Pozdrav Danijela,
ja sam u istom "filmu" kao i ti, pa cu ti reci moje iskustvo i sve sto sam o ovom problemu uspela da saznam.... ne u ordinaciji ili bolnici nego na netu, naravno (i na zalost).
Odmah da ti kazem, pre svega drugog, da je
excizija (tj. odstranjenje) zlezde
p o s l e d nj a opcija i da postoji niz drugih (osim ako nemas 40 i vise godina, kad je to nuzno, zbog rizika od kancera).
Da se ne bih ponavljala, ovo je
link na kom sam ja opisala svoj problem, koji je za sada "status quo" (ili ti u fazi mirovanja).
Ne znam sta te sve i koliko detaljno zanima, ali mene je zanimalo bukvalno SVE. Ovo je rezime mog visednevnog danonocnog surfovanja po netu:
ANATOMIJA Bartolinijeve zlezde:
Bartolinijeva zlezda je parna sekretorna zlezda smestena u velikim usnama, levo i desno od vaginalnog otvora. Normalno je velicine graska i ne moze se napipati. Izvodnim kanalima (duzine oko 2,5 cm) obezbedjuje lubrikaciju (vlazenje) vaginalnog trema. (njena funkcija nije od vitalnog znacaja, tako da i u slucaju da se mora izvaditi nije strasno).
SIMPTOMI CISTE/ABSCESA Bartolinijeve zlezde:
cista i absces su dva razlicita patoloska stanja Bartolinijeve zlezde i zahtevaju drugacije tretmane (tj. vrsta terapije ili intervencije koja moze biti primenjena zavisi od toga da li se radi o cisti ili o abscesu=gnojnoj upali).
-
c i s t a: je mali (recimo velicine lesnika ili manji), bezbolni, NEinficirani otok, koji ukoliko nastavi da se uvecava moze prerasti u...
-
a b s c e s: veliki (od velicine oraha pa do manje narandze, a redje cak i do vel. grejpa), bolan, INFiciran otok.
UZROCI ciste/abscesa:
u oba slucaja otok nastaje jer se iz "nekog"

razloga zapusi izvodni kanal, a zlezda se puni sopstvenom sluzi. Uzroci mogu biti:
-
i n f e k c i j a: bakterijska (gonococci, streptococci, escherichia coli, proteus, chlamydia,...)
-
p o v r e d a: (?!-za ovo bas nisam pronasla blize objasnjenje, valjda mehanicka povreda...)
-
hronicna u p a l a: (ni ovo mi bas nije jasno, da li vaginalna ili koja, a i ona nastaje valjda nekom infekcijom, pa mi zvuci kao pleonazam: infekcija-hr.upala ?!)............ i
....vrloooo retko (
!!!)...
-
k a n c e r: najcesce kod zena starijih od 40 god.
DIJAGNOZA:
....se postavlja ginekoloskim pregledom i na osnovu simptoma.
TERAPIJA:
kao sto sam vec navela, zavisi od simptoma, tj. da li je po sredi cista ili absces.
-
c i s t a (ukoliko je u fazi mirovanja, ne uvecava se):
-bez tretmana, samo posmatranje i pracenje
-"sitz bath"
-analgetici (

?!?)
-
a b s c e s:
-antibiotici (daju slabe rezultate,zbog cestih recidiva)
-analgetici
-"sitz bath"
(napomena: ove podatke o primeni analgetika i antibiotika samo navodim!, na osnovu onog sto sam procitala, to nije moj savet ili preporuka)
h i r u r s k e _intervencije:
-
incizija i drenaza (zasek duzine ~2,5cm + drenaza, kako bi se odstranio gnoj, ali su takodje cesti recidivi)
-
kateterizacija (postupak slican prethodnom ali se nakon ciscenja postavlja mali kateter, oko kog okolno tkivo treba da zaraste i formira novi kanal, za neometano lucenje sluzi)
-
marsupijalizacija (cilj je, takodje, da se stvori novi kanal, ali tako da se zaseceno tkivo sluzokoze i zlezde medjusobno zasiju. Malo je teze objasniti recima, ali dodacu na kraju adrese nekih sajtova gde postoje vrlo slikovite ilustracije. (Verovatnoca recidiva posle ove intervencije je 10%)
-
exscizija (odstranjivanje) cele zlezde. Nuzna je kod zena starijih od 40god jer ima izvesni (?!) kancerogeni potencijal (ma sta to znacilo), i kod zena bilo kojih godina ako ni jedna druga metoda ne da trajne rezultate.
E, sad: incizija, kateterizacija i marsupijalizacija... ( za exciziju ne znam)... su vrlo jednostavne i kratke intervencije (10-ak minuta duge), u opstoj ili lokalnoj anesteziji.
Meni je radjena incija+drenaza i slucaj se, naaaaaaaravno, ponovio. Da sam tada znala ono sto danas znam trazila bih da mi odmah rade marsupijalizaciju... [Ali nas, generalno, niti ko sta pita, niti nam pruzaju PUNU (!!!) informaciju o mogucim opcijama i rizicima (ako postoje).... Dakle, osecas se kao KRMENADLA

]
INCIDENCA, ili ti ucestalost pojave ciste/abscesa Bartolinijeve zlezde je
2% (od ukupnog broja zena u jednoj populaciji), a najcesce se javlja kod zena starosti izmedju 20 i 30 godina.

. Ako te zanima jos nesto, pitaj.... ako budem znala rado cu odgovoriti...
E sad, imala bih i ja jedno potpitanje za cenjene doktore, ako nije trivijalno:
DA LI u situaciji kao sto je moja (cista u fazi mirovanja=jeeeedva osetna na dodir, prethodno 3x ponovljena)
VOZNJA BICIKLOM PREDSTAVLJA RIZIK ZA EVENTUALNI RECIDIV?
Ako moze odgovor ?

Prolece je, ja bih da se vozam, a opet, ne bih da me voza "Bartolomeo".

Hvala unapred, za svaki eventualni odgovor... ako ne, sedam na bajk.... pa kako mi bude....
pozdrav,
jane _doe!