Ostao sam dužan odgovor na tvoj prethodni post. Ne stižem sve...
Ne osudjujem in vitro oplodnju (već sam nešto rekao o tome ranije), ali osudjujem bacanje u smeće "viška", eksperimentisanje na embrionima, kao i proizvodnju istih radi matičnih ćelija.
Zaključak koji si izvela iz ove premise je dalje potpuno proizvoljan:
Žene koje pokušavaju veštačku oplodnju nisu nemoralne, jer prosto taj metod nije nemoralan, već samo drugačiji način da se do začeća dođe i da ljubavni par dobije i plod ljubavi u vidu novog bića. A, često nisu ni svesne da se tu desetak embriona baci ili šta već.
Moguće je bez problema dogovoriti se sa lekarom koji vodi slučaj, da se oplodi jedna jajna ćelija. Jeste da se time smanjuje verovatnoća uspešnosti začeća, odnosno povećava trošak u evrima za ponavljanje postupka, ali šta ćemo, opet je sve stvar izbora egoizma i komformizma u životu na nečovečan način, ili čovečnost uz malo muke. Tu je pitanje za koliko smo spremni da se prodamo, odnosno svoj obraz? Da li humanost košta 1000, 2000 evra, i da li uopšte košta, na kraju krajeva?
Povodom tih žena koje su opravdavale čedomorstvo kada je u pitanju defektan plod u ma kom smislu, mogu da kažem da je moj i stav Crkve da je to pogrešno i licemerno, baš kao što i tvoj sud kaže. Dakle, tu se slažemo.
Ja ne bih ubio dete ni po koju cenu, ma koliko bolesno bilo (zato još jednom pozdravljam maminozlato i njenu Oljicu) i ne delim decu na više i manje vrednu, sačuvaj Bože.
Upravo čitava moja priča na ovom forumu i ima tu poentu - da svako ima pravo na život, i da niko nema pravo da mu to uskrati, pa makar je on i samo nerođena beba.
Isto važi i za problem autanazije. Princip je isti.
Budizam ima dosta dobrih detalja (npr. primena priče o "srednjem putu" na sve, iliti umerenost i trezvenost u Hrišćanstvu), ali je suština učenja Sidarte Gautame Bude prezrenje života i težnja ka apsolutnom bekstvu iz života u Nirvanu (ništavilo) usled Budinog razočaranja u život. Kako onda da govorimo o svetinji života u budizmu? To je religija metafizičkog samoubistva.
Sa druge strane, hrišćansko učenje o večnom životu i apsolutnoj afirmaciji svakog čoveka kao originalne ličnosti, nekoga ko je jedinstven i neponovljiv za ostale (za razliku od budizma u kome se teži stapanju i rastakanju u jedno veliko NIŠTA - da podsetim da se čitavo čovečanstvo buni protiv depersonalizacije i pretvaranja ljudske ličnosti u običan broj, depersonalizacije koja je prisutna u svakom totalitarističkom sistemu - kao npr. komunizmu, fašizmu, etc. Ko god je čitao Kafkin Proces, slušao The Wall od Pink Floyda i još gledao spot, osetio svu nemoć u bivanju običnim građaninom koji se ništa ne pita, a sve mora da plati, pred birokratijom, itd. zna o čemu pričam). Kao ilustraciju ovog o hrišćanskom učenju dovoljno je pomenuti da je Vaskrsenje Hristovo najveći hrišćanski praznik upravo zbog toga što je ono zalog i garant da je moguće pobediti najvećeg "neprijatelja" čovečanstva i uopšte sveta, a to je smrt.
Dakle, Hrišćanstvo je vera u život!

