Razlika izmedju anaerobnog, bakterijskog i brisa na vaginozu

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Odgovori
Ejmi
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Jan 25, 2008 9:00 pm

Razlika izmedju anaerobnog, bakterijskog i brisa na vaginozu

Post od Ejmi »

Imam sledeci problem - posle par meseci (lecene) urinarne eserihije ispostavilo se da je imam i vaginalno i cervikalno. Posle terapije sledeci bakterijski bris je pokazao vaginalno i cervikalno enterokokus i eserihiju, mikoloski je bio cist (i ako je gin. odredio grupu III/VI, znaci i gljivice). Lecila sam se po antibiogramu visirenom plus poliginax vaginalete. Medjutim, svo vreme, i za vreme vreme antibiotske terapije, i za vreme ciklusa meni nisu prestajale tegobe. Peckanje, svrab, malo pojacan miris (ali ne na luk, ribu, i sl.), i sada beli sekret - sve to imam i dalje, jako mi smeta, ali poslednji bakteriloski i mikoloski bris je cist.

Posto pored ovih tegoba koje su identicne kao kada sam imala pomenute nalaze, ne mogu da verujem u cist bris, odlucila sam da ponovim bris privatno.

Medjutim, zbunilo me je sto se u prospektu laboratorije navodi razdvojeno vise vrsta briseva, pa bih bila zahvalna ako neko moze da mi malo pojasni. Da bih znala sta sve treba da uradim.

Dakle pored cerv. i vag. bakterioloskog i mikoloskog brisa, tu su i anaerobni bris i bris na bakterijsku vaginozu.

Da li sve ovo moram da uradim, ili i jos nesto uz to? Sta je bris na bakterijsku vaginozu ako nije na anaerobne bakterije? Da li za svaku stavku moram i cervikalni i vaginalni? I da li u ovom "drzavnom" bakterijskom brisu rade sve ove stavke ujedno, ili mi neke od njih nisu uopste ni radjene?

Izvinite na ovoliko pitanja. Vec sam jako nervozna jer ove bakterije me muce vec mesecima i htela bih da razjasnim situaciju. Ja bih da radim na bebi :( .
Djuu
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Apr 12, 2007 8:52 pm
Kontakt:

Post od Djuu »

Kada radis bris bakterioloski i mikoloski onda se podrazumeva pregled na gljivice, aerobne i anaerobne bakterije i pregled preparata (po Gramu).
Kod bakterijske vaginoze se meri pH vagine i pregleda se preparat po Gramu u kome se izmedju ostalog vide i karakteristicne Clue celija i poremecaj u odnosu celija vaginalne flore.
Ukoliko su ti uz bakterioloski bris gledali i preparat (a trebalo bi da jesu), onda bi prepoznali sliku karakteristicnu za bakterijsku vaginozu
Ejmi
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Jan 25, 2008 9:00 pm

Post od Ejmi »

Hvala najlepse na brzom odgovoru.

U privatnoj laboratoriji su odvojene stavke bakterioloski bris, anaerobni bris i bris na bakterijsku vaginozu. Od kojih je anaereobni najskuplja stavka. I ja sam mislila da tu ima preklapanja. tj. da bi bakteriloski trebao da obuhvati i anaerobne bakterije. Uzas, sve to puta dva (cerv. i vag.) kosta zaista mnogo. Izgleda da su privatnici sve stavke bezobrazno razdvojili.

Bris (bakterioloski i mikoloski, cerv,. i vag.) sam radila na Institutu za higijenu. Medjutim, zaista imam tegobe - zarenje i beli sekret, a uzrok se nije pokazao. Za razliku od prethodna dva meseca sa identicnim tegobama gde su utvrdili bakterije. Ja ne mogu ovo ovako da ostavim, i moracu negde da ponovim bris.
Odgovori