SNIMANJE PLUĆA I TRUDNOĆA

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Odgovori
abrayu
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Nov 23, 2005 7:18 pm

SNIMANJE PLUĆA I TRUDNOĆA

Post od abrayu »

Pitanje za dr pedju ili Obgyn:

Koliko može škoditi snimanje pluća u ranoj trudnoći (10-15 dana), i postoji li neki način da se u ovom stadijumu provere negativni efekti. Imam 29 god. i snimanje je obavljeno jedanput na sistematskom pregledu, a meni na kraj pameti nije palo da ne smem da se snimam s obzirom na mogućnost trudnoće. Kako se to može efektovati na plod, i šta se savetuje u ovakvim slučajevima?
U velikoj sam panici, pa molim da me posavetujete.
Pozdrav.
obgyn
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od obgyn »

jedan copy and paste iz odgovora jednoj mami od pocetka ove godine...sada vec imamo jednog zdravog djecaka koji je 'pretrpio' snimak kicme dok je njegova mama bila trudna.
Mislim da se isti problem i isti odgovor odnosi i na Vas.
Puno pozdrava i dobro zdravlje.
ObGyn

Ovdje je nekoliko tema koje bi trebalo prodiskutovati...ako vrijedi...obzirom da izgleda da ne zelite rizikovati niti u 4% da nesto moze fetusu da se desi...i da ste mozda svoju odluku vec donijeli...

1. Vasi ciklusi su svakih 40 dana kao sat redovni sto znaci da kao i druge zene imate ovulacije 14 dana prije slijedece menstruacije a ne 14 dana poslije prethodne, sto Vas negdje stavlja da ste danas Aprila 28, trudni 13 nedjelja i 2-3 dana !
Naravno izmedju moga racuna, pregleda Vaseg ginekologa i njegovog nalaza, je mnogo tacniji ultrazvuk, koji ce Vam tacno reci koliko ste trudni.

2. Kada ste imali RTG snimak kicme niste po ovoj racunici niti bili trudni ! a ako jeste, moram Vam reci da je kolicina zracenja koju jedan embrion/ fetus moze podnijeti bez ikakvih organskih promjena na organima je mnogo veca nego sto mi pretpostavljamo...prema protokolu o radioloskim pretragama u trudnoci Americkog Drustva Ginekologa i Obstetricara, jer slijedeca:
- niti jedna pojedinacna radioloska procedura je dovoljna da osteti zdrav embrion/fetus.
- rizik za fetalne anomalije, zastoj u rastu ili spontani pobacaj se ne povecava ukoliko embrion/fetus nije izlozen vise od 7 rada.
- granica koja izaziva mentalnu retardaciju je izmedju 20-40 rads

Procedure i iznos radijacije u radima: ( 1 rad = 1000 milirads )
1. snimak pluca-------------------0.02-0.07 milirad
2. snimak abdomena u jednom pravcu---100 milirad
3. snimak kuka ( u jednom pravcu ) -----200 milirad
4. mamogram----------------------------7-20 milirad
5. snimak crijeva sa kontrastom-------2-4 rads
6. CT scan glave ili grudnog kosa----- < 1 rad
7. CT scan abdomena i lumbarne kicme----3.5 rads
8. CT karlice/zdjelice-----------------------250 milirads
patraskovic
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Apr 27, 2005 3:04 pm

Post od patraskovic »

Pozdrav za abrayu,
Moj topik na ovom forumu ima naslov "prekin trudnoce veći od 10 gest. nedelja" ( momentalno je na str.br.2,i dr.Obgyn je zalepila deo iz odgovora na moje pitanje.Predivna Obgin nam je PUNO POMOGLA I OPET JOJ HVALA.
Tu možeš pročitati moj slučaj a možeš pročitati i slučaj VEKI30 koja je kao i ti snimala pluća.
Sada VEKI30 ima dve zdrave devojčice a ja imam zdravog sinčića.
Znači U POTPUNOSTI REAZUMEM KAKO SE OSEĆAŠ zato što sam prošla kroz isti pakao pa ti i poručujem nije tako strašno.
Srećno i javi šta se dešava :)
veki30
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Mar 07, 2005 2:42 pm

Post od veki30 »

Evo i ja da se prikljucim podrsci i jedva cekam izvestaj sa UZ, uzivaj u trudnoci
Odgovori