Toxoplazma i trudnoca

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, dr Presetnik

Odgovori
violetat
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Jan 28, 2008 4:28 pm

Toxoplazma i trudnoca

Post od violetat »

Imala sam 2 spontana pobacaja u 5 nedelji trudnoce (tzv hemijska trudnoca), a posljednji je bio u oktobru 2007. godine. Dijagnostikovan je Ab habitualis. Inace imam 32 godine i suprug i ja jako zelimo dijete.
Uradila sam savjetovane preglede i dobila sledece rezultate:
- GINEKOLOSKI NALAZ – Uterus i adneksi slobodni bez tumefakta
- EHO: Uterus i ovariumi sa urednom ehostrukturom i volumenom
- BRISEVI na Chlamidiu, Ureplazmu i Mycroplasmu su NEGATIVNI
- Toxoplazma IgG – 74,6 a IgM – 11,9 (ref. vrednost – negativan)
- Citomegalovirus IgG – 2,2 a IgM – 3,7 (ref. vrednost – negativan)
Napominjem da imam macku u kuci.
Zanima me da li je potrebno uraditi neke dodatne pretrage i da li bih se trebala podvrci nekoj terapiji za toxoplazmu i CMV (i trebam li izbaciti macku)? Koliko vremena trebam cekati prije nego sto ponovo pokusam da ostanem u drugom stanju?
Unaprijed zahvaljujem na vasem vremenu.
seven.maja
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Nov 04, 2007 12:37 am

Post od seven.maja »

Prije vise godina sam naisla na baceno mace pored stambene zgrade u kojoj zivim. Bilo je u dosta jadnom stanju, pa smo ga muz i ja odnijeli veterinaru. Dok mu je davao neke injekcije rekao mi je da mi nije bas ''pametno'' drzati macku u kuci ako zelim trudnocu ili ako sam trudna. Pitala sam zbog cega je tako i da li machka pored svih vakcina moze da mi ugrozi zdravlje, a on je rekao da moze lose da utice na PLOD.

Zasto je tako, nisam pitala detaljnije, ali mi je to bilo sasvim dovoljno da mace zadrzim u podrumu zgrade dok se ne oporavi. Kad se oporavilo, odnijela sam ga baki na selo.

Na kraju, sigurna sam da na internetu ima objasnjenje ako vec neko zeli da sve zna o tome.
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 01, 2007 11:38 am

Post od drbgd »

Toxoplasma gondii je parazit ciji je zivotni ciklus vecim delom vezan za zivot pre svega macke, ali moze naci i drugog toplokrvnog domacina medju njima je i covek.
Opasnost predstavlja jedino zarazavanje u toku trudnoce!!!
To znaci da zene kojima se iz titra antitela vidi da su imale kontakt sa parazitom pre trudnoce ne treba da se plase za plod.
Zene koje do trudnoce nisu bile prokuzene treba da paze da u toku trudnoce ne dodje do zarazavanja!!! Parazit sam po sebi nije opasan za coveka, plod ugrozava imunoloska reakcija organizma tokom prvog kontakta sa parazitom.
violetat
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Jan 28, 2008 4:28 pm

Toxoplazma

Post od violetat »

Hvala vam puno na odgovoru drbgd.
Muz i ja zbilja zelimo dijete, ali macka je sa nama vec nekoliko godina, i ne bih je se zeljela odreci ako nisam sigurna da je ona "krivac" za gubitak trudnoce.
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 01, 2007 11:38 am

Post od drbgd »

violetat, macka nije krivac i ne ugrozava narednu trudnocu.
covek se ne podvrgava lecenju toxoplasmose.
Odgovori