Најпре да ти се захвалим на критикама. Оне су увек добродошле, јер се само тако може имати реална представа о себи и заиста напредовати и у међуљудским односима и у послу.

Жао ми је само што сам нехотице изазвао у теби толику и очигледну одбојност.

Мени ти, видиш, ниси уопште чудна. Дешава се често да се ђаво умеша, па да иако говоримо истим језиком, дође до потпуног неспоразума и неразумевања. Као да нам се разум помути... То је нешто што се дешава, да, живи смо људи, и то је сасвим редовна појава... али је само искушење

А, свако искушење је повод да се превазиђу баријере међу нама, ако се слажеш

Да не помислиш да сам неки секташ или нешто слично, неки фанатик, рећи ћу ти да сам православни теолог и да припадам СПЦ, а да ли из мене исијава мржња или било каква негативност, најбоље је питати моје ученике, односно колеге да кажу о мени. Не приличи да ја сам себе хвалим. Рећи ћу само да никада у животу нисам имао непријатеље међу ученицима, нити колегама професорима, него ме, штавише, просто "обожавају". Мени је то некакав показатељ да сам (макар) на правом путу, и хвала Богу на томе, пошто ни ја, као нити један други човек на свету, нисам савршен.
Са друге стране, комуникација преко форума (и уопште интернета) има бројне недостатке. Не видимо се очи у очи, не познајемо се, мало је простора да се човек боље и свеобухватније изрази, не можемо да чујемо тон којим нам се неко обраћа, нити да најјасније осетимо један другога (само да наслућујемо из текста), а као што сам већ рекао у неком од претходних постова, 98% ствари о вери просечан учесник у оваквим дискусијама на жалост не познаје, пошто никада није имао веронауку, односно прилике да о православној вери нешто више сазна. Зато се обично нешто извуче из контекста, погрешно схвати, и уз одређена негативна предубеђења или погрешне или мањак информација... ето неспоразума.
Ја сам неке ствари говорио што сажетије (али ипак са жељом да објасним што боље шта тачно мислим), а искрено и отворено (па, према томе и емотивно), те су зато можда тако штуре изјаве теби зазвучале грубо и саблажњиво. Ако треба, објаснићу све шта сам рекао или јавно или преко пп (како год желиш) како не бисмо сморили остале учеснике које ово не интересује.
Додуше, видим и да ниси пажљиво прочитала шта сам дословце написао, него да си се већ раније изнервирала због мене и сад имаш предрасуду према мени шта год да кажем.
Ево, покушаћу да ти укажем на то..ако се не љутиш

