problem sa dojkama

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Odgovori
ajasofia
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Jan 05, 2008 5:18 am

problem sa dojkama

Post od ajasofia »

Jeste nezahvalno davati nekome odgovor ukoliko taj neko nije otisao u skorije vreme kod lekara, ali ja ipak moram pitati...
Pre 3,5 godine grudi su me jako bolele, opipala sam kvrzice ispod pazuha i grudi su pocele naglo da mi rastu. Bol je bio prisutan ne samo pred ciklus, nego i nakon njega. Proveru sam uradila na onkologiji, tj ultrazvuk i klasican pregled opipavanjem i otkriveno je da imam ciste (ne znam kojeg su promera, provericu naknadno rezultat pa cu napisati). Rekli su mi da ce me ciste boleti sa vremena na vreme pogotovu pred menstruaciju.
Nakon toga nisam isla na preglede, samo samopregled kod kuce...

Pre dva meseca, moja leva dojka, se postepeno, uvek pred menstruaciju, blago povecavala. Pre par dana, otkada su bolovi ponovo krenuli, opipala sam nesto na njoj, u levom gornjem kvadrantu. To nije kvrzica, vec nesto duguljasto, sto nije odvojeno od tkiva, nego samo ga opipam kao prelaz koji je izuzetno bolan!

Leva dojka je oduvek bila veca od desne, ali je sada ta razlika vidna! (tj dodatno se uvecala, dok je velicina desne ostala ista) Bol u levoj je prisutan 10 dana pred menstruaciju, bol u desnoj , 2 do 3 dana pred menstruaciju.

PItanje je u stvari...moze li rak dojke biti duguljast zato sto sam citala da se javlja u vidu kvrzice, sto ja nemam. i moze li se bol pri pojavi istog javljati samo pred menstruaciju?

Ja cu u svakom slucaju u sledecih par dana otici da privatno proverim ultrazvukom stanje...

Zao mi je jer je pitanje opsirno, ali ipak se nadam da me necete grditi i da cu dobiti ikakav odgovor.

Hvala unapred :)
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Re: problem sa dojkama

Post od tamaraft »

Bilo kakve promene da imate u tkivu dojki morate ici na redovne ultrazvuchne preglede, posebno ako imate ciste vec dijagnostikovane, pored samopregleda UZ je jedin nachin da se prati stanje i eventualno na vreme otkrije promena!

Niste napisali koliko imate godina i kakav vam ej ciklus inache, redovan ili ne? Da li ste radjali?

Sve tkivne promene u dojkama dozivljavaju promenu tokom promene hormonalnog statusa, bolne su obichno tokom ovulacije ili u PMS-u, kada hormoni dovode do toga da vam se grudi uchine vecima, kada su osetljivije i same bradavice i zlezdano tkivo pre svega.

To shto se opipali moze biti displazni plak, to je grupisano zlezdano tkivo, shto bih ja rekla, neke zlezde vole malo vishe da se druze nego ostale :) pa se grupishu i stvaraju te kvrzice i kuglice koje obichno se aktiviraju pred sam ciklus ili ovulaciju.

U svakom sluchaju otidjite na UZ i znacete sve shto vas zanima! Kao shto rekoste, nezahvalno je tumachiti i govoriti o bilo chemu pre bilo kakvog nalaza od lekara...
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
ajasofia
Novi član
Novi član

Post od ajasofia »

Hvala na odgovoru :)

i da odgovorim ono sto ste me pitali...Imam 26 godina, nisam radjala, ciklusi su bili redovni do pre godinu dana (28 dana) dok su pre godinu dana poceli da variraju (26, 27 ili 28 dana) a nekada(retko) na 25 dana...

Niko mi nije rekao da to moram redovno proveravati putem UZ :evil:

To sto opipavam nije kvrzasto, vise pravougaonog oblika, promera 2 cm u sirini i 4 cm u duzini, nesto poput prelaza koga nema na drugoj dojci...pa sam eto htela da pitam, za utehu :) , moze li rak tako izgledati...a na UZ svakako idem u sledecih par dana :wink: ...
ajasofia
Novi član
Novi član

Post od ajasofia »

Da dodam...posto ne znam kako da izmenim prethodnu poruku...

Nema iscedka iz bradavica, nemam otecene zlezde ispod pazuha, dojka nije upaljena niti crvena, nema promena na kozi, tj koza nije crvena, smezurana na tom mestu...Samo je ta dojka (koja je inace bila ranije veca) sada mnogo veca u odnosu na desnu i boli me cak i kada trcim ili hodam (tj osecam to mesto), i bolno je pred menstruaciju i izuzetno bolno na dodir, tako da imam velike poteskoce da cak i opipam to mesto! :evil:
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od tamaraft »

Sve ste lepo opisali, kao u knjizi! Nishta drugo ne moze biti nego jedan slatki simpatichni displazni plak!

Ima dosata tema vezanih za to, ali uglavnom je preporuchena kontrola na godnu dana ili ako radiolog savetuje ranije, hladne obloge ako su bolovi bash jaki i nauchite da zivite sa tim :) Ima ih svaka zena, bar jednom u toku zivota, zapravo postaje neshto shto je normalno u danashnje vreme, zbog promene hormona u toku meseca.
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
ajasofia
Novi član
Novi član

Post od ajasofia »

:D :D :D Dakle, nema veze sto toga nema na drugoj dojci?

Nemam svoj internet pa nemam vremena da procesljam forum, a procitacu u sledecih par dana te teme.
U svakom slucaju, nakon sledece menstruacije odoh na UZ (jel moze ranije tj vec sutra prekosutra, tj jel moze pre menstruacije par dana)?

No, vec sam dosadna sa pitanjima...

Tamara, hvala vam puno :D :P
Pih
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Mar 02, 2012 4:14 pm

Post od Pih »

Ja imam problem sa grudima od kad su pocele da mi rastu.
Velika je razlika, ali nema nikakvih kvrzica, bola, niti otoka.
Inace sam operisala ogromni cistu pre par godina, i imam jedan jajnik.
Zanima me da li postoji neko bezbedno resenje da mi se grudi izjednace, jer nisam pristalica estetske hirurgije?
Odgovori