Tumacenje nalaza Papa testa

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Odgovori
bixie.heart
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Avg 19, 2014 12:35 am

Tumacenje nalaza Papa testa

Post od bixie.heart »

Postovani,

Molila bih da mi protumacite sledeci nalaz Papa testa:

-Normalne - benigne celije
superficijalne 4/10
intermedijalne 8/10
parabazalne 3/10
cilindricne 5/10
gola jezgra 5/10

-Patoloske celije
plemorf. diskeratoza 2/10

-Neepitelne celije
neutrofilni polimorfonuklearni leukociti 4/10
eritrociti (svezi) 2/10
histociti 2/10

PAPA I-II NILM

Napominjem da sam bila na pregledu dan - dva pred pocetak ciklusa, zbog sekreta koji se pojavio. Tada je u CB nadjena eserihija, koja je uspesno izlecena - kontrolni bris (radjen mesec dana po zavrsetku terapije) - VB i CB je bio bakterioloski sterilan. Kasnije je radjena i urinokultura - nalaz uredan.
U aprilu ove god. Papa je bio II grupa - koilocitoza. Vec dve god dijagnoza nepromenjena Mosaic pvu. Pisem Vam jer sam zabrinuta, takodje me zanima Vase misljenje o uklanjanju promene (kolposkopski nalaz 11-1 i 6-8 polje jod negativno).Imam 25 godina, nisam radjala.

Unapred hvala,

pozdrav.
svetskiputnik
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Nov 06, 2019 3:29 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 9

Re: Tumacenje nalaza Papa testa

Post od svetskiputnik »

Pozdrav drage moje, interesuje me da li je neka od vas imala slične rezultate prvog PAPA testa:

Ćelije površnih slojeva (preovlađuju intermedijarne) skvamoznog epitela bez atipije, ima le (pretpostavljam da su ovo leukociti) i koilocitoze
Cilindrične ćelije normalnog izgleda

PA II

Najviše me je uplašila koilocitoza jer zaista vodim računa o svemu, jedino što mi trenutno predstavlja problem je jedan jajnik policističnog izgleda za koji bih trebala da uradim testiranje hormona a čim pre i kolposkopiju s obzirom da je doktorka rekla da ćemo to naknadno raditi. :)
Kristina11
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Feb 11, 2016 11:43 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 9

Re: Tumacenje nalaza Papa testa

Post od Kristina11 »

Koilocitoza je znak prisustva HPV virusa.Al nije svaki HPV opasan i ne izaziva svaki CIN-ove.Papa ti je je II grupa,pa zato nije ti patoloski nalaz,vec benigno stanje.Ipak trebala bi uraditi i kolposkopiju.Bezveze sto tako naknadno radi.To se radi odjednom kolposkopija i uzima nalaz za Papa,a ne obrnuto.Al ajd.Bice to ok.
Odgovori