Молим те да пробаш да ме боље схватиш и процениш.
pezza napisao:Не знамо шта носи дан и не знамо да ли је нешто за некога боље или није. Често живот искуствено покаже да је боље било оним путем којим смо мислили да неће.
Ко зна, можда би Оља, да се родила здрава, постала нека злица и криминалац. У суштини, то нема везе.
Једино што има и што у овом случају знам и што сам током читавог свог живота научио, јесте да невоља и мука човека чини племенитијим и бољим под условом да не ропће и не проклиње живот, себе и све око себе (укључујући и Бога), него да из ње извуче највише.
...
Кад је све фино и обично, постоји прилично велика шанса да се постане медиокритет.
Дакле, кад се мало боље погледа, нигде нисам рекао да су само они којима се десило нешто страшно добри људи, него да мука човека ОБИЧНО натера да живот сагледа мало другачијим и бољим очима, на другачији начин, па постане сензибилнији за много шта што да му је све потаман не би ни приметио. И још сам рекао да од таквих напаћених људи ЧЕСТО постају разни уметници и песници, и разни други дубокоумни људи.kaca 33 napisao:Pa sta hoces da kazes da samo oni kojima se desilo nesto strasno lose da su samo oni dobri ljudi?I jos da se dete rodilo zdravo mozda bi bilo mediokritet... to je biser nad biserom.
...
a ti si izgleda pun gorcine, o ljudima i nemas neko posebno dobro misljenje, verujes da treba celog zivota da se zlopatis da bi bio bolji covek a ako ti u zivotu nije toliko tesko mora da si los covek strasno
Све говорим из искуства, и свог и туђих. Док живот није почео да ме шиба, нисам умео да ценим многе ствари и био сам самозадовољан, охол и површан до бола. А онда су кола кренула низбрдо, и хвала Богу да су очи почеле да се отварају... И сад видим смисао свега тога што ми се издогађало и да је то било добро за мене. Да ми неко понуди да вратим време и да ми се одузме то искуство, ја бих то одбио!
Али опет кажем: СВЕ ОВО НЕ МОРА ДА ЗНАЧИ. Нема ту стриктног правила, али је просто чешће тако. То је просто статистика и здраворазумски закључак на основу статистике, и ја том "статистиком" тешим и храбрим maminozlato да истраје у томе са радошћу и без роптања, и да разуме да је ово што им се дешава у животу нешто феноменално. То се може закључити и на основу реакција свих овде на животну причу у коју нас је емотивно укључила...
У ствари, Бог свакоме даје према његовим моћима, онолико колико може да понесе и да се тиме изгради и утврди у врлинама. Проблем се јавља кад неко почне да сажаљева себе и свој живот, и да мисли да је све претешко. Није.
(Ми у Цркви то називамо "ношењем свог крста", где крст означава овоземаљски живот, који може бити и болан и страдалан... Такође значи и прихватање са смирењем своје улоге и службе у животу. Свако има своје место у животима других.)
Значи, и мала Оља и њени родитељи су могли да буду сјајни људи и без ове муке, али тешко је здравоме величати здравље. Тај што није окусио болест (муку), било на себи, било на неком толико блиском као што је дете или родитељ, не разуме и не осећа колико здравље вреди. Нема отворене очи за то. Напротив, он је ускраћен за такав сензибилитет и за врлине (љубав) које се тако развијају. Схваташ?
Према томе, ја видим (а научио сам да то видим из 15-годишњег искуства рада са људима и децом, и са здравима и са болеснима) да је Оља извукла оно најбоље из њених родитеља, и да захваљујући томе они изгарају у љубави (=жртви) за њу. Како онда да кажем да су они (сво троје) несрећни?
Још нешто. Признајем да сам и ја некада био огорчен на људе који "нису баш фини", да не кажем зли. Међутим, захваљујући Богу и животу у Цркви, научио сам да не треба мрзети грешнике (а нема човека да нема ниједан грех), него грех.
Зато ћеш понекад видети да критикујем неке појаве и поступке, али нећеш видети да мрзим људе. То је нешто што се често брка.
Овде, на форуму, сам критиковао егоизам код људи који чине или подстичу на убиство нерођеног детета у стомаку, које би (зашто то не рећи?) исто да живи као и његови мајка, отац или лекар који обавља такав нечасни чин, али не може да се брани и нема где да побегне у материци, иако се на ултразвучном снимку абортуса у реалном времену види да покушава.
Мислим да је критиковати убиство нешто што не би било у реду да доводимо у питање, зар не?
Па ипак, ја не осуђујем и не мрзим људе који из слабости или незнања то чине или су чинили. Нити то чини било ко из Цркве. Са њима ја саосећам (и са онима којима није било лако одлучити се на такав потез, и са онима који су то без милости урадили) и апелујем да то, ако су и учинили, макар више не чине и да имају макар зрно љубави према том човечуљку у материци, макар 50-и део онога што Ољини имају, макар да му дозволе да удахне од нашег ваздуха и обрадује се нашем сунцу, или бар топлини осмеха своје мајке...
Зато све ово није offtopic, иако неки тако понекад помисле.
Поздрав и нада да си ме овог пута боље схватила, и да нисам узалуд изнервирао противнике великог текста