. Стерилитет може настати и услед такозваног Ашермановог синдрома, тј. срашћивања зидова материце, и затварања материчне дупље. Поменуте компликације су значајно чешће код прекида одмакле трудноће.

Даље:

Карцином дојке. Жене које су извршиле абортус су под повећаним ризиком од оболевања од карцинома дојке. Након легализације абортуса у Америци 1973. године забележен је пораст оболелих од карцином дојке за 50 %. Такође се јавља повећан ризик од цервикалног, оваријалног канцера, као и од канцера јетре.

Непотпуно одстрањење плода и плодових овојница, може изазвати крварење и инфекцију, а такође и најагресивнији тумор који се среће код човека.

ДИК (дисеминована интраваскуларна коагулација) је по живот опасна компликација абортуса, која се јавља у 2 од 1000 абортуса извршених у другом триместру трудноће.

Све компликације абортуса се чешће јављају код млађих жена (тинејџерки).

Пост-аборциони синдром се, уопште узевши, често јавља у свим узрастима. Одликују га низ психичких промена, налик на поновљене снове у којима се репродукује догађај абортуса, или је пак у питању избегавање емотивног везивања, поремећај сна, депресија, злоупотреба психоактивних супстанци, осећај кривице, суицидалне мисли или покушаји самоубиства.

III Ефекти абортуса на будуће трудноће

1) Чешћа крварења у првих три месеца трудноће

2) Чешће су порођајне компликације

3) Лошије одвајање плаценте, и чешћа потреба за мануелним одстрањивањем заостале плаценте

4) Два пута је повећан ризик од смрти одојчета у првим месецима живота

5) Три до четири пута је повећан ризик од смрти детета до навршене прве године живота

6) Наредно дете чешће има малу телесну масу на рођењу

7) Наредно дете се чешће рађа превремено, и излаже се свим компликацијама које због тога могу настати.

Ванматерична трудноћа. Абортус повећава ризик од ванматеричне трудноће 8-20 пута. Ако се не открије на време, ектопична трудноћа може руптурирати и довести до искрварења.

Rh сензибилизација Rh негативних мајки Rh позитивним плодом. Ово доводи до тога да се будуће бебе или роде мртве, или умру убрзо након рођења, уколико се не изврши трансфузија крви.

Placenta previa се 6-15 пута чешће јавља код жена које су имале абортус. У овом стању плацента је усађена на ушћу утеруса, тако да је потребно прво извадити плаценту, да би се родило дете. Ово изазива озбиљно крварење мајке, док дете најчешће умире.

Пре абортуса:

Slika Дете, зар не? Slika Дете, зар не?? Slika Дете, зар не ??? Slika Дете, зар не ????

Толико о томе да је то само неко недиференцирано ткиво (првих 10 недеља).

После абортуса:

Slika Slika Slika Slika Slika Slika Slika Slika Slika Slika Slika
Устав Србије гарантује право човека да слободно одлучи о рађању деце (чл.27). Побачај је даље регулисан Законом о поступку прекида трудноће у здравственој установи Србије (Сл. Гласник РС, 16/95).

Према овом Закону, прекид трудноће се може извршити само на захтев бремените жене, и то уз изричиту писмену сагласност. За прекид трудноће лица млађег од 16 година, потребна је сагласност родитеља или старатеља, а ако су они одсутни или спречени, онда сагласност надлежног органа старатељства (чл.2 и 3).

Прекид трудноће се не може извршити када се утврди да би се њиме теже нарушавало здравље или угрозио живот жене (чл.3).

Захтев бремените жене да прекине трудноћу, уз слагање лекара специјалисте акушерства и гинекологије, довољан је услов до десете недеље гестације (чл.6).

Лекар је дужан да жену обавести о опасностима и последицама прекида трудноће (чл.5).

- После десете недеље, сваки прекид трудноће сматра се „изузетним прекидом трудноће“ и може се извршити само:

1) Када се на основу медицинских индикација, утврди да се на други начин не може спасити живот жене или отклонити тешко нарушавање њеног здравља (здравствени разлози);

2) Када на основу научно-медицинских сазнања, постоји могућност да се роди дете са тешким телесним и душевним поремећајима(еугенички разлози);

3) Када је до зачећа дошло извршењем кривичног дела нпр. силовањем, обљубом над немоћним или малолетним лицем или злоупотребом положаја (социјални разлози).