Iz ovog razloga, između ostalih, je život svetinja za hrišćane, i to ne isključuje životinje iz čitave priče. Štaviše, po učenju Crkve, čovek je slovesno biće (slovo, na staroslovenskim jezicima, uključujući i srpsku redakciju, znači isto što i "logos" na grčkom, "reč" na srpskom, a Logosom se u Svetom Pismu naziva Isus Hristos, Sin Božiji), a to ima veze sa načinom stvaranja čoveka - "po liku i obličju", što znači da je čovek stvoren kao slobodno, razumno i biće koje jeste i treba da postane nalik Bogu kroz proces oboženja. Zadatak koji je čovek dobio od Boga jeste da čitav svet (sa sve životinjama, biljkama, zgradama, planetama i zvezdama...) uvede u zajednicu ljubavi sa Bogom kao Životodavcem i da na taj način svet sa svojim načalnikom - čovekom postane večan. To je jedina ontologija i jedina perspektiva ovog sveta, budući da je po prirodi sklon propadanju.
U tom smislu, nikakvo ubijanje radi ubijanja i kad su životinje u pitanju nije blagosloveno i predstavlja greh, tačnije opredeljenost ne za život, nego za smrt.. Isto važi i za svu prirodu, živu i neživu. Uništavanje bilo čega je protivno životu, protivno liku Božijem u čoveku, liku koji je kreativan a ne destruktivan, pa je prema tome greh (=pogrešno, ne potvrđuje postojanje i život, nego ga poništava i uništava).
E, sad, što se tiče jedenja životinja, to je stvar lanca ishrane i radi hrane je opravdano ubiti životinju, što predstavlja snishodjenje našim ljudskim slabostima kao što je glad. Ali iz obesti, sporta, gneva ili bilo čega drugog - ne!
Ipak, potrebno je naglasiti i da je nemoguće porediti, odnosno poistovetiti životinju sa čovekom. Ma na kakvom nivou inteligencije životinja bila, nije slovesno biće i nema slobodu (osnovni kvalitet koji jedna ličnost mora da ima da bi bila ličnost), već živi po nagonima i instiktima i ne može drugačije. Čovek može, ako hoće, da se izdigne iznad ovakvog načina postojanja i time ostvaruje zadato - svoju slobodu. Kod životinje to nije moguće. Ona će uvek biti životinja (biće bez ličnosne slobode)... što ne znači da njen život nije vredan i da hrišćani ne vole životinje, naprotiv! Hrišćani su pozvani da vole sve i svakoga, i ko ne radi tako, greši.
Zato je slučaj takav da je bilo svetitelja hrišćanskih kojima su se lavovi i medvedi umiljavali ili čak živeli sa njima. O pticama da ne govorimo, to je uobičajeno. Tako je po Predanju bilo i u Adamovo i Evino vreme. Čovek je bio prijatelj sa životinjama i on je sve do jedne voleo, što se pokazuje kroz njegovo davanje imena svakoj životinji.
Što se tiče filma silentscream, ja ne mogu znati da li je dr preuveličavao, i ako je nešto slagano, svakako im ne služi za čast i slažem se s tobom da bi se time prljala sama ideja borbe za život, a protiv abortusa, ali mogu znati da je drobljenje glave fetusa fakat prilikom kiretaže kada je glava deteta prevelika (MADA NISAM baš SIGURAN DA LAŽU kako ti tvrdiš. Tražio sam po internetu i nailazio na * SPAM * koji potvrđuju njihovu priču o izgledu 12-nedeljnog fetusa. Čak i druge snimke poput ovih ovde http://www.medicacentar.info/3D-4D-ultrazvuk.htm ). Meni je to, taj fakat nešto što je bitno. I monstruozno. Ajde da se pozabavimo time.
P.S. To za sisaljku i plodovu vodu je i meni palo na pamet kada sam gledao, da je možda razlog "bežanja", i prihvatam takvu mogućnost. Ponovo sam pogledao da proverim nešto i uverio se da je na početku snimka, kada objašnjava kako izgleda sisaljka preko ultrazvuka, koja prodire kroz cerviks, zapravo on usporen, da bi kasnije pustili da ide normalnom brzinom do pred kraj. (Voleo bih da mi proslediš kritiku filma, tj. mesto gde se nalazi kritika i ko su autori, pa da pogledam, ako nije problem.)
Ipak ne isključujem i elemenat koji ti previdjaš, a ja naglašavam, a to je duševni bol. On nije isključivo vezan za senzitivnost nervnih vlakana.