Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.
Lekari savetuju da se ne upraznjava sex do 12-te nedelje trudnoce (bar kod trudnoca ostvarenih putem Vto). Zanima me sta je ustvari opasno po trudnocu:fizicki kontakt (sila puta ubrzanje ) ili orgazam?! Ako je vec zabranjen fizicki kontakt da li se moze koristiti neka alternativa npr. oralni sex...da li to moze i u kolikoj meri stetiti trudnoci?
Naisla sam na gomilu tekstova kako je sex koristan u trudnoci ali se u praksi srecemo sa drugaciom situacijom pa me sad zanima strucni savet, sex da ili ne i u kom obliku?
Cula sam da orgazam izaziva kontrakcije materice pa me zanima da li je to tacno i da li moze time ugroziti bebu?
Vecina trudnica na pocetku i kraju trudnoce ima jak seksualni nagon pa me zanima zbog cega? Ja za pocetak trudoce mogu potvrditi i to je mnogo jaci nego u normalnom stanju, zbog cega je to tako?
Hvala unapred,
Blonde
Making the decision to have a child is wonderous! It is to decide forever to have your heart go walking around outside your body! http://www.*/forum/
Pa moram reci da se meni desilo da mi orgazam izazove kontrakcije, koje nisu boljele, nego mi se stomak stvrdnuo kao kamen i malo naduo...tada nisam znala da su to kontrakcije, dok nisam negdje procitala.
Sto se tice ostalog, pridruzujem se blonde, i mene jako zanima sve to!
Mi sve redovno doduse malo smo sputani mojim dimenzijama, ali nema neke razlike
U pocetku smo se zaobilazili, nekako mi bilo cudno dok se nisam navikla na pojam "trudna sam".. a valjda i mom dragom bilo freaky... Pa onda faza "udri me do zore" da..da.. kad prorade hormoni,. ja nemam pojma sta je to
a sada sam u fazi "vikend sex" i dobro mi je... ipak.. kad se situacija zagreje a malisha pocne da me suta,.. zavrsi se svaka prica o sexu, nego onda muz stavlja ruku na stomak pa se smejemo kako se rita..
I da.. i meni posle bude tvrd stomak.. kao nekako da beba pobegne gore
al ne bih rekla da su kontrakcije.. U prinicipu dr mi je rekla, da ukoliko je sve u redu sa trudnocom, nema razloga da sesuzdrzavamo od sexa
Nisam pametna.....kada sam ja bila trudna dr. mi je rekla da bi bilo pozeljno da se suzdrzavamo, jer ja sam bila rizicna trudnica i posle sexa obavezne su mi bile kontrakcije u preponama. Sad neznam za normalne trudnoce...
Ženama (koje idemo na VTO u Zg i čula sam u Mariboru) uglavnom liječnici savjetuju ne upražnjavati sex nakon embrio transfera, niti dalje u ranoj trudnoći zbog kontrakcija maternice kod orgazma. Meni to ne pada teško jer mi ne pada na pamet ničim ugrožavati (moguću) trudnoću za koju se teškom mukom još borim.
Kod prirodnih i nerizičnih trudnoća mislim da sve to nimalo ne smeta...
- ja '75. visoki FSH-27,8
- mm '68. AT-OAT
- 2 stimulirana - 0 j.s.
- 2 klomifenska - 2 ET - beta=0
- 8 prirodnih - 1 ET = beta 20
- 2 femarska - 1.=ET 2 blast.; 2. nema ET
Ma cure, ako je sve ok sa trudnocom, ne vidim zasto ne biste imale odnose, bilo da ste zatrudnele VTO ili obicnim putem.. Drugo je mozda dok ne znas da li si trudna,.. ali kada se uveris da se mrvica usadila, onda ajde, neko vreme.. ali 10 nedelja?
Ja bih isto volela da cujem misljenje dr..
Fimka, nije to tek tako. Moja je recimo IVF trudnoca, nosim blizance. Ovu trudnocu zelim jako, jako dugo i ne zelim nicim da je ugrozim kao sto rece rikikiki. Imala sam jednu prirodnu trudnocu pre 4.5 godine i imala spontani u 6-oj nedelji izgleda uravo zbog sex-a. Nisam ni znala da sam trudna, mislila sam da mi kasni jer je MM imalo los spermogram pa sam smatrala da nemamo cime da napravimo bebu. MM i ja udarili po sex-u, odmah sutradan mi se pijavi nesto braon i ja kao ok dosla meca to je trajalo dva dana i nestalo a mi opet sex i ja prokrvarim, bas cista crvena krv i izbacim i plod. Tek tad mi je bilo jasno sta se desava ali nazalost kasno! Eto zbog svog tog ruznog iskustva jako se plasim da mi se ponovo ne dogodi a i jednostavno hocu da znam sta sme a sta ne i zbog cega je to tako!
Tina, sta ti je rekao lekar, zasto te boli?
Making the decision to have a child is wonderous! It is to decide forever to have your heart go walking around outside your body! http://www.*/forum/
Blonde, samo da me pogresno ne shvatis: cini mi se da bi ti volela da ti recimo dr obgin ili pedja daju dobro obrazlozenje u korist seksa kako bi tebi bilo lakse... ali ja bar mislim da treba da poslusas lekare koji su ti rekli bez seksa jer oni to ne kazu dzabe.
Jeste da se u trudnoci pojaca zelja za seksom meni je bar to nekad stalno padalo na pamet ali sam se uzdrzavala jer kao sto neko rece imala sam osecaj u pocetku ( posle orgazma) kao da cu da dobijem u stvari osecaj kao sva tri puta kada sam imala spontani. Zato sam i prestala da razmisljam o tome koliko god imala zelju. Ono nekad ne mozes da kontrolises pa mi se to desavalo i u snu.... e sad to je koliko se secam trajalo do negde 5-6og meseca pa je prestalo mislim postepeno.
Ko zna, mozda mi ne bi bilo nista ali posto sam imala tri spontana pre toga nisam htela da rizikujem.
Inace zelim ti da se dobro osecas,uzivas u trudnoci i sve,sve najbolje!
Iako sam cekalica verujem da je sve individualno, i da je svaka trudnoca drugacija pa time i uticaj sexa na samu trudnocu,odnosno kontrakcije materice na plod.
Pa leptiricu to je ocigledno i to niko ne spori ali ako ne znas kako ce seks uticati na tvoju trudnocu nije bas zgodno da se "igras" pogotovu ako si tu trudnocu cekala dugo. Zato i kazu da trudnice koje nemaju rizicnu trudnocu i koje nisu prosle kroz problem zaceca mogu da upraznjavaju seks ali one koje su imale neke probleme preporucuje se apstinencija.
kaca u potpunosti se slazem. Ja bih naravno volela da ostanem aktivna i tokom trudnoce,ali posle svega sta prodjoh,posle svega sta procitah, mislim da cu trudnocu provesti pasivnap-kad do nje dodje
Pravo da ti kazem nisam ga ni pitala, jer sve mislim nemogu da se normalno opustim, pa je verovatno zabog toga. Ali ako se nastavi moracu da ga zovem. Ionako kazu da ne pamte tezu intervenciju od moje. Trajala mi je 35 minuta i od prevelike doze narkotika nisu dugo mogli da me probude, pa tu frka i panika...ma ne pitaj