После десете недеље трудноће до навршене двадесете недеље, о побачају одлучује конзилијум лекара.

- После двадесете недеље, о прекиду трудноће одлучује етички одбор здравствене установе. Према правилнику о броју, саставу и начину рада етичког одбора у здравственој установи (Сл. Гласник РС, бр. 30/95), овај одбор има 5 чланова и 5 заменика, и то специјалисте из гинекологије и акушерства, педијатрије, неуропсихијатрије, интерне медицине и дипломираног правника, који имају наставно звање професора медицинског, односно правног факултета, или научни степен доктора медицинских, односно правних наука. Овај одбор одлучује ако су сви чланови или њихови заменици присутни (чл. 2 и 3). Одбор одлучује само једногласно, у року од 7 дана од дана подношења захтева за прекид трудноће, а свака одлука мора бити образложена (чл.4). Ни закон, ни правилник не предвиђају могућност бременитој жени, да се жали против одлука надлежних органа када сматрају да нису испуњени услови за прекид трудноће.

Занимљиво је скренути пажњу на чињеницу, да отац детета нема никакво право на одлуку о судбини заједничког детета.

Такође је невероватна чињеница, да малолетно лице од 16 година, није довољно зрело да донесе одлуку о томе ко ће бити председник државе и самим тим нема право гласа; не може купити цигарете на трафици... али итекако може самостално одлучити да изврши абортус.

Закључак... нек буде остављен сваком од вас. Самом у својој љуштури од тела, у пресеку вриштећих брзина живота и заблуда и истина... све нек једно је. Само ваше и само за вас у тишини ваших мисли.

А од мене... ето једна слика...

...кажу да слике говоре више од хиљаду речи.

Slika

Фетус током операције хвата хирурга за руку (фетална хирургија).

А Вама само мир.

Сања В. Васић
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član

Post od tamaraft »

ajd sad svi da plachemo za svom ubijenom decom i fetusima!!! :o

ljudi, zivite svoj zivot i ne uzimajte sebi za pravo da bilo chiji zivot i odluku preispitujete i osudjujete!

Koncentrishite se na svoj zivot i malo manje gledajte u tudj tanjir!

ako je neko odluchio da zeli i hoce i mora da uradi neshto to je samo njegovo! prestanite da shirite ovu temu u smeru u kom nije trebala ni da krene, ili najbolje predjite na privatne poruke, tako cete se svi lepo izprichati o izdrati jedni na druge a forum ostavite za ono za shta vec i sluzi, za pruzanje pomoci ljudima koji imaju konkretna pitanja!
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
donka
Aktivan član
Aktivan član

Post od donka »

maminozlato napisao:Svi ste u pravu kada stvar gledate iz svog ugla, ali se Donka ne slazem sa tobom kada kazes:

"...sudeci po institucijama sa kojih su ti lekari i profesori, njiove reci imaju tezinu."

Ima i kod nas eminenthih strucnjaka, koji u mojim ocima ne vrede ni pola nule.
Drugi dan nakon porodjaja, sedim u kancelariji izuzetno poznatog ginekologa za karcinome, njemu nije jasno zasto ja "JOS UVEK" placem. "E da smo znali da nosis Dauna, ja bi se pobrinuo za sve, cak da si dosla i u 8 mesecu. Ja bi sredio papire sa Beogradom, dobio odobrenje za indukovani porodjaj, i sve bi sredio, a ne ovako..." Znaci izazvali bi porodjaj u 8. mesecu, kada moja beba vec samostalno dise. Zanima me kako bi se on to pobrinuo za moju bebu?!?!?!!? Ugusio je, predozirao je lekovima za smirenje ili jos nesto gore?!?!??!?!
Nazalost, ma kakav strucnjak neko bio u medicini, to ne garantuje da ce biti i dobar psiholog i da ce razumeti kako se osecaju njegovi pacijenti. Zao mi je sto si naisla na toliko nerazumevanje od strane zdravstvenih radnika!

Ono sto sam zelela da kazem pozivajuci se na ugled institucije u kojoj neko radi jeste da ne mozemo uzimati svaki tekst koji bilo ko napise zdravo za gotovo; nesto nam mora biti garant da je autor teksta dobro upoznat sa materijom, da je koriscena ispravna metodologija istrazivanja, da su cinjenice koje se izlazu naucno proverene, da je zakljucak rada objektivan a ne u sluzbi propagande i manipulacije. Uporedi na primer tekst koji sam ja poslala u cijem su pisanju ucestvovali profesori najeminentnijih univerziteta u Americi, i tekst koji je poslao Pezza. Na osnovu necega moramo odluciti koji autor ima veci kredibilitet, zar ne?

Recimo, Pezzo, u tvom tekstu se navodi da je u vecini slucajeva glava fetusa prevelika i da mora da bude smrskana da bi bila uklonjena iz materice. To bi znacilo da se vecina abortusa obavi POSLE 12. NEDELJE sto je ordinarna laz.

Lazi, manipulacija, i moralno srozavanje su strategije kojima se koriste protivnici abortusa da bi pridobili vise pristalica. Medjutim, SRECOM, velika vecina ljudi ima dovoljno integriteta da misli svojom glavom, i da shvati da naterati trinaestogodisnju devojcicu koja je zlostavljana i silovana da rodi napasnikovo dete nikako ne moze biti ilustracija moralnosti.
donka
Aktivan član
Aktivan član

Post od donka »

tamaraft napisao: najbolje predjite na privatne poruke, tako cete se svi lepo izprichati o izdrati jedni na druge a forum ostavite za ono za shta vec i sluzi, za pruzanje pomoci ljudima koji imaju konkretna pitanja!
Tamara,
castan covek nema izbora nego da javno progovori protiv lazi; kad bi svi casni ljudi cutali, lazljivci bi vladali svetom, menjali zakonodavstva, i na kraju upravljali zivotima svih nas.
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član

Post od tamaraft »

a sad kao ne upravljaju?
donka
Aktivan član
Aktivan član

Post od donka »

Ne bas, lekari koji vrse abortuse i njihove pacijentkinje jos uvek ne moraju da idu u zatvor zbog ubistva sa predumisljajem, mada ko zna, jednog lepog dana a mozda i pre...
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član

Post od tamaraft »

ma dajte, prichate o utopiji a dobro znate da je utopija nedostizna!

zivite svoj zivot a drugi ljudi neka zive svoj!
donka
Aktivan član
Aktivan član

Post od donka »

Videcemo, to je sve sto mogu da kazem. Promocija religioznog nacina razmisljanja sve je prisutnija i u medijima i u obrazovnom sistemu. Sve vise mladih ljudi je nauceno da embrion treba da ima ista prava koje ima covek. Jednog dana ce ti mladi ljudi oblikovati zakonodavstvo u ovoj zemlji.
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član

Post od tamaraft »

Mi ovde meshamo religiono i bioloshko?

Pa hocemo da verujemo u nekog gore o nas je napravio od rebra ili cemo da verujemo genetici i medicini?

Crkva koliko znam ne podrzava abortus a ne podrzava ni ideju da smo nastali od nechega drugog osim od bozijih ruku?? Pa nije bog napravio dete u nechijem organizmu nego chovek, stoga chovek ima pravo da odluchi o tome, o svom telu i zivotu!

Ne mozete da ochekujete ,niko od nas, da ce svi ljudi na svetu ili u nashem okruzenju, u kuci nashoj imati isto mishljenje o nekoj temi, i to je sushtima postojanja choveka kao bioloshke jedinke koja ce imati svoje mishljenje a nece prihvatati mishljenje koje je napisao neko tamo i rekao da je to napisao bog...i kakvo god mishljenje ljudsko bice da ima o nekoj tematici je samo njegovo i na to moze ili ne moze uticati drzavna institucija ili nevladina organizacija poput crkve...opet je njegov zivot njegov i shta god da uradi sa svojim zivotom je NJEGOVO a ne nashe da prichamo o tome!

I zaista ovo postaje besmisleno...vrzino kolo koje ce uvek imati ko da komplikuje svojim mishljenjem, a treba svi samo da gledamo sebe i da pustimo da drugi sami odluchuju za sebe!
Zaključana